De Halve Maan - Authentieke Brugse Brouwerij met innovatieve visie en duurzaamheid

In het hart van Brugge bevindt zich Brouwerij De Halve Maan, de thuishaven van bekende biermerken zoals Brugse Zot, Sportzot, Straffe Hendrik en Blanche De Bruges. Dit is het verhaal van een Brugse brouwersfamilie die altijd trouw is gebleven aan authentiek Brugs bier.

Sinds 1856 is Henri Maes begonnen met het brouwen van bier op het Walplein in het centrum van Brugge. Generatie na generatie heeft de familie de roerstok doorgegeven en tot nu toe hebben zes generaties hun stempel gedrukt op de smaak van Brugge.

De Halve Maan is niet alleen gericht op traditie en respect voor het product, maar blijft ook innoveren met duurzaamheid als kernwaarde. Dit zorgt ervoor dat vele generaties kunnen blijven genieten van hun heerlijke bieren. In 2016 legden zij als eerste ter wereld een unieke ondergrondse bierpijplijn van 3,3 km aan, die de brouwerij verbindt met de bottelarij buiten het centrum. Deze pijpleiding vermindert de CO2-uitstoot en het zware vrachtverkeer in de binnenstad, waardoor de brouwerij bijdraagt aan een leefbaardere omgeving en aantoont dat duurzaamheid en economische groei hand in hand kunnen gaan.

Brouwerij De Halve Maan is de laatste authentieke familiebrouwerij in het hart van Brugge en kan terugkijken op een rijke geschiedenis. Ze zijn één van de meest bezochte brouwerijen van België, met bezoekers uit de hele wereld. De brouwerij heeft door de jaren heen diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen gewonnen en heeft haar capaciteit meermaals moeten uitbreiden om aan de groeiende vraag te voldoen. In 2018 lanceerde De Halve Maan als eerste familiale en Belgische brouwerij een alcoholvrij speciaalbier, Sportzot.

De brouwerij zet zich in voor het gebruik van lokale ingrediënten en werkt samen met landbouwers uit de Westhoek om West-Vlaamse hop te produceren. In 2019 startte de bouw van een nieuwe bottelarij en verwerkingscentrum, waarmee de capaciteit verdrievoudigd wordt. In 2022 werd de nieuwe bottelarij volledig operationeel en lanceerde de brouwerij een crowdlending-campagne om de nieuwe site van groene upgrades te voorzien, zoals zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie.

Brouwerijbezoek

Beleef een onvergetelijke ervaring de onze authentieke huisbrouwerij, gelegen in het hart van Brugge, die deel uitmaakt van de top brouwerijbezoeken in het land. Ontdek de fascinerende geschiedenis van zes generaties gepassioneerde brouwers. Duik in de rijke historie van onze familiebrouwerij. Als een van de belangrijkste attracties van Brugge verwelkomt onze brouwerij jaarlijks ongeveer 100.000 bezoekers. Tijdens een rondleiding krijg je een exclusieve blik achter de schermen van onze familiebrouwerij. De deskundige gidsen nemen je met plezier mee door de boeiende geschiedenis van De Halve Maan, terwijl je geniet van adembenemende uitzichten over het schilderachtige Brugge. Na zo'n bezoek kan de dorst toeslaan! Sluit de tour af met een welverdiend glas bier. Als enige plek ter wereld, kun je ter plaatse genieten van een ongefilterde Brugse Zot of Straffe Hendrik.

De historische brouwerij biedt ook een uitnodigende setting voor een heerlijke lunch of diner. Schuif aan in de brasserie en geniet van het uitzicht op de moderne brouwzaal, te midden van een historische omgeving. In de sfeervolle brasserie, verborgen achter de authentieke gevel, kun je proeven van onze verrukkelijke speciaalbieren en smakelijke huisbereide gerechten. Ze verwelkomen je er graag in een uniek en historisch kader met uitzicht op onze brouwzaal, of op ons zonnige terras tussen de brouwketels. Het culinaire team zorgt ervoor dat alle gerechten perfect harmoniëren met de bieren van de Brouwerij De Halve Maan.

