Twee eeuwen uitstekende Venetiaanse gastvrijheid met Hotel Danieli

Het illustere Hotel Danieli, a Luxury Collection Hotel, Venetië, opgericht in 1822, viert dit jaar zijn 200-jarig jubileum met een scala aan spannende activiteiten die de legendarische geschiedenis van de locatie eren. Hotel Danieli, a Luxury Collection Hotel, Venice staat over de hele wereld bekend als een van de beste adressen van Venetië en trakteert de lokale bevolking en internationals al twee eeuwen op het toppunt van Italiaanse gastvrijheid.

Met zijn benijdenswaardige locatie aan de Riva degli Schiavoni, op slechts een steenworp afstand van de Brug der Zuchten en het San Marcoplein, biedt het hotel een prachtig uitzicht op de Venetiaanse lagune en eilanden, het Canal Grande en het Dogenpaleis. De geschiedenis van Hotel Danieli gaat terug tot de vijftiende eeuw toen de adellijke Venetiaanse familie, de Dandolos, de eerste van de drie paleizen bouwde die nu het hotel vormen.

Dit oorspronkelijke paleis, genaamd Palazzo Dandolo, werd al snel een van de meest nobele adressen van de stad, dankzij de uitstekende ligging aan de lagune en de opvallende gotische architectuur. De stichtende familie, die Venetië vier Dogen schonk, omvatte Enrico Dandolo, die wordt erkend als de belangrijkste Doge van Venetië in de duizendjarige geschiedenis van de Serenissima-republiek. Dankzij het prestige van het palazzo ontvingen de patricische eigenaren vaak vooraanstaande gasten, waaronder de prins van Salerno, in 1498, wat de weg vrijmaakte voor de langdurige reputatie van het hotel als een favoriete plek van de maatschappelijke elite.

In 1822 opende een lokale zakenman, Giuseppe Dal Niel, het Hotel Royal Danieli in het Palazzo Dandolo en hernoemde het naar zijn bijnaam, "Danieli". Het hotel bleef tot het begin van de twintigste eeuw bij de erfgenamen van Dal Niel voordat het werd overgenomen door de beroemde hotelketen CIGA ("Compagnia Italiana Grandi Alberghi"), opgericht door graaf Giuseppe Volpi di Misurata. Het was in die tijd dat het hotel zijn laatste structurele verandering onderging met de toevoeging in 1950 van het Danieli Excelsior-gebouw.

In 2005 werd het hotel overgenomen door de huidige eigenaren, de Statuto Group. Hotel Danieli wordt momenteel beheerd door Marriott Bonvoy International onder de merknaam Luxury Collection. In zijn huidige vorm biedt Hotel Danieli 204 kamers en suites in drie weelderige paleizen: Dandolo, Casa Nuova en Danieli Excelsior.

De accommodaties combineren modern comfort met lokaal geproduceerde meubels en materialen, opmerkelijke kunstwerken en mooi antiek en zijn een ode aan de rijke geschiedenis van de stad, terwijl ze trouw blijven aan de toewijding van The Luxury Collection aan vijfsterrengastvrijheid. In het Palazzo Dandolo zijn de suites minutieus gerestaureerd door de befaamde Franse interieurontwerper Pierre-Yves Rochon. Elke kamer vertelt een uniek verhaal en is een eerbetoon aan de allure van de Serenissima. In het bijzonder herinneren de buitengewone Signature Suites aan de glamour en geest van enkele van de meest vooraanstaande gasten van het hotel, waaronder filmsterren, mode-iconen, gerenommeerde artiesten en royals.

Ondertussen biedt de legendarische Doge Dandolo Royal Suite gasten een voorproefje van het koninklijke leven. Het beslaat 150 vierkante meter en heeft een 18e-eeuws fresco van de Italiaanse kunstenaar Jacopo Guarana en verschillende balkons met een panoramisch uitzicht op de lagune. Door de veelzijdigheid van de suite kan het een suite-appartement met meerdere slaapkamers worden in combinatie met andere kamers en suites.

