De uitmuntende Rolex Oyster Perpetual collectie

De Rolex Oyster Perpetual collectie is een emblematische reeks horloges die synoniem zijn met duurzaamheid, precisie en elegantie. Deze collectie vormt de kern van Rolex en is het resultaat van decennia van innovatie en vakmanschap. Elk horloge in deze collectie is ontworpen om een perfecte balans te bieden tussen functionaliteit en esthetiek, en is geschikt voor zowel dagelijks gebruik als voor speciale gelegenheden.

De Oyster Perpetual collectie heeft zijn naam te danken aan twee belangrijke innovaties van Rolex: de Oyster-behuizing en het Perpetual uurwerk. De Oyster-behuizing, die in 1926 werd geïntroduceerd, was het eerste waterdichte horloge ter wereld. Het zorgde voor een revolutie in de horloge-industrie en legde de basis voor de latere ontwikkeling van sport- en professionele horloges. De Perpetual uurwerken, geïntroduceerd in 1931, waren de eerste automatische uurwerken met een zelfopwindend mechanisme dat wordt aangedreven door de beweging van de drager. Deze technologie zorgde voor een grotere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het horloge. Enkele van de meest bekende horloges uit deze collectie zijn:

■ Oyster Perpetual Datejust
Oyster Perpetual Datejust De Oyster Perpetual Datejust staat symbool voor het klassieke Rolex-horloge met zijn tijdloze elegantie. Gelanceerd in 1945, was dit het eerste automatische waterdichte chronometer polshorloge dat de datum weergaf in een venster op de wijzerplaat om 3 uur. Het verenigde alle belangrijke innovaties van het merk in het moderne polshorloge: chronometrische nauwkeurigheid (eerste chronometercertificaten voor Rolex polshorloges vanaf 1910), waterbestendigheid (introductie van de Oyster-kast in 1926) en automatisch opwinden (Perpetual rotor mechanisme gepatenteerd in 1931). Speciaal voor dit horloge werd een uiterst comfortabele en elegante metalen armband met vijfdelige schakels ontworpen - de Jubilee-armband. In 1953 werd de Cyclops-lens aan het saffierglas toegevoegd voor betere leesbaarheid van de datum. In 1956 werd nog een innovatie geïntroduceerd: de datumverandering gebeurde onmiddellijk. Snelle en veilige datuminstelling door de opwindkroon in beide richtingen te draaien werd in 1977 geïntroduceerd op Datejust-modellen met een middelgroot of groot kaliber en vanaf 1983 op Datejust-modellen met een klein uurwerk. De Datejust heeft de tand des tijds doorstaan met behoud van zijn kenmerkende esthetiek. Tegenwoordig is het horloge verkrijgbaar in diverse maten, van 28 mm voor de LadyDatejust tot 41 mm, en in verschillende materialen - Oystersteel, 18 kt geel, wit en Everose goud - of in Rolesor-uitvoeringen (combinatie van Oystersteel en geel, wit of Everose goud). Er is ook een breed scala aan wijzerplaten, bezels en armbanden, evenals diamantversies van de Datejust beschikbaar.

■ Oyster Perpetual Sky-Dweller
Een elegant horloge voor wereldreizigers, de Oyster Perpetual Sky-Dweller werd onthuld in 2012. Het is een revolutionair ontworpen uurwerk dat technische verfijning en gebruiksgemak combineert. Als technologisch meesterwerk met meerdere patenten die tijdens de ontwikkeling zijn aangevraagd, is dit 42 mm horloge gemaakt voor reizigers die vaak van tijdzone wisselen. Om aan hun behoeften te voldoen, toont het horloge de tijd in twee tijdzones (met lokale tijd afgelezen via de centrale wijzers en een referentietijd in 24-uursformaat afgelezen via een excentrische schijf) en een bijzonder innovatieve jaarkalender genaamd Saros - naar het astronomische fenomeen met dezelfde naam. De kalender toont de datum om 3 uur en de maand via 12 openingen rond de omtrek van de wijzerplaat, en vereist slechts één datumcorrectie per jaar, wanneer de maand verandert van februari naar maart. De Sky-Dweller is uitgerust met het Ring Command-systeem. Dit mechanisme van interactie tussen de draaibare lunette, opwindkroon en uurwerk stelt de drager in staat om de functies van het horloge één voor één te selecteren en ze eenvoudig, snel en veilig in te stellen.

