Voormative Cartier directeur Frédéric de Narp blaast meest historische juweliers van Frankrijk nieuw leven in.

Oscar Massin is misschien wel de beste juwelier waar je nog nooit van gehoord hebt. Geboren in Luik, België in 1829, was hij pas 12 toen hij een sieradenleerling werd. Op 22-jarige leeftijd verhuisde Massin naar Parijs en werkte als bankjuwelier aan de Place Vendôme, waar hij een reputatie verwierf voor uitmuntendheid in zowel design als vakmanschap. In 1867 toonde Massin zijn werk voor het eerst onder zijn eigen naam op de Universele Tentoonstelling in Parijs, waar hij de gouden medaille ontving. Hij richtte zijn gelijknamige atelier op in 1863 en bleef zijn mannetje staan onder tijdgenoten Frédéric Boucheron en Louis-François Cartier.

Maar na zijn dood in 1895 viel Massins naam aan de kant - tot nu toe. Luximpact uit Parijs, een bedrijf dat historische Franse sieradenlabels nieuw leven inblaast met behulp van een duurzaam en vooruitstrevend bedrijfsmodel, herschikt de erfenis van Oscar Massin voor kopers van de 21e eeuw met een nieuwe collectie uitgebreide juwelen met klimaatneutrale, in het laboratorium geteelde Latitude Diamonds, gevestigd in de omgeving van Washington D.C. De Laage is partner bij Luximpact samen met Frédéric de Narp, een luxe veteraan wiens cv leidinggevende functies omvat bij Bally, Cartier en Harry Winston, en Coralie de Fontenay, een oude directeur luxe marketing en ontwikkeling (zij en de Narp zijn mede-oprichters en co-CEO s). Twee en een half jaar geleden kwam ik samen met Sandrine en we besloten dat het het juiste moment was om onze kracht bij elkaar te brengen, zegt de Narp.

We ontmoetten toen onze verkooppartner Coralie, ze was CEO van Cartier in Frankrijk en vertrok drie jaar geleden en wij drieën zagen hoe spannend het is om luxecodes opnieuw uit te vinden met duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Het idee van Massin als diamantpionier is niet alleen een marketinghype. Massin, vooral bekend om zijn technieken, gebruikte diamanten bezet in goud om het uiterlijk van kanten te simuleren. Dit zeer delicate, zeer vrouwelijke aspect van zijn werk is de inspiratie voor onze eerste collectie, zegt de Laage. De collectie, die momenteel varieert van 1.000 tot 30.000 Euros (en met plannen om juwelen te maken die uiteindelijk voor maar liefst 700.000 Euros te verkopen), heeft drie pijlers: Lace Flower vertrouwt op het gebruik van negatieve ruimte om lichte, luchtige ontwerpen te creëren die couture-draden oproepen.

De Beaded collectie wordt gekenmerkt door zichtbare tanden die de stukken dimensionaliteit en textuur geven. En de Filigraanlijn geeft de illusie dat de tanden de diamant doorboren, zegt de Laage, onder vermelding van een van de meest opvallende ontwerpen van de collectie, een 2-karaats smaragdgeslepen ring. We werken aan nog grotere stukken, voegt ze eraan toe. 'Ze zijn hot nu.' De Narp zegt dat Luximpact zich inzet voor het gebruik van in het laboratorium gekweekte diamanten vanwege hun traceerbaarheid: Optisch, fysiek en chemisch zijn ze precies hetzelfde als met opgegraven diamanten, behalve dat je weet waar ze vandaan komen. Hij spreekt uit ervaring, Luximpact nam onlangs een minderheidsbelang in Vever, een sieradenmeester, die het erfgoedmerk opnieuw lanceerde als een doelgericht bedrijf met de hulp van de familie Vever.

