Een unieke kans - Space-Aged Petrus 2000 vergeleken met Terrestrisch Gerijpte Petrus - Proef de toekomst van wijnbouw

Een buitengewone fles space-aged Petrus 2000 is nu beschikbaar bij Christie's, samen met een fles aards gerijpte Petrus van hetzelfde jaar. Deze exclusieve aanbieding biedt een zeldzame kans om een stukje ruimte- en wijngeschiedenis te bemachtigen. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om toekomstig onderzoek naar wijnbouw en wijnproductie te financieren.

Wijnveroudering is al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor wijnmakers en wetenschappers. Van de 'Cuvée Retour des Indes' in de 19e eeuw, die het verouderingsproces van wijn op zeeschepen onderzocht, tot onderzeese experimenten in de 20e eeuw - de zoektocht naar kennis is voortdurend geëvolueerd. In de 21e eeuw is de focus verlegd naar de ruimte, met onderzoek naar de invloed van gewichtloosheid en andere ruimteomstandigheden op wijn.

In 2019 stuurde Space Cargo Unlimited 12 flessen Petrus 2000 voor 14 maanden naar het Internationale Ruimtestation ISS op 400 km hoogte. Dit maakte deel uit van een reeks experimenten die gericht waren op het bestuderen van de effecten van ruimteomstandigheden op wijn. Na hun terugkeer naar de aarde werden drie flessen geopend voor analyse om te bepalen hoe de smaak en structuur van de wijn veranderden. Andere flessen werden bewaard voor toekomstige studies, waardoor deze specifieke fles de eerste space-aged Petrus 2000 is die te koop werd aangeboden en nu in het bezit kan zijn van een echte wijnliefhebber.

Deze unieke set van twee flessen Petrus 2000, gekocht in Bordeaux, wordt gepresenteerd in een op maat gemaakte koffer van Les Ateliers Victor uit Parijs. De koffer bevat ook een meteorietenkurkentrekker, een karaf en twee glazen, waardoor het een prachtig verzamelobject is en een unieke proefervaring biedt.

Het aanbod is het resultaat van het eerste deel van een zesdelig onderzoeksprogramma genaamd Mission WISE (Vitis Vinum in Spatium Experimentia), uitgevoerd door Space Cargo Unlimited in samenwerking met Thales Alenia Space en Nanoracks. Met de verkoop van deze fles hoopt men meer inzicht te krijgen in het mysterieuze verouderingsproces van wijn en de evolutie van de belangrijkste verbindingen van wijn beter te begrijpen.

Een panel van 12 wijnprofessionals en wetenschappers proefde in maart 2021 zowel de aardse als de ruimtewijn en prees de wijnen om hun complexiteit en kwaliteit. De Petrus 2000 vintage is ideaal voor de analyse van dit baanbrekende experiment, omdat het een solide basis biedt voor het onderzoeken van de effecten van ruimteomstandigheden op wijn.

Na bijna 440 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht, keerde de legendarische Bordeaux-wijn Petrus getransformeerd terug, op een manier die letterlijk buitenaards is. De opbrengst van de verkoop stelt Space Cargo Unlimited in staat om verder te gaan met ruimte-experimenten, wat kan helpen bij het ontwikkelen van landbouw- en voedselproductie voor de toekomst op aarde.

Nicolas Gaume, medeoprichter en CEO van Space Cargo Unlimited, zei: "Met de opbrengst van de verkoop kunnen we doorgaan met experimenten in de ruimte om de landbouw en voedsel te helpen uitvinden die we morgen op aarde nodig hebben."

De prijs van de unieke fles en de bijbehorende koffer zal afhangen van de interesse van verzamelaars en wijnliefhebbers. Dit is niet alleen een kans om een zeldzaam stuk wijngeschiedenis te bemachtigen, maar ook om bij te dragen aan het baanbrekende onderzoek dat de toekomst van de wijnbouw en voedselproductie zal helpen vormgeven.

Deze uitzonderlijke aanbieding van Christie's heeft al de aandacht van wijnliefhebbers en verzamelaars wereldwijd getrokken. De unieke ervaring om twee flessen Petrus 2000 te vergelijken - één gerijpt in de ruimte en één op aarde - biedt een zeldzaam inzicht in de invloed van omgevingsfactoren op het verouderingsproces van wijn.

De resultaten van Mission WISE kunnen niet alleen de wijnindustrie ten goede komen, maar ook een breed scala aan andere toepassingen, van landbouwpraktijken tot voedselproductie. Het onderzoek naar de effecten van ruimteomstandigheden op biologische en chemische processen kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën en methoden om gewassen en voedsel duurzamer en efficiënter te produceren, zowel op aarde als in toekomstige ruimtekolonies.

Het succes van deze unieke verkoop kan ook leiden tot verdere experimenten en samenwerkingen tussen de wijnindustrie en de ruimtevaartsector. De combinatie van geavanceerde technologie en traditionele wijnbereidingsmethoden kan leiden tot nieuwe ontdekkingen en innovaties die de manier waarop we wijn produceren en consumeren in de toekomst zullen veranderen.

Dit is een ongekende kans voor verzamelaars, wijnliefhebbers en ruimte-enthousiastelingen om deel uit te maken van een historisch moment in zowel de wereld van wijn als ruimteonderzoek. Door het verwerven van deze unieke set, steunen kopers niet alleen de voortdurende zoektocht naar kennis en innovatie in de wijnbouw, maar dragen ze ook bij aan het grotere doel van het ontdekken en begrijpen van de mogelijkheden die de ruimte biedt voor de toekomst van de mensheid.

Over Château Petrus

Château Petrus is een wereldberoemd wijnhuis gelegen in de Pomerol-appellatie in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Het staat bekend om het produceren van enkele van de meest prestigieuze en zeldzame rode wijnen ter wereld. De wijnen van Château Petrus worden vaak als toonaangevend beschouwd in de Pomerol-appellatie en behoren tot de meest gewilde en kostbare wijnen op de markt.

Het wijnhuis beslaat ongeveer 11,4 hectare en is voornamelijk beplant met Merlot-druiven (ongeveer 95%), met een klein percentage Cabernet Franc (5%). Dit onderscheidt Château Petrus van veel andere Bordeaux-wijngaarden, die vaak een hoger percentage Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon in hun wijnen gebruiken. Het unieke terroir van het landgoed, met zijn klei- en ijzerrijke bodem, draagt bij aan de kenmerkende smaak en het verouderingspotentieel van de wijnen.

De wijnen van Château Petrus staan bekend om hun intensiteit, rijkdom en complexiteit. Ze vertonen vaak aroma's van donker fruit, zoals pruimen en zwarte bessen, samen met aardse en kruidige tonen. Naarmate de wijnen ouder worden, ontwikkelen ze secundaire en tertiaire aroma's, zoals truffel, leer en tabak. Dankzij hun structuur en concentratie kunnen de wijnen van Château Petrus vele decennia rijpen, en sommige uitstekende jaargangen kunnen meer dan een eeuw meegaan.

Hoewel Château Petrus geen officiële classificatie heeft, zoals de Grand Cru Classé-status in de Médoc-regio, wordt het vaak geassocieerd met een niveau van kwaliteit dat vergelijkbaar is met de hoogste classificaties van Bordeaux-wijnen. Vanwege de beperkte productie, hoge kwaliteit en wereldwijde faam, zijn de wijnen van Château Petrus zeer gewild bij verzamelaars en wijnliefhebbers, wat resulteert in hoge prijzen op veilingen en op de secundaire markt.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...