Chiharu Shiota Ontwerpt Label Château Mouton Rothschild 2021

Bij Château Mouton Rothschild is er een lange traditie van kunst in combinatie met wijn. Elk jaar nodigt dit prestigieuze wijnhuis een beroemde kunstenaar uit om het wijnetiket voor hun jaargang te ontwerpen. Voor het wijnjaar 2021 heeft het wijnhuis de talentvolle Japanse kunstenares Chiharu Shiota aangetrokken om deze eer op zich te nemen.

Chiharu Shiota is bekend om haar indrukwekkende installaties die vaak gebruik maken van geweven draden, waarmee ze ruimtes transformeert in ingewikkelde labyrinten van verbindingen. Haar werk gaat over thema'szoals herinneringen, dromen en de continuïteit van het bestaan. Deze elementen worden weerspiegeld in het etiket dat ze heeft gecreëerd voor Château Mouton Rothschild.

Voor het etiket van de Mouton Rothschild 2021 heeft Shiota een kunstwerk gemaakt dat bestaat uit een web van rood garen waarin twee handen centraal staan. Deze handen strekken zich uit naar elkaar, zonder elkaar aan te raken, en houden elk de schets van een schip vast. Het ontwerp staat symbool voor de verbinding tussen mensen, plaatsen en tijden door de universele taal van kunst en wijn. Het schip, ofwel 'barque', is ook een verwijzing naar de naam van het wijnhuis, aangezien 'Mouton' is afgeleid van het woord 'motte', wat een aarden heuvel kan betekenen waarop een kasteel werd gebouwd, maar het refereert historisch ook aan een heuvel beplant met wijnstokken.

De keuze voor Chiharu Shiota markeert een voortzetting van de artistieke erfenis bij Château Mouton Rothschild, waar grote namen als Salvador Dalí, Joan Miró, Marc Chagall, Andy Warhol, en recent nog Jeff Koons en David Hockney eerder hun stempel hebben gedrukt op de labels van verschillende jaargangen. Het initiatief dateert al uit 1945 toen Baron Philippe de Rothschild, de eigenaar van het wijnhuis, besloot om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren door een kunstenaar te vragen het wijnetiket te ontwerpen. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden.

De rol van kunst in de branding van Château Mouton Rothschild kan niet onderschat worden. De unieke etiketten zijn een verzamelobject geworden voor kunstliefhebbers en wijnverzamelaars wereldwijd en spelen een cruciale rol in de positionering van het wijnmerk. Door de associatie met vooraanstaande kunstenaars benadrukt het wijnhuis zowel zijn toewijding aan kwaliteit als zijn culturele betrokkenheid.

Château Mouton Rothschild, gelegen in Pauillac in de regio Bordeaux, staat bekend om zijn exceptionele wijnen. Het domein bezit de status van Premier Cru Classé, waardoor zijn wijnen tot de meest prestigieuze en gewilde wijnen ter wereld behoren. De wijnen van Mouton Rothschild zijn bekend om hun complexiteit, elegantie en bewaarpotentieel.

Dit wijnhuis wordt niet alleen geprezen om zijn wijnproductie maar ook om zijn bijdrage aan de kunstwereld. Het bevorderen van kunst en cultuur is een belangrijke pijler van de filosofie van het wijnhuis. Dit komt niet alleen tot uiting in hun wijnetiketten, maar ook in het Château Mouton Rothschild museum, waar een collectie van alle originele kunstwerken die ooit het label hebben gesierd tentoon wordt gesteld.

De presentatie van het nieuwe etiket is altijd een hoogtepunt voor het Château en vormt de culminatie van een creatief proces waarbij de essentie van een wijnoogst wordt vastgelegd door de lens van een kunstenaar. Het etiket van Chiharu Shiota voor de Mouton Rothschild 2021 zal ongetwijfeld een toevoeging zijn aan de rij van iconische kunstwerken die de geschiedenis van het wijnhuis sieren.

