Beste Griekse restaurants in Brussel - een culinaire reis!

Griekenland, een land van mythen, legendes en goden, heeft altijd een speciale plek ingenomen in het hart van reizigers. Maar buiten de verhalen en de zonovergoten kusten, is het de Griekse keuken die een onuitwisbare indruk achterlaat op de smaakpapillen van velen. De Griekse keuken is een viering van eenvoud, versheid en rijke smaken. En voor degenen die verlangen naar deze smaken in het hart van Europa, biedt Brussel een reeks Griekse restaurants die een authentieke eetervaring bieden.

NOTOS: In de bruisende straten van Brussel, op Livornostraat 154, bevindt zich een culinair juweeltje dat de essentie van Griekenland belichaamt: NOTOS. Dit restaurant, dat de titel draagt van 'beste Griekse restaurant ter wereld buiten Griekenland', is niet zomaar een eetgelegenheid. Het is een ervaring die de ziel van de Griekse keuken viert en de rijke tradities van dit mediterrane land naar de Belgische hoofdstad brengt. Constantin Erinkoglou, de chef-eigenaar van NOTOS, is niet alleen een meester in zijn vak, maar ook een gepassioneerde ontdekkingsreiziger. Hij reist naar de meest afgelegen gebieden van Griekenland om uitzonderlijke ingrediënten te verzamelen, die hij vervolgens op een moderne manier in zijn gerechten verwerkt. Zijn toewijding aan authenticiteit en kwaliteit is duidelijk zichtbaar in elk gerecht dat uit zijn keuken komt. Het interieur van NOTOS is even indrukwekkend als het menu. De grote zaal straalt elegantie en verfijning uit, terwijl de aangrenzende salons een intiemere sfeer bieden. Of je nu op zoek bent naar een privédiner, een gezellige ontmoetingsplek of gewoon wilt genieten van de sfeer van een Grieks boudoir, NOTOS biedt het allemaal. De menukaart van NOTOS is een ware culinaire reis door Griekenland. Enkele hoogtepunten zijn de Millefeuille d'aubergines met amandelmousse en druivenbladeren, geroosterde Florina rode paprika'sgevuld met geitenkaas, ansjovis en kappertjes, en het verrukkelijke gerecht van krab en octopus met walnoot-aïoli en courgette-tagliatelle verrijkt met munt, citroen en honing. Voor de vleesliefhebbers is er de Palatianó, een trio van keftès met pistachenoten gewikkeld in filodeeg, en het Mousthène rundvlees gemarineerd in gember en specerijen. En natuurlijk, geen Grieks menu is compleet zonder een traditionele moussaka, hier liefdevol bereid volgens het recept van grootmoeder Athena. Het dessertmenu is eveneens een traktatie, met opties zoals de baklava met pistachenoten en amandelen, geserveerd met saffraan-gepocheerde peer en vanille-ijs, en een frisse cheesecake met rode vruchten. NOTOS is niet alleen een restaurant; het is een viering van de Griekse cultuur, traditie en gastronomie. Met zijn uitgebreide openingstijden, van dinsdag tot zaterdag, biedt het zowel lunch- als dinermogelijkheden voor diegenen die op zoek zijn naar een authentieke Griekse eetervaring in Brussel. Dus, of je nu een local bent op zoek naar een nieuwe culinaire ervaring, of een toerist die de smaken van Griekenland wil ontdekken zonder het Europese continent te verlaten, NOTOS wacht op je met open armen en een tafel vol heerlijke Griekse gerechten. Telefoon: 02/513.29.59.

IDEA: Bij binnenkomst in IDEA, op de Wolvengracht 50, 1000 Brussel, word je onmiddellijk getransporteerd van de drukke straten van Brussel naar een levendige Griekse taverne. De deuren van het restaurant fungeren als een poort naar een andere wereld, een wereld waar de rijke tradities van de Griekse keuken samenkomen met de innovaties van de moderne gastronomie. Zodra je een voet over de drempel zet, word je omhuld door de verleidelijke aroma'svan gyros die sissen op de grill en moussaka die borrelt in de oven. Deze geuren, zo kenmerkend voor de Griekse keuken, hebben de kracht om herinneringen op te roepen aan zonovergoten dagen op de eilanden en avonden doorgebracht in levendige tavernes aan de kust. Maar IDEA is meer dan alleen de traditionele gerechten die het serveert. Het restaurant heeft een unieke benadering van de Griekse keuken, waarbij het de tijdloze recepten die generaties lang zijn gekoesterd, herinterpreteert met een moderne flair. Dit is te zien in hun gerechten, die zowel vertrouwd als verrassend zijn. De klassieke gyros kan bijvoorbeeld worden geserveerd met een speciale huisgemaakte saus of een unieke garnering die je niet in een traditionele Griekse taverne zou vinden. Het decor van IDEA is een andere factor die bijdraagt aan de algehele ervaring. De muren zijn versierd met afbeeldingen en kunstwerken die de bruisende straten van steden als Athene en Thessaloniki weerspiegelen. De verlichting is subtiel, waardoor er een warme en uitnodigende sfeer ontstaat. De tafels en stoelen, vaak gevuld met lachende gasten die genieten van hun maaltijd, dragen bij aan de levendige sfeer die zo kenmerkend is voor Griekse eetgelegenheden. Het personeel van IDEA speelt ook een cruciale rol in de ervaring. Met hun warme gastvrijheid en diepgaande kennis van de gerechten die ze serveren, zorgen ze ervoor dat elke gast zich speciaal en gewaardeerd voelt. Ze zijn altijd bereid om aanbevelingen te doen, verhalen te delen over de oorsprong van een bepaald gerecht, of gewoon een vriendelijk gesprek te voeren. IDEA is niet zomaar een plek om te eten; het is een plek om te beleven. Het biedt een unieke kans om jezelf onder te dompelen in de Griekse cultuur en keuken, midden in het hart van Brussel. Het is een viering van het oude en het nieuwe, en een bewijs dat tradities, hoe oud ook, altijd een plek hebben in de moderne wereld.

