Château Mouton Rothschild onthult vintage 2019 fles met kunst van Olafur Eliasson

Château Mouton Rothschild heeft zijn vintage 2019 onthuld met een bijzonder kunstwerk op het etiket ontworpen door de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Het stuk, genaamd "Solar Iris of Mouton", viert de alliantie van zon en wijn. Eliasson ziet de wijn als een getuigenis, een vingerafdruk, van de grond waarin de druiven groeiden en rijpen, het jaar waarin het werd gemaakt, de invloed van de zon dat jaar en zijn cyclische relatie met zijn omgeving.

Het kunstwerk is verdeeld in twee horizontale stroken, het bovenste deel vertegenwoordigt overdag met zijn gouden tinten en het onderste deel de nacht in nachtblauw. De oculus van Château Mouton Rothschild wordt omlijst door een reeks ellipsen die het pad van de zon in relatie tot de aarde in kaart brengt op de locatie van het Château in Pauillac. De laagste boog geeft de kortste dag van het jaar aan, de bovenste boog het langst. Langwerpige figuur 8-vormen die bekend staan als analemma's in het bovenste gedeelte vertegenwoordigen de positie van de zon die is opgenomen van Château Mouton Rothschild op hetzelfde tijdstip op elke dag van het jaar. De vorm van figuur 8 roept ook het symbool van oneindigheid op - een belofte van eeuwigheid voor Mouton.

Kunst is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de geschiedenis van de familie van Baron Philippe de Rothschild en Château Mouton Rothschild heeft een lange en nauwe band met toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Sinds 1945 heeft elk jaar een vooraanstaande kunstenaar het label Château Mouton Rothschild geïllustreerd, waardoor een collectie is ontstaan met de beroemdste namen in de hedendaagse kunst. Enkele van de meest gevierde kunstenaars die het label hebben geïllustreerd zijn Dalí, César, Miró, Chagall, Picasso en Warhol. De originele kunstwerken van deze kunstenaars worden tentoongesteld in de "Paintings for the Labels" -kamer op het landgoed.

Het kunstwerk "Solar Iris of Mouton" siert het etiket van de Château Mouton Rothschild 2019 vintage en is ontworpen door de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Het stuk is bedoeld om de alliantie van zon en wijn te vieren en vertegenwoordigt volgens de kunstenaar de cyclische relatie tussen de wijn en zijn omgeving, inclusief de zon en de grond waarin de druiven groeien.

Château Mouton Rothschild 2019

Château Mouton Rothschild, een bekende Franse wijnmakerij, heeft zijn vintage 2019 gelanceerd en het belooft een veelbelovende vintage te zijn. De wijn is gemaakt van een mix van 90% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot en 1% Petit Verdot. De oogst van de druiven vond plaats tussen 18 september en 5 oktober, en hoewel er tijdens de oogst enkele regendruppels vielen, bleven de omstandigheden over het algemeen zeer goed, waardoor druiven van uitstekende kwaliteit konden worden geproduceerd.

Het weer in 2019 was overwegend mild, met een warmer- en droger-dan-gebruikelijke winter, waardoor de wijngaardcyclus vroeger begon. Na een koelere lente en lagere temperaturen in vergelijking met het gemiddelde, vond de bloei uiteindelijk plaats rond de normale tijd. Gedurende de zomer was het weer bijzonder zonnig en heet, wat de wijngaarden in perfecte conditie achterliet voor de oogst.

De wijnen van Château Mouton Rothschild 2019 zijn zeer rijk van smaak, met een diepe kleur en een goed alcoholgehalte. De tannines zijn stevig en fluweelzacht, wat een zeer veelbelovende vintage belooft. De wijn heeft een intense, granaatrode kleur met een paarse tint en heeft een fris, expressief en precies aroma, met tonen van zwarte bes, zwarte kers en zoethout. Op de tong is de wijn glad en weelderig met een aantrekkelijke zoetheid, waarbij de tannines van hoge kwaliteit goed tot hun recht komen. De wijn eindigt met een elegante, sappige en zeer harmonieuze afdronk.

Olafur Eliasson - Solar Iris of Mouton

Het Solar Iris of Mouton is het kunstwerk dat is ontworpen door de beroemde Deense kunstenaar Olafur Eliasson voor Château Mouton Rothschild. Het label is een abstract portret van de locatie van de wijnmakerij. Het etiket is horizontaal verdeeld in twee delen - een strook goud aan de bovenkant die de dagtijd weerspiegelt en een donker middernachtblauw aan de onderkant die de nachten vertegenwoordigt. In het midden van het label is een cirkelvormige uitsparing gemaakt, waardoor een glimp van de wijn in de fles kan worden opgevangen. Rondom deze uitsparing vormen een reeks ellipsen een ring die het pad van de zon aangeeft ten opzichte van de planeet op de locatie van Château Mouton Rothschild, in Pauillac.

De segmenten van de ring boven de scheidslijn vormen witte bogen op de gouden achtergrond, waarbij de laagste boog de kortste dag van het jaar aangeeft en de bovenste boog de langste. Op de onderste helft van het label daalt het pad van de zon onder de horizon, uit het zicht van de wijngaard, en wordt in het wit getekend tegen de donkere achtergrond.

Langs het bovenste deel van het zonnediagram kruisen uitgerekte figuur-achtvormen de bogen op regelmatige intervallen. Deze vormen, bekend als analemma's, presenteren het pad van de zon zoals gezien vanuit één punt gedurende het jaar. Ze werden in het verleden gebruikt in de astronomie en in verband met zonnewijzers om de tijdsaanduiding nauwkeuriger te maken. De variaties in de positie van de zon aan de hemel komen voort uit de bewegingen van de aarde rond de zon en langs zijn as. De beweging van de aarde en het verstrijken van de tijd worden zichtbaar in de vorm van de analemma.

Eliasson zegt over het kunstwerk: "Solar Iris of Mouton is een kaart van alle zonsondergangen en zonsopkomsten die gedurende een jaar plaatsvinden op Château Mouton Rothschild. Door elk uur van daglicht en nachttijd die in het groeiproces van de druiven gaan, af te beelden, is het een soort handtekening voor de wijngaard, waaruit we iets kunnen afleiden over de omstandigheden waarin de wijn is gegroeid en de intieme relatie tussen de wijn en zijn locatie. Het proeven van de wijn verbindt ons met de lokale omgeving, met de bodem en met het specifieke weer, seizoenen en licht van de plaats. Zichtbaar door de oculus in het midden van het label, bevat de wijn de gouden zon, de aarde en de lucht; het is lokaal en draagt tegelijkertijd een spoor van het hemelse."


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...