Deze luxe kazen behoren tot de beste ter wereld

Kaas is een geliefd voedingsmiddel en er zijn meer dan 1800 verschillende soorten kazen die er allemaal anders uitzien, smaken en texturen hebben. Sommige van de duurste kazen ter wereld zijn gemaakt van zeldzame ingrediënten die meer kosten dan normale kaas, anderen omdat ze meer tijd of moeite kosten om te produceren. De wereldwijde kaasindustrie is meer dan 72 miljard dollar waard en de kaasconsumptie is de laatste decennia flink gestegen.

Er zijn twee categorieën kazen: zachte en harde kazen. Ambachtelijke kaas wordt vaak met de hand gemaakt met behulp van aloude technieken. Deze traditionele kazen bevatten meestal geen onnodige toevoegingen en worden ook wel onbewerkte kaas genoemd.

Er zijn veel luxe kazen die de moeite waard zijn om te proeven. De duurste kaas ter wereld kan gemaakt zijn van geitenmelk, schapenmelk of koemelk en de kosten zijn afhankelijk van de zeldzaamheid en de kwaliteit van de ingrediënten en het productieproces. Een aantal dure kazen die het proeven waard zijn, zijn bijvoorbeeld: Caciocavallo Podolico, een zeldzame Italiaanse kaas gemaakt van rauwe melk van de Podolica-koe; Valtellina Casera, een kaas uit Lombardije, Italië, die tot 18 jaar kan rijpen; en Rogue River Blue, een biologische kaasproducent uit Oregon, die bekroond is als wereldkampioen tijdens de World Cheese Awards in Bergamo, Italië.

Er zijn ook veel betaalbare kazen die een uitstekend smaakprofiel hebben, zoals Colby of Monterey Jack in de Verenigde Staten en Oaxaca-kaas uit Mexico. Wyke Farms Cheddar Cheese uit Somerset, VK, en Stilton-kazen van Long Clawson Dairy uit Leicestershire, VK, zijn ook aanraders om te proeven.

Een andere interessante en dure kaas is de Pule-kaas uit Servië. Het is gemaakt van melk van de zeldzame Balkan-ezel, die slechts één keer per jaar melk geeft. Het duurt ongeveer 25 liter melk om één kilo kaas te maken, wat de hoge prijs van ongeveer €1000 per kilo verklaart. Pule-kaas heeft een pittige, maar toch romige smaak en wordt vaak geserveerd met honing of fruit.

Naast deze duurste kazen ter wereld, zijn er nog vele andere heerlijke en betaalbare kazen om van te genieten. Kaas is een veelzijdig voedingsmiddel dat op verschillende manieren kan worden gebruikt, zoals op een kaasplankje, in sandwiches, in pastagerechten, en nog veel meer. De wereldwijde kaasindustrie blijft groeien en evolueren, waardoor er steeds meer keuzes zijn voor kaasliefhebbers over de hele wereld.

De duurste kaas ter wereld is waarschijnlijk de Pule-kaas uit Servië, die wordt geproduceerd door de Zasavica Special Nature Reserve. Deze kaas is gemaakt van de melk van zeldzame Balkan-ezels die alleen in de regio van Servië en Montenegro voorkomen. De melk wordt met de hand gemolken en het duurt ongeveer 25 liter melk om een ​​kilo Pule-kaas te produceren. De rijpingstijd van deze kaas is ongeveer 2 jaar. Pule-kaas heeft een rijke, romige smaak en een prijskaartje van ongeveer €1000 per kilo, waarmee het een van de duurste kazen ter wereld is.

Naast de hierboven genoemde kazen zijn er nog vele andere soorten luxe kazen, waaronder de witte truffelkaas uit Italië, de Roquefort Papillon uit Frankrijk en de Idiazabal-kaas uit Spanje.

Het is belangrijk om op te merken dat terwijl deze kazen misschien duur zijn, de meeste mensen waarschijnlijk genoegen nemen met een meer betaalbare optie. Er zijn talloze heerlijke kazen beschikbaar die niet de bank breken, en de meeste kaaswinkels bieden een breed scala aan opties voor elk budget en elke smaak.