Vever is toegewijd aan het behoud van zeldzame Franse ambachtelijke ambachten (zoals pliqué à jour email) en zet zich niettemin in voor het gebruik van innovatieve materialen, waaronder in het laboratorium gekweekte diamanten. Het goede aan in het laboratorium gekweekte diamanten is dat ze alle merken ertoe aanzetten de waardeketen te verbeteren van extractie tot het raam, zegt de Narp. In de luxe-industrie zeggen we dat slechts 25% van de sieradenconsumptie gebrandmerkt is; de rest is merkloos. Er is enorme ruimte voor merkjuwelen om te laten groeien en daarom is er ruimte voor merken met in het laboratorium gekweekte diamanten. Het is gewoon een pluspunt.

Meer over laboratorium gekweekte diamanten

Laboratorium gekweekte diamanten worden geproduceerd in een gecontroleerde omgeving in laboratoria, in tegenstelling tot natuurlijk gevormde diamanten die uit de aarde worden gehaald. Deze diamanten worden geproduceerd door verschillende methoden, waaronder HPHT (High Pressure High Temperature) en CVD (Chemical Vapor Deposition).

In het algemeen zijn in het laboratorium gekweekte diamanten duurzamer en milieuvriendelijker dan natuurlijk gevormde diamanten, omdat de productie minder land en water nodig heeft en minder afvalstoffen produceert. Daarnaast zijn laboratorium gekweekte diamanten traceerbaar, omdat hun oorsprong en productieproces bekend zijn.

In termen van kwaliteit zijn in het laboratorium gekweekte diamanten vergelijkbaar met natuurlijk gevormde diamanten, omdat ze dezelfde fysische en chemische eigenschappen hebben. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en kwaliteiten, en kunnen worden gebruikt in verschillende sieradenstijlen.

Het gebruik van in het laboratorium gekweekte diamanten in de sieradenindustrie is de afgelopen jaren toegenomen vanwege hun duurzaamheid en traceerbaarheid. Steeds meer merken en juweliers bieden in het laboratorium gekweekte diamanten aan als alternatief voor natuurlijk gevormde diamanten, waardoor consumenten meer keuze hebben en kunnen kiezen voor een duurzamer en ethisch verantwoord sieraad.

De productie van in het laboratorium gekweekte diamanten gebeurt via twee belangrijke methoden: High Pressure High Temperature (HPHT) en Chemical Vapor Deposition (CVD).

HPHT diamanten worden gemaakt door koolstof op hoge temperatuur en druk in een diamantkristalstructuur te dwingen. Een kleine koolstofkern wordt geplaatst in een capsule, die in een hydraulische pers wordt geplaatst. De capsule wordt vervolgens onder hoge druk gezet en verwarmd tot ongeveer 1.500 graden Celsius. Hierdoor smelt de koolstof en vormt een diamantkristal.

CVD diamanten worden geproduceerd door een koolstofhoudend gas, meestal methaan, in een vacuüm te plaatsen en te ioniseren. Hierdoor worden de koolstofatomen van het gas geactiveerd en hechten ze zich aan een substraat, zoals een diamantzaadje, om zo een diamantkristal te vormen.

In beide methoden worden de diamanten vervolgens gevormd en geslepen om ze geschikt te maken voor gebruik in sieraden. Ze kunnen worden gekleurd of ongekleurd zijn, afhankelijk van het gebruikte proces en de gewenste eindresultaten.

In het laboratorium gekweekte diamanten hebben dezelfde fysieke en chemische eigenschappen als natuurlijk gevormde diamanten. Ze hebben dezelfde hardheid, dichtheid en brekingsindex, waardoor ze visueel en technisch vergelijkbaar zijn met natuurlijke diamanten.

Het belangrijkste verschil tussen in het laboratorium gekweekte diamanten en natuurlijke diamanten is hun oorsprong en productieproces. Terwijl natuurlijk gevormde diamanten worden gevormd uit koolstof die diep onder de aarde is samengeperst en onder hoge druk en temperatuur is gevormd over een periode van miljoenen jaren, worden in het laboratorium gekweekte diamanten in een veel kortere tijd gemaakt en onder gecontroleerde omstandigheden.

Over het algemeen worden in het laboratorium gekweekte diamanten steeds populairder vanwege hun duurzaamheid, traceerbaarheid en milieuvriendelijkheid, en worden ze beschouwd als een duurzaam alternatief voor natuurlijk gevormde diamanten.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...