Château Lafite Rothschild introduceert zijn eerste nieuwe wijnetiket

Château Lafite Rothschild, een naam die synoniem staat voor luxe en prestige in de wereld van de wijn, heeft een mijlpaal bereikt met de introductie van zijn eerste nieuwe wijnetiket sinds de lancering van Carruades de Lafite aan het einde van de negentiende eeuw. Dit illustere wijnhuis heeft niet zomaar een nieuwe wijn geïntroduceerd; het is een speciale vintage genaamd Anseillan uit 2018, vernoemd naar een historisch gehucht dat al lang deel uitmaakt van het uitgestrekte landgoed.

Het project voor deze specifieke wijn begon al in 2014 toen het team van Lafite experimenteerde met blends tijdens een van hun sessies. Het waren aanvankelijk slechts enkele honderden magnums per jaar, maar het team had geduld. Ze wilden eerst ervaren hoe deze flessen zich ontwikkelden over tijd. Toen kwam 2021, een moment van verlichting voor het team toen ze terugkeken en proefden wat ze door de jaren heen hadden gecreëerd, en tot de ontdekking kwamen dat er daadwerkelijk iets unieks was geboren. Met deze realisatie besloten ze om Anseillan op de markt te brengen, beginnend met de jaargang 2018.

De timing kon niet beter zijn. In hetzelfde jaar vierde de familie Rothschild het 150-jarig jubileum van hun overname van Château Lafite. Het etiket van Anseillan weerspiegelt de verbondenheid met het landgoed, met een illustratie van het kasteel en het omringende landschap van wijngaarden die zo kenmerkend zijn voor de regio. De wijngaarden zelf worden voortdurend herzien en dienen als proeftuin voor innovatieve teelttechnieken die bijdragen aan een grotere biodiversiteit.

Sinds Saskia de Rothschild in 2018 het roer overnam als uitvoerend voorzitter, heeft zij zich ingezet om de wijngaarden om te vormen naar biologische en biodynamische praktijken. Deze toewijding aan duurzaamheid is ook terug te vinden in de Anseillan-wijngaard met de diversiteit in bodemsoorten: grind, klei en kalksteen.

Louis Caillard, directeur wijnbouw bij Lafite, benadrukt het belang van deze variëteit en de verantwoordelijkheid van het team om het bedrijf te herstructureren voor de komende generaties. Na de oogst gaan de verschillende druivensoorten hun eigen weg tijdens de vinificatie in betonnen, houten en roestvrijstalen tanks. De rijping vindt plaats in vaten vervaardigd door de eigen tonnellerie van het domein voordat de blends samenkomen voor de uiteindelijke wijn.

De Anseillan 2018 onthult zich in een intense violette kleur en geuren van zwarte kers, bramen en een assortiment van bakkruiden. De wijn is rijk in de mond; smaken van paarse vijgen, cassis, pure chocolade, kruidnagel en een hint van rook leiden tot een langdurige nasmaak. Hoewel de wijn nu al uitstekend te drinken is, zullen de krachtige tannines verzachten na een paar jaar flesrijping, waardoor het drinkraam strekt tot ten minste 2028.

Saskia de Rothschild heeft een duidelijke visie voor Anseillan. Het is een wijn die betaalbaar genoeg is om gedeeld te worden aan restauranttafels wereldwijd. Zij benadrukt dat mensen soms vergeten hoe aangenaam het is om een fles Bordeaux te openen - Anseillan moet dit veranderen.

Terwijl een fles Château Lafite Rothschild 2018 voor de gemiddelde consument misschien moeilijk te rechtvaardigen is tegen een prijs van zo n 1.500 euro, biedt Anseillan met een adviesprijs van 99 euro een toegankelijke manier om de rijke traditie en voortreffelijkheid van Lafite'swijnen te ervaren. Het maakt deel uit van de evolutie van dit historische wijnhuis, terwijl het tegelijkertijd onze moderne behoeften aan toegankelijkheid en duurzaamheid erkent.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...