Château Lafite Rothschild introduceert zijn eerste nieuwe wijnetiket

Château Lafite Rothschild introduceert zijn eerste nieuwe wijnetiket

Met de jaargang van Anseillan uit 2018 heeft Château Lafite Rothschild zijn eerste nieuwe wijn geïntroduceerd sinds de oprichting van Carruades de Lafite aan het einde van de 19e eeuw. Een mix van 48 procent Merlot, 39 procent Cabernet Sauvignon en 13 procent Petit Verdot, deze eerste release van Anseillan du Château Lafite Rothschild is het resultaat van een project dat begon in 2014.
Anseillan is vernoemd naar een 16e-eeuws gehucht dat sinds de volledige oprichting door baron Elie de Rothschild in 1970 deel uitmaakt van het landgoed Lafite, en heeft een adviesprijs van 99 Euros.

De start van het project dateert uit 2014, tijdens een blendsessie voor het Lafite-team. Het begon langzaam, in het begin werden er slechts een paar honderd magnums per jaar gemaakt, legt Saskia de Rothschild, uitvoerend voorzitter van DBR Lafite, uit. We hebben gewacht om te zien hoe die flessen evolueerden. In 2021 hebben we voor elk oogstjaar alle proefversies geproefd die we hadden gemaakt en ontdekten dat er iets was. Toen besloot het team om deze wijn met de jaargang 2018 op de markt te brengen.

Niet toevallig vierde de familie Rothschild ook de 150ste verjaardag van de overname van Château Lafite in 2018. De Anseillan-wijngaarden omringen het gehucht, dat kan worden bekeken vanuit de ramen van het Lafite Rothschild-kasteel, dat geïllustreerd is op het uitgeklede tweekleurige etiket. Het stenen huis, typisch voor de regio, ligt op de top van een grindheuvel in de buurt van bossen, moerassen en weiden met grazende koeien. De wijngaarden worden momenteel gereviseerd en zullen worden gebruikt om nieuwe teelttechnieken te testen die hun biodiversiteit blijven verbeteren. Sinds Saskia de Rothschild in 2018 de rol van uitvoerend voorzitter op zich nam, was een van de belangrijkste initiatieven van Saskia de Rothschild om te zetten in biologische en biodynamische wijngaarden.

De Anseillan-wijngaard is een ongelooflijke speeltuin wat betreft terroir, aangezien er drie verschillende bodems zijn: grind, klei en kalksteen, zegt Louis Caillard, directeur wijnbouw bij Lafite. Vandaag zijn we verantwoordelijk voor de herstructurering van het bedrijf voor de komende vijftig of honderd jaar. Na de oogst worden de druiven van de verschillende percelen apart gevinifieerd in tanks van beton, hout en roestvrij staal, gerijpt in vaten gemaakt door de eigen tonnellerie van het domein en vervolgens gemengd voordat ze worden vrijgegeven. Anseillan 2018 heeft een intens violette kleur en aroma's van zwarte kers, bramen en bakkruiden. Het is vol in de mond, met smaken van paarse vijgen, cassis, pure chocolade, kruidnagel en een vleugje rook die de lange afdronk doordringt.
Het drinkt op dit moment goed, maar rigoureuze tannines worden zachter als je nog een jaar of twee flesrijping doet.

Het perfecte drinkraam is van nu tot en met 2028. Saskia de Rothschild zegt dat het doel van het team voor deze goed geprijsde wijn is dat hij ... gedeeld wordt aan restauranttafels over de hele wereld die soms vergeten zijn hoe lekker het is om een fles Bordeaux te openen.

Hoewel de huidige verkoopprijs van 1.500 Euros voor een Château Lafite Rothschild 2018 buiten het bereik van veel restaurantgasten houdt, is de toegankelijkheid van Anseillan een gelijk speelveld voor diegenen die buiten hun eigen huis willen genieten van een fles Lafite's lekkerste flessen.