Een kijkje achter de schermen bij Jaeger-LeCoultre - meesterlijke ambacht

Als eerbetoon aan de 180 verschillende ambachten van de uurwerkkunst die verenigd zijn onder het dak van de manufactuur in Vallée de Joux, lanceert Jaeger-LeCoultre een nieuwe reeks korte films die exclusieve inzichten achter de schermen bieden. Ze vertellen over de passie die sinds 1833 het Maison bezielt en de tijdloze waarden van creativiteit en precisie eert.

Jaeger-LeCoultre is een van de weinige uurwerkfabrikanten met een specifiek atelier voor zeldzame ambachten (Métiers Rares®) onder hun dak. Elk filmpje belicht één ambacht en toont zeldzame beelden uit de horlogeproductie. 'In the Making' is een poëtische ode aan de ambachtslieden die deze ambachten beoefenen. In de video'sleggen ze uit hoe ze te werk gaan en tonen ze de passie waarmee ze hoogwaardige horloges ontwerpen, vervaardigen, monteren en versieren, die van generatie op generatie worden doorgegeven.

De sfeervolle verlichting, camerastandpunten die het mogelijk maken om over de schouders van de ambachtslieden te kijken, en close-ups van de nauwkeurige handelingen die gedurende talloze jaren zijn geperfectioneerd, versterken het gevoel van intimiteit.

'In the Making' zet alle ambachten van de geïntegreerde Jaeger-LeCoultre-manufactuur in de schijnwerpers en is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, volgens de verschillende productiestappen van een horloge: ontwerp, productie, afwerking en versiering.

Naast de esthetische criteria van een horloge - vorm, grootte, stijl, samenstelling van wijzerplaat en kast - strekt het ontwerp zich uit tot alle technische aspecten. Dit varieert van de ontwikkeling van nieuwe complicaties en uurwerken tot de vorm van onderdelen voor specifieke functies en het algehele ontwerp van het uurwerk, de technische behuizingseisen voor het inbouwen van een bepaald uurwerk en ergonomische behoeften.

Ontwerpers leggen hun ideeën vast met pen en papier, geïnspireerd door het verleden, het heden en de toekomst. Ze werken nauw samen met technische ontwerpers en uurwerkbouwers. In de uurwerkkunst draait het niet alleen om een elegant uiterlijk, maar vooral om de afstemming daarvan op het uiterst precieze technische ontwerp.

'In the Making' onthult hoe specialisten die elke stap beheersen, dezelfde passie voor precisie en vakmanschap delen als hun collega'sin andere delen van de manufactuur. Bij Jaeger-LeCoultre begint de productie met ruwe materialen die worden gesneden, gestanst of op talloze andere manieren bewerkt om uiteindelijk de vorm van verschillende componenten aan te nemen. Na talrijke montagestappen wordt het uurwerk ingeschakeld en gepolijst, om op magische wijze leven in het metaal te blazen.

Gedurende de 17e eeuw verspreidde de horlogemakerij zich geleidelijk door de Zwitserse Jura-regio. De Vallée de Joux kwam zich te specialiseren in het vakgebied van de Grandes Complications, de meest nobele horlogekunst samen met die van chronometrie. Meer dan een eeuw lang werden bijna alle ultra-gecompliceerde uurwerken ontwikkeld en geproduceerd in dit afgelegen gebied. De Vallée de Joux blijft het wereldwijde centrum van Haute Horlogerie (High Watchmaking).

Naast het vervaardigen van nieuwe uurwerken beschikt Jaeger-LeCoultre ook over een interne restauratiewerkplaats, waar dezelfde productiestappen worden uitgevoerd om leven te geven aan alle uurwerken die 40, 60, 90 jaar oud zijn of ouder. De restauratie-experts gebruiken originele reserveonderdelen, indien beschikbaar, of maken identieke nieuwe componenten volgens historische sjablonen en met behulp van matrijzen.

De polijster heeft de taak om de zichtbare delen van onze uurwerken, zoals de kast, de lunette, de bandaanzetten en de kroon, licht en glans te geven, om de uurwerken bij elke beweging een vleugje magie te geven.

De rustige natuur rond de Vallée de Joux vormde de identiteit van de Manufacture. Tegen deze achtergrond, waar geduld en kalmte inherent zijn aan het landschap, ontstond een traditie van precisie die samenging met een diepgaande artistieke geest.

Vanaf het begin stelde de Manufacture zich twee doelen: de nauwkeurigheid van elk uurwerk en de technische precisie. Deze doelen kwamen voort uit en bloeiden in deze Zwitserse natuurlijke omgeving, waarvan de kalmte en sereniteit ongestoord lijken te blijven van het ene seizoen op het andere.

De meester-horlogemakers van de Manufacture worden diepgaand beïnvloed en geïnspireerd door deze omgeving en steken hun hart en ziel in elke ingenieuze schets, elke oscillatie van het balanswiel en elk echappementwiel – de grenzen van precisie voortdurend verleggend.