■ Oyster Perpetual
Horloges in de Oyster Perpetual reeks zijn directe afstammelingen van de originele Oyster, het eerste waterdichte polshorloge ter wereld, waarop Rolex sinds 1926 zijn reputatie heeft gebouwd. Deze horloges profiteren van alle fundamentele kenmerken van de Oyster Perpetual-collectie: chronometrische precisie, een waterdichte Oyster-kast en zelfopwinding van het uurwerk via een Perpetual rotor. Sober en verfijnd, dit zijn polshorloges in hun puurste vorm. De Oyster Perpetual is verkrijgbaar in formaten van 28, 31, 34, 36 en 41 mm en is voortdurend vernieuwd om de technische innovaties van het merk te integreren. Gevarieerde en in het oog springende nieuwe wijzerplaatkleuren en ontwerpen zorgen ervoor dat het horloge altijd een eigentijdse uitstraling heeft.

■ Oyster Perpetual Explorer
De Oyster Perpetual Explorer belichaamt de bevoorrechte relatie tussen Rolex en ontdekkingsreizen sinds de jaren '30. Het horloge werd in 1953 uitgebracht na de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest door Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay, leden van een Britse expeditie uitgerust met Oyster Perpetual horloges. De eenvoudige, contrastrijke wijzerplaat biedt uitstekende leesbaarheid in elke situatie en zelfs in het donker dankzij het Chromalight-display - de uurmarkeringen, wijzers en emblematische 3, 6 en 9 cijfers zijn gevuld of gecoat met langdurig lichtgevend materiaal. De Explorer, met zijn 36 mm kast - in 2021 keerde het horloge terug naar de grootte van het oorspronkelijke model dat in 1953 werd gelanceerd, nadat het in 2010 was vergroot tot 39 mm - roept de vastberadenheid en avontuurlijke geest op die aanleiding geven tot grote prestaties.

■ Oyster Perpetual Explorer II
De Oyster Perpetual Explorer II zet de geest van avontuur en de extreme robuustheid van de Explorer voort, terwijl het extra functies toevoegt die bijzonder nuttig zijn voor ondergrondse en polaire verkenning. Dit model, geïntroduceerd in 1971, heeft een zeer goed leesbare wijzerplaat en bevat een extra oranje wijzer die de tijd in 24-uursformaat aangeeft op de vaste, gegradeerde bezel. De weergave stelt de drager in staat om duidelijk dag- en nachturen van elkaar te onderscheiden - een essentiële functie voor speleologen die hele dagen doorbrengen zonder daglicht te zien en voor leden van pool-expedities die te maken hebben met de middernachtzon of constante duisternis. Wanneer de 24-uurswijzer niet wordt gebruikt om dag- en nachturen te onderscheiden, kan deze in combinatie met de gegradeerde bezel worden gebruikt om de tijd in een andere tijdzone te lezen - een referentietijd. De Oyster Perpetual Explorer II, verkrijgbaar met een witte of zwarte wijzerplaat in een 42 mm kast, beschikt ook over de datum die wordt vergroot door een Cyclops-lens op het kristal.

■  Oyster Perpetual Deepsea Challenge
Gelanceerd in 2022, is de Oyster Perpetual Deepsea Challenge het eerste horloge in de Oyster Perpetual-collectie dat gemaakt is van RLX-titanium, een titaniumlegering van klasse 5 die door Rolex is geselecteerd. Dit model in de Sea-Dweller reeks is gegarandeerd waterdicht tot de extreme diepte van 11.000 meter. Het is geïnspireerd op het experimentele Rolex Deepsea Challenge-horloge dat filmmaker en ontdekkingsreiziger James Cameron in 2012 vergezelde tijdens zijn soloduik naar de Marianentrog in de Stille Oceaan, bevestigd aan de buitenkant van zijn onderzeeër. De Deepsea Challenge heeft een relatief grote kast van 50 mm, maar de harmonieuze lijnen en zorgvuldig doordachte vormgeving zorgen voor optimaal comfort om de pols. De satijnachtige afwerking met een bijzonder zichtbare korrel onderscheidt het van de andere Rolex Professional-modellen. Voortgekomen uit de uitgebreide expertise en knowhow van Rolex op het gebied van duikhorloges, uitgerust met een heliumontsnappingsventiel en het Ringlock-systeem, is de Deepsea Challenge in staat om duikers in elke omgeving te begeleiden - tijdens openwaterduiken, onderzeeërduiken of in hyperbare kamers.