Zwitserland is ook beroemd om zijn Gruyère-kaas, een harde kaas met een nootachtige smaak en een licht kruimelige textuur. De kaas wordt meestal 3 tot 10 maanden gerijpt, maar sommige varianten kunnen wel 24 maanden of langer rijpen. Gruyère wordt veel gebruikt in gerechten zoals fondue en quiches, en is ook een heerlijke kaas om op zichzelf te eten. Gruyère AOP (Appellation d'Origine Protégée) is de enige echte Gruyère en wordt geproduceerd in de regio's Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura, en Bern. Een kilo Gruyère AOP kost ongeveer €18.

Een andere dure kaas is de Pule, een Servische kaas die wordt gemaakt van de melk van de zeldzame Balkan-ezel. Pule wordt beschouwd als een van de duurste kazen ter wereld vanwege de zeldzaamheid van de ezel, de moeilijkheid om de melk te verkrijgen en het lange rijpingsproces. De kaas heeft een rijke, zoute smaak en wordt vaak verkocht voor meer dan €1.000 per kilo.

Dan is er ook nog de White Stilton Gold, een Britse kaas die wordt geproduceerd door de Clawson Cheese Company. Deze kaas is gemaakt van de melk van koeien die worden gevoerd met goudstof en is gevuld met stukjes 24-karaats goud. De kaas is zacht en romig van textuur, met een licht zoete smaak. White Stilton Gold wordt verkocht voor ongeveer €100 per kilo.

Hierbij de volledige oplijsting:

 1. Oaxaca-kaas: een halfzachte, witte kaas met een licht zoute maar toch zachte smaak. Ambachtelijke snaarkaas gemaakt van koemelk met een hoog vetgehalte. Verkrijgbaar in gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde varianten. Prijs: €30 voor een pakket van 2 kilo.

 2. Sbrinz AOP: harde, Zwitserse kaas met een nootachtige, fruitige smaak. Perfect om te smelten en te raspen, en past uitstekend bij wijn of bier. Gerijpt voor minimaal 18 maanden. Gemaakt van koemelk. Prijs: vanaf €35 per kilo.

 3. Grot gerijpte Gruyère: gerijpt in Alpengrotten gedurende minstens 9 maanden, heeft deze kaas een delicate en verfijnde smaak. Gemaakt van koemelk. Heeft een nootachtige smaak en een licht kruimelige textuur. Prijs: €45 per kilo.

 4. Gorau Glas: zachte blauwe kaas met een licht zoute smaak en kruimelige textuur. Gemaakt bij Caws Gorau Glas Farm in Anglesey, Wales. Wordt vaak gebruikt in Welshe gerechten zoals cawl en rarebit. Prijs: €40 per kilo.

 5. Rogue River Blue cheese: seizoensgebonden kaas in beperkte oplage geproduceerd door biologische kaasproducent Rogue River Creamery in Centra Ik Point, Oregon. Gerijpt gedurende 9 tot 11 maanden en gemaakt van koemelk. Heeft een complexe, nootachtige smaak en bevat biologische Syrah-druivenbladeren gedrenkt in perenspiritus. Prijs: €75 voor een kwart wiel (ongeveer 18 oz).

 6. Cacio di Bufala: halfharde kaas gemaakt van volle buffelmelk uit Italië. Heeft een zeer romige textuur en wordt vaak gebruikt in gerechten als pasta of pizza. Gerijpt voor 8 tot 10 maanden. Prijs: ongeveer €43 per kilo.

 7. Beaufort d'Ete: harde koemelkkaas die alleen in de zomer met melk wordt gemaakt van juni tot oktober. Heeft een nootachtige smaak die met het verstrijken van de tijd intenser wordt. Wordt geproduceerd in de Alpen en heeft aroma's van gras en hooi. Wordt elk jaar slechts ongeveer 52.000 Beaufort d'Ete-wielen geproduceerd. Prijs: ongeveer €44 / kilo.

