Ontdek de culinaire verwondering bij restaurant Vrijmoed in Gent

In het hart van het historische Gent, verscholen in een statig herenhuis met een intiem karakter, vinden we restaurant Vrijmoed. Een plek waar chef-kok Michaël Vrijmoed zijn passie voor superieure seizoensproducten tot uiting brengt, en waar hij na slechts acht maanden na opening zijn eerste Michelinster ontving. Een tweede ster volgde in 2017, een erkenning van zijn toewijding aan vakmanschap, stijl en een scherp oog voor detail.

Michaël Vrijmoed, onder mentoraat van culinaire meesters zoals Guy Van Cauteren en Peter Goossens, heeft een persoonlijke signatuur en consistente stijl ontwikkeld die hem onderscheidt in de culinaire wereld. In zijn restaurant staat smaak centraal, maar niet zonder aandacht voor de oorsprong van de ingrediënten. Een samenwerking met lokale telers en ambachtelijke leveranciers verzekert een menu dat niet alleen de zintuigen prikkelt maar ook een verhaal vertelt van duurzaamheid en lokale verbondenheid.

De filosofie van Vrijmoed gaat verder dan het bord. Koken wordt gezien als de kunst van het weglaten, waarbij één perfect bereid product en een klassieke saus de essentie vormen om iemand te raken. Zijn kookstijl is een reflectie van hoe hij zelf in het leven staat: nuchter, respectvol en trots. Trots op de erkenning van Michelin, Gault&Millau en We’re Smart Green Guide, maar evenzeer op de waardering van zijn gasten.

Een diepgaande kijk op de culinaire filosofie van Vrijmoed

Michaël Vrijmoed heeft niet alleen een restaurant gecreëerd, maar een ervaring die verder gaat dan het culinaire. Zijn benadering van koken en het creëren van menu'sis diep geworteld in een filosofie die respect toont voor elk ingrediënt en de natuurlijke cycli van de seizoenen. De gerechten die in Vrijmoed worden geserveerd, zijn niet alleen een weerspiegeling van de rijkdom van de Belgische landbouw en zeevruchten, maar ook een eerbetoon aan de ambachtslieden en vrouwen die elke dag werken om de hoogste kwaliteit ingrediënten te produceren.

De reis van het ingrediënt: van boer tot bord

Michaël’s benadering van koken begint ver voordat ingrediënten de keuken bereiken. Zijn relaties met lokale telers, vissers en leveranciers zijn cruciaal voor het succes van zijn gerechten. Deze samenwerkingen zorgen niet alleen voor toegang tot de meest verse en seizoensgebonden producten, maar garanderen ook dat de ingrediënten die in Vrijmoed worden gebruikt, zijn geproduceerd met respect voor de natuur en de lokale economie.

Elk ingrediënt heeft een verhaal en Michaël zorgt ervoor dat dit verhaal wordt verteld door zijn gerechten. Of het nu gaat om de zorgvuldig geselecteerde groenten die de basis vormen van zijn 'Menu Puur Groenten' of de zorgvuldig bereide zeevruchten en vleeswaren die schitteren in zijn andere creaties, de herkomst van elk product is van het grootste belang.

Een ervaring die alle zintuigen prikkel

Bij Vrijmoed gaat het niet alleen om de smaak. Het gaat om een totaalbeleving waarbij elk element, van het interieur van het restaurant tot de presentatie van de gerechten en de bijbehorende wijnen, zorgvuldig is overwogen om een harmonieuze en onvergetelijke ervaring te creëren. De sfeer in het restaurant is intiem en uitnodigend, met een elegant decor dat een subtiele achtergrond biedt voor de culinaire kunstwerken die worden geserveerd.

De bediening onder leiding van maître José Garcia Vidal en sommelier Frank Van Scheijndel versterkt deze ervaring, met een vlekkeloze service en een diepgaande kennis van de gerechten en wijnen die worden aangeboden. Gasten worden niet alleen getrakteerd op voortreffelijke gerechten, maar ook op een educatieve reis waarbij de smaken, aroma'sen texturen van elk gerecht worden verkend en uitgelegd.

Meer dan een Restaurant, een beweging

Vrijmoed is meer dan een restaurant; het is een beweging die streeft naar excellentie, duurzaamheid en een diepe, authentieke verbinding met de lokale gemeenschap en omgeving. Michaël Vrijmoed heeft een ruimte gecreëerd waar gasten niet alleen deelnemen aan een maaltijd, maar ook aan een verhaal dat wordt verteld door de smaken, geuren en visuele presentatie van elk gerecht.

