Ontdek Westward Whiskey's Weense Mout in Amerikaanse Single Malt

Westward Whiskey, gelegen in Portland, Oregon, is bekend om zijn voortrekkersrol op het gebied van Amerikaanse single malt whisky. Met de introductie van hun nieuwe Weense moutwhisky, blijft het merk de grenzen verleggen van wat mogelijk is binnen deze categorie. Deze nieuwe toevoeging aan hun assortiment belichaamt de kenmerkende stijl van Westward: innovatief, vooruitstrevend en geworteld in de brouwtradities van de Pacific Northwest.

De oprichting van Westward begon met een visie van oprichter Christian Krogstad, die besloot om zijn vaardigheden als bierbrouwer te combineren met zijn fascinatie voor distilleren. Daarmee bracht hij de sensibiliteiten van beide ambachten samen om iets unieks te creëren. De focus ligt bij Westward op het gebruik van lokale ingrediënten, ambachtelijke methodes en geduldige rijping om een product van hoge kwaliteit te leveren. Het resultaat is een reeks van single malt whisky's die zowel de complexiteit van hun Schotse voorouders erkennen als een eigen draai geven aan de categorie.

De Weense Mout uitvoering is de nieuwste expressie en brengt een originele invalshoek op traditionele whisky. Deze whisky wordt geproduceerd door Weense mout te gebruiken, welke bekend staat om zijn zachtere, meer biscuit-achtige smaak. Dit type mout wordt vaak gebruikt in amberkleurige lagers, waar het bijdraagt aan de rijke, toasty smaken en aroma's die kenmerkend zijn voor deze bierstijl. Door deze mout als uitgangspunt te nemen voor hun whisky, brengt Westward een hommage aan de diepe brouwtradities van de regio terwijl het gelijktijdig een nieuwe smaakdimensie toevoegt aan hun portfolio.

De productieproces van deze whisky begint met het selecteren van de beste Weense mout, die vervolgens wordt gemalen en gemengd met water uit de lokale Bull Run-waterscheiding, bekend om zijn zuiverheid en zachte minerale samenstelling. Na het mouten volgt de fermentatie, waar Westward werkt met ale-gist, een keuze die de fruitige en esterrijke smaken in de whisky bevordert. De distillatie vindt plaats in pot stills die speciaal ontworpen zijn om de unieke eigenschappen van de whisky naar voren te brengen.

Na distillatie volgt het rijpingsproces. Westward Whiskey laat hun spirit rusten in nieuwe, Amerikaanse eiken vaten waarin de whisky langzaam evolueert, geholpen door de temperatuurschommelingen die typisch zijn voor de regio. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van het rijke smakenpalet dat Westward onderscheidt. De Weense Mout whisky is geen uitzondering op deze methode en haalt zo het beste uit de gebruikte ingrediënten en het productieproces.

Bij het proeven van de Westward Weense Mout whisky vallen meteen de biscuit-achtige tonen op, samen met hints van honing, noot en lichte karamel. Deze zoetheid wordt afgewisseld met toetsen van eiken en een milde kruidigheid die de drinkervaring in balans brengt. Verwacht een romige textuur die goed past bij de warme, uitnodigende aroma's en de subtiele invloed van de speciaal geselecteerde eiken vaten.

Westward Whiskey heeft met deze expressie aangetoond dat de Amerikaanse single malt whisky-categorie nog steeds volop in ontwikkeling is. Door hun unieke aanpak bieden ze een smaakervaring die zowel vernieuwend is als een respectvolle knipoog geeft naar de geschiedenis en traditie van whisky maken.

Westward Whiskey zet de trend voor innovatie en experimenten binnen de Amerikaanse whisky-industrie, maar hoe is deze beweging precies tot stand gekomen? De heropleving van ambachtelijke stokerijen in de Verenigde Staten heeft geleid tot een hernieuwde interesse in het verkennen van de grenzen van whisky maken. Westward, opgericht in 2004, was een van de pioniers die deze opleving aanvoerde en heeft sindsdien niet opgehouden met het innoveren van hun productaanbod.

