Galactica is de werelds grootste volledig aluminium superjacht

Galactica is de werelds grootste volledig aluminium superjacht
De grootste boot die de Nederlandse scheepswerf tot nu toe heeft gebouwd, maakt zich op voor zijn debuut bal in de lente. Snel, sportief en 80 meter lang, de eigenaar noemt Galactica zijn ultieme superjacht.

Honderden jachten over de hele wereld zijn groter dan Galactica. Geen van hen is echter volledig van aluminium gemaakt. Voor de eigenaar die graag een statement maakt met zijn custom nieuwbouw, moest Galactica zijn grootste en snelste ooit zijn. De eigenaar besloot dat hij een topsnelheid van 30 knopen wilde.

Een 262-voet. boot met stalen romp en conventionele voortstuwing zou die grens van 30 knopen niet kunnen halen. Maar een volledig aluminium boot zou dat wel kunnen, hoewel dat metaal niet het type structurele ondersteuning biedt dat zwaarder staal doet. Zo'n jacht was nog nooit gebouwd, ook niet door een aluminiumspecialist als Heesen. Er zou dus serieuze creatieve engineering voor nodig zijn.

De eigenaar heeft geschiedenis als het gaat om dit soort verzoeken. Zijn vorige twee jachten, Galactica Star en Galactica Super Nova, zijn beide volledig van aluminium met topsnelheden van bijna 30 knopen. Met een lengte van 230 voet was de laatste Heesen's grootste ooit gebouwd toen hij in 2016 werd afgeleverd. top-ingenieurs die achter hun oren krabben. Het antwoord lag buiten de vaarindustrie, in de I-balk van de bouw.

Glas was een hoofdprioriteit voor de derde boot van de eigenaar in de Galactica-serie. Heesen maakte een schaalmodel van de boot in het water, verdeeld in vier segmenten, en simuleerde de drukken en krachten op zee. Toen de resultaten de door Lloyd's gestelde eisen overtroffen, patenteerde de werf het ontwerp.

Natuurlijk is Galactica meer dan zijn verborgen ruggengraat. De belangrijkste kenmerken van het exterieur van de Winch Design zijn onder meer grote, vloeiende ruiten van glas die de gebogen lijn van de bovenbouw volgen. Een boeghelikopterplatform doet ook dienst als bioscoop met zitplaatsen en een scherm dat wegklapt in het dek. Het zwembad met glazen bodem op het hoofddek reflecteert zonnestralen op de strandclub beneden. Het verhogen van de hoeveelheid licht - zowel natuurlijk als kunstmatig - door de hele boot was een belangrijk verzoek in deze nieuwste versie van Galactica.

Binnenin omvat een interieur van Sinot Yacht Design & Architecture een centrale glazen lift, afwerkingen van geborsteld eiken en marmer, en in de lounge op het hoofddek handgesneden glazen plafonds. De ramen van de Galactica neigen onder een hoek van 45 graden, in plaats van de standaard 90 graden, om de illusie te wekken dat de ruiten groter zijn dan ze zijn.

Glas is een terugkerend thema, van de glasdetails in het stro-inlegwerk en de roestvrijstalen wand in de lounge op het hoofddek, tot de drankenvitrine op het brugdek met op maat gemaakte glazen kubussen met achtergrondverlichting die geschikt zijn voor individuele flessen.

Maar glas is zwaar. Om het jacht snel te laten zijn, moet het licht zijn.