Deze door waterstof aangedreven vliegende boot stijgt 3 meter boven water

De Jet ZeroEmission lanceert wat volgens haar volgend jaar 'swerelds eerste waterstofaangedreven vliegboot in Dubai zal zijn. De startup werkt samen met Zenith Marine en DWYN om het nieuwe emissievrije schip te bouwen, dat passend de Jet is gedoopt. Met een futuristisch, ruimteschipachtig silhouet meet het jacht ongeveer 33 voet van punt tot staart en is het ontworpen om maximaal 12 passagiers en een kapitein te vervoeren.

Zoals de naam al doet vermoeden, kan hij ook stijgen als een jet. Dat is allemaal te danken aan de hydrofoils van de Jet, die hem in wezen 3 voet uit het water tillen om minder weerstand te garanderen dan een normale schaafboot. Verijdelen zorgt ook voor een soepelere rit met minder wake omdat je boven woelige zeeën vliegt. De maker en ontwerper van de Jet, Alain Thébault, met een model van de vliegende boot.

De voortstuwing van de Jet is net zo vooruitstrevend. Het zal worden uitgerust met twee waterstofbrandstofcellen die de elektromotoren van stroom voorzien voor stil, emissievrij cruisen met zippy-snelheden. Volgens de Zwitserse outfit bereikt de Jet tijdens het opstijgen ongeveer 18 knopen en zit hij ergens tussen de 35-40 knopen tijdens het cruisen. Volgens het merk zal het voornamelijk gewijd zijn aan het bedienen van hotels en high-end klanten. Het is de moeite waard erop te wijzen dat het koppelen van hydrofolies met waterstof niet bepaald een nieuw concept is. Er is een golf van ontwerpen geweest die deze geavanceerde technologie combineren.

Emirates Team New Zealand bouwt zelfs een op waterstof aangedreven verijzelingsboot ter ondersteuning van de AC75-racejachten in de 37e America'sCup. De Jet kan 40 knopen bereiken bij volledige kanteling. Toch wint de Jet ZeroEmission een serieuze impuls. Het bedrijf, dat wordt geleid door de bekende zeiler Alain Thébault, heeft al een deel van de vereiste financiering van €11,4 miljoen (€10 miljoen) veiliggesteld. Thébault brengt ook een schat aan ervaring in het project.

De Fransman ontwierp en bouwde eerder een draagvleugelboot trimaran genaamd L'Hydroptère, waarin hij in 2009 een wereldsnelheidsrecord vestigde. Zoals je zou verwachten, is hij enthousiast over zijn nieuwe projecten. 'We zijn verheugd deze aankondiging vanuit Dubai te kunnen doen en 'The Jet' te kunnen produceren en lanceren, wat'swerelds eerste boot wordt die zonder lawaai, golven of emissies vaart', zei Thébault in een verklaring. De Jet is gepland om zijn eerste vlucht te nemen tijdens de COP28 VAE klimaatconferentie in Dubai in november 2023.

Jet Zero Emission

Jet Zero Emission is een algemeen doel om de luchtvaartindustrie koolstofvrij te maken. Er zijn verschillende technologieën en innovaties die kunnen bijdragen aan dit doel, waaronder:

  1. Elektrische vliegtuigen - Dit zijn vliegtuigen die volledig op elektriciteit vliegen in plaats van op fossiele brandstoffen. Momenteel zijn elektrische vliegtuigen nog beperkt in hun reikwijdte en laadvermogen, maar er wordt actief gewerkt aan verbeteringen.

  2. Waterstofvliegtuigen - Deze vliegtuigen gebruiken waterstof als brandstof in plaats van fossiele brandstoffen. Waterstof kan worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen en kan worden gebruikt om elektrische motoren aan te drijven.

  3. Biobrandstoffen - Dit zijn brandstoffen die zijn gemaakt van biologisch materiaal, zoals plantaardige olie, algen of afvalproducten. Biobrandstoffen kunnen de uitstoot van broeikasgassen verminderen in vergelijking met fossiele brandstoffen.

  4. Efficiëntere vliegtuigen - Door vliegtuigen efficiënter te ontwerpen en te bouwen, kunnen ze minder brandstof verbruiken en dus minder CO2 uitstoten. Dit kan onder meer worden bereikt door lichtere materialen te gebruiken en de aerodynamica te verbeteren.

  5. Luchtverkeersmanagement (ATM) - Door het luchtverkeer beter te beheren en te optimaliseren, kan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot worden verminderd. Dit kan worden bereikt door vluchtplannen te optimaliseren, efficiëntere routes te creëren en te zorgen voor een betere coördinatie tussen luchthavens.

  6. Hybride vliegtuigen - Dit zijn vliegtuigen die zowel fossiele brandstoffen als elektriciteit of waterstof gebruiken om te vliegen. Door gebruik te maken van deze combinatie kan de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd.

  7. Koolstofafvang en -opslag (CCS) - Dit is een technologie die CO2 uitstoot opvangt en opslaat om te voorkomen dat het in de atmosfeer vrijkomt. CCS kan worden gebruikt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen.

  8. Duurzame luchthavens - Luchthavens kunnen bijdragen aan een koolstofvrije luchtvaart door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Daarnaast kunnen luchthavens ook investeren in energie-efficiënte technologieën en infrastructuur.

Het is belangrijk op te merken dat er nog steeds uitdagingen bestaan ​​voor het bereiken van koolstofvrije luchtvaart, waaronder de beperkingen van de huidige technologieën en de kosten van het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Bovendien zullen er aanzienlijke investeringen nodig zijn om de infrastructuur en energievoorziening te upgraden om duurzame alternatieven te ondersteunen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.