De veelzijdigheid en prestige van de Rolex Oyster Perpetual-collectie

De Rolex Oyster Perpetual-collectie belichaamt het prestige en de expertise van Rolex. Deze collectie bestaat uit 12 reeksen, verdeeld in twee categorieën: klassieke horloges zoals de Datejust, de Day-Date en de Sky-Dweller, en professionele horloges zoals de Explorer, de Submariner en de GMT-Master II, ontworpen voor specifieke activiteiten.

De horloges uit de Oyster Perpetual-collectie zijn onderdeel van een buitengewone geschiedenis. Ze staan synoniem voor uitmuntendheid en betrouwbaarheid en zijn bedoeld om gedragen te worden in het dagelijks leven, maar ook in enkele van de meest veeleisende omstandigheden ter wereld, zoals de diepste oceanen en de hoogste bergtoppen. Deze horloges zijn gebouwd om lang mee te gaan en worden gekenmerkt door hun sterke, direct herkenbare esthetiek, die het resultaat is van een perfecte combinatie van vorm en functie. De Oyster Perpetual-collectie bouwt voort op het succes van de originele Oyster, die in 1926 werd geïntroduceerd. Dit eerste waterdichte polshorloge ter wereld, dankzij de hermetisch afgesloten kast die hetzelfde jaar werd gepatenteerd, speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van het moderne polshorloge. Door de jaren heen voegde het merk tal van andere innovaties toe aan zijn horloges, zoals het opwindmechanisme met de Perpetual rotor in 1931. Deze ontwikkelingen droegen bij aan de reputatie van Rolex op het gebied van uitmuntendheid en zouden vaak de normen voor uurwerken bepalen.

Horloges uit de Oyster Perpetual-collectie onderscheiden zich voornamelijk door hun hermetische kast. Gepatenteerd in 1926, leidde de Oyster-kast tot 'swerelds eerste waterdichte polshorloge dankzij een ingenieus systeem dat een schroef-down lunette, kastbodem en opwindkroon combineerde. Deze originele kastarchitectuur bood een definitieve oplossing voor een van de inherente zwakke punten van het polshorloge, dat meer blootgesteld was aan externe gevaren dan het zakhorloge. Tegenwoordig is de Oyster-kast waterdicht tot een minimale diepte van 100 meter, en tot 300 meter voor de Submariner en de Submariner Date, 1.200 meter voor de SeaDweller, 3.900 meter voor de Rolex Deepsea en zelfs 11.000 meter voor de Deepsea Challenge. De middelste kast is vervaardigd uit een massief blok Oystersteel, RLX-titanium, 18 karaats goud of 950 platina. De kastbodem, omrand met fijne ribbels, wordt hermetisch dichtgeschroefd met een speciaal gereedschap dat alleen gecertificeerde Rolex-horlogemakers toegang geeft tot het uurwerk. De opwindkroon wordt ook stevig tegen de middelste kast geschroefd. Het is ofwel een Twinlock opwindkroon, uitgerust met een dubbel waterdichtheidssysteem, of de Triplock-kroon, met een drievoudig waterdichtheidssysteem, dat met name wordt gebruikt voor de duikershorloges van het merk. De Oyster-kast is bijzonder robuust en biedt het uurwerk optimale bescherming tegen water, stof, druk en schokken.

Horloges uit de Oyster Perpetual-collectie worden ook gekenmerkt door hun grote precisie. Elke Rolex-beweging wordt eerst ingediend bij het Zwitserse officiële chronometer testinstituut (COSC) voor officiële certificering. Bewegingen die de COSC-tests hebben doorstaan, krijgen een officieel chronometercertificaat. Nadat de beweging in de kast is geplaatst, test Rolex vervolgens de precisie van elk horloge met behulp van een exclusieve methodologie die het dragen in het echte leven simuleert. De tolerantiecriteria van deze tests zijn veel strenger dan die van de officiële certificering op het gebied van precisie: de afwijking voor een Rolex-horloge mag na het plaatsen van de kast niet meer bedragen dan -2/+2 seconden per dag, terwijl de COSC voor de beweging alleen -4/+6 seconden per dag toestaat voor grote kalibers.

Alle horloges in de Oyster Perpetual-collectie zijn uitgerust met een zelfopwindend mechanisch uurwerk met een Perpetual rotor. De door Rolex in 1931 geïntroduceerde Perpetual rotor is een zelfopwindend mechanisme met een vrij draaiende rotor voor het polshorloge. Het is gebaseerd op een gepatenteerd principe dat uiteindelijk door de hele horloge-industrie werd overgenomen. De Perpetual rotor bestaat uit een halvemaanvormig oscillerend gewicht dat vrij draait in beide richtingen bij de geringste beweging van de pols. De Perpetual rotor staat bekend om zijn uitstekende opwindkracht en zorgt ervoor dat de hoofdveer - de motor van het horloge - continu wordt opgewonden, waardoor een constante en stabiele energietoevoer wordt gegarandeerd.

