François-Xavier Lalanne s Hippopotamus Bar - een functioneel kunstwerk

De Hippopotamus Bar, een van zijn zeldzaamste werken, is een icoon van het oeuvre van François-Xavier Lalanne. Het werd cadeau gegeven door Madame de... aan haar man voor hun veertigste huwelijksverjaardag en is sindsdien in de originele collectie van de ouders van de huidige eigenaren. Het proces van het maken van dit werk begon met een tekening, gevolgd door het maken van een model dat vervolgens geperfectioneerd werd in de werkplaats. Daarna werden de verschillende elementen van de dikhuid in de gieterij gegoten en geassembleerd, inclusief de openingen en aanvullende onderdelen zoals trays of containers. Het proces werd afgerond met het maken van een specifieke patina voor elk stuk, wat erg lang duurde.

François-Xavier Lalanne wilde kunst centraal stellen in het leven en weigerde om een sculptuur een heilig object te laten zijn. Zijn Hippopotamus Bar is het stuk waarmee hij zich het meest vrij uitdrukte en een sculptuur met een stille allure die de Egyptische kunst oproept die de kunstenaar zo dierbaar was. Het nijlpaard is ook een verwijzing naar Salvador Dali, François Pompon en Albrecht Durer. Het meest opmerkelijke kenmerk van de Hippopotamus Bar is dat het een functioneel kunstwerk is en kan dienen als een bar, wat perfect past bij Lalanne'sstreven om kunst centraal te stellen in het leven.

De Hippopotamus Bar is een uniek en zeldzaam stuk in het oeuvre van François-Xavier Lalanne, die bekendstaat om zijn functionele dierensculpturen. Naast de bar heeft Lalanne ook andere bijzondere sculpturen gemaakt, waaronder een gigantische polymorfe kat, witte struisvogels in Sevres-koekje en vriendelijke bronzen nijlpaarden met glazen, shakers, flessen, ijs, barlepels en sapcentrifuges.

De Hippopotamus Bar is een cadeau van Madame de... aan haar man ter ere van hun veertigste huwelijksverjaardag. Het is een van de iconen van het oeuvre van François-Xavier Lalanne en is sinds de aankoop door de ouders van de huidige eigenaren altijd in de originele collectie gebleven.

Lalanne begon vaak met een tekening voordat hij een model maakte dat hij zou perfectioneren. De schaal 1:1 werd in de werkplaats gemaakt voordat de verschillende elementen van de sculptuur in de gieterij werden gegoten. Daarna werden de openingen gemonteerd en werden aanvullende onderdelen zoals trays of containers gemaakt. Het maken van een specifieke patina voor elk stuk was de laatste stap in het proces. Dit werk nam veel tijd in beslag, maar het resultaat was een prachtig stuk kunst.

François-Xavier Lalanne wilde kunst centraal stellen in het leven en weigerde om een sculptuur als een heilig object te beschouwen. Daarom koos hij ervoor om zijn kunstwerken functioneel te maken. De Hippopotamus Bar is het stuk waarmee Lalanne zich het meest vrij uitdrukte. Het heeft een stille allure en roept de Egyptische kunst op die de kunstenaar zo dierbaar was. Het nijlpaard is ook een verwijzing naar Salvador Dali, François Pompon en Albrecht Durer.

De Hippopotamus Bar is niet alleen een sculptuur, maar ook een functioneel meubelstuk dat alles bevat wat nodig is om drankjes te bereiden. Het nijlpaard staat klaar om de gasten te bedienen met drankjes die in zijn buik, mond en hoeven zijn opgeborgen. Het is een unieke en onvergetelijke ervaring die zeker in de smaak zou vallen bij de surrealisten.

Meer over François-Xavier Lalanne

François-Xavier Lalanne was een Franse beeldhouwer en schilder die bekend stond om zijn functionele dierensculpturen. Hij werd geboren in 1927 in Agen, Frankrijk, en studeerde beeldhouwkunst aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs. In 1952 ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Claude Lalanne, die ook een kunstenaar was en met wie hij vaak samenwerkte.