Brouwerij De Halve Maan - de bieren:

  • Brugse Zot Blond: een sprankelend goudblond speciaalbier met 6% alcohol. Beschikbaar in 15L, 20L, 30L, 50L, 33cl en 75cl. Het bier heeft een EBC van 13, een EBU van 23 en wordt geserveerd op 6°C. Geniet van de rijke schuimkraag en het complexe karakter vol fruitige en kruidige aroma s, wat zorgt voor een evenwichtige en vlot drinkbare smaakervaring. De smaak neigt naar bitterheid met citrusachtige accenten. De heldere, sprankelende gouden kleur nodigt uit om te proeven. De geur is fruitig en kruidig, wat een interessant samenspel oplevert. Voor foodpairing kun je het frisse karakter en de citrustoets benadrukken met passende gerechten. Kies je voor contrast, dan past het bier goed bij zwaardere of romige bereidingen. De bitterheid brengt evenwicht en accentueert bepaalde fruitige of kruidige toetsen.

  • Brugse Zot Dubbel: een donkerbruin bier met 7,5% alcohol, neigend naar robijnrood. Verkrijgbaar in 15L, 20L, 30L, 33cl en 75cl. Met een EBC van 75, een EBU van 27 en geserveerd op 8°C. Deze dubbelzotte variant is iets zwaarder en onderscheidt zich door zijn unieke bittere toets, dankzij zes speciale moutsoorten die zorgen voor een rijk aroma. De smaak is complex met geroosterde mout en een unieke bitterheid door de Tsjechische Saaz hop. Het bier laat een warme gloed achter met een bittere, hoppige afdronk waarin zoethout en koffiebrand te herkennen zijn. De geur is rijk en uniek met tonen van honing, amandel, chocolade en bruine suiker. Brugse Zot Dubbel biedt veel culinaire mogelijkheden. Creëer harmonie in gerechten met gegrild of geroosterd vlees, vis of groenten dankzij de rijke moutpersoonlijkheid. De fruitige body en het verfrissend karakter tillen de gerechten naar een hoger niveau.

  • Brugse Bok: een seizoensbier met 6,5% alcohol, verkrijgbaar in 20L en 33cl. Met een EBC van 45, een EBU van 25 en geserveerd op 6°C. Dit kastanjebruine bier heeft een vol moutig aroma door geroosterde moutsoorten en speelt in op de Duitse en Nederlandse bokbiertraditie. De smaak wordt gekenmerkt door een lichte bitterheid met accenten van karamel en rozijn. De kleur is kastanjebruin met een stevige schuimkraag. De geur is kruidig met donker fruit in het aroma. Brugse Bok past goed bij diverse gerechten dankzij de aangename, zacht zoete smaak. De subtiele tonen van kaneel, rozijnen en bosbessen zorgen voor een ideale combinatie met gerechten waarin de smaak van vlees, vis en groenten overheerst.

  • Straffe Hendrik Tripel: een karaktervolle, krachtige en volmondige tripel met 9% alcohol, verkrijgbaar in 15L, 20L, 30L, 33cl en 75cl. Met een EBC van 17, een EBU van 35 en geserveerd op 6°C. Dankzij hergisting in de fles heeft deze tripel een lange houdbaarheid. De smaak wordt gekenmerkt door karameltonen die overgaan in bitterheid, met een subtiele hint van banaan en citrusvruchten in de afdronk. Helder amberblond van kleur. De geur is kruidig met accenten van zwarte peper en gember en een vleugje sinaasappel. Straffe Hendrik Tripel is makkelijk te combineren met diverse gerechten, van kruidige visgerechten tot verschillende kazen en luchtige desserts. Het zorgt voor een aangename fruitigheid zonder het geheel te verzwaren, in tegenstelling tot een donker bier.

  • Straffe Hendrik Quadrupel, met 11% alcohol, is de eerste Belgische quadrupel. Verkrijgbaar in 15L, 20L, 33cl en 75cl met een EBC van 100 en EBU van 35. Geserveerd op 8°C, het bier is intens donker en volmondig. De smaak is complex dankzij een geraffineerde melange van speciale mouten, met een zuivere droogheid en toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig. De kleur van deze Quadrupel is intens donkerbruin. Het aroma is kruidig en elegant met lichte geroosterde toetsen. Straffe Hendrik Quadrupel is perfect te combineren met uitgesproken smaken, vooral bij rood vlees- en wildgerechten, en past uitstekend bij chocoladedesserts.

  • Straffe Hendrik Wild, met 10% alcohol, is een wilde variant van de bekende Straffe Hendrik Tripel. Niet op vat verkrijgbaar, maar in 33cl flessen met een EBC van 17 en EBU van 35. Geserveerd op 6°C, dit bier ondergaat hergisting met 'Brettanomyces' gist, wat zorgt voor een bijzondere smaakevolutie en een langere natuurlijke houdbaarheid. De smaak evolueert na verloop van tijd: bittere hoparoma'sworden zachter, terwijl wilde gisten fruitige en bloemige aroma'sontwikkelen. De kleur is helder amberblond. Het aroma is fruitig dankzij de 'Brettanomyces' gist, harmonieus met aromatische hopvariëteiten. Straffe Hendrik Wild is veelzijdig in culinaire combinaties, passend bij zowel lichte als zwaardere gerechten dankzij de verfijnde frisheid, fruitigheid en het volmondige karakter.