De Perpetual rotor maakt het horloge gebruiksvriendelijker, omdat de drager het uurwerk niet meer met de hand hoeft op te winden. Het draagt ook indirect bij aan de waterdichtheid van Rolex-horloges. Omdat de opwindkroon nu alleen wordt gebruikt om functies in te stellen of om het uurwerk handmatig op te winden als het ooit volledig tot stilstand komt, wordt het het grootste deel van de tijd stevig tegen de kast geschroefd. Het uurwerk wordt daardoor minder blootgesteld aan stof en vocht. De naam 'Oyster Perpetual' verschijnt tegenwoordig op de wijzerplaten van alle horloges in de collectie - met uitzondering van volledig met edelstenen ingelegde wijzerplaten - om aan te geven dat het horloge waterdicht is en is uitgerust met een zelfopwindend uurwerk.

Horloges uit de Oyster Perpetual-collectie onderscheiden zich door het rigoureuze ontwerp dat ervoor zorgt dat ze hun functies getrouw kunnen vervullen, ongeacht de omstandigheden en na verloop van tijd. Deze betrouwbaarheid is het resultaat van zowel de technische keuzes van Rolex als de strenge betrouwbaarheidscontroles en tests die worden opgelegd aan de horlogecomponenten.

Voor de horlogekasten, wijzerplaten en armbanden gebruikt Rolex uitsluitend edele of zeer bestendige materialen: 18-karaats goud - gegoten in de eigen gieterij van het merk en vervolgens bewerkt in zijn werkplaatsen - 950 platina, bijzonder corrosiebestendig Oystersteel, RLX-titanium - een titaniumlegering van klasse 5 die zowel lichtgewicht als bestand is tegen vervorming en corrosie - en hoogtechnologisch keramiek voor de Cerachrom lunettes en lunette-inzetstukken. De robuuste, waterdichte Oyster-kast biedt het uurwerk optimale bescherming tegen externe gevaren. De betrouwbaarheid van de horloges in de Oyster Perpetual-collectie omvat ook de door Rolex ontworpen en vervaardigde armbanden en sluitingen, die het draagcomfort en de veiligheid maximaliseren.

De Perpetual-uurwerken zijn ontworpen om uitstekende weerstand op lange termijn te bieden tegen schokken, effecten van zwaartekracht, magnetische velden en temperatuurschommelingen, en om eenvoudig te onderhouden te zijn. Alle Rolex-horloges zijn gedekt door de Superlative Chronometer-certificering, die door het merk in 2015 opnieuw is gedefinieerd. Deze exclusieve aanduiding getuigt dat elk horloge dat de werkplaatsen van het merk verlaat, met succes een reeks geautomatiseerde tests heeft ondergaan met behulp van geavanceerde technologie. Deze certificeringstests zijn van toepassing op het volledig geassembleerde horloge, nadat het uurwerk in de kast is geplaatst, en garanderen een superieure prestatie om de pols op het gebied van precisie, gangreserve, waterdichtheid en zelfopwinding. De Superlative Chronometer-status wordt gesymboliseerd door de groene zegel die bij elk Rolex-horloge wordt geleverd en wordt gecombineerd met een internationale garantie van vijf jaar.

Naast de technische prestaties en betrouwbaarheid, staan horloges uit de Oyster Perpetual-collectie bekend om hun iconische en tijdloze ontwerpen. Ze zijn zowel geschikt voor dagelijks gebruik als voor formele gelegenheden, en passen bij verschillende stijlen en smaken. De ontwerpen zijn gebaseerd op de perfecte balans tussen vorm en functie, met aandacht voor detail en afwerking.

Een ander kenmerk van de Oyster Perpetual-collectie is de veelzijdigheid van de horloges. Er zijn modellen die speciaal zijn ontworpen voor bepaalde activiteiten, zoals duiken, zeilen of bergbeklimmen, maar ook klassieke modellen die perfect passen bij elke outfit en gelegenheid. Bovendien zijn er tal van aanpassingsopties, zoals verschillende wijzerplaatkleuren, materialen, edelstenen en armbanden, die de drager in staat stellen een uniek en gepersonaliseerd horloge te bezitten.

Rolex staat bekend om zijn streven naar innovatie en perfectie en blijft voortdurend nieuwe technologieën en materialen ontwikkelen om de prestaties en duurzaamheid van zijn horloges te verbeteren. Deze toewijding aan innovatie heeft geleid tot een aantal belangrijke doorbraken in de horloge-industrie en heeft Rolex'spositie als een van de meest prestigieuze en gerespecteerde horlogemerken ter wereld versterkt.

De Oyster Perpetual-collectie is het levende bewijs van de passie, het vakmanschap en de technische expertise van Rolex. Deze horloges zijn niet alleen symbolen van prestige en prestaties, maar ook getuigenissen van het erfgoed en de geschiedenis van het merk. Door voort te bouwen op de successen uit het verleden en voortdurend te streven naar perfectie, blijft Rolex de toekomst van de horloge-industrie vormgeven en leiden.

In een wereld waar trends komen en gaan, blijven horloges uit de Oyster Perpetual-collectie tijdloze klassiekers die generaties lang kunnen worden gekoesterd en doorgegeven. Deze horloges zijn niet alleen functionele en betrouwbare metgezellen, maar ook prachtige kunstwerken die de drager een gevoel van trots en voldoening geven.

Meer over de Oyster Perpetual-collectie ... >>>


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...