■  Oyster Perpetual GMT-Master II
De kosmopolitische Oyster Perpetual GMT-Master II kan tegelijkertijd de tijd in twee tijdzones weergeven – de lokale tijd wordt weergegeven met conventionele wijzers en een referentietijd of alternatieve tijdzone wordt afgelezen dankzij de 24-uurswijzer en de 24-uurs gradatie op de draaibare lunette van het horloge. Stevig en bestendig in zijn 40 mm Oyster-kast, begeleidt de GMT-Master II iedereen die de wereld rondreist of wiens activiteiten zich uitstrekken over meerdere tijdzones. De GMT-Master II werd in 1982 gepresenteerd als opvolger van het oorspronkelijke GMT-Master-model uit 1955 en werd al snel het horloge bij uitstek voor intercontinentale luchtvaartpiloten. De GMT-Master II onderscheidt zich van de GMT-Master door zijn uurwerk, waarmee de urenwijzer onafhankelijk van de minuten- en 24-uurswijzers kan worden ingesteld. In 2013 introduceerde Rolex voor het eerst een eendelige, tweekleurige Cerachrom lunette-inzet in keramiek. Aanvankelijk gemaakt in blauw en zwart, werd het onthuld op de GMT-Master II in Oystersteel. Een jaar later, in 2014, bracht het merk de Cerachrom-insert uit in rood en blauw keramiek op een GMT-Master II in 18 kt witgoud, en recentelijk in 2018, een Cerachrom-inzetstuk in bruin en zwart keramiek op twee versies van het horloge - één in 18 kt Everose goud, de andere in een Everose Rolesor-versie (combinatie van Oystersteel en Everose goud). De nieuwste innovatie is een tweekleurige lunette-inzet in groen en zwart keramiek, geïntroduceerd in 2022 op een Oystersteel GMT-Master II met de opwindkroon aan de linkerkant van de kast en het datumvenster op 9 uur - het enige Rolex-horloge met deze configuratie. Deze Cerachrom-inzetstukken combineren de uitzonderlijke prestaties van hightech keramiek met de iconische esthetiek van de originele GMT-Master.

■ Oyster Perpetual Air-King
De Oyster Perpetual Air-King, met een kast van 40 mm, heeft een opvallende zwarte wijzerplaat met een combinatie van grote 3, 6 en 9 cijfers die de uren aangeven en een duidelijke tweekoppige minutenschaal voor optimale navigatietijdsaflezing. Vanaf 2022 is het voorzien van een kroonbeschermer en heeft het rechte zijden zoals de meeste modellen in de Professional-categorie. De naam 'Air-King' staat sinds de lancering van het horloge in 1958 op de wijzerplaat, in een lettertype dat het model eenvoudig herkenbaar maakt. De symbolische kroon van Rolex wordt in het geel op de wijzerplaat weergegeven, terwijl de secondewijzer en de naam 'Rolex' groen zijn, als echo van de kenmerkende kleur van het merk. Het horloge symboliseert de bevoorrechte relatie tussen Rolex en de luchtvaart tijdens het gouden tijdperk van de luchtvaart in de jaren 1930. Het eert de piloten van die tijd en de rol van de Oyster in hun heldhaftige verhaal. De jaren 1930 kenden een spectaculaire vooruitgang in vliegtuigprestaties die de capaciteit van de mensheid om de lucht te veroveren voortdurend vergrootte en leidde tot de introductie van langeafstandsvluchten. Verschillende piloten vestigden records terwijl ze een Oyster droegen. Anderen gebruikten een Rolex-horloge als een boordchronometer.

