Luxe Hotel & Restaurant LALIQUE in Château Lafaurie-Peyraguey

Château Lafaurie-Peyraguey is een vooraanstaande naam binnen de wijnwereld, gevestigd in de unieke wijnstreek van Sauternes, Frankrijk. In 2018 maakte het château, dat al 400 jaar bestaat, een glorieuze nieuwe start door haar deuren te openen als het Hôtel & Restaurant LALIQUE, onder leiding van de president-directeur generaal van Lalique, Silvio Denz.

Het Hôtel & Restaurant LALIQUE is een convergentie van vier universa: wijn, kristal, gastronomie en gastvrijheid. Dit illustere onderkomen is de derde locatie van Lalique in haar prestigieuze hotelketen, na La Villa René Lalique en Château Hochberg by Lalique, beide gevestigd in Wingen-sur-Moder in de Elzas. Deze nieuwe locatie brengt kunst, zintuigen, vakmanschap, hoge normen en passie samen voor een ervaring die als hoofddoel heeft het opwekken van emotie bij de gasten.

De wijngaard van Château Lafaurie-Peyraguey is de hoofdrolspeler in dit etablissement. De eenvoud van de grote architectonische lijnen wordt gecompenseerd door de verfijning van het meubilair en de geavanceerde accessoires, allemaal geïnspireerd door de wijnstok. Lalique kristallen, inbedded in panelen, sofa s, dressoirs, nachtkastjes, bedframes en spiegels, geven een elegante touch aan de interieurs. De badkamers, ingericht met beige marmer, hebben kranen versierd met gegraveerde druiventrossen. De foto'svan Aerni, een Zwitserse kunstenaar die een passie heeft voor Sauternes, eer de gouden wijn van Lafaurie-Peyraguey. Deze artistieke benadering maakt het hotel een heerlijke plek om te genieten van de serene landschappen en de nuances van de wijngaard.

Het hotel, verspreid over twee verdiepingen, biedt drie suites en tien kamers, allemaal met oog voor detail en harmonie. Door de brede trap op te gaan ontdekt men in het hart van de verdieping een prachtige bibliotheek met een collectie boeken over de geschiedenis van Sauternes en Bordeaux wijnen, de wijngaard en René Lalique en zijn werken. De bibliotheek leidt naar een terras dat uitkijkt op een stenen arena. In de gemeenschappelijke ruimtes worden Lalique kunstwerken elegant tentoongesteld. De sobere enscenering benadrukt de tijdloze schoonheid van de creaties van het merk, zoals de grote kristallen panelen in de lobby.

Een bijzonder aspect van de gastvrijheid in Hôtel & Restaurant LALIQUE is de persoonlijke ontvangst. In de grote traditie van prestigieuze hotels zal elke gast verwelkomd worden door de gastvrouw, Lucie Cozzi. Zij zal gedurende het hele verblijf de gast begeleiden en een sterk gepersonaliseerde service aanbieden.

Bovendien biedt het hotel een 'high-end beddengoed' service, waarbij gasten hun beddengoedkeuze kunnen aangeven bij de reservering, ofwel een stevige matras of een comfortabele (vormgeheugenschuim) matras.

Het restaurant van het hotel heeft twee Michelin-sterren. Het is ondergebracht in een 17e-eeuws gebouw en bestaat uit twee kamers: een met een gezellige en gedempte sfeer en een moderne uitbreiding ontworpen door Mario Botta, perfect geïntegreerd in het serene wijngaardlandschap. Het restaurant, met 40 zitplaatsen, heeft een plafond versierd met 120 vergulde kristallen 'Champs-Elysées' bladeren, een ander kenmerk van het Lalique huis. Hier kunt u genieten van de twee lente menu'svan chef-kok Jérôme Schilling: 'Le Terroir du Sauternais', een volledig vegetarisch menu in 3, 4 of 5 gangen, of het 'Grain Noble' menu, ook beschikbaar in 3, 4 of 5 gangen. Het driegangenmenu is alleen beschikbaar voor lunch op maandag, donderdag en vrijdag.

La Terrasse de Lafaurie is een nieuwe zomerconcept van een openluchtrestaurant gelegen in het vierkante binnenhof van het kasteel. Het biedt authentieke maaltijden bereid op een brasero, onder het waakzaam oog van de gasten. Een selectie van zeevruchten en schelpdieren, aangevuld met seizoensgebonden groenten, wordt hier opgediend in een ontspannen sfeer. Het menu is afgestemd op de verse, fruitige en lichte wijnkaart, samengesteld door de chef-sommelier. De Terrasse de Lafaurie zal vanaf mei opnieuw geopend zijn voor de lunch.