PHILEMA: In het hart van Brussel, op de Chaussée de Waterloo, ligt een gastronomisch paradijs dat de essentie van Kreta belichaamt: PHILEMA. Dit restaurant, onder leiding van chef-kok Manos Makrygiannakis, is een eerbetoon aan de rijke culinaire tradities van het eiland en biedt een verfijnde eetervaring die verder gaat dan het gewone. Bij PHILEMA is elk gerecht een verhaal op zich, een verhaal dat de gasten meeneemt van de majestueuze bergen van Kreta tot de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee. De Kretenzische specialiteiten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het gehemelte. Gerechten zoals de FÁVA DE SANTORIN, een heerlijke combinatie van Santorinse spliterwten met cherrytomaatjes en gezouten vis, of de KATSOCHIRI, een traditionele Kretenzische kaas geserveerd met courgettekrullen en bietjam, zijn slechts enkele voorbeelden van de culinaire hoogstandjes die op het menu staan. De naam PHILEMA, wat 'trakteren' betekent in het Grieks, is een weerspiegeling van de filosofie van het restaurant. Hier worden gasten niet alleen als klanten behandeld, maar als familie. De passie van de chef voor de Griekse keuken en zijn toewijding aan het gebruik van lokale producten is duidelijk zichtbaar in elk gerecht. Het doel is niet om winst te maken, maar om een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden die de zintuigen prikkelt en herinneringen oproept aan de warme zomerdagen in Kreta. De wijnkaart van PHILEMA is zorgvuldig samengesteld om de gerechten te complementeren. Elke wijn is zorgvuldig geselecteerd uit de beste Griekse wijngaarden, waardoor gasten de perfecte wijn-spijscombinatie kunnen ervaren. Het interieur van PHILEMA is warm en uitnodigend, met een decor dat de charme en eenvoud van een traditionele Kretenzische taverne weerspiegelt. De sfeer is gezellig en intiem, waardoor het de perfecte plek is voor zowel romantische diners als gezellige familiemaaltijden. Of je nu zin hebt in een gastronomische ontdekking, een huisgemaakte maaltijd of gewoon wilt genieten van de warme en gastvrije sfeer, PHILEMA staat klaar om je te verwelkomen en je te behandelen als familie. Met zijn uitgebreide openingstijden, van dinsdag tot zondag, biedt het zowel lunch- als dinermogelijkheden voor diegenen die op zoek zijn naar een authentieke Kretenzische eetervaring in Brussel. Dus, als je op zoek bent naar een stukje Kreta in het hart van Brussel, is PHILEMA de plek om te zijn. Hier wordt je niet alleen getrakteerd op heerlijk eten, maar ook op de warme Kretenzische gastvrijheid die je nergens anders zult vinden. Telefoon: 02/344.58.76