In de toekomst blijft Vrijmoed een plek waar seizoensgebondenheid, lokale productie en culinaire innovatie centraal staan, waarbij elke gast wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een ervaring die de zintuigen prikkelt en inspireert.

Wat kan men er allemaal eten bij restaurant Vrijmoed?

Restaurant Vrijmoed, gelegen in Gent, België, biedt een verfijnde culinaire ervaring met een focus op seizoensgebonden en lokale ingrediënten. De menu'szijn een weerspiegeling van de creativiteit en passie van chef Michael Vrijmoed en zijn team.

Het 'Vrijmoed Menu' biedt een reeks van gerechten die de diversiteit en rijkdom van verschillende ingrediënten vieren. Een voorbeeld hiervan is de 'Hamachi', gemarineerd en geserveerd met maïs en jalapeño, met een optioneel supplement van 'Royal Belgian Caviar'. Andere gerechten omvatten onder meer de gebakken zeebarbeel met venkel en pijlinktvis, en de op carcasse gebakken jonge duif, begeleid door aubergine en kombu. De maaltijd kan worden afgesloten met zoete lekkernijen zoals pruim met groene kruiden en witte chocolade of blauwe bes met samba thee en amandel. Gasten hebben de keuze uit verschillende gangen, variërend van vier tot zeven, met bijpassende wijnselecties.

Voor de liefhebbers van plantaardige gerechten is er het 'Menu Puur Groenten'. Dit menu zet groenten in de schijnwerpers en biedt gerechten zoals een salade van groene bonen met timut peper en citrusafrikaan, en gelakte aubergine met umeboshi en gember. Ook hier kunnen gasten kiezen uit vier tot zeven gangen, met de optie voor bijpassende wijnen.

Vrijmoed biedt ook de mogelijkheid om 'à la carte' te dineren, waarbij gasten kunnen kiezen uit een scala aan voor-, hoofd- en nagerechten. Enkele opvallende voorgerechten zijn de langoustine tartaar met dashi en “Royal Belgian Caviar”, en de varkensstaart terrine met mosterd en gefermenteerde paprika. Hoofdgerechten variëren van geglazuurde tarbot met yuzu en zeesla tot krokant gebakken kalfszwezerik met zwarte truffel en gnocchi. De nagerechten, waaronder de pruim en blauwe bes, zijn ook beschikbaar als à la carte opties, naast andere verleidingen zoals de 'Dame Blanche' en de 'Stilton' sorbet, die in 2017 werd bekroond met het Gault & Millau dessert van het jaar.

Elk gerecht bij Vrijmoed is een zorgvuldig samengestelde creatie, ontworpen om de zintuigen te prikkelen en een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden. Met een focus op kwaliteit, versheid en innovatie, nodigt het restaurant je uit om te genieten van een maaltijd die zowel verrassend als comfortabel vertrouwd is.

Praktisch

Een bezoek aan Restaurant Vrijmoed in het pittoreske Gent is een ervaring die je niet wilt missen. Het plannen van je culinaire uitje hier is eenvoudig en ongecompliceerd. Je kunt moeiteloos een tafel reserveren via hun online boekingssysteem, of als je een meer persoonlijke touch prefereert, staat het team klaar om je telefonisch te assisteren op het nummer 09/279 99 77.

De openingstijden van Vrijmoed bieden zowel lunch als diner opties aan. Voor een middag van verfijnde gastronomie kun je terecht tussen 12:00 en 13:30 uur, terwijl avondgasten verwelkomd worden van 19:00 tot 21:30 uur. Het is belangrijk om te noteren dat het restaurant haar deuren sluit op zaterdag, zondag en maandag, waardoor de rest van de week exclusief is voor jouw culinaire avonturen.

Als je vragen hebt of speciale verzoeken wilt bespreken, kun je contact opnemen met het restaurant via telefoon of e-mail. Stuur je vragen of opmerkingen naar info@vrijmoed.be, of breng een bezoek aan het restaurant zelf in de Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent, Belgium.

Vrijmoed neemt ook de tijd om te rusten en te vernieuwen, met vakantiesluitingen gepland van 31 oktober tot 6 november 2023 en tijdens de feestelijke periode van 25 december 2023 tot 8 januari 2024. Dit zorgt ervoor dat het team fris en gerevitaliseerd is om je bij hun terugkeer met open armen en vernieuwde energie te ontvangen.

Of je nu kiest voor de verfijnde gerechten van het Vrijmoed Menu, de plantaardige verrukkingen van het Menu Puur Groenten, of je eigen selectie maakt uit de à la carte opties, je bent verzekerd van een onvergetelijke culinaire ervaring in het hart van Gent.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...