De 5 champagnecocktails die elke gentlemen moet kennen

Champagne en cocktails lijken op het eerste gezicht misschien een tegenstrijdige combinatie. Champagne is tenslotte de belichaming van verfijning, terwijl cocktails vaaker worden geassocieerd met een ongecompliceerde vrolijkheid. Toch, wanneer beide werelden samenkomen, leveren zij enkele van de meest elegante en mannelijke drankjes op die elke gentleman zou moeten waarderen en kunnen bereiden. Vergeet de simpelere champagne mixdrankjes zoals Mimosas en Bellinis; hieronder presenteren we vijf champagnecocktails met een rijk verleden en een intrigerend karakter.

Laten we beginnen met de klassieke champagnecocktail. Dit is een van de oudste gemengde dranken die nog altijd wordt genoten en vindt zijn oorsprong ergens midden 19e eeuw. Hoewel dit niet de cocktail is waarvoor u uw beste fles zou opentrekken, is het een perfecte keuze wanneer u een champagne bezit die verlangt naar wat extra karakter. Een klontje suiker doordrenkt met bitters zorgt ervoor dat de smaakintensiteit toeneemt en de cocktail een plezierige complexiteit krijgt.

Een andere tongstrelende creatie is de Black Velvet. Deze combinatie van Guinness bier en champagne zal wellicht niet direct iedereen bekoren, maar het is een interessante toevoeging aan het repertoire van champagnecocktails. De Black Velvet heeft zijn oorsprong in Brook'sClub in Londen, waar het voor het eerst werd gemengd na de dood van prins Albert in 1861. De stilistische inval was even symbolisch als smaakvol: het treuren om de prins werd ook in het glas tot uitdrukking gebracht; een donker gekleurde rouwdraad door de heldere wijn.

Vervolgens hebben we de Franse 75, een wereldberoemde champagne cocktail die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de New York Bar in Parijs mixte barman Harry MacElhone gin, champagne en citroensap tot een verfrissende en krachtige drank. Net als het beroemde Franse artilleriegeschut, waarnaar deze cocktail is vernoemd, maakt de Franse 75 een blijvende indruk met zijn sterke smaak en elegante presentatie.

De Kir Royale voegt een fruitige draai toe aan de traditionele champagnecocktail. De oorsprong van dit drankje ligt in Frankrijk en wordt toegeschreven aan Canon Felix Kir, een priester uit Dijon die tijdens de nazi-bezetting experimenteren met lokale wijnen om uiteindelijk bij champagne uit te komen. Het proefondervindelijke karakter van zijn werk leidde tot de creatie van een cocktail die tot op heden gevierd wordt om zijn eenvoudige elegantie en rijke smaak.

Tenslotte komen we bij de Death in the Afternoon, ook bekend als de Hemingway Champagne. Deze cocktail combineert de krachtige smaken van absint met de frisheid van champagne. Ernest Hemingway zelf heeft aan deze creatie zijn naam verbonden, waarmee het een onmiddellijke aantrekkingskracht genereert onder literaire liefhebbers en cocktailfanaten. Zijn recept suggereert om de cocktail zodanig te bereiden dat deze opbloeit tot een romig, melkachtig geheel, een beeld dat refereert aan Hemingway'seigen flamboyante stijl.

Elk van deze vijf champagnecocktails vertelt een verhaal en nodigt uit tot het proeven en ontdekken van dieper gelegen smaaklagen. Ze zijn niet alleen een ode aan de geschiedenis en de kunst van het mixen, maar ook een testament aan de finesse waarmee heren over de hele wereld hun drankjes kiezen en waarderen. Omarm dus de verhalen achter deze briljante bubbels en voeg enige klasse toe aan uw volgende samenkomst door deze tijdloze champagnecocktails te serveren. Cheers!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.