Lalique werkt samen met chef-kok Daniel Boulud voor nieuwe Lalique Bar in New York

Net voor het vieren van 30 jaar sinds de opening van Daniel (en 24 jaar sinds hij zijn thuis vond op East 65th), is chef-kok Daniel Boulud een samenwerking aangegaan met Lalique aan een nieuwe bar versierd met het fijne Franse kristal. De in Frankrijk geboren chef-kok merkte op dat hoewel het restaurant om de tien jaar een opknapbeurt krijgt, de pandemie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de herinrichting van de bar tot een veel grotere onderneming.

“We waren oorspronkelijk van plan om het restaurant in 2020 te updaten, maar toen gebeurde Covid. Het ontwerp omvatte het verplaatsen van de 'bibliotheque' met enkele Lalique-stukken erin om plaats te maken voor een kunstwerk, 'zei Boulud. Door de pandemie hadden ze meer tijd om na te denken over wat ze samen konden doen. “Lalique heeft hospitality design in Arpège, het driesterrenrestaurant van Alain Passard in Parijs.

Ik heb altijd genoten van de elegantie en charme van de manier waarop ze kristal in de houten lambrisering en steen verwerkten', merkte Boulud op in een Zoom-interview. Hij werkte nauw samen met Silvio Denz, voorzitter en CEO van de Lalique Group, en James Mun, president en CEO van Lalique North America, en stelde voor dat de bar van Daniel een de facto Amerikaanse showroom zou worden. Gasten die de bar in art-decostijl betreden, kunnen de lounge betreden, ook uitgerust in de jaren dertig inrichting. Dieprode leren stoelen, gelakte tafels en zwartleren banken staan ​​voor drie gebogen spiegels bedekt met ingelegde matkristallen cirkels. Op de bar wordt kristal behandeld als houten lambrisering aan de voorkant van de bar.

Buisvormige hangende verlichtingsarmaturen hangen boven de bar en door de hele ingang en lounge. Scones en zelfs deurklinken krijgen de kristallen toets. “Ze gingen verder dan mijn dromen met de applicatie op de spiegels en het glas voor de bar die doorloopt naar de bovenste lounge. Het heeft geweven lijnen met een beetje goud aan de binnenkant. Het is bescheiden, niet flitsend”, zegt Boulud van Adam D. Tihany, die het restaurant en de bar ontwierp met de in-house designers van Lalique in Parijs. Vier vitrines verbeelden 'The Three F s' volgens Lalique, wat 'femme', 'flora' en 'fauna' is en een plek voor Lalique om te werken in hun theatrale ontwerpen. Ze zijn gevuld met de uitgebreide arrangementen van Emily Pinon van Ode & Bastille van floral designer Emily Pinon. Zoals Boulud het stelt: 'Lalique staat voor prestigieus, het beste, ambacht, smaak, elegant en design.'

Het effect van het kristal is zowel tijdloos als vooruitstrevend.” Het kristal is exclusief maar benaderbaar. Kristal kan een leven lang meegaan als je er goed voor zorgt. Het is niet zo modern dat je verveeld raakt van het ontwerp, maar niet zo klassiek dat het niet eigentijds aanvoelt; het is eigentijds met een hoop geschiedenis.” Boulud, die zijn eigen collectie Lalique-kristal heeft, liet zich inspireren door de Franse kristalmaker van de horecalocaties van Wingen-sur-Moder. “Ze hebben verschillende hotels en restaurants in de Elzas en de regio van Bordeaux waarmee ze hebben samengewerkt. Ik was erg trots dat een Frans merk in mijn restaurant vertegenwoordigd was”, aldus de chef-kok. Inderdaad, sinds Denz Lalique heeft geleid, is het kristalmerk in toenemende mate aanwezig in de luxe gastvrijheid. “Lalique heeft wereldwijd veel op maat gemaakte restaurantinstallaties, daterend uit de jaren twintig. In 2015 heb ik de hospitality-pijler opgericht, die sindsdien een nieuwe business area is voor Lalique en is ontstaan ​​uit de passie voor het combineren van savoir-faire en savoir-vivre – de kunst van het leven”, aldus Denz. Tot de eigendommen behoren Villa René Lalique in Wingen-Sur-Moder, Château Hochberg in de Elzas en Château Lafaurie-Peyraguey in Sauternes.

De nieuwste onderneming werd vorig jaar onthuld in The Glenturret, de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland, waar de filosofieën van zowel Lalique als The Glenturret worden weerspiegeld in de nieuw ingerichte ruimtes. Terwijl Lalique momenteel het exclusieve Franse designmerkpartnerschap is, heeft de in New York gevestigde chef-kok enkele ideeën over meer merken uit zijn thuisland in het restaurant. 'Natuurlijk is er een Franse drankpartner met Champagne, en ik zou graag met een Frans merk samenwerken om de Sky Box, oftewel Chef'sTable in Daniel, opnieuw te maken', geeft hij toe. De chef-kok was onlangs ook bezig met de opening van Le Gratin in het Beekman Hotel in het centrum van New York, dat in mei werd geopend. De bar en de barwagen die drankjes aan tafel serveren, zijn natuurlijk uitgerust met Lalique kristallen bargerei en accessoires, waaronder een karaf, roerder, limonadepotten en glazen met een uniek formaat ijsblokje dat is ontworpen om erin te rusten.

De samenwerking omvat Lalique'seigen Glenturret 15-jarige Highland single malt scotch whisky waarvan een limited-edition cocktail, La Liqueur de René, wordt gemaakt als een knipoog naar de oprichter van het kristalmerk. Hoewel velen misschien niet meteen aan een bar denken bij het overwegen van het tweesterrenrestaurant met Michelin-ster, zegt chef-kok Daniel dat het een best bewaarde geheim is. “Mensen uit de buurt weten dat ze net moeten komen als de pre-dinner-menigten in de eetzaal zitten. We nemen geen reserveringen aan aan de bar, maar de lokale bevolking weet wanneer ze een zitplaats moeten bemachtigen.”


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...