Lalanne'swerk werd beïnvloed door surrealisme en popart en omvatte sculpturen van dieren, meubels en functionele voorwerpen. Zijn dieren waren vaak opgeblazen versies van alledaagse dieren, zoals koeien, schapen en nijlpaarden, die hij omvormde tot functionele objecten, zoals bureaus, stoelen, lampen en zelfs een volledig uitgeruste bar.

Lalanne werkte vaak met brons, maar ook met andere metalen, hout en keramiek. Zijn sculpturen waren vaak groot van formaat en soms gepatineerd om een ​​oudere uitstraling te krijgen. Hij gebruikte ook vaak polychromie om kleur toe te voegen aan zijn sculpturen.

Lalanne'swerk is te zien in musea over de hele wereld, waaronder het Centre Georges Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. Zijn werk blijft populair bij verzamelaars en wordt regelmatig geveild op veilingen van hedendaagse kunst.

Hij overleed in 2008 op 81-jarige leeftijd, maar zijn werk blijft voortleven als een belangrijk voorbeeld van Franse hedendaagse kunst.

Hierbij enkele werken van François-Xavier Lalanne:

  • Sheep - Een van de meest iconische werken van François-Xavier Lalanne, deze sculptuur van een schaap is gemaakt van messing en roestvrij staal en staat bekend om zijn gedetailleerde textuur.

  • Gorilla - Deze sculptuur van een gorilla is gemaakt van brons en toont het meesterschap van Lalanne in het creëren van realistische dierlijke vormen.

  • Bar aux hippopotames - Een van de meest zeldzame werken van Lalanne, deze bar in de vorm van een nijlpaard is een meesterwerk van functionaliteit en artistieke schoonheid.

  • Canapé rhinocéros - Deze bank in de vorm van een neushoorn is een van de meest kenmerkende werken van Lalanne en combineert zijn vaardigheid in het creëren van realistische dierlijke vormen met een zekere speelsheid.

  • Têtes de cerfs - Deze bronzen sculpturen van hertenkoppen zijn een mooi voorbeeld van de elegantie en precisie van Lalanne'swerk.

  • Bouledogue - Deze sculptuur van een Franse bulldog is een charmant voorbeeld van Lalanne'sspeelse stijl.

  • Moutons de Laine - Deze beelden van schapen gemaakt van wol zijn een van de meest beroemde werken van Lalanne en tonen zijn vermogen om natuurlijke materialen te gebruiken in zijn werk.

  • Gazelle - Deze bronzen sculptuur van een gazelle is een prachtig voorbeeld van Lalanne'svaardigheid in het creëren van realistische dierlijke vormen.

  • Serre - Deze serre in de vorm van een gigantische kip is een meesterwerk van functioneel design en artistieke expressie.

  • Miroir aux Hiboux - Deze spiegel in de vorm van uilen is een ander voorbeeld van Lalanne'sspeelse en fantasierijke stijl.

  • Hippopotame - Deze bronzen sculptuur van een nijlpaard is een ander voorbeeld van Lalanne'svaardigheid in het creëren van realistische dierlijke vormen.

  • Guéridon Crocodile - Deze bijzettafel in de vorm van een krokodil is een meesterwerk van functioneel design en artistieke expressie.

  • Cochon - Deze sculptuur van een varken is een voorbeeld van Lalanne'stalent om humor en speelsheid in zijn werk te combineren.

  • Lapin - Deze bronzen sculptuur van een konijn is een schattig voorbeeld van Lalanne'sspeelse stijl.

  • Grande Chouette - Deze sculptuur van een uil is een indrukwekkend voorbeeld van Lalanne'svaardigheid in het creëren van realistische dierlijke vormen.

  • Chameau - Deze bronzen sculptuur van een kameel is een ander voorbeeld van Lalanne'svaardigheid in het creëren van realistische dierlijke vormen.

  • Flamant Rose - Deze sculptuur van een flamingo is een prachtig voorbeeld van Lalanne'sgevoel voor kleur en vorm.

  • Crocodile - Deze bronzen sculptuur van een krokodil is een ander voorbeeld van Lalanne'svaardigheid.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...