Naast de erkenning van de kunstenaars door hun werk een plek te geven op het etiket, ondersteunt Château Mouton Rothschild ook kunstprojecten en -tentoonstellingen, wat hun toewijding aan de kunstwereld nog meer versterkt. De unieke samenwerking tussen Chiharu Shiota en Château Mouton Rothschild illustreert hoe wijn en kunst samen een expressie kunnen vormen van passie, geschiedenis en menselijke connectie.

De band tussen wijn en kunst is er een die over de hele wereld wordt gewaardeerd, en bij Château Mouton Rothschild is die relatie stevig verankerd in hun merkidentiteit. Door elk jaar een nieuw kunstwerk te presenteren dat het etiket van hun premium wijn versiert, blijft het wijnhuis vernieuwen en zijn plaats in zowel de wijn- als de kunstwereld versterken.

Als uitbreiding op dit verhaal valt er te vertellen dat Château Mouton Rothschild niet alleen een pionier is op het gebied van kunstintegratie in de wijnindustrie, maar ook invloedrijk is geweest in wijnbouwinnovaties. Ze waren een van de eerste in Bordeaux die de overstap maakten naar volledig biologische wijnbouwmethodes, iets wat steeds meer wijnhuizen over de hele wereld beginnen te volgen vanwege de groeiende vraag naar duurzame en milieubewuste producten. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de hedendaagse bedrijfsvoering van het wijnhuis, met initiatieven zoals het verminderen van watergebruik, hergebruik van organisch afval en het promoten van biodiversiteit op het landgoed.

Bovendien heeft Château Mouton Rothschild in de loop der jaren veel gedaan om zijn bereik en invloed buiten de traditionele wijnmarkt uit te breiden. Zo hebben ze samengewerkt met beroemde chefs om gastronomische ervaringen aan te bieden die de wijnen complementeren, en organiseren ze regelmatig evenementen en wijnproeverijen waar het publiek niet alleen de wijnen kan proeven, maar ook meer kan leren over de connectie met kunst.

Daarnaast zet het wijnhuis zich in voor educatie door middel van hun werk met wijnscholen en universiteiten om cursussen en programma'saan te bieden die zich richten op de vele facetten van wijnbereiding en -marketing. Door het delen van hun kennis en expertise, helpt Château Mouton Rothschild de volgende generatie van wijnmakers en wijnprofessionals op te leiden.

De essentie van Château Mouton Rothschild gaat dus veel verder dan het produceren van vooraanstaande wijnen. Hun innovatie in het veld, hun toewijding aan kunst en cultuur, en hun voortdurende inspanningen om de kunst van het wijnmaken te delen en te onderwijzen, plaatst hen in een exclusieve categorie van wijnproducenten die evenzeer erkend worden voor hun intellectuele en culturele bijdragen als voor hun culinaire producten.

 

- Wat symboliseert het etiketontwerp gemaakt door Chiharu Shiota voor Château Mouton Rothschild 2021? Het ontwerp symboliseert de verbinding tussen mensen, plaatsen en tijden door de universele taal van kunst en wijn. De twee handen die een schip vasthouden verwijzen ook naar de naam van het wijnhuis.
- Wie begon de traditie van het uitnodigen van kunstenaars om de etiketten van Château Mouton Rothschild te ontwerpen? Baron Philippe de Rothschild begon de traditie in 1945 om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren.
- Wat is de status van Château Mouton Rothschild in de wijnindustrie? Château Mouton Rothschild heeft de status van Premier Cru Classé, waardoor zijn wijnen tot de meest prestigieuze en gewilde wijnen ter wereld behoren.
- Naast hun wijnetiketten, op welke andere manieren draagt Château Mouton Rothschild bij aan de kunstwereld? Château Mouton Rothschild draagt bij aan de kunstwereld door hun wijnetiketten, het ondersteunen van kunstprojecten en -tentoonstellingen, en door hun eigen museum met een collectie van originele kunstwerken.
- Welke duurzame praktijken heeft Château Mouton Rothschild geïmplementeerd in hun wijnbouw? Château Mouton Rothschild heeft praktijken geïmplementeerd zoals volledig biologische wijnbouwmethodes, het verminderen van watergebruik, hergebruik van organisch afval en het promoten van biodiversiteit.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...