Pilatus PC-24 - de SUV onder de zakelijke Jets

De Pilatus PC-24, beschreven als de eerste 'superveelzijdige jet' ter wereld, is de nieuwste aanwinst van de Zwitserse vliegtuigfabrikant. Deze jet is uniek in zijn soort, met het vermogen om te landen op korte, onverharde landingsbanen, gras en grind. Een andere onderscheidende eigenschap is de standaard laaddeur, waardoor het vliegtuig een aanzienlijke hoeveelheid lading kan vervoeren. De veelzijdigheid van dit vliegtuig maakt het een soort zakelijke jet equivalent van een SUV.

De PC-24 is ontworpen om een breed scala aan mogelijkheden te bieden. Het kan dienen als een zakelijke jet, een ambulancevliegtuig, of zelfs voor speciale missies en avontuurlijke uitjes met vrienden. Dankzij de unieke mogelijkheid om op te stijgen en te landen op zeer korte banen, kan deze jet bijna tweemaal zoveel luchthavens bereiken in vergelijking met andere jets op de markt.

Deze mogelijkheid stelt de PC-24 in staat om dichter bij de eindbestemming te vliegen, wat waarschijnlijk de administratieve kosten van grotere luchthavens vermindert en de noodzaak van lokale transfers minimaliseert. Maar dit is slechts één aspect van de unieke aantrekkingskracht van deze jet. Pilatus heeft de PC-24 ook uitgerust met de Advanced Cockpit Environment (ACE™), wellicht het meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke luchtvaartelektronicasysteem in de zakenluchtvaart.

De ACE™ van Pilatus omvat vier 12-inch schermen die alle relevante vluchtinformatie in real-time weergeven. Het bevat ook een Inertial Reference System (IRS) dat betrouwbare hoogte- en navigatiegegevens levert, een synthetisch visiesysteem, verkeersbotsingsvermijdingssysteem, autothrottle, grafische vluchtplanning en Localiser Performance met verticale begeleiding.

Wat de offroad-mogelijkheden betreft, heeft de PC-24 zelfs een initiële certificering gekregen van de FAA (Federal Aviation Administration) en de EASA (European Aviation Safety Agency) voor gebruik op onverharde en grindbanen. Pilatus heeft ook aanvullende certificering aangevraagd voor gras en andere oppervlaktetypen, die tegen het einde van het jaar gereed zou moeten zijn.

De PC-24 is eveneens gecertificeerd voor gebruik op steile aanvliegroutes, zoals de aanvliegroute op de luchthaven van Londen City, die ook een zeer korte landingsbaan heeft. In de cockpit biedt deze superveelzijdige jet een uitzonderlijk ruime cabine, die gemakkelijk kan worden aangepast aan de persoonlijke behoeften voor elke reis.

De passagiersstoelen kunnen snel worden vervangen, wat betekent dat ze in slechts enkele minuten kunnen worden toegevoegd of verwijderd. De achterwand van de cabine kan ook worden verplaatst om meer ruimte te bieden voor passagiers, terwijl de bagageruimte na elke vlucht kan worden aangepast. Dit alles onderstreept de ongekende veelzijdigheid van de Pilatus PC-24, de zakelijke jet die de robuustheid en het praktische van een SUV naar de luchtvaart brengt.

De PC-24 is niet alleen aanpasbaar, maar ook ontzettend krachtig. Met haar 'offroad'-mogelijkheden heeft het toestel een initiële certificering ontvangen van zowel de FAA (Amerikaanse Federal Aviation Administration) als het EASA (European Aviation Safety Agency) voor gebruik op onverharde en grindbanen. Hier houdt Pilatus echter niet op. Ze streven naar verdere certificering voor gras en andere oppervlaktetypen, welke naar verwachting eind van het jaar voltooid zal zijn.

Deze jet is zelfs gecertificeerd voor gebruik op steile aanvliegroutes, zoals die van de Londense City Airport, bekend om zijn bijzonder korte landingsbaan. Met zijn vermogen om te landen en op te stijgen vanuit kleinere vliegvelden, brengt de PC-24 je dichter bij je eindbestemming en bespaart het mogelijk op administratieve kosten van grotere luchthavens en onnodige transfers.

Het vliegtuig biedt niet alleen ongeëvenaarde veelzijdigheid op het gebied van terrein en infrastructuur, maar blinkt ook uit in technologische innovatie. De Advanced Cockpit Environment (ACE™), mogelijk het meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke luchtvaartelektronicasysteem in de zakenluchtvaart, voorziet de cockpit van vier 12-inch schermen die alle relevante vluchtinformatie in realtime weergeven. Verder beschikt de ACE™ over een Inertial Reference System (IRS) dat hoogte- en navigatiegegevens garandeert, een synthetisch visiesysteem, een verkeersbotsingsvermijdingssysteem, autothrottle, grafische vluchtplanning en Localiser Performance met verticale begeleiding.

De combinatie van superieure technologie, robuuste prestaties en een adaptief interieur maakt de Pilatus PC-24 tot een ware gamechanger in de wereld van de zakelijke luchtvaart. Deze superveelzijdige jet' is meer dan een vliegtuig, het is een belofte van vrijheid en efficiëntie.

  • Advanced Cockpit Environment (ACE™): Een van de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke luchtvaartelektronicasystemen in de zakenluchtvaart. Het bevat vier 12-inch schermen die alle relevante vluchtinformatie in realtime weergeven.

  • Inertial Reference System (IRS): Dit systeem levert betrouwbare hoogte- en navigatiegegevens, wat essentieel is voor veilige en efficiënte vluchten.

  • Synthetisch visiesysteem: Dit systeem genereert een virtueel realistisch beeld van de omgeving, wat het navigeren in complexe of beperkte zichtomstandigheden vergemakkelijkt.

  • Verkeersbotsingsvermijdingssysteem: Een systeem dat botsingen in de lucht voorkomt door het detecteren en waarschuwen van nabijgelegen vliegtuigen.

  • Autothrottle: Deze functie regelt automatisch de stuwkracht van de motoren, waardoor de piloot zich op andere aspecten van de vlucht kan concentreren.

  • Grafische vluchtplanning: Dit systeem maakt het gemakkelijk om vluchtroutes te plannen en aan te passen.

  • Localiser Performance met verticale begeleiding: Dit geavanceerde navigatiesysteem verbetert de precisie en veiligheid bij het landen.

  • Landingsmogelijkheden op korte banen: De PC-24 kan opstijgen en landen op zeer korte banen, waaronder onverharde en grindbanen.

  • Laaddeur: De PC-24 heeft een grote laaddeur voor gemakkelijk laden en lossen van vracht.

  • Aanpasbare cabine: De cabine van de PC-24 kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de passagiers voor elke reis. Stoelen kunnen snel worden vervangen of verwijderd, en de achterwand van de cabine kan worden verplaatst om meer ruimte voor passagiers te creëren.

  • Grote vrachtcapaciteit: Het vliegtuig kan een aanzienlijke hoeveelheid vracht vervoeren, wat het zeer veelzijdig maakt voor verschillende soorten vluchten.

  • Certificeringen voor verschillende oppervlaktetypen: Het vliegtuig heeft een initiële certificering ontvangen voor gebruik op onverharde en grindbanen en Pilatus heeft verdere certificering aangevraagd voor gras en andere oppervlaktetypen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie In de kijker

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. ...