Ontdek de Oudste Cognac Huizen - merken die je moet kennen

Cognac, het bekende gedistilleerd drankje gemaakt van druiven, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 17e eeuw. Nu, samen met whisky en rum, staat cognac internationaal bekend als één van 'swerelds oudste en meest voorname sterke dranken. In het appelgebied van de regio Charente in Frankrijk, waar cognac vandaan komt, zijn er verschillende cognac-huizen die sinds de 17e eeuw al hun eigen authenticiteit en naamgevingen hebben ontwikkeld. Hieronder vind je de oudste cognac huizen met hun eigen naamgeving en verschillende smaken die je moet weten.

Het oudste cognac huis, dat al in 1595 is opgericht, is Rémy Martin. Rémy Martin heeft een breed assortiment verschillende cognac'smet een verscheidenheid aan smaken en aroma s. Bij het Rémy Martin assortiment kun je kiezen uit twee soorten cognac-stijlen; Fine Champagne (gemaakt met de druivensoorten Ugni Blanc en Folle Blanche) en Grande Champagne (gemaakt met alleen Ugni Blanc). De meest beroemde cognac van Rémy Martin is hun 1738 Accord Royal cognac, die meer dan 40 jaar rijping in vaten heeft ondergaan. Hierdoor heeft deze cognac een complexe smaak van fruitige en bloemige aroma'smet toetsen van honing en vanille. Een fles van 1738 Accord Royal cognac kost in Nederland ongeveer €150.

Een ander bekend cognac huis is Hennessy, opgericht in 1765. Hennessy is één van de bekendste cognac-merken ter wereld, en ze staan bekend om hun harmonieuze smaken combinatie van elegante aroma'sen fruitige toetsen. De veelzijdigheid van Hennessy'scognac staat symbool voor hun geschiedenis en het is een erezaak om hun naam bij het vervaardigen van alle cognac'ste noemen. Zoals bij veel andere cognac-merken, biedt Hennessy een verscheidenheid aan cognac-stijlen met elk hun eigen processen en technieken van productie. Met name hun VS (Very Special) cognacstijl vormt de basis voor veelandere cognacmengeringen zoals XO (Extra Old) en Paradis. Voor een fles Hennessy VS cognac betaal je ongeveer €50.

Een ander bekend cognac huis met een lange geschiedenis is Martell, dat ook in 1715 is opgericht. Martell staat bekend om hun expertise in het distilleren van topkwaliteit cognac. Ze hebben een breed assortiment cognac'smet elk hun eigen individuele smaak. Een van Martells meest bekende cognac'sis hun Cordon Bleu, die een complexe smaak heeft door de combinatie van verschillende types druiven. Verder staat Martell ook bekend om hun innovatieve mondelinge tradities. Hun ‘Chant Distillation’-techniek maakt gebruik van koperschalen bovenop hun destilleerkolommen. Hierdoor wordt een wat platter beduidende en meer fruitige smaak gecreëerd in hun cognac. Een fles Martell Cordon Bleu cognac kost ongeveer €50.

Tot slot is er nog Hine, een bekende cognac-huis dat in 1763 is opgericht. Hoewel Hine niet zo bekend is als Rémy Martin, Hennessy en Martell, staat het huis bekend om hun rijke smaken en karakteristieke stijlen. Hine staat voornamelijk bekend om hun Premier Cru-cognac, die gemaakt is met lokale druivensoorten van de Grande Champagne-regio. Deze cognac heeft een intense smaak met nuances van vanille, noten en muskaat, en biedt een warme, harmonieuze afronding. Een fles van Hine'sPremier Cru cognac kost ongeveer €100.

Deze oudste cognac huizen, Rémy Martin, Hennessy, Martell en Hine bieden een variatie aan smaken en aroma'sdie je moet kennen als je de geschiedenis van cognac wil proeven. Of je nu kiest voor de rijke, fruitige aroma'svan Grand Champagne of de meer volle en intense smaken van de Fine Champagne-druiven, er is altijd een cognac die precies bij je past. Koop een fles van een van deze oudste cognac-huizen en proef de authentieke smaken die al meer dan 400 jaar bewaard zijn gebleven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...