Château Lafaurie-Peyraguey, een Premier Grand Cru Classé sinds 1855, bevindt zich op de hoogten van het dorp Bommes. Het heeft een unieke terroir in de Sauternes appellatie, en is gelegen naast Château Yquem. Het heeft een wijngaard van 18 hectare, gelegen op de derde terras van de Sauternes appellatie, meer dan 50 meter boven zeeniveau. Het landgoed bevat verschillende percelen op vier gemeenten - Bommes, Sauternes, Fargues, Preignac - elk met hun eigen unieke kenmerken.

De wijn van Château Lafaurie-Peyraguey biedt een grote diversiteit aan bodems en ondergronden, voornamelijk grind en klei, die de uitzonderlijke aromatische complexiteit van de wijnen verklaren. Silvio Denz heeft gekozen voor een strikte selectie van de meest kwalitatieve percelen en een geleidelijke overgang naar biologische landbouw.

Het landgoed produceert wijnen met overwegend sémillon (93%), aangevuld met sauvignon (6%) en muscadelle (1%). Deze wijnen zijn een weerspiegeling van het unieke terroir van het Château Lafaurie-Peyraguey en dragen de onmiskenbare handtekening van de kunstenaar en vakman René Lalique. De smaken van de wijnen variëren van citrus, acaciabloemen en wat mentholnoten tot fruitig, evenwichtig en levendig.

Het Hôtel & Restaurant LALIQUE in Château Lafaurie-Peyraguey biedt een unieke ervaring in het hart van de Franse wijncultuur. Het is een oase van rust voor diegenen die op zoek zijn naar een charmante stopplaats om de sereniteit van een landschap te proeven en zichzelf te verliezen in de nuances van de wijngaard. De combinatie van wijn, kristal, gastronomie en gastvrijheid maakt dit hotel tot een unieke plek om te verblijven.

Château Lafaurie-Peyraguey wijn

Château Lafaurie-Peyraguey heeft een lange geschiedenis in de productie van topkwaliteit Sauternes-wijn. De wijngaard ligt in de appellation Sauternes in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Het wijnhuis is erkend als Premier Grand Cru Classé in de officiële classificatie van Bordeaux-wijn van 1855.

De wijn van Château Lafaurie-Peyraguey wordt voornamelijk gemaakt van Sémillon druiven (93%), aangevuld met Sauvignon Blanc (6%) en Muscadelle (1%). De wijngaard heeft een oppervlakte van 18 hectare, verspreid over verschillende percelen in de gemeenten Bommes, Sauternes, Fargues en Preignac.

De bodem in deze wijngaarden is een mix van kiezel, zand en klei. Deze mix zorgt voor goede drainage, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de Botrytis cinerea schimmel (ook bekend als 'nobele rot'), een sleutelelement in de productie van Sauternes wijn.

Sauternes-wijnen staan bekend om hun complexe aroma'sen smaken. Ze hebben typisch noten van honing, abrikoos, perzik, en een scala aan specerijen. Ze zijn beroemd om hun vermogen om te ouderen, waarbij de smaken en complexiteit in de loop van de tijd evolueren.

Château Lafaurie-Peyraguey heeft onder eigenaar Silvio Denz een strikte selectie van de meest kwalitatieve percelen en een geleidelijke overgang naar biologische landbouw. Dit, in combinatie met de vaardigheid en toewijding van de wijnmakers, stelt hen in staat om wijnen te produceren van de hoogste kwaliteit die de unieke terroir van het landgoed weerspiegelen. Het streven naar uitmuntendheid in wijnbouw en productie heeft bijgedragen aan het prestige van Château Lafaurie-Peyraguey en de wereldwijde erkenning van hun wijnen.

  • Château Lafaurie-Peyraguey Sauternes: Deze is de topwijn van het landgoed. Gemaakt van voornamelijk Sémillon-druiven, is deze wijn geconcentreerd, evenwichtig, fijn, luchtig en strak. Het presenteert een prachtige uitdrukking van citrus, acaciabloemen en enkele mentholnoten.

  • La Chapelle de Lafaurie-Peyraguey: Dit is de tweede wijn van het landgoed. De wijn is fruitig, evenwichtig, smakelijk en levendig. Het is gemaakt van druiven die voornamelijk uit jongere wijnstokken komen en is bedoeld om eerder te worden gedronken dan de hoofdwijn van het landgoed.

  • Château Lafaurie-Peyraguey - Grand Vin Blanc Sec: Dit is een droge witte wijn uit Bordeaux, die krachtig, mineraalrijk, geconcentreerd, levendig is, met een zuivere fruitexpressie.

  • Lys de Lafaurie-Peyraguey: Dit is een aromatische, vettige en zachte wijn. Het is een goed voorbeeld van een goed gemaakte witte Bordeaux die zowel rijp fruit als frisheid biedt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...