Het nieuwere Palazzo Danieli Excelsior heeft een ontwerp met de handtekening van de Franse interieurarchitect Jacques Garcia en is geïnspireerd op de originele Venetiaans-gotische stijl van het hotel, maar toont het in een meer verfijnde en strakke presentatie. De kamers hier bieden een aantal van de beste uitzichten, vooral op de hogere verdiepingen, waar u kunt genieten van panorama's van de lagune en het met monumenten omzoomde Canal Grande vanuit de grote ramen en het eigen balkon.

Als een bestemming die het culturele en artistieke erfgoed van de plaats blijft eren, heeft Hotel Danieli een ontluikende lijst van feestelijke activiteiten gecreëerd die de trots van eigen bodem weerspiegelen. Van culturele ervaringen tot gastronomische verwennerijen en alles daartussenin, deze jaarlange evenementenkalender geeft bezoekers een kijkje in de fascinerende geschiedenis van de palazzi, onthult verhalen en herinneringen uit het verleden van het hotel en accentueert ze met een modern en boeiend tintje.

Voor het carnaval van Venetië in 2022, dat in februari plaatsvond, werkte Hotel Danieli samen met de bekroonde Duitse kunstenaar Tanja Schulz-Hess om een ​​exclusief, op maat gemaakt kostuum te creëren.

Geïnspireerd door de 200-jarige geschiedenis van het hotel en toewijding aan het Venetiaanse kunstenaarschap, bevatte het ensemble - getiteld "In Love with Hotel Danieli" stoffen die waren geschonken door de historische textielproducent Luigi Bevilacqua. Kant, handgemaakt door het Martina Vidal-atelier in Burano, maskers van Tragicomica en Casin dei Nobili, en glaskralen door Bottega Cini-kunstenaar Marisa Convento maakten ook deel uit van de uiteindelijke creatie. Veel meer dan alleen een kostuum, dit stukje artistiek meesterschap heeft een diepe betekenis; het toont enorm veel respect voor het hotel? ’s belangrijke mijlpalen, illustere gasten en de familie van mensen die het elke dag vertegenwoordigen. Nadat het kostuum door Tanja was aangetrokken tijdens het carnaval van Venetië, is het nu te zien in een heiligdom in de openbare ruimtes van het hotel, zodat bezoekers het ongelooflijke vakmanschap kunnen bewonderen dat in het ontwerp en de creatie is gestopt.

Een meesterwerk dat zo ontroerend was dat het de derde plaats won in de wedstrijd voor beste carnavalskostuum tijdens het carnaval van Venetië in 2022. De 200-jarige geschiedenis van Hotel Danieli wordt ook getoond door middel van speciale aanbiedingen in de restaurants en bars. Na het ophalen van een samengestelde selectie recepten uit tijdschriften, kranten en receptenboeken, hebben de levensgenieters van het hotel gerechten en cocktails gecreëerd die zijn geïnspireerd op de culinaire erfenis van het hotel en zijn vooraanstaande Europese bezoekers. Als gevolg hiervan kunnen hotelgasten en bezoekers van Restaurant Terrazza Danieli genieten van een iconisch zevengangenmenu dat herinnert aan deze klassieke recepten, ter ere van de grote auteurs en chef-koks uit het verleden.

Geaccentueerd door het weelderige interieur van de locatie, met karmozijnrode fluwelen fauteuils en ingewikkelde glaswerklampen, is deze multi-zintuiglijke eetervaring feilloos geleverd door chef-kok Alberto Fol en zijn brigade er een die niet snel zal worden vergeten. Stuur een e-mail naar Restaurant Terrazza Danieli om uw tafel te reserveren. Bar Dandolo, de locatie in gotische stijl op de begane grond van het vijftiende-eeuwse palazzo van het hotel, biedt gasten ook een verleidelijke tijdcapsule die is geïnspireerd op historische recepten.