  • Straffe Hendrik Heritage, met 11% alcohol, is een speciale versie van de bekende Straffe Hendrik Quadrupel. Niet op vat verkrijgbaar, maar in 75cl flessen met een EBC van 100 en EBU van 35. Geserveerd op 8°C, rijpt dit bier meer dan een jaar op eikenhouten vaten van diverse origines, resulterend in een unieke Masterblend elk jaar. Deze 100% barrel aged bier kan tot 10 jaar bewaard worden en wordt slechts eenmaal per jaar op gelimiteerde wijze geproduceerd. De smaak combineert de rijke toetsen van speciale mouten, tannine uit de tonnen en de subtiele houtsmaak. De kruidigheid en bitterheid van de quadrupel komen terug, waarbij elke Masterblend uniek is door het rijpingsproces van de verschillende tonnen. De kleur is intens donkerbruin. De geur varieert afhankelijk van de herkomst van de vaten, met zowel nieuw hout van Amerikaanse en Franse origine, als hergebruikte vaten van whisky, rum, Bordeaux, calvados, en meer. In gastronomische creaties schittert Straffe Hendrik Heritage dankzij de houtrijping, die een verfijnde complexiteit toevoegt en interessante pairings mogelijk maakt.

  • Straffe Hendrik X-Mas Blend, met 11% alcohol, is een bijzondere blend geselecteerd door onze brouwmeester. Met een EBC van 100, EBU van 35 en geserveerd op 8°C, combineert dit bier vat gerijpte Quadrupel met jonge Quadrupel. Het wordt niet vast opgenomen in ons assortiment en wordt slechts af en toe gebrouwen. De smaak is een harmonieuze mix van tannine uit de tonnen en de rijke toetsen van speciale mouten in het Quadrupel bier. De combinatie van houtlagering en jong Quadrupel bier resulteert in een unieke, krachtige blend die dankzij hergisting op fles jaar na jaar evolueert. De kleur is intens donkerbruin. De geur varieert afhankelijk van de herkomst van de vaten, met zowel nieuw hout van Amerikaanse en Franse origine, als hergebruikte vaten van whisky, rum, Bordeaux, calvados, en meer. Straffe Hendrik X-Mas Blend biedt interessante pairings dankzij de verfijnde complexiteit die houtrijping toevoegt.

  • Sportzot, met slechts 0,4% alcohol, is een alcoholvrij speciaalbier van de Belgische brouwerij die Brugse Zot Blond als basisbrouwsel gebruikt. Het bier wordt op een volledig natuurlijke wijze gedealcoholiseerd, wat resulteert in geen smaakverlies. Geserveerd op 5°C, heeft het een EBC van 13 en een EBU van 35. De smaak is evenwichtig met toetsen van mout en hop, en heeft een fijne bittere nasmaak. Sportzot is helder en sprankelend goudblond van kleur. De geur is fruitig en kruidig. Sportzot is een ideale begeleider bij vele gerechten, en de grootste sterkte is hoe het bier doorheen bereidingen kan snijden en zo het geheel weet te verfrissen. Het is een verantwoordelijke manier om van een speciaalbier te genieten zonder compromissen op smaak.

  • Blanche De Bruges is een verfrissend witbier met een alcoholpercentage van 5%. Het wordt geserveerd op 5°C en heeft een EBC van 7 en een EBU van 15. In tegenstelling tot andere witbieren, wordt het gebrouwen met ruwe, ongemoute tarwe en 100% Belgische Magnum hop. Dit geeft het bier een frisse smaak en een kruidige nasmaak met een bittere afdronk. De smaak wordt gekenmerkt door aroma'svan korianderzaad en curaçao sinaasappelschillen. De Magnum hop zorgt voor een subtiele bitterheid. Het bier heeft een nagisting op fles, wat bijdraagt aan de volmondige smaak van het witbier. Blanche De Bruges is een troebel lichtblond witbier qua kleur. De geur is rijk en bevat aroma'svan korianderzaad en sinaasappelschil. Bij foodpairing past het bier goed bij delicate groente-, vis- en vleesgerechten, waarbij het een aangename verfrissing biedt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...