Teeling breidt Vintage Reserve Collection uit met nieuwe 30-jarige Single Malt Whisky

De Ierse Teeling-distilleerderij kondigt de uitbreiding van haar Vintage Reserve Collection aan met een nieuwe, exclusieve 30-jarige single malt. Deze limited edition whisky is de derde expressie uit een veelgeprezen batch, oorspronkelijk geproduceerd door de Cooley Distillery. Volgens Forbes verwierf Teeling 12 jaar geleden voor het eerst deze whisky uit 1991. De batch heeft al geleid tot twee hoog aangeschreven single malts: een 24-jarige en een 28-jarige, beide deel van dezelfde limited edition reeks.

De 24-jarige whisky won in 2019 de titel van 's werelds beste Single Malt tijdens de World Whiskies Awards, terwijl de 28-jarige in 2021 werd uitgeroepen tot 's werelds beste Ierse Single Malt op dezelfde awards-show. Deze nieuwste expressie rijpte 21 jaar in bourbonvaten en werd vervolgens nog negen jaar gerijpt in Sauternes-wijnvaten. Volgens de distilleerderij zorgt deze dubbele rijping ervoor dat de resulterende whisky een neus en smaak heeft die boomgaardvruchten, zoals perziken en abrikozen, perfect in balans brengt met noten, chocolade en een vleugje rook.

Hoewel de whisky zacht is, blijft hij lang hangen op de tong, met een vleugje kruiden en zout. "Onze nieuwste Teeling 30-jarige Single Malt is een perfecte weergave van al het goede van Ierse whisky - van de robuuste neus tot het uitgebalanceerde en volledig afgeronde smaakpalet", vertelde oprichter en president Jack Teeley aan Forbes. "We zijn erg trots op deze whisky en hopen dat het onze reputatie als wereldklasse whiskyproducent blijft versterken."

Naast de nieuwe 30-jarige Single Malt blijft Teeling innovatieve whisky's produceren die de Ierse whisky-industrie naar nieuwe hoogten stuwen. Hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap heeft hen in korte tijd een solide reputatie opgeleverd. Naast hun Vintage Reserve Collection biedt Teeling ook andere uitstekende whisky's aan in hun assortiment, zoals de Small Batch, Single Grain en Single Malt uitdrukkingen.

De Teeling-distilleerderij, gelegen in Dublin, is een van de weinige stedelijke distilleerderijen in Ierland. Het biedt rondleidingen en proeverijen aan voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het leren over het whiskyproductieproces en het proeven van hun bekroonde whisky's. Hun bezoekerscentrum en proeflokaal zijn ontworpen om een meeslepende ervaring te bieden, waarbij gasten het rijke erfgoed van de Ierse whisky-industrie en de rol van Teeling daarin kunnen ontdekken.

Naast het succes in de whiskywereld, zet Teeling zich in voor duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken. Ze streven ernaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door bijvoorbeeld energie-efficiënte apparatuur te gebruiken, afval te verminderen en hun bijproducten te hergebruiken. Dit toont de toewijding van Teeling aan zowel kwaliteitswhisky als aan verantwoord ondernemerschap.

De release van deze nieuwe 30-jarige Single Malt is een belangrijke mijlpaal voor Teeling en de Ierse whisky-industrie als geheel. Verwacht wordt dat deze limited edition whisky door kenners en liefhebbers wereldwijd met veel enthousiasme zal worden ontvangen. Gezien hun voortdurende inzet voor innovatie en kwaliteit, is het waarschijnlijk dat Teeling in de toekomst nog meer uitzonderlijke whisky's zal blijven produceren.

Productlijnen Teeling Whiskey

  • Teeling Small Batch: Deze blended Ierse whisky is gerijpt in ex-bourbonvaten en vervolgens afgewerkt in rumvaten voor een unieke smaak. Het heeft een neus van vanille, kruiden en gedroogd fruit, met smaken van zoete karamel, kruiden en een vleugje eikenhout. Het heeft een soepele afdronk met zoete kruiden en subtiele rumtonen.

  • Teeling Single Grain: Een bekroonde whisky, gerijpt in Californische Cabernet Sauvignon wijnvaten. Het heeft een neus van rood fruit, vanille en eiken, met een smaak van zoete karamel, kruiden, toffee en rood fruit. De afdronk is lang en zacht, met een blijvende zoetheid en een vleugje eiken.

  • Teeling Single Malt: Deze single malt whisky bestaat uit een combinatie van verschillende vaten, waaronder Sherry, Port, Madeira, White Burgundy en Cabernet Sauvignon. Het resultaat is een complexe whisky met een neus van gedroogd fruit, kruiden en bloemen. De smaak is rijk en fruitig, met tonen van chocolade, vanille en kruiden. De afdronk is lang en zacht, met een vleugje eikenhout.

  • Teeling Vintage Reserve Collection: Deze collectie bevat de limited edition releases van Teeling, waaronder de 24-jarige, 28-jarige en 30-jarige single malts. De prijzen voor deze flessen variëren en zijn afhankelijk van de beschikbaarheid en zeldzaamheid.

  • Teeling Brabazon Bottling Series: Een reeks gelimiteerde uitgaven die de invloed van versterkte wijnvaten op Ierse whisky verkent. Elke uitgave is uniek en heeft verschillende smaakprofielen, afhankelijk van de vaten die worden gebruikt.

  • Teeling Revival Series: Een gelimiteerde serie die de heropleving van de Teeling-distilleerderij in Dublin viert. Deze serie bestaat uit verschillende releases met unieke rijpings- en afwerkingsprocessen.

  • Teeling Whiskey Gift Packs: Teeling biedt ook geschenkverpakkingen aan, zoals het Teeling Trinity Gift Pack, dat drie miniatuurflessen bevat: de Small Batch, Single Grain en Single Malt whisky's. Deze geschenkverpakkingen zijn ideaal voor liefhebbers die de verschillende uitdrukkingen van Teeling willen proeven.

De prijzen voor de Teeling-producten variëren afhankelijk van de uitdrukking, de leeftijd en de beschikbaarheid. Het is het beste om de officiële Teeling Whiskey-website of een gespecialiseerde slijterij te bezoeken voor actuele prijsinformatie en om te zien welke producten momenteel beschikbaar zijn.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...