Beleef kunst en wijn in het luxe Hotel Marqués de Riscal

In de wijnregio La Rioja in Spanje, staat het Hotel Marqués de Riscal als een waar kunstwerk temidden van de wijngaarden. Dit hotel biedt niet alleen een uitzonderlijke plek om te verblijven, maar is ook een bestemming op zich voor zowel wijnliefhebbers als liefhebbers van moderne architectuur. Het gebouw is ontworpen door de gerenommeerde architect Frank Gehry, bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Hotel Marqués de Riscal weerspiegelt de vernieuwende geest van de makers door het samengaan van traditie en avant-garde design. Het is geopend in 2006 en vormt sindsdien een icoon van hedendaagse architectuur. De dynamisch ogende constructie wordt gekarakteriseerd door golvende vormen, overvloedig titanium en kleurrijke elementen die herinneren aan de tinten van rode wijn. Deze kenmerken maken het hotel onmiddellijk herkenbaar en een visueel spektakel.

Binnen de muren van dit indrukwekkende bouwwerk bevinden zich 43 kamers en suites, elk met een uniek design en panoramische uitzichten over de wijngaarden en het betoverende stadje Elciego. De kamers zijn uitgerust met modern comfort, terwijl de inrichting harmonieus de esthetiek van de buitenzijde voortzet. Gasten kunnen zich laten verwennen in de spa, die behandelingen aanbiedt met producten afkomstig uit de druiven van de regio.

De culinaire ervaring in Hotel Marqués de Riscal is een ander hoogtepunt. Het hotel huisvest twee restaurants, waaronder het vermaarde Marqués de Riscal Restaurant, geleid door chef-kok Francis Paniego, wiens keuken is bekroond met een Michelinster. Een andere eetgelegenheid is 1860 Tradición, waar de focus ligt op traditionele gerechten uit de Rioja, bereid met een moderne twist.

Wijn is ontegenzeggelijk de pijler waarop Hotel Marqués de Riscal rust. Gasten kunnen de eeuwenoude kelders van de Marqués de Riscal-wijngaard bezoeken, waar de productie van enkele van 's werelds meest gerespecteerde wijnen plaatsvindt. Wijnproeverijen en -cursussen worden eveneens aangeboden, zodat bezoekers een verdiepende blik kunnen werpen op de wijncultuur van La Rioja.

Naast wijn en gastronomie biedt Hotel Marqués de Riscal ook ervaringen die raken aan kunst en cultuur. Het hotel organiseert regelmatig tentoonstellingen en culturele evenementen, waaronder kunstshows en concerten, om gasten met een verfijnde smaak te verrassen. Dit alles wordt omringd door een landschap dat uitnodigt tot wandelen en het verkennen van de adembenemende natuur.

De combinatie van al deze elementen maakt van Hotel Marqués de Riscal meer dan slechts een luxe accommodatie; het is een toevluchtsoord waar kunst, cultuur, architectuur en oenologie elkaar ontmoeten. Het is een plek waar tijd een andere dimensie krijgt en waar elke bezoeker een verhaal kan creëren dat zo rijk en gelaagd is als de wijnen die in zijn kelders rijpen.

In 1858 legde Don Camilo Hurtado de Amézaga de fundamenten voor wat nu bekend staat als een van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje: Marqués de Riscal. In de loop der jaren groeide het wijnhuis uit tot een symbool van traditie en kwaliteit binnen de Rioja-wijnmakerij. Maar het was pas in de eenentwintigste eeuw dat het wijnhuis besloot om een nieuwe dimensie toe te voegen aan hun erfgoed door een spraakmakend hotel te bouwen.

De keuze voor Frank Gehry als architect was een bewuste stap om innovatie en artistiek expressionisme te verenigen met de eeuwenoude wijntraditie. Het resultaat was een gebouw dat vrijwel direct na opening internationale aandacht trok. De kenmerkende 'Gehry-zwier' van het hotel manifesteert zich in de glinsterende titanium daken die wuiven in de wind, reminiscent aan de glooiende heuvels van de omringende landschappen en de vloeiende beweging van wijn die in een glas wordt geschonken.

