Ontdek de revolutionaire Falcon 10X - het toppunt van comfort en technologie

Dassault Aviation presenteert hun gloednieuwe Falcon 10X, een baanbrekend zakenvliegtuig met ongeëvenaard comfort, veelzijdigheid en technologie. Het vliegtuig heeft een bereik van 7.500 zeemijlen en vliegt non-stop van New York naar Shanghai, Los Angeles naar Sydney, Hongkong naar New York of Parijs naar Santiago met een topsnelheid van Mach 0.925.

Volgens Eric Trappier, voorzitter en CEO van Dassault, zet de Falcon 10X een nieuwe standaard in de zakenluchtvaart. Het toestel biedt een ongeëvenaarde passagierservaring op zowel korte als lange vluchten, met baanbrekende veiligheidsvoorzieningen afkomstig uit Dassault'sgevechtsvliegtuigtechnologie. Elk aspect van het vliegtuig is geoptimaliseerd met de passagier in gedachten, waardoor het een nieuw niveau van capaciteit bereikt voor ultra-langeafstandsvliegtuigen.

De Falcon 10X zal eind 2025 in dienst treden en beschikken over de grootste en meest comfortabele cabine op de markt. Het biedt meer modulariteit dan elk ander toestel in zijn klasse, met meerdere interieurconfiguraties. De cabine is groot genoeg om vier gelijke zones te herbergen, maar eigenaren kunnen hun cabine aanpassen met bijvoorbeeld een uitgebreid eet-/vergaderruimte, een speciale entertainmentruimte met groot scherm, een privéslaapkamer met een queensize bed of een vergrote mastersuite met een privé staande douche.

De Falcon 10X heeft een grotere cabinedoorsnede dan sommige regionale straalvliegtuigen, met een hoogte van 2,03 meter en een breedte van 2,77 meter. De druk in de cabine is ook de beste op de markt; op 41.000 voet ervaren passagiers een druk van 3.000 voet. Een geavanceerd filtersysteem zorgt voor 100% zuivere lucht en het toestel is minstens even stil als de Falcon 8X, momenteel het stilste zakenvliegtuig in dienst.

De Falcon 10X heeft een volledig nieuwe romp met extra grote ramen, bijna 50% groter dan die van de Falcon 8X. De cabine wordt verlicht door 38 ramen, waardoor het de helderste cabine in de zakenluchtvaart is. De vleugel van koolstofvezelcomposiet zorgt voor maximale sterkte, verminderd gewicht en minimale weerstand. Het toestel wordt aangedreven door de meest geavanceerde en efficiënte motor in de zakenluchtvaart, de Rolls Royce Pearl® 10X.

Het cockpitontwerp van de Falcon 10X is intuïtief, met touchscreens en een geavanceerd digitaal vluchtcontrolesysteem. Dankzij het FalconEye® gecombineerde zicht systeem en dubbele HUD'sdie als primaire vluchtinformatie kunnen dienen, kan de 10X opereren onder nagenoeg nul zicht- en plafondomstandigheden.

De Falcon 10X heeft onlangs een prestigieuze Red Dot-onderscheiding gewonnen voor interieurontwerp. Het toestel zal het grootste speciaal gebouwde zakenvliegtuig op de markt zijn, met een bereik van 7.500 zeemijlen en een topsnelheid van Mach 0.925. De 2.780 kubieke voet aan interieurruimte biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en vindingrijkheid in het ontwerp.

Veel componenten en structuren zullen afkomstig zijn uit Dassault'snieuwe Factory 4.0 slimme productiefaciliteit in Seclin, Frankrijk. Een herontworpen gebouw in de Dassault-fabriek in Biarritz zal de geavanceerde volledig composiet vleugel produceren.

Rolls-Royce ontwikkelt ondertussen de nieuwste en krachtigste variant van hun uiterst efficiënte Pearl-motorenserie om het nieuwe toestel van stroom te voorzien. De modules voor de eerste Pearl 10X-testmotoren worden momenteel geassembleerd in het centrum van uitmuntendheid voor zakenluchtvaartmotoren van Rolls-Royce in Dahlewitz bij Berlijn, Duitsland. De Pearl 10X levert meer dan 18.000 pond stuwkracht en is 100% SAF-compatibel.

