De Mijlpaal: Culinaire ervaring in Tongerens historisch decor

In Tongeren, de oudste stad van België, huist een culinair juweeltje - 'De Mijlpaal', te midden van een charmante winkelstraat. Dit bekende restaurant is het levenswerk van Jan Menten en An Penxten, een koppel dat harmonieus de gastronomische wereld combineert met Belgische gastvrijheid.

Wanneer je als bezoeker de drempel van het pand oversteekt, word je verrast door een interieur dat straalt van moderne elegantie en intimiteit, gecreëerd door designelementen. An, de charismatische gastvrouw, verwelkomt je terwijl chef Jan Menten zich klaarmaakt om zijn creatieve culinaire talenten te ontplooien.

Ondanks zijn moderne uitstraling, huisde dit pand ooit de ouderlijke bakkerij van Jan Menten. Een rigoureuze verbouwing heeft de oude bakkerij getransformeerd tot een stijlvol en modern restaurant. Samen met zijn echtgenote An zorgt Jan ervoor dat hun gasten zich overgeven aan een onvergetelijke gastronomische ervaring.

Het verhaal van chef Jan Menten is er één van passie en vastberadenheid. Oorspronkelijk voorbestemd om de familietraditie van het bakkersberoep voort te zetten, nam zijn leven een andere wending toen hij werd gegrepen door de horecawereld. Zijn culinaire avontuur begon bij traiteur Carpe Diem, waar hij als afwasser startte en al snel meer verantwoordelijkheden kreeg. Hij vervolgde zijn culinaire reis onder de vleugels van gerenommeerde chefs zoals Roger Souvereyns, Pierre Wynants en Bernard l’Oiseau. In 2002 nam hij de gedurfde stap om zijn eigen restaurant te openen in het voormalige bakkerspand van zijn ouders. In 2012 werd zijn streven naar culinaire excellentie bekroond met een Michelin-ster, een eer die hij tot op de dag van vandaag heeft weten te behouden.

Onze culinaire ervaring in De Mijlpaal was werkelijk een culinaire reis. We begonnen onze tocht met zeebaars, die met de groene asperges, stracciatella en ijzerkruid een betoverende combinatie vormde. Het tweede gerecht, een rouget, werd geserveerd met een harmonieuze mix van wortel, pulpo en de exotische specerij vadouvan.

Daarna wachtte ons de Noordzee griet, delicaat bereid en vergezeld van witte asperges, een zachtgekookte eidooier en daslook. Het volgende gerecht, kreeft, was zo heerlijk dat het ons deed watertanden. Het werd geserveerd met een soufflé van aardappel, venkel en kaviaar - een trio dat perfect samenging.

Daarna werd er een Hoevekip Landes Label Rouge aan onze tafel gebracht. Het was gekruid met morilles, erwten en sot-l'y-laisse, wat een rijke en aangename smaakervaring bood.

Als afsluiter: een assortiment kazen van Crèmerie Saint Siméon. De variëteit en kwaliteit van de kazen was indrukwekkend en vormde een perfecte afsluiting van onze maaltijd. Alles bij elkaar genomen, maakte deze smaakvolle en creatieve combinatie van gerechten onze culinaire reis in De Mijlpaal tot een onvergetelijke ervaring.

De Mijlpaal kan bogen op een opmerkelijke wijnkaart, rijk aan een diversiteit van wijnen afkomstig uit diverse wijnregio's. Hierbij vinden we zowel Franse, Spaanse, Italiaanse, Zuid-Afrikaanse en Duitse wijnen, als een opmerkelijke selectie Belgische exemplaren.

Het restaurant vind je op Sint Truiderstraat 25 te Tongeren. Voor een heerlijke lunch ben je van harte welkom tussen 12.00 en 13.30 uur, waarna de deuren sluiten om 16.30 uur. In de avonduren gaat het restaurant opnieuw open voor het diner van 19.00 tot 20.30 uur, waarna de dag afgesloten wordt om middernacht. Houd er rekening mee dat De Mijlpaal gesloten is op dinsdag en woensdag, evenals op zaterdagmiddag en zondagavond. Voor meer informatie of reserveringen kun je telefonisch contact opnemen op het nummer: 012/26.42.77.

Best reserveren want in de Mijlpaal wordt je als gastronoom meegenomen in een constante culinaire stroom van exquise gerechten, perfect gepresenteerd en vergezeld van vriendelijke en attente bediening. Dit, samen met het prachtig vernieuwde interieur, maakt het restaurant een must voor elke culinaire liefhebber en een vast item in hun agenda. Jan Menten en zijn team hebben de harten van vele ettelijke culinaire liefhebbers weten te veroveren met hun consistent hoge standaarden en aandacht voor detail.

Elk gerecht in De Mijlpaal getuigt van Menten's creatieve flair en passie voor gastronomie. Een diner in De Mijlpaal is dan ook niet alleen een maaltijd, het is een ervaring die doordrenkt is met de geschiedenis en cultuur van Tongeren, verrijkt door de persoonlijke toets van Menten en Penxten.

De Mijlpaal is meer dan alleen een Michelin-sterrenrestaurant, het is een plaats van samensmelting van erfgoed, traditie en innovatieve gastronomie. Gelegen in het hart van België's oudste stad, is het een plek die je doet stilstaan bij het rijke verleden, terwijl je geniet van het heden in de vorm van voortreffelijke gerechten.

Bovenal straalt De Mijlpaal een oprechte gastvrijheid uit die even memorabel is als de gerechten zelf. An's warme welkom en attentheid zorgen ervoor dat elke gast zich bijzonder en gewaardeerd voelt. In combinatie met Jan's culinaire meesterschap, creëert De Mijlpaal een unieke gastronomische ervaring die keer op keer een bezoek waard is.

Of je nu een bewonderaar bent van de culinaire kunsten, of gewoon een liefhebber van goed eten, De Mijlpaal biedt een ervaring die boeit en betovert, een plek waar het verleden en het heden samenkomen in een symfonie van smaken die je smaakpapillen zullen prikkelen en je hart zullen veroveren.

Ontdek luxe duurzame Kaviaar bij Imperial Heritage In de kijker

Imperial Heritage Caviar in Antwerpen biedt de meest verfijnde kaviaar ter wereld, dankzij vakmanschap, traditionele methoden en passie voor het pr...