Tijdens de 17e eeuw verspreidde de horlogemakerij zich geleidelijk door de Zwitserse Jura-regio. De Vallée de Joux kwam zich te specialiseren in het vakgebied van de Grandes Complications, de meest nobele horlogekunst samen met die van chronometrie. Meer dan een eeuw lang werden bijna alle ultra-gecompliceerde uurwerken ontwikkeld en geproduceerd in dit afgelegen gebied. De Vallée de Joux blijft het wereldwijde centrum van Haute Horlogerie (High Watchmaking).

Jaeger-LeCoultre hecht veel belang aan de handmatige afwerking en versiering van uurwerken, overtuigd dat een hoogwaardig horloge niet alleen aan de buitenkant prachtig moet zijn, maar ook aan de binnenkant. Dit streven naar perfectie is duidelijk zichtbaar in de bewegingen en decoraties van elk uurwerk dat de Manufacture verlaat. Ambachtslieden besteden uren aan het zorgvuldig bewerken van de onderdelen, het graveren van bruggen en het inleggen van edelstenen.

In de loop der jaren heeft Jaeger-LeCoultre tal van innovaties en technische prestaties geïntroduceerd in de horloge-industrie. Enkele van de meest opmerkelijke prestaties zijn de ontwikkeling van het kleinste kaliber ter wereld, Calibre 101, en het revolutionaire Reverso-uurwerk, dat een iconische status heeft verworven.

De Reverso-collectie is bijzonder geliefd vanwege de unieke en elegante draaibare kast die het uurwerk beschermt. Dit innovatieve ontwerp werd oorspronkelijk ontwikkeld voor polo-spelers in de jaren 1930, om de delicate wijzerplaten te beschermen tijdens de ruwe en veeleisende sport.

Naast de Reverso-collectie heeft Jaeger-LeCoultre tal van andere prestigieuze uurwerkcollecties ontwikkeld, zoals de Master, Duomètre, Rendez-Vous en Atmos. Elk van deze collecties heeft zijn eigen unieke kenmerken en technische prestaties die bijdragen aan de rijke erfenis van het merk.

Jaeger-LeCoultre heeft ook samengewerkt met andere luxe merken, zoals Aston Martin en Cartier, om exclusieve uurwerken te creëren die de passie voor vakmanschap en innovatie van beide merken combineren.

Het is duidelijk dat Jaeger-LeCoultre, met zijn rijke geschiedenis en toewijding aan innovatie en vakmanschap, een blijvende impact heeft op de wereld van de haute horlogerie. Als zodanig blijft het merk een pionier op het gebied van uurwerken en een symbool van Zwitserse precisie en elegantie.

Jaeger-LeCoultre meest iconische creaties

Jaeger-LeCoultre staat bekend om zijn buitengewone collecties van verfijnde uurwerken die zowel technisch geavanceerd als elegant zijn. Hier enkele van de meest iconische creaties uit hun assortiment:

  • Reverso: Geïntroduceerd in 1931, is de Reverso een van de meest herkenbare en geliefde horloges van Jaeger-LeCoultre. De unieke draaibare kast, ontworpen om het horloge te beschermen tijdens polo-wedstrijden, heeft het een tijdloos en iconisch ontwerp gemaakt. De Reverso-collectie bevat verschillende modellen, waaronder de Reverso Classic, Reverso Tribute en Reverso One.

  • Master: De Master-collectie is een perfecte combinatie van technische prestaties en esthetische verfijning. Elk horloge uit deze collectie is uitgerust met een automatisch uurwerk en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder de Master Ultra Thin, Master Control, Master Geographic en Master Compressor.

  • Duomètre: Deze collectie staat bekend om zijn innovatieve 'dual-wing' uurwerksysteem, dat twee onafhankelijke energiebronnen gebruikt voor de tijd- en chronograaffuncties. Dit resulteert in uitzonderlijke precisie en betrouwbaarheid. Enkele opvallende modellen uit de Duomètre-collectie zijn de Duomètre Quantième Lunaire, Duomètre Chronographe en Duomètre Sphérotourbillon.

  • Rendez-Vous: De Rendez-Vous-collectie is speciaal ontworpen voor vrouwen en combineert elegantie met technische complexiteit. Deze verfijnde uurwerken zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder de Rendez-Vous Night & Day, Rendez-Vous Moon en Rendez-Vous Tourbillon.

  • Atmos: De Atmos is een revolutionaire klok die zijn energie haalt uit kleine temperatuurs- en luchtdrukveranderingen in de omgeving. Dit maakt het een bijna eeuwigdurend uurwerk. De Atmos is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals de Atmos Classique, Atmos Marqueterie en Atmos Hermès.

  • Geophysic: Geïnspireerd door de wereld van wetenschappelijk onderzoek en ontdekking, combineert de Geophysic-collectie technische prestaties met een gedurfd ontwerp. Enkele opvallende modellen uit deze collectie zijn de Geophysic True Second en Geophysic Universal Time.

  • Memovox: De Memovox is een legendarisch horloge met een mechanische alarmfunctie. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1950 en is sindsdien in verschillende uitvoeringen geproduceerd, waaronder de Memovox Parking, Memovox Worldtime en Memovox Deep Sea.

  • Polaris: Geïnspireerd door de originele Memovox Polaris uit 1968, is de moderne Polaris-collectie een eerbetoon aan het erfgoed van Jaeger-LeCoultre op het gebied van duikhorloges.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...