■ Oyster Perpetual Milgauss
Een horloge van technologische vooruitgang ontworpen voor wetenschappers, ingenieurs en technici, de Oyster Perpetual Milgauss was een baanbrekend uurwerk op het gebied van weerstand tegen magnetische velden, die mechanische horloges kunnen verstoren. Het is ontworpen om interferentie tot 1.000 gauss (een oude maateenheid voor magnetische inductie die overeenkomt met 80.000 A/m) te weerstaan dankzij een magnetisch schild dat het uurwerk beschermt. Geïntroduceerd in 1956, werd de Milgauss met name gedragen door wetenschappers van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) in Genève en benadrukt de historische banden tussen Rolex en wetenschappelijk onderzoek. De Milgauss werd in 2007 opnieuw gelanceerd met een kast van 40 mm. Geïnspireerd door het originele model, zijn de bijgewerkte horloges voorzien van een oranje secondewijzer in de vorm van een bliksemschicht. Bovendien is een van de uurwerken uitgerust met een groen saffierkristal, een primeur in de horloge-industrie.

■ Oyster Perpetual Cosmograph Daytona
Een hoogwaardige chronograaf, de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van autocoureurs. Rolex plaatste een hoogwaardig mechanisch chronograaf-uurwerk in zijn robuuste 40 mm Oyster-kast, zodat de drager tijdintervallen kan meten en gemiddelde snelheden tot 400 mijl of kilometer per uur kan bepalen. Deze extra functies worden geactiveerd door drukknoppen die, net als de kenmerkende opwindkroon van de Oyster-kast, vastgeschroefd worden. Een tachymetrische schaal, die in combinatie met de centrale secondewijzer wordt gebruikt om de gemiddelde snelheid over een bepaalde afstand te lezen op basis van verstreken tijd, is op de lunette geplaatst om ruimte op de wijzerplaat vrij te maken en optimale leesbaarheid voor alle functies te bieden. Deze inmiddels legendarische chronograaf, gecreëerd in 1963, dankt zijn naam aan de Daytona International Speedway® in Florida, thuisbasis van de beroemde Rolex 24 At DAYTONA-uithoudingsrace.

■ Oyster Perpetual Yacht-Master
De Oyster Perpetual Yacht-Master belichaamt de bevoorrechte banden tussen Rolex en de zeilwereld die teruggaan tot de jaren 1950. Gelanceerd in 1992, heeft de Yacht-Master een zeer goed leesbare wijzerplaat met de datum vergroot door een Cycloop-lens. Een bidirectionele draaibare 60-minuten schaalverdeling op de lunette stelt de drager in staat om tijdintervallen te lezen, bijvoorbeeld de zeiltijd tussen twee boeien. Met zijn verhoogde schaalverdelingen en cijfers is de draaibare lunette – gemaakt van volledig edelmetaal (goud of platina) of voorzien van een Cerachrom-inzetstuk in hightech keramiek – direct herkenbaar als de Yacht-Master. Ontworpen voor navigators en schippers, combineert dit horloge karakter en prestaties en is het de enige Rolex Professional horloge beschikbaar in verschillende maten (37, 40 en 42 mm).

■ Oyster Perpetual Yacht-Master II
Als een innovatieve regatta-chronograaf en een destillatie van Rolex-technologie, was de Oyster Perpetual Yacht-Master II bij de lancering in 2007 het eerste horloge ter wereld dat een programmeerbare afteltimer met een mechanisch geheugen en on-the-fly synchronisatie bood – een onmisbare functie voor de cruciale voorbereidingsfase voorafgaand aan een zeilrace. Uitgerust met een 44 mm Oyster-kast, valt de Yacht-Master II op door zijn Ring Command-systeem, een mechanisme van interactie tussen de kast en het uurwerk waarmee de drager de afteltijdsduur kan instellen met behulp van de draaibare lunette en de opwindkroon. Als unieke, uiterst nauwkeurige chronograaf is de Yacht-Master II het instrument bij uitstek voor schippers en zeilenthousiastelingen.

De collectie omvat verschillende modellen die zijn ontworpen voor specifieke activiteiten en beroepen, zoals de Yacht-Master voor zeilliefhebbers, de Cosmograph Daytona voor autocoureurs, de Milgauss voor wetenschappers en technici, en de Air-King voor piloten. Elk model heeft unieke kenmerken en functionaliteiten die aansluiten bij de behoeften van de gebruiker en die de horloges gemakkelijk herkenbaar maken.

De Rolex Oyster Perpetual collectie vertegenwoordigt het erfgoed en de innovatie van het merk en biedt een breed scala aan horloges die zijn ontworpen voor verschillende doeleinden, maar die allemaal de kenmerkende kwaliteit en stijl van Rolex delen.

Meer over Rolex Oyster Perpetual ... >>>


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...