De Air Force 1 is misschien wel de meest iconische sneaker van Nike

Oorspronkelijk uitgebracht in 1982 voor basketbal, door zijn ongeëvenaarde veelzijdigheid, is de Air Force 1 nu een nietje in de levensstijl. Met enkele van de zeldzaamste Nike Air Force 1'sin de geschiedenis van het merk, brengt de veiling bij Sotheby's40 kavels samen, bestaande uit ultra-zeldzame voorbeelden, gesigneerde paren en de herintroductie van de 2022 Louis Vuitton x Nike Air Force 1 door Virgil Abloh.

De Air Force 1, misschien wel de meest iconische sneaker van Nike, is in veel opzichten de eerste in zijn soort.

Eerder gerealiseerd in hardloopschoenen, was de introductie van Nike's'Air'-technologie in de tussenzool een revolutionair concept voor basketbalsneakers. Ontwerper Bruce Kilgore en een ruimtevaartingenieur, belast met het tot leven brengen van het concept, brachten het project tot een goed einde met een op wandelschoenen geïnspireerde, enkelriempjes, hoge top. Kilgore'seerste basketbalsneaker, de Air Force 1, werd in 1982 op de markt gebracht. Een jaar later werd het silhouet uitbesteed aan zes NBA-spelers; Jamaal Wilkes, Mychal Thompson, Moses Malone, Calvin Natt, Bobby Jones en Michael Cooper. Terwijl de groep, bijgenaamd de 'Original Six', succes had met het dragen van de Air Force 1 op het veld, leidde Nike'saanleg voor innovatie en nieuwe releases er uiteindelijk toe dat Nike het model in 1984 stopzette. In 1985 overtuigden drie sneakerboetieks in Baltimore, Maryland, die de populariteit van de Air Force 1 lokaal zagen, Nike er naar verluidt van om het silhouet opnieuw exclusief in hun winkels te introduceren. Nike, ook wel de 'Color of the Month Club' genoemd, zou de Baltimore-boetieks een rotatie van ontwerpen van de Air Force 1 bieden, waardoor verzamelaars uit de hele Verenigde Staten naar de Baltimore-sneakerhub zouden trekken. De exclusieve heruitgave, destijds atypisch voor Nike, was bijna onmiddellijk uitverkocht en legde de basis voor de verkoopstrategie die nu een steunpilaar is in de sneakercultuur.

Terwijl de sneakercultuur zoals we die kennen vorm begon te krijgen, kwam langs Highway I-95 een samenvallende subcultuur binnen, wat velen beschouwen als de 'gouden eeuw'. Een opmerkelijk moment kwam in 1988, toen DJ E-Z rock te zien was op de cover van het album It Takes Two, met een Nike Air Force 1 trainer aangepast door Harlem designer Dapper Dan met Louis Vuitton branding. Het moment verstrengelde de 're-fashion'-cultuur van Harlem, hiphop en de sneakercultuur van de oostkust. De relatie tussen Hip Hop en de Air Force 1 bleef gedurende de jaren 1990 en 2000 bestaan. Met de release van de wit-op-wit Air Force 1 aan het eind van de jaren negentig, begon het bereik van de schoen te vergroten en de hiphopgemeenschap omarmde al snel de monochrome colorway.

Tegen de jaren 2000 was het niet ongebruikelijk om de Air Force 1 in de songtekst te horen. Het meest opvallende was dat Nelly'ssingle 'Air Force Ones' uit 2002 een anthemisch eerbetoon was aan Nike'sbijna stopgezette silhouet. Nike erkende de populariteit van het model binnen de hiphopgemeenschap en begon met het produceren van exclusieve exemplaren in beperkte oplagen in samenwerking met enkele van de grootste namen van het genre. Rocafella Records, geleid door Jay Z, Eminem'sShady Records, en Terror Squad, opgericht door Fat Joe, waren enkele van de leidende figuren van Hip Hop die hun logo'sop de hielen van exclusieve AF1'szagen verschijnen.

In 2007, om het 25-jarig jubileum van het model te vieren, introduceerde Nike de luxe Air Force 1. Gemaakt in Italië, met echte krokodillenleer, overbrugde het paar de kloof tussen een basketbal-omgebouwde straat-sneaker en de luxe materialen en het vakmanschap van Italië. 10 jaar later, voor het 35-jarig jubileum, schakelde Nike 5 ontwerpers in om de iconische wit-op-wit Air Force 1 te herwerken. Travis Scott, Don C, Virgil Abloh, Acroniem en Kareem 'Biggs' Burke van Rocafella kregen de taak om een schoen. Volgens Nike was 'de ontwerpopdracht om klassiek en herkenbaar te blijven voor de Air Force 1 en tegelijkertijd verbinding te maken met het leven van elke medewerker en de velden die ze vertegenwoordigen.

Het model van Abloh was een favoriet bij de fans. Een gedeconstrueerde kijk op het silhouet, het herwerkte model zou de komende jaren in verschillende kleuren worden uitgebracht. In 2018, na zijn succes met Nike en zijn eigen label, Off-White, werd Virgil Abloh benoemd tot artistiek directeur van Louis Vuitton Men s. In 2022, 40 jaar sinds de Air Force 1 werd geïntroduceerd, werd een hoogtepunt van de rijke geschiedenis van het silhouet gerealiseerd met de introductie van de Louis Vuitton x Nike 'Air Force 1' door Virgil Abloh. Het werk van Abloh, dat postuum werd uitgebracht, sloot naadloos aan bij de decennialange bekendheid van Nike'sberoemde sneaker. Met verwijzing naar de 're-fashion'-methode van Dapper Dan, de luxe fabricage en materialen die voor het eerst werden gebruikt op de Crocodile Air Force, en de belangrijkste straat- en basketbalelementen van het silhouet, kapselt de Louis Vuitton Air Force 1 de legendarische geschiedenis van de sneaker in.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Sago Swimwear Saint-Tropez - luxe badkleding & uniek design! In de kijker

In de charmante straten van Saint-Tropez, lang erkend als het toevluchtsoord van de welgestelden en beroemdheden, heeft een opvallend nieuw merk zi...