Het interieur van het hotel gaat door op dit thema van beweging en transformatie. Elke kamer biedt een eigen perspectief op de omgeving, met grote ramen die zorgen voor veel natuurlijk licht en bezoekers verbinden met de serene omgeving. De inrichting is een mix van comfort en hedendaagse kunst, waarbij elk meubelstuk en accessoire zorgvuldig is geselecteerd om een unieke ervaring te bieden.

Buiten de esthetische allure richt het Hotel Marqués de Riscal zich sterk op duurzaam toerisme. Het hotel is betrokken bij ecologische praktijken, waaronder waterbesparing en het gebruik van geothermische energie, wat bijdraagt aan een vermindering van de ecologische voetafdruk.

De spa van het hotel, de Vinothérapie® SPA Caudalie Marqués de Riscal, is een toevluchtsoord waar gasten zich kunnen onderdompelen in behandelingen die de antioxiderende eigenschappen van druiven benutten. Therapieën zoals de 'Barrel Bath' en 'Crushed Cabernet Scrub' combineren de regionale wijnexpertise met wellness, wat zorgt voor een unieke ervaring.

En natuurlijk mogen we de wijn zelf niet vergeten. Het wijnhuis Marqués de Riscal produceert enkele van de meest gewaardeerde wijnen van de regio. Met een rijke historie die teruggaat tot de 19e eeuw, is Marqués de Riscal pionier geweest in de ontwikkeling van Rioja-wijnen en wordt het gezien als ambassadeur van de Spaanse wijn. Van klassieke Reservas tot de moderne en innovatieve wijnen, het wijnhuis biedt een breed scala aan producten die bezoekers tijdens de wijnproeverijen kunnen ontdekken.

Marqués de Riscal onderscheidt zich door de filosofie dat wijn niet alleen een product is, maar een kunstvorm die zowel technische expertise als creatieve expressie vereist. Deze gedachte wordt weerspiegeld in de wijnen zelf, maar ook in het hotel en de geboden ervaringen.

Naast de wijnproeverijen biedt het hotel ook rondleidingen door de wijnmakerij, waar gasten meer te weten kunnen komen over het complexe proces van wijnmaken, van de oogst tot de rijping in de kelder. Wat betreft de culinaire beleving, biedt het Michelin-sterrenrestaurant een menu dat de lokale keuken eert en tegelijkertijd innovatief is, waarbij elk gerecht zorgvuldig wordt gepaard met een bijpassende wijn.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de lokale cultuur, biedt de locatie van het hotel de perfecte mogelijkheid om de rijke geschiedenis en erfgoed van La Rioja te verkennen. Steden zoals Logroño en Haro liggen dichtbij, en er zijn tal van pittoreske dorpen en historische locaties in de nabije omgeving.

De impact die Hotel Marqués de Riscal heeft gehad op het toerisme in La Rioja is significant. Het heeft niet alleen de regio op de kaart gezet als een luxueuze bestemming, maar heeft ook bijgedragen aan de economische en culturele groei. Het hotel is meer dan een plek om te verblijven; het is een ervaring die al je zintuigen prikkelt en je een dieper begrip geeft van de symbiose tussen land, cultuur en de kunst van het wijnmaken.

Door zijn unieke vormgeving en aanbod heeft het Hotel Marqués de Riscal een standaard gezet voor luxe reizen en blijft het een bron van inspiratie voor wijnliefhebbers en architectuurfanaten wereldwijd. Het is een toonbeeld van excellentie waar elke gast zich kan onderdompelen in de pracht van het moment en tegelijkertijd een verbinding kan aangaan met het eeuwenoude erfgoed van een van Spanjes meest geliefde wijnen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek luxe en romantiek in de Beste Hotels van België 2023 In de kijker

Het is een genot om te schrijven over de crème de la crème van de Belgische luxehotels. Deze parels van gastvrijheid en luxe bieden een onvergete...