Review van New York Distilling Company's Jaywalk Rye Whiskey

In het hart van Brooklyn, een plaats die al lang bekend staat om zijn ambachtelijke voedsel- en drankcultuur, vind je New York Distilling Company, een distilleerderij die trots is op zijn vakmanschap en innovatie. Opgericht in 2011 door Tom Potter, mede-oprichter van Brooklyn Brewery, en Allen Katz, een gerenommeerde expert in de drankindustrie, heeft deze distilleerderij zich snel gevestigd als een prominent speler in de Amerikaanse ambachtelijke stokerij beweging.

De Jaywalk Rye is een van de vele creaties van New York Distilling Company en onderscheidt zich door zijn unieke karakteristieken die een weerspiegeling vormen van de lokale geschiedenis en cultuur. De naam 'Jaywalk' is een knipoog naar de eigenzinnige houding van New Yorkers, die graag hun eigen regels maken als het gaat om het oversteken van de straat.

Deze rye whiskey is een blend van jongere en oudere rye whiskeys, nauwkeurig samengesteld voor een optimale balans en complexiteit. Het wordt geproduceerd met een mash bill bestaande uit 75% rogge, wat zorgt voor de kenmerkende kruidige en fruitige noten waar rye om bekend staat. De overige 25% van de mash bill bestaat uit mout en maïs, wat bijdraagt aan de zachtheid en zoetheid van het eindproduct.

Wat direct opvalt aan de Jaywalk Rye is het alcoholpercentage van 50%, wat hoger is dan gebruikelijk, maar deze sterkte draagt juist bij aan de intensivering van de smaken. De whiskey is goudbruin van kleur, een visuele hint naar de rijke smaken die men kan verwachten bij het nippen van dit distillaat.

Het aroma van de Jaywalk Rye biedt een intrigerende mix van geuren. Een vleugje peper en specerijen, gemengd met de zoetere accenten van karamel en een subtiele toets van vanille, strelen de neusgaten. Er is ook een zweem van rokerigheid te bespeuren, die een extra laag van complexiteit toevoegt aan het geheel.

Bij de eerste slok word je getroffen door de robuuste en krachtige smaak van de rogge, die wordt verzacht door de zoetere onderliggende tonen van honing en toffee. De volle smaak zet zich voort met een beetje citrus en appel, die ervoor zorgen dat elke slok een nieuwe ontdekking is. De afdronk is lang en warm, met aanhoudende kruidige tonen en een aangename zachtheid die blijft hangen.

Liefhebbers van rye whiskey zullen ongetwijfeld waarderen hoe de Jaywalk Rye zowel de traditionele aspecten van rye eer aan doet als een eigen, moderne twist eraan geeft. Deze whiskey is niet alleen ideaal voor puur genot, maar ook als kerncomponent voor klassieke cocktails zoals de Manhattan of Old Fashioned, waar de diepte en complexiteit van deze rye nieuwe dimensies aan de drank kunnen geven.

New York Distilling Company heeft met de Jaywalk Rye een product gecreëerd dat een trotse vertegenwoordiger is van de lokale cultuur en ambacht. Het is een duidelijk voorbeeld van hun toewijding aan kwaliteit en innovatie, en een bewijs dat goede dingen uit New York nog altijd komen in de vorm van uitstekende spirits.

Het succes van de Jaywalk Rye toont aan dat de Amerikaanse whiskeyindustrie blijft bloeien en innoveren. Met de opkomst van ambachtelijke distilleerderijen zoals New York Distilling Company, krijgen consumenten toegang tot een breder scala aan premium producten. Deze variëteit verrijkt de markt en nodigt uit tot het verkennen van nieuwe smaken en stijlen, wat uiteindelijk leidt tot een grotere waardering voor de kunst van distilleren.

Degenen die geïnteresseerd zijn in het proeven van Jaywalk Rye kunnen terecht bij de distilleerderij in Williamsburg, waar rondleidingen en proeverijen worden aangeboden. Hier kunnen bezoekers niet alleen de Jaywalk Rye ervaren, maar ook andere producten van de distilleerderij zoals hun gin assortiment en limited-edition releases. Het is een bestemming die niet alleen iets biedt voor whiskeyliefhebbers, maar voor iedereen met een interesse in de ambacht van distilleren en de verhalen die elk flesje met zich meebrengt.

Rye whiskey heeft een rijke en complexe geschiedenis in Noord-Amerika. Oorspronkelijk geproduceerd in de oostelijke staten van de Verenigde Staten, met name Pennsylvania en Maryland, won het aan populariteit in de 18e en 19e eeuw. De drooglegging in de vroege 20e eeuw bracht echter een negatieve impact op de productie van rye whiskey, waardoor veel distilleerderijen gesloten werden of gedwongen waren om ondergronds te werken.

Na de drooglegging duurde het een tijdje voordat rye whiskey zijn voormalige glorie herwon. Maar in de afgelopen jaren is er een opmerkelijke renaissance geweest. Liefhebbers van ambachtelijke dranken hebben een hernieuwde interesse getoond in rye vanwege zijn onderscheidende smaakprofiel en flexibiliteit in cocktails.

Ambachtelijke distilleerderijen spelen een cruciale rol in de heropleving van rye whiskey. Ze benaderen het distillatieproces met een combinatie van respect voor de traditionele methoden en een verlangen naar innovatie. Dit resulteert in diverse en uiteenlopende rye whiskeys die de hedendaagse consument aanspreken. Ze experimenteren met verschillende rijpingstechnieken, granen, en zelfs de toevoeging van ongebruikelijke ingrediënten om unieke en memorabele spirits te produceren.

New York Distilling Company is een perfect voorbeeld van deze trend. Hun aandacht voor detail, passie voor het ambacht, en de wens om de geest van New York te vangen in hun producten, zijn eigenschappen die hen onderscheiden binnen de industrie. Naast Jaywalk Rye bieden ze een scala aan andere rye whiskeys, elk met zijn eigen verhaal en smaakprofiel.

Een ander sleutelelement van de opkomst van ambachtelijke distilleerderijen is de focus op lokaal geproduceerde ingrediënten. Veel van deze distilleerderijen werken samen met lokale boeren en leveranciers om granen en andere grondstoffen te verkrijgen, daarmee het terroir benadrukkend – de specifieke karakteristieken van de locatie waar een product wordt gemaakt – dat uniek is voor hun producten.

Deze benadering heeft niet alleen geleid tot meer diversiteit in smaken en stijlen, maar ook tot een groeiende gemeenschap van ambachtelijke drankproducenten die elkaar ondersteunen en samenwerken. Zij delen kennis, middelen en soms zelfs apparatuur om de kwaliteit van hun producten te waarborgen en de lokale economie te stimuleren.

Aan de consumenten kant heeft de ambachtelijke beweging ook geleid tot een grotere waardering voor het verhaal achter de producten. Mensen zijn nieuwsgieriger geworden naar de herkomst van hun eten en drinken, en willen meer weten over de mensen die hun whiskey maken. Dit heeft geresulteerd in meer engagement, met distilleerderijen die bezoekers aantrekken voor rondleidingen en proeverijen, zoals bij New York Distilling Company.

Terwijl de markt voor rye whiskey blijft groeien, is het duidelijk dat de consument niet alleen op zoek is naar kwaliteit, maar ook naar authenticiteit en een verhaal dat ze kunnen delen. Ambachtelijke distilleerderijen zoals New York Distilling Company bieden dit alles, en zorgen voor een blijvende indruk op liefhebbers van spirits over de hele wereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...