Dewars dubbel gerijpte 21-Jarige Mizunara eikenhout finish

Het legendarische whiskymerk Dewar's heeft wederom een indrukwekkend staaltje vakmanschap getoond met de introductie van hun nieuwe Double Double 21-Year-Old whisky, afgewerkt in zeldzame Mizunara eikenhouten vaten. Deze innovatieve werkwijze levert een subtiel samenspel van smaken op die de kenmerkende Dewar's-stijl naar een hoger niveau tillen.

De Double Double-serie van Dewar's is het brein achter Master Blender Stephanie Macleod, die trots is op haar unieke ‘double aging’ proces. Dit proces bestaat uit een vierfase rijpingsmethode die zorgt voor een ongeëvenaarde zachtheid en een complex smaakprofiel. De 21-jarige Double Double whisky ondergaat aanvankelijk een rijping in afzonderlijke whiskysoorten voordat ze worden gemengd en een tweede keer worden gerijpt. Vervolgens wordt de blend opgesplitst in drie verschillende leeftijdscategorieën, waarvan de 21 jaar oude variant een hoogtepunt is binnen de serie.

Bijzonder aan deze expressie is de afronding in vaten gemaakt van Mizunara eikenhout, bekend om zijn zeldzaamheid en de delicate specerijen en sandelhouttonen die het aan de whisky geeft. De Mizunara eik groeit langzaam en is moeilijk te bewerken, waarmee de keuze voor een finish in deze vaten de toewijding van Dewar's aan kwaliteit en innovatie benadrukt.

Macleod merkt op dat het gebruik van Mizunara eikenhout een uitdaging is, maar dat dit juist de schoonheid en complexiteit van de Double Double 21-Year-Old ten goede komt. De whisky ontvouwt subtiele lagen van smaak, variërend van vanille tot honing en exotisch fruit, die door deze bijzondere houtsoort worden versterkt.

De fles zelf straalt klasse en traditie uit, wat de kwaliteit van de inhoud complementert. Het label bevat goudkleurige accenten en een prominent weergegeven nummer 21, wat de leeftijd van de whisky representeert. Elke fles is verzegeld met een opvallende stopper, die het iconische Dewar's logo draagt.

Dewar's Double Double 21-Year-Old is niet alleen een feest voor de zintuigen maar werd ook erkend tijdens de International Spirits Challenge 2020, waar het de felbegeerde titel 'Supreme Champion Spirit' ontving. Deze prijs wordt toegekend aan de allerbeste inzending over alle spiritcategorieën, wat de uitzonderlijke kwaliteit van deze whisky onderstreept.

De lancering van deze bijzondere whisky biedt liefhebbers de kans om een luxe en uniek product te ervaren. Het weerspiegelt de toewijding van Dewar's aan vakmanschap en de continue zoektocht om whisky liefhebbers te verrassen met innovatieve smaaksensaties.

Whisky: Een Ambachtelijke Traditie

Het distilleren van whisky is een eeuwenoude ambacht die in de loop van de tijd verfijnd is tot een kunstvorm. Deze drank, oorspronkelijk afkomstig uit Schotland, heeft zich wereldwijd verspreid en heeft vele variaties gekend, afhankelijk van de geografische ligging en de unieke methoden van de whisky-makers. De belangrijkste stappen in het productieproces omvatten mouten, fermenteren, distilleren, rijpen en bottelen. Elk van deze stappen draagt bij aan de unieke identiteit en het karakter van de whisky.

Geschiedenis van Dewar's

Dewar's, opgericht in 1846 door John Dewar, heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als producent van enkele van de fijnste blended Schotse whisky’s ter wereld. Het bedrijf heeft altijd vooropgelopen bij het experimenteren met nieuwe technieken en benaderingen, en staat bekend om zijn behoud van traditionele methoden gecombineerd met moderne innovaties. De nalatenschap van John Dewar wordt voortgezet door zijn nakomelingen en door de toegewijde werknemers die de standaard van het merk hoog houden.

Het Belang van Vatfinishes

De laatste fase van het rijpingsproces, bekend als de 'finish', speelt een cruciale rol in het vormen van de definitieve smaakprofielen van whisky. Door de whisky te laten rusten in een tweede vat, vaak van een ander type hout of een vat dat eerder is gebruikt voor het rijpen van andere dranken zoals sherry, port of wijn, absorbeert de whisky extra aroma's en smaken die het een extra dimensie geven.

Impact van Mizunara Eikenhout

Mizunara eikenhout is afkomstig uit Japan en staat bekend om zijn zeldzaamheid en kostbaarheid. Het geeft subtiele, maar toch distinctieve tonen van specerijen, incense en een vleugje kokosnoot, waardoor de whisky die erin rijpt een werkelijk unieke en verfijnde smaak krijgt. Dewar's keuze om hun 21-year-old whisky in Mizunara eikenhout te finishen, toont hun engagement om nieuwe grenzen in smaakontwikkeling te verkennen.

Genieten van Dewar's Double Double 21-Year-Old

Om volledig te genieten van Dewar's Double Double 21-Year-Old, is het aanbevolen om de tijd te nemen om de subtiele smaken en aroma's te waarderen. Het proeven van whisky kan het beste in een tulpglas, wat helpt om de aroma's te concentreren en een volledige olfactorische ervaring mogelijk maakt. Een kleine hoeveelheid water kan toegevoegd worden om de smaken te openen. Het is ook belangrijk om de whisky te sippen en te laten rollen over de tong om elke nuance te ervaren.

Voedselpairings

Dewar's Double Double 21-Year-Old kan prachtig gepaard gaan met een scala aan gerechten. Rijke desserts zoals donkere chocolade of crème brûlée kunnen de diepte van de whisky accentueren, terwijl gerookte zalm of pittige kazen een mooi contrast kunnen bieden. Het is de kunst om evenwicht en harmonie te vinden tussen de smaken van het eten en de complexe tonen van de whisky.

De rol van whisky in de moderne cultuur blijft zich ontwikkelen, met een groeiende waardering voor de diversiteit en complexiteit die het te bieden heeft. Dewar's Double Double 21-Year-Old met Mizunara eikenhout finish is een glanzend voorbeeld van deze ontwikkeling en een bewijs van de onvermoeibare inspanningen van de Master Blenders die streven naar perfectie. Voor connaisseurs en nieuwkomers in de wereld van whisky is het een uitnodiging om de diepte en rijkdom van een werkelijk buitengewone drank te verkennen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...