Het 10X-interieur zal, naast uitstekende ergonomie en een zeer flexibele indeling, ook andere wellnessfuncties bieden, zoals 100% zuivere lucht en een nieuw milieusysteem waarmee de temperatuur in elke passagierssectie nauwkeurig kan worden geregeld.

De Falcon 10X heeft ook erkenning gekregen van de International Yacht & Aviation Awards (IYAA), gesponsord door design et al, het prominente Britse designmagazine, dat het toestel onlangs nomineerde als finalist in de categorie Private Jet Interiors.

 • Bereik: 7.500 zeemijlen
 • Topsnelheid: Mach 0.925
 • Cabineafmetingen: 6 voet 8 inch (2,03 m) hoog en 9 voet 1 inch (2,77 m) breed
 • Cabinedruk: 3.000 voet cabinedrukhoogte bij vliegen op 41.000 voet
 • Luchtfiltratiesysteem: 100% pure lucht
 • Geluidsniveau: minstens zo stil als de Falcon 8X
 • Vleugel: koolstofvezelcomposiet voor maximale sterkte, verminderd gewicht en minimale weerstand
 • Motor: Rolls Royce Pearl® 10X, met meer dan 18.000 pond stuwkracht en 100% SAF-compatibel
 • Cockpit: touchscreen-bediening en een geavanceerd digitaal vluchtcontrolesysteem (DFCS)
 • Enkele slimme gasklep: verbindt beide motoren met het DFCS voor automatisch motormanagement
 • FalconEye® gecombineerd zichtsysteem: verbeterd en synthetisch zicht, maakt operatie in nagenoeg nul zicht- en plafondomstandigheden mogelijk
 • Extra grote ramen: bijna 50% groter dan die op de Falcon 8X, met in totaal 38 ramen
 • Cabineconfiguratie: zeer modulair, met keuze uit meerdere interieurindelingen
 • Interieurontwerp: winnaar van de Red Dot-onderscheiding en finalist in de IYAA Private Jet Interiors-categorie
 • Cabinezones: maximaal vier gelijke zones, volledig aanpasbaar voor o.a. uitgebreide eet-/vergaderruimte, entertainmentruimte, privéslaapkamer met queensize bed, of een grotere hoofdsuite met een privé sta-douche
 • Milieusysteem: nauwkeurige temperatuurregeling in elke passagierssectie
 • Hoog-aspect-ratio vleugel: uitgerust met geavanceerde, intrekbare hoog-lift-apparaten voor superieure wendbaarheid bij lage naderingssnelheden
 • Cockpit: intuïtief ontwerp met touchscreens en een afgeleide van Dassault'snieuwste militaire technologie
 • Revolutionaire enkele-knop herstelmodus: zorgt voor extra veiligheid en vliegprecisie
 • Eerste Pearl 10X-testmotoren: gepland voor assemblage en testrun in het volgende jaar bij Rolls-Royce'scentrum voor uitmuntendheid voor zakenluchtvaartmotoren in Dahlewitz, nabij Berlijn, Duitsland
 • Nieuwe composietmaterialen en structuren: gebruikt voor de romp en vleugel van het vliegtuig, wat leidt tot een lichter en sterker ontwerp
 • Ontwerp en productie: gedetailleerd ontwerp wordt voltooid voor het einde van het jaar, met de meeste onderdelen en structuren afkomstig uit Dassault'sinnovatieve faciliteiten in Frankrijk
 • Red Dot Design Yearbook: De Falcon 10X zal worden gepresenteerd in het Red Dot Design Yearbook en worden tentoongesteld in de permanente tentoonstelling van de organisatie.


De Falcon 10X zal naar verwachting eind 2025 in dienst treden. De productie van onderdelen begon reeds in 2022, met veel componenten afkomstig uit Dassault'snieuwe Factory 4.0 slimme productiefaciliteit in Seclin, Frankrijk. De geavanceerde composietvleugel zal worden geproduceerd in een herontworpen gebouw van de Dassault-fabriek in Biarritz. Als het vlaggenschip van Dassault'sbusiness jet-gamma, zal de Falcon 10X een nieuwe standaard zetten in comfort, technologie en veelzijdigheid, ongeëvenaard door andere zakenvliegtuigen op de markt. Met zijn geavanceerde technologie en hoogwaardige interieurdesign zal de Falcon 10X een aantrekkelijke optie zijn voor zowel korte als lange vluchten en tegelijkertijd de lat hoger leggen voor ultra-langeafstandsvliegtuigen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website