De beslissing om Weense mout te gebruiken voor hun nieuwste uitdrukking is slechts een voorbeeld van hun innovatieve benadering. Deze keuze werd niet willekeurig gemaakt; het weerspiegelt een bewuste zet om de lokale brouwtradities te verbinden met de wereld van het distilleren. De Pacific Northwest, een regio die beroemd is om zijn ambachtelijke bierscène, produceert een overvloed aan hoge kwaliteit mouten en hoppen, waardoor Westward Whiskey in een unieke positie verkeert om deze ingrediënten te benutten in hun whiskyproductie.

Wat Westwards Weense Mout whisky onderscheidt, is niet alleen de keuze van de mout, maar ook de aandacht die besteed wordt aan elk detail van het productieproces. Van de zorgvuldige fermentatie tot de selectie van de beste eiken vaten voor de rijping, niets wordt aan het toeval overgelaten. Dit heeft geresulteerd in een whisky die niet alleen een genot is voor de liefhebber, maar ook erkenning krijgt in de bredere drankindustrie.

Erkenning komt ook van de manier waarop het bedrijf maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Westward Whiskey is diep geworteld in de plaatselijke gemeenschap en zet zich in voor duurzaamheid. Ze maken gebruik van lokale ingrediënten waar mogelijk, en hun productieproces is gericht op het minimaliseren van afval. Door in direct contact te staan met de telers van de mout en andere essentiële ingrediënten, kunnen ze niet alleen de beste kwaliteit garanderen, maar ook ondersteuning bieden aan de lokale economie.

De creatie van de Weense Mout whisky is ook een mooi voorbeeld van hoe de Amerikaanse whisky-industrie kan leren en zich kan laten inspireren door internationale invloeden. Hoewel de focus ligt op lokale ingrediënten en methodes, is er een duidelijke notie dat technieken en ideeën uit verschillende delen van de wereld kunnen bijdragen aan het creëren van iets nieuws en opwindends. Deze combinatie van lokaal vakmanschap en globale perspectieven vormt de kern van wat Westward Whiskey zo'n interessante speler maakt in de wereld van distilleren.

Productinnovatie zoals die van Westward Whiskey gaat echter verder dan alleen het eindproduct. Het betreft ook de manier waarop whisky wordt ervaren en gewaardeerd. Een belangrijk aspect van de merkstrategie van Westward is hun nadruk op educatie en betrokkenheid van consumenten. Door rondleidingen, proeverijen en workshops aan te bieden, nodigen ze mensen uit om het gehele proces van malen tot rijpen te ontdekken, en zo een diepere waardering voor hun ambachtelijke whisky's te ontwikkelen.

Zelfs met een sterke lokale focus blijft Westward Whiskey niet beperkt tot de Pacific Northwest. Hun whisky's worden op wereldwijd niveau verkocht en gewaardeerd, waardoor ze een ambassadeur zijn geworden voor Amerikaanse single malt whisky's op het internationale toneel. Dit levert een bijdrage aan de groeiende reputatie van Amerikaanse single malts als een categorie die qua diversiteit en kwaliteit kan wedijveren met de gevestigde namen van Schotland en Ierland.

Het succes van Westward Weense Mout weerspiegelt een grotere trend in de wereld van whisky; consumenten zijn op zoek naar authentieke, innovatieve producten met een verhaal. Dankzij hun doordachte aanpak en engagement voor kwaliteit, blijft Westward Whiskey dit verhaal uitbreiden en nieuwe hoofdstukken schrijven in de geschiedenis van Amerikaanse single malt whisky.

In de toekomst ziet het ernaar uit dat Westward zal blijven experimenteren met verschillende moutsoorten, productiemethodes en rijpingstechnieken, terwijl ze trouw blijven aan hun missie om de beste Americana single malts op de markt te brengen. Met de toenemende interesse in ambachtelijke distillerijen en de wens van consumenten om nieuwe smaken en ervaringen te ontdekken, staat Westward Whiskey aan de vooravond van een spannende reis waarbij elke fles een nieuw verhaal vertelt en een kans is om iets buitengewoons te proeven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...