De Rosso Danieli-cocktail, speciaal ontworpen voor de viering van het tweehonderdjarig bestaan, combineert gin en vermout met bitters en een infusie van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Gegarneerd met munt en een schijfje sinaasappel, deze verfrissende drank is een kenmerkende creatie van Head Barman Roberto Naccari. Als onderdeel van de vieringen in 2022 zal Hotel Danieli in samenwerking met de Alinari Foundation for Photography een collectie schilderijen, historische afbeeldingen, video's en memorabilia tonen.

Deze presentatie, met opmerkelijke werken uit de laatste twee eeuwen, werpt niet alleen licht op de sociale, culturele en architecturale betekenis van Hotel Danieli wereldwijd, maar ook op de diepgewortelde banden met Venetië door de eeuwen heen. Beginnend op de begane grond van Palazzo Dandolo, verspreidt de tentoonstelling zich over zijn duo van nobele verdiepingen voordat hij vertakt naar de paleizen Casa Nuova en Danieli Excelsior, waardoor een prachtig door kunst gevoed pad door het hotel ontstaat.

De tentoonstelling culmineert in Restaurant Terrazza Danieli, tegen de achtergrond van de glinsterende lagune van Venetië, het Canal Grande en prachtige architectonische monumenten. Als gasten aankomen bij de wateringang aan Rio del Vin en door de gangen van Palazzo Dandolo naar Palazzo Casa Nuova gaan, worden ze vergezeld door portretten van filmberoemdheden, muziek- en operaartiesten, royals, politici en culturele iconen die in Hotel zijn vereeuwigd Daniël. Daarnaast onthult een verzameling contrasterende foto's de metamorfose van het interieur van het paleis sinds de oprichting, inclusief veranderingen in het meubilair en wijzigingen in de decoratieve en functionele structuur van de ruimtes.

De Salone Dandolo toont ondertussen grote reproducties van auteurs van het landschap van Venetië die het culturele erfgoed benadrukken en laten zien hoe fotografie het mogelijk maakte om de legendarische schoonheid van de stad op een grotere schaal te pronken. Aan de andere kant van de hal in de Sala Maschere illustreert een chronologische reeks afbeeldingen de evolutie van fotografische technieken door de jaren heen en onthullen hoe de façade van Hotel Daniel en Riva degli Schiavoni door de eeuwen heen zijn veranderd.

Als je de mezzanine oversteekt naar het Palazzo Danieli Excelsior, leidt een mengelmoes van foto's de weg naar beneden naar de Marco Polo-balzalen en biedt een insider's blik op de glamoureuze sociale evenementen die hier door de geschiedenis heen zijn georganiseerd. Op de nobele verdiepingen verrijken kunstwerken die zijn geleend van de Galleria dell'Accademia van Venetië en het Civic Museum van Bassano del Grappa de tentoonstelling verder. Het meest opvallend zijn, op concessie van de Galleria dell'Accademia van Venetië, olieverfschilderijen van de ondernemer die Hotel Danieli tot leven bracht, Giuseppe Dal Niel, en zijn vrouw, Caterina. Het hele jaar door wordt er een reeks discussies en presentaties van gerenommeerde persoonlijkheden aangeboden, speciaal ontworpen voor diegenen die een diepgaand inzicht willen krijgen in de culturele achtergrond van Hotel Danieli en de onmiskenbare integratie met Venetië. Zowel locals als internationals worden uitgenodigd om te genieten van rondleidingen, gehouden in het Italiaans en Engels, van het historische Palazzo Dandolo en de recentere Danieli Excelsior en Casa Nuova-paleizen.

Giacomo Caruso, journalist, vertaler en docent aan het Liceo Artistico in Venetië, is de gastheer en biedt een schat aan kennis over de kunst, geschiedenis en cultuur van dit legendarische adres. Journalist, filmcriticus en schrijver Vincenzo Patanè zal samen met vooraanstaande autoriteiten in de wereld van architectuur, muziek, film en samenleving ook een selectie van discussies voeren over de onderwerpen


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...