Cuines 33 - een culinaire reis van wereldse smaken in Knokke.

Het was een mooie zaterdag avond toen ik de drempel overstapte van Cuines, 33, een restaurant dat zich onopvallend nestelt in de Smedenstraat 33, Knokke. Het was een ontsnapping uit de bruisende toeristische drukte van Knokke, een oase van rust en verfijning. Achter de bescheiden gevel onthulde zich een wereld van moderne klasse, een ruimte die design, mode en een intieme sfeer uitstraalde.

Bij binnenkomst werd ik begroet door Fleur Boussy, de gastvrouw van het restaurant en de vrouw van chef-kok Edwin Menue. Haar glimlach was aanstekelijk, haar passie voor cocktails en wijnen was duidelijk, en haar oog voor detail was onmiskenbaar. Ze was de motor van Cuines, 33, een onmisbare kracht die het restaurant met gratie en flair bestuurde.

Voordat ik aan mijn culinaire reis begon, liet ik me verleiden door een van hun kenmerkende cocktails aan de gezellige bar. Het was een perfecte manier om de avond te beginnen, een voorproefje van de wereldse ervaring die me te wachten stond.

De Gran Sabor Menu was de ster van de avond. Elk gerecht was een ontdekking, een samensmelting van smaken die zowel mediterrane invloeden als oosterse inspiraties omarmde. De coquille, geserveerd met aardpeer, peer, walnoot en beukenzwam, was een symfonie van smaken. De Oosterschelde paling, vergezeld van sushirijst, wasabi, miso en sake, was een verrassende combinatie die mijn smaakpapillen prikkelde.

De Grevelingen oester, geserveerd met fideua, haringkaviaar en champagne, was een feest van texturen en smaken. De 'Foudroyante & Imperial Heritage Kaviar', een royale portie van 15 gram kaviaar geserveerd met ratte aardappel, yoghurt, prei en hazelnoot, was een decadente traktatie. De langoustine, vergezeld van inktvis, venkel, ravioli en parmezaan, was een meesterwerk van smaak en presentatie.

Het hertenkalf, geserveerd met witloof, kweepeer, vliesbes, chicorei en mais, was een eerbetoon aan de rijkdom van het seizoen. Elk gerecht werd begeleid door zorgvuldig geselecteerde wijnen, die de smaken van de gerechten versterkten en complementeerden.

Het dessert was een zoete afsluiting van de avond. De Granny Smith, geserveerd met kalamansi, specerijen, dulche de leche en gezouten karamel, was een explosie van zoete en zure smaken. De citroencake, geserveerd met yoghurt, Pharaon Dukkah, citroen en lychee, was een lichte en verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Cuines, 33 is meer dan alleen een restaurant. Het is een viering van smaak en passie, een plek waar elk gerecht een verhaal vertelt en elke smaak een herinnering creëert. De filosofie van het restaurant is gebaseerd op respect voor de puurheid en kwaliteit van de ingrediënten, verrijkt met wereldse invloeden. Het is een plek waar smaak centraal staat, waar elk gerecht een uiting is van de creativiteit en technische vaardigheid van chef-kok Edwin Menue.

Edwin'spassie voor koken begon al op jonge leeftijd, in de bossen van Zwin tot Zeeland. Zijn liefde voor de natuur leidde uiteindelijk tot een fulltime carrière in de keuken. Hij heeft het geluk gehad om deel uit te maken van gerenommeerde, hoogwaardige keukens en tien jaar geleden arriveerde hij in Knokke. Hij werd verliefd op het gastronomische karakter van de badplaats en nog meer op zijn vrouw Fleur, die hij beschouwt als het lekkerste gerecht ooit.

Samen met hun tweeling, Anaïs en Nomah, genieten ze van wandelingen in het bos, speels kastanjes plukkend. Volgens Edwin kun je ingrediënten niet vinden, ze vinden jou. Smaak is zo complex, vreugde zo eenvoudig.

Tijdens fietstochten met zijn vrouw laat Edwin alles los. De chaos in zijn hoofd leidt tot een overvloed aan smaken. Hij kanaliseert ze in de keuken tot een geheel, afgewerkt met de pipet. Dat proces, die zoektocht, resulteert altijd in een topgerecht. Elke dag gaan ze die extra mijl. Ze streven naar nieuwe creaties, naar die glimlach van hun klanten, naar dat kleine 'dank je wel' achteraf... Het geeft energie en inspireert.

Cuines 33 is een reis van smaken. Een enkeltje naar een culinair feest dat kleuren spat. Een feest waar iedereen is uitgenodigd. Niet alleen hun gerechten, maar ook hun interieur is zuiders gekruid. Ze hopen dat je net zoveel van hun thuis, Cuines 33, geniet als zij doen. Neem al je zintuigen mee voor een ritje en geniet.

Want een gerecht moet zijn als het leven: onvergetelijk.

Het restaurant is open op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag, met lunch van 12:00 tot 13:30 en diner van 19:00 tot 20:30. Woensdag, donderdag en zondag zijn ze gesloten. Telefoon: 050/60.60.69.

Mijn ervaring bij Cuines, 33 was er een van ontdekking en genot, een avond die ik niet snel zal vergeten. Het was een wereldse ervaring, een viering van smaak en passie, en een herinnering aan de complexiteit en eenvoud van vreugde.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...