Zaterdag - 28 Jan 2023

Aanmelden

Breitling's bewijst dat 2021 het jaar is van de retrochronograaf

Breitling's bewijst dat 2021 het jaar is van de retrochronograaf
Misschien is het omdat we de afgelopen twaalf maanden allemaal uitgehongerd zijn van vliegreizen - of misschien zijn we nostalgisch naar een eenvoudiger tijd - maar er is een echte retrochronograaf-revival geweest in 2021, vooral de chronografen van de piloot.

Natuurlijk loopt Breitling voorop in deze trend. De Zwitserse horlogemaker heeft een lange geschiedenis in het maken van niet alleen precisie-chronografen, maar is ook een merk dat onlosmakelijk verbonden is met de wereld van de luchtvaart - dus het is geen verrassing dat ze mee zouden doen aan de retro-chrono-actie.

Wat verrassend was, is hoe productief Breitling in 2021 is geweest en ons zegent met een bootlading (of moet dat een vliegtuiglading zijn?) van echt smakelijke retro-geïnspireerde releases dit jaar.

Eerst hadden we de lancering van de nieuwe Premier Heritage collectie, die een eerbetoon is aan de onverschrokken ontwerpen en esthetiek van de jaren 40. Toen zagen we de revisie van de beroemde Chronomat met de nieuwe Super Chronomat-collectie, een moderne update van het robuuste pilotenhorloge uit de jaren 80.

Onlangs hebben we de Top Time een eerbetoon zien brengen aan drie van de meest iconische Amerikaanse muscle cars aller tijden... En nu doet Breitling iets soortgelijks met vliegmachines.

De nieuwe Super AVI-collectie, gepositioneerd als de eerste serie binnen een nieuwe, bredere Classic AVI-collectie, is een viering van vier van de meest iconische vliegtuigen van de 20e eeuw: de North American Aviation P-51 Mustang, de Vought F4U Corsair, de Curtiss P-40 Warhawk en de Havilland Mosquito. Het viert ook een van Breitling's meest legendarische pilotenhorloges, de "Co-Pilot" uit 1953 ref. 765 AVI, die dat klassieke ontwerp neemt en het naar de 21e eeuw brengt met enkele serieuze mechanische innovaties.

Laten we het eerst hebben over de grootte van de behuizing: 46 mm. Dat is weliswaar behoorlijk fors, maar het sluit aan bij de moderne voorkeur voor grotere horloges. Het heeft ook een praktische maat, omdat het helpt bij de leesbaarheid als je in de lucht bent.
Inderdaad, veel van de beste en meest onderscheidende kenmerken van het horloge zijn allemaal in naam van ergonomie halverwege de vlucht.

De oversized kroon, mooi gekartelde lunette en winterharde chronograafduwers zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken, zelfs bij het dragen van dikke vliegende handschoenen. Grote, heldere en ongelooflijk lichtgevende Arabische cijfers maken het gemakkelijk om de tijd in één oogopslag te bepalen, zodat u uw ogen niet van de lucht hoeft te houden.

Het meest indrukwekkend is dat het niet alleen een chronograaf is, maar een GMT-horloge: een complicatie die letterlijk is ontworpen voor piloten. Het is gemakkelijk om een tweede tijdzone bij te houden met behulp van de 24-uurs markering op de binnenring en de GMT-hand met rood punt. Een elegant geïntegreerd datumvenster om 6 uur is weer een slimme en karakteristieke Breitling-touch.

Dat is allemaal te danken aan het COSC-gecertificeerde Breitling Manufacture Caliber B04 uurwerk onder de motorkap van de Super AVI. Waterbestendig tot 100m met een gangreserve van 70 uur, het is een werkpaardenuurwerk dat het werelden beter maakt dan de 1953 ref. 765 AVI waarop het horloge is geïnspireerd.