Sotheby's biedt oudste whisky van Japan aan voor half miljoen

Sotheby's heeft het bieden geopend op de verkoop op één lot van een fles van de oudste whisky van Japan, namelijk de Yamazaki 55, gedistilleerd door Yamazaki Distillery of Suntory, de meest historische malt whisky-distilleerderij van Japan. Geschat tussen de 400.000-500.000 dollar, is de Yamazaki 55 de oudste en meest waardevolle whisky die ooit in Japan is gebotteld. Het eerste vat werd in 1960 gedistilleerd door Shinjiro Torii, de oprichter van Suntory, en gerijpt in mizunara-eik. Het tweede en derde vat werden in 1961 en 1964 gedistilleerd door de tweede masterblender van Suntory, Keizo Saji, en vervolgens gerijpt in Amerikaans wit eiken.

De whisky werd meer dan een halve eeuw geleden gedurende drie generaties bewaard, totdat de huidige Chief Blender Shinji Fukuyo, kleinzoon van de oprichter, deze vaten selecteerde en blended om te creëren wat in de whiskywereld als een waar meesterwerk wordt beschouwd. Het bieden op de whisky bij Sotheby’s staat open tot en met 17 juni.

De Yamazaki 55 werd oorspronkelijk in 2020 in Japan uitgebracht via stemming voor slechts JP¥3,3 miljoen (US€31.000) per stuk. Vanwege het uiterst beperkte internationale aanbod hebben flessen sindsdien prijzen van zes cijfers op de veiling behaald. In 2020 vestigde Bonhams Hong Kong een nieuw record voor de duurste Japanse whisky die op een veiling werd verkocht nadat een fles Yamazaki 55 Years Old was verkocht voor HK € 6,2 miljoen (US € 795.000). Volgens de website van Suntory heeft de Yamazaki 55 een aroma van sandelhout en goed gerijpt fruit. In de mond komt de whisky met een mengsel van zoete en licht bittere smaak, gevolgd door een houtachtige noot van het Mizunara-vat. De afdronk is licht bitter, met een geur als geurend hout en een vleugje rokerigheid.
Gehuisvest in een zwarte Mizunara-doos, die de vaten weerspiegelt die zijn gebruikt om deze historische whisky te rijpen, is de fles gewikkeld in inktzwart handgemaakt echizen washi-papier en vastgemaakt met een gevlochten koord dat bestaat uit 24 afzonderlijke strengen.

De hele verpakking is een weerspiegeling van traditionele Japanse ambachten. Jonny Fowle, Sotheby's Head of Whisky, Noord-Amerika en EMEA, zei: "Een stijging van de whiskyprijzen heeft ertoe geleid dat nieuwe releases in waarde zijn gestegen, waarbij Japanse whisky's tot de meest gewilde op de secundaire markt behoren. Aged whisky's zijn nu vrij beperkt in Japan, zozeer zelfs dat Suntory's verouderde statement-merken zijn stopgezet of alleen worden uitgebracht met een zeer beperkte toewijzing. De Yamazaki 55 is de meest vooraanstaande whisky uit deze schaarse voorraad, en hij is een klasse apart. Een voorbeeld van wanneer prijs niet alleen wordt geëvenaard door zeldzaamheid, maar ook door kwaliteit, belichaamt deze whisky de belangrijkste elementen waarnaar verzamelaars zoeken in een verzamelwhisky: donkere, zwaar gesherryde whisky die in beperkte aantallen wordt uitgebracht met een zeer hoge leeftijdsverklaring.

De liefde van Japan voor whisky gaat terug tot 1853, toen een Amerikaanse marineofficier genaamd Matthew Commodore Perry aan het einde van de Edo-periode in Japan arriveerde. Het Tokugawa-shogunaat hanteerde destijds een strikte isolatieregel, wat inhield dat er geen Japanse staatsburgers mochten vertrekken en geen buitenlandse bezoekers mochten binnenkomen. Commodore Perry bracht vredeoffers - namelijk een witte vlag en een vat Amerikaanse whisky - en het shogunaat werd uitgelokt door zijn benadering van onderhandeling. Toen de wetten met betrekking tot isolatie daarna versoepelden, begon de import van whisky. De populariteit van whisky in Japan moedigde lokale brouwers en distilleerders aan om de duistere geesten te herscheppen en gaf aanleiding tot de twee beroemdste Japanse whisky-figuren - Shinjiro Torii, oprichter van Suntory; en Masataka Taketsuru, oprichter van Nikka Whisky Distilling en zoon van een sake-brouwer. Shinjiro Torii richtte in 1899 een kleine wijnwinkel op genaamd Torii Shoten (vroegere naam voor Suntory) met als doel om westerse likeuren voor Japanse fijnproevers te creëren. Voordat Taketsuru Nikka Whisky lanceerde, werkte hij meer dan 10 jaar in het bedrijf van Torii.

In 1923 landden ze in het dorp Yamazaki aan de rand van Kyoto na een zoektocht naar een perfecte locatie voor hun distilleerderij. In 1929 lanceerde de Yamazaki-distilleerderij de eerste authentieke whisky van Japan, Suntory Whisky Shirofuda. Masataka Taketsuru, bekend als de "vader van de Japanse whisky", heeft zijn Schotse kennis voor distillatie bijgedragen aan de ontwikkeling van Japanse whisky na een verblijf van drie jaar in Schotland bij Longmorn, Bo'ness en Hazelburn Distilleries. Later richtte hij Nikka Whisky op, een van de meest populaire Japanse whiskybedrijven in 1934. Zijn tijdschrift getiteld "Report of Apprenticeship: Pot Still Whisky" is de ultieme handleiding geworden voor het maken van Japanse whisky.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...