 8. Jersey Blue Cheese: romige blauwe kaas met een koepelvorm, gemaakt van ongepasteuriseerde Jersey koemelk en een yoghurtferment. Geproduceerd in Lichtensteig in het kanton St. Gallen in Zwitserland. Heeft een zachte, romige smaak en kost €45 per kilo.

 9. Cacio di Bufala: Een halfharde Italiaanse kaas gemaakt van volle buffelmelk met een romige textuur en een fijne gele korst. Deze kaas wordt over het algemeen 8 tot 10 maanden gerijpt in kelders of natuurlijke grotten en wordt vaak gebruikt in gerechten als pasta of pizza. Prijs: ongeveer €43 per kilo.

 10. Beaufort d'Ete: Een kaas van harde koemelk die alleen in de zomer wordt geproduceerd met melk van juni tot oktober. Deze Franse kaas heeft een stevige structuur met heel weinig gaatjes en heeft een nootachtige smaak die met de tijd intenser wordt. De kaas neemt de geur aan van bergbloempjes die tussen de scheuren in de Alpenrotsen groeien. Er worden elk jaar slechts ongeveer 52.000 Beaufort d'Ete-wielen geproduceerd en de kosten bedragen ongeveer €44 / kilo.

 11. Jersey Blue Cheese: Een romige blauwe kaas met een koepelvorm die is gemaakt van ongepasteuriseerde Jersey koemelk en een yoghurtferment in Lichtensteig, Zwitserland. Deze kaas heeft een zachte, romige smaak en wordt geproduceerd door bekroonde kaasmaker Willi Schmid. De prijs van Jersey Blue Cheese is €45 per kilo.

 12. Caciocavallo Podolico: Een zeldzame Italiaanse kaas gemaakt van de biologische rauwe melk van de Podolica-koe. Deze kaas wordt sinds de 14e eeuw geproduceerd in de regio Campania in Zuid-Italië en heeft een smaak van bessen en berggras waar de koeien zich in de zomer mee voeden. Deze pasta filata kaas heeft een uitgerekte wrongel en wordt met een touw aan een balk gebonden om te rijpen. Prijs: vanaf €50 per kilo.

 13. Bitto Storico: Een delicatesse uit de Valtelline-vallei in Lombardije, Italië, ook wel Bitto Ribelle-kaas genoemd. Deze kaas kan tot 18 jaar rijpen en is gemaakt van koemelk met toevoeging van 10-20% geitenkaas. Bitto Storico heeft aroma's van gras en hooi en kost €150 per kilo.

 14. Wyke Farms Cheddar Cheese: Een halfharde kaas gemaakt van verse koemelk volgens het geheime recept van grootmoeder Ivy in Somerset, VK. Wyke Farms maakt al meer dan 150 jaar boerencheddarkazen met traditionele methoden en alleen de beste ingrediënten. Deze glutenvrije kaas rijpt ruim 15 maanden en is verkrijgbaar vanaf €14.

 15. Stilton-kaas: Een kaas met blauwschimmel afkomstig uit Engeland, geproduceerd in de regio's Derbyshire, Nottinghamshire en Leicestershire. De kaas heeft een karakteristieke blauwe ader en een scherpe, pittige smaak. Long Clawson Dairy, gevestigd in Melton Mowbray, Leicestershire, VK.

Samenvatting:

 • Er zijn meer dan 1800 soorten kazen in de wereld
 • De duurste kazen ter wereld zijn duur vanwege de zeldzaamheid van de ingrediënten of de productie ervan
 • De wereldwijde kaasindustrie is meer dan 72 miljard dollar waard
 • Er zijn zachte en harde kazen, ambachtelijke kazen en natuurkazen
 • De prijs van kazen kan variëren afhankelijk van hoe lang het duurt om te produceren en hun zeldzaamheid
 • Voorbeelden van dure kazen zijn Caciocavallo Podolico, Rogue River Blue, Bitto Storico en Elandenkaas
 • Er zijn ook veel betaalbare en heerlijke kazen beschikbaar, zoals Colby of Monterey Jack


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...