OUZERIE MEZEDOPOLIO: In het hart van Ixelles, een bruisende wijk in Brussel, bevindt zich een culinaire schat die de essentie van de Griekse keuken belichaamt: OUZERIE MEZEDOPOLIO. Dit restaurant, dat zichzelf presenteert als een plek van kwaliteit en verse Griekse mezze in een vriendelijke sfeer, is een ode aan de eenvoudige en authentieke smaken van Griekenland. Bij binnenkomst in OUZERIE MEZEDOPOLIO wordt je meteen begroet door de geur van traditionele Griekse gerechten. De tarama, een traditionele Griekse delicatesse, is hier niet het typische roze dat je in veel restaurants ziet, maar heeft zijn natuurlijke wit-beige kleur, wat getuigt van de authenticiteit en versheid van de ingrediënten. De emblematieke gegrilde octopus, de gefrituurde baby-inktvis en de spanakopita (spinaziepasteitjes) en tyropita (kaaspasteitjes) zijn slechts enkele van de vele gerechten die je hier kunt proeven. De filosofie van OUZERIE MEZEDOPOLIO is eenvoudig: het bieden van een authentieke Griekse ervaring. In Griekenland is het gebruikelijk om op terrassen te zitten, genietend van ouzo en verschillende kleine gerechten. Deze traditie van delen en samenkomen wordt hier in Brussel voortgezet. De ouzo, een traditionele Griekse drank gemaakt van druivenresten en gearomatiseerd met anijs, wordt hier geserveerd zoals het hoort: als een moment van samenzijn en delen. Georgios Tsigkalidis, de eigenaar en drijvende kracht achter OUZERIE MEZEDOPOLIO, komt oorspronkelijk uit Thrace, in het noorden van Griekenland. Met zijn uitgebreide kennis van de Griekse keuken, opgedaan tijdens zijn diensttijd als kok in de Griekse marine, brengt Georgios de authentieke smaken van zijn thuisland naar Brussel. Zijn passie voor authenticiteit is duidelijk zichtbaar in elk gerecht dat uit de keuken komt. Het menu van OUZERIE MEZEDOPOLIO is een culinaire reis door Griekenland. Van de specialiteiten van Thrace en Thessaloniki in het noorden tot de gerechten van Peloponnesos en Kreta in het zuiden, elke regio van Griekenland is vertegenwoordigd. De gerechten worden geserveerd in de traditionele stijl van een ouzerie, waarbij meerdere kleine gerechten op tafel worden geplaatst om te delen, waardoor een gevoel van gemeenschap en samenzijn wordt gecreëerd. OUZERIE MEZEDOPOLIO is niet zomaar een restaurant; het is een plek waar je de ware essentie van de Griekse keuken kunt ervaren. Het is een plek waar traditie en authenticiteit hand in hand gaan, en waar elke maaltijd een viering is van de rijke culinaire tradities van Griekenland. Adres: Elsensesteenweg 235 B-1050 Elsene - Telefoon: 02/646.44.49.

KAFENIO: Verscholen in de Rue Stevin, op slechts een steenworp afstand van het iconische 'Berlaymont' gebouw, ligt KAFENIO, een Grieks culinair paradijs dat de ware essentie van Griekenland naar Brussel brengt. Het restaurant straalt een warme en gastvrije sfeer uit, waardoor het de perfecte plek is voor zowel intieme diners als gezellige bijeenkomsten met vrienden en familie. Bij binnenkomst in KAFENIO word je begroet door de authentieke geuren van de Griekse keuken. De geur van gegrilde lamscoteletten, vers bereide moussaka en de unieke aroma'svan traditionele kruiden vullen de lucht, waardoor je je meteen in een taverne op een Grieks eiland waant. KAFENIO onderscheidt zich door zijn toewijding aan authenticiteit. In plaats van te vallen voor de clichés van toeristische Griekse restaurants, biedt KAFENIO een echte smaak van Griekenland. De houten accenten, glanzende koperen details en de prominente bar in het restaurant roepen beelden op van traditionele Griekse tavernes, terwijl de gerechten een perfecte balans bieden tussen traditionele smaken en moderne presentatie. Het menu van KAFENIO is een viering van de rijke culinaire tradities van Griekenland. Van de gegrilde lamscoteletten, geserveerd met knapperige frietjes en een rustieke boerensalade, tot de brochette van Iers rundvleesfilet, elk gerecht is zorgvuldig samengesteld om de diversiteit en rijkdom van de Griekse keuken te weerspiegelen. Voor degenen die op zoek zijn naar de echte smaken van Griekenland, zijn er de handtekeninggerechten van grootmoeder Stamatina, zoals de ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ, een lamsvlees fricassee geserveerd met romaine sla, dille, citroen en jonge uien. Zeevruchtenliefhebbers zullen ook niet teleurgesteld worden. Van gegrilde verse inktvis geserveerd met een puree van aardappelen en olijven tot gegrilde octopus vergezeld van Fava van Santorini, de zeevruchtengerechten van KAFENIO zijn een ode aan de Middellandse Zee. En natuurlijk, geen bezoek aan een Grieks restaurant is compleet zonder het proeven van mezzes. KAFENIO biedt een breed scala aan mezzes, van de klassieke tzatziki en pita tot meer avontuurlijke opties zoals de KALAMAKIA brochette van handgesneden Duroc varkensvlees. KAFENIO is niet alleen een restaurant; het is een ervaring die je meeneemt op een culinaire reis door Griekenland. Met zijn strategische locatie in het hart van het Europese kwartier van Brussel en zijn authentieke Griekse sfeer, is het de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en jezelf onder te dompelen in de rijke smaken en tradities van Griekenland. Telefoon: 02/231.55.55

Samenvattend, de Griekse restaurants in Brussel zijn een testament van de rijke culinaire traditie van Griekenland. Ze bieden een unieke kans om de smaken en aroma'svan de Griekse keuken te ervaren, zonder de Belgische hoofdstad te verlaten. Of je nu een doorgewinterde fijnproever bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe culinaire ervaring, deze restaurants zullen je zeker verrassen en verrukken.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...