Old Pulteney presenteert 45-jarige Single Malt in maritieme fles

In de wereld van de ultra-premium Schotse whisky zijn er de afgelopen jaren enkele fascinerend vreemd uitziende flessen op de markt gebracht. Deze flessen functioneren bijna beter als kunst dan als karaffen. De nieuwste toevoeging aan deze abstracte glaswerkcollectie is een 45-jarige single malt van Old Pulteney, die eruitziet als een Fabergé-ei dat een door de wind geblazen sjaal draagt en op een asteroïde zit. En het is alleen beschikbaar bij veiling.

De whisky in kwestie van Old Pulteney heet Bow Wave, de oudste single malt die afkomstig is van deze Highland-distilleerderij aan de noordoostkust van Schotland. Het werd meer dan 40 jaar gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en vervolgens nog eens vijf jaar geplaatst in een eerste vulling Spaanse eikenhouten butt. Whisky-expert Dave Broom was een van de gelukkigen die deze uitdrukking mocht proeven en had dit te zeggen over het gehemelte: 'Verfijnd, duidelijk volwassen, maar nog steeds fris. Er zijn hints van gedroogde ananas, een lichte waspolijst, dan geurend sandelhout en mirre met een hint van soberheid erachter. Na verloop van tijd zijn er geoxideerde notige tonen, dan lederen oliën die naar vernis neigen. Complex en fascinerend.'

Er is slechts één fles Bow Wave beschikbaar, en deze is ontworpen door Brodie Nairn en Nichola Burns van Glasstorm. De fles zelf is gemaakt van handgeblazen glas met sneden die bedoeld zijn om de golven rond een schip in stormachtige zeeën na te bootsen. Het bovenste gedeelte is diepblauw van kleur, terwijl de onderkant een zilveren band heeft die eromheen is gewikkeld en die is ontworpen door de lokale Schotse zilversmid Lucy Woodley. De kurk is verborgen en kan alleen worden geopend met een speciaal ontworpen sleutel. Ten slotte is de fles gemonteerd op een stuk Caithness-leisteen. 'De rijke geschiedenis van de distilleerderij bood zoveel inspiratie, maar ook iets eenvoudigs als een prachtig gevormde kiezelsteen die Nicky en ik vonden tijdens een wandeling langs de noordelijke stranden,' zei Nairn in een verklaring. 'Deze ene kiezelsteen, en de beweging ervan door het water, weerspiegelde de boeg van een boot die de golven breekt, wat uiteindelijk de Cabachon-vorm in het hart van het beeldhouwwerk beïnvloedde.'

Als u dit stuk whisky-kunst wilt bezitten, moet u een bod uitbrengen bij de Distillers' One of One veiling die plaatsvindt op 25 oktober 2023 bij Hopetoun House in de buurt van Edinburgh. Inschrijven kan hier. De opbrengst komt ten goede aan The Distillers' Charity, en volgens een vertegenwoordiger van het merk schat Sotheby'sdat de whisky voor maar liefst €35.000 zou kunnen verkopen.

De Worshipful Company of Distillers en de Distillers' Charity zijn verheugd aan te kondigen dat de Distillers One of One veiling op donderdag 5 oktober 2023 terugkeert voor een tweede editie. Gehost in het prachtige Hopetoun House, algemeen beschouwd als een van de mooiste statige huizen van Schotland, zal dit een niet te missen showcase zijn van zeldzame en opmerkelijke Schotse whisky.

In samenwerking met Sotheby'sbrengt de Distillers One of One veiling een ongeëvenaarde collectie unieke, nooit te herhalen Schotse whisky's samen van distilleerderijen uit heel Schotland, elk lot toont de uitmuntendheid en individualiteit van het vakmanschap van Schotland'smeest sterke distilleerderijen.

De eerste Distillers' One of One veiling vond plaats op Barnbougle Castle op vrijdag 3 december 2021. Er waren meer dan 40 kavels die recordbrekende hamerprijzen behaalden, met meer dan £2,4 miljoen gedoneerd aan de Distillers' Charity, voornamelijk aan het Youth Action Fund, dat tot doel heeft de levenskansen van kansarme jongeren in onze Schotse whiskyproducerende gemeenschappen te verbeteren.

Deze baanbrekende veiling, en degenen die nog moeten komen, zouden niet mogelijk zijn zonder de vrijgevigheid van enkele van de meest gerespecteerde merken in Schotse whisky. De Worshipful Company of Distillers heeft whiskymerken en industriële partners uit elke regio van Schotland gemobiliseerd om uitzonderlijke whisky's met ongelooflijke creativiteit te presenteren, allemaal in naam van liefdadigheid.

De Distillers' Charity wordt bestuurd door zijn raad van trustees, die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de strategie voor het toekennen van subsidies van de organisatie en het veiligstellen van middelen om onze filantropische missie te ondersteunen. De oorspronkelijke doelstelling en doelen van de liefdadigheidsinstelling, net als die van veel Livery-bedrijven, liggen in het ontwikkelen van talent en kennis bij jonge mensen gericht op onderwijs en beroepsopleiding in de distilleerindustrie.

Voortbouwend op deze basis heeft The Distillers' Charity zich ontwikkeld tot een subsidieverstrekker met een brede missie om het leven van de meest kansarme jongeren te transformeren door hen te helpen hun zelfvertrouwen, veerkracht en vaardigheden te ontwikkelen zodat ze klaar zijn voor het leven en werk. De liefdadigheidsinstelling wordt gefinancierd door haar tweejaarlijkse Distillers One of One Auction Series, evenals de steun van de Livery-leden en andere fondsenwerving.

Het Youth Action Fund wordt ondersteund door de opbrengsten van de Distillers One of One Auction Series om de levenskansen van jongeren in Schotland tussen de 16 en 25 jaar te transformeren. De portefeuille van liefdadigheidsinstellingen en impactmonitoring van het Fonds wordt beheerd door Inspiring Scotland.

Vanaf de oprichting van het Fonds in januari 2022 werkte Inspiring Scotland samen met The Distillers' Charity en stelde een portfolio samen van zes liefdadigheidsorganisaties die elk diepgaande expertise en ervaring hebben in het bereiken van duurzame inzetbaarheidsresultaten bij jongeren uit kansarme achtergronden.

Een van deze liefdadigheidsorganisaties is Aberdeen Foyer, die mensen ondersteunt die te maken hebben met dakloosheid, werkloosheid, geestelijke gezondheidsproblemen en armoede. De liefdadigheidsinstelling gelooft dat iedereen recht heeft op een positieve toekomst en streeft ernaar mensen te helpen naar onderwijs, werk en een stabiele woonplaats. Werkend in de stad Aberdeen en Aberdeenshire, ondersteunt de liefdadigheidsinstelling meer dan 1600 mensen per jaar om huurcontracten te krijgen, de vaardigheden en ervaring op te doen die ze nodig hebben voor werk, en positieve geestelijke gezondheid en welzijn te ontwikkelen. De diensten omvatten huisvesting, opleiding en counseling. Of het nu één-op-één is of in groepen, de liefdadigheidsinstelling heeft altijd geloofd in het beginnen met de sterke punten van mensen, om hun zelfvertrouwen op te bouwen, hun talenten te ontwikkelen en veranderingen in hun leven aan te brengen.

Het is een bloeiend bedrijf met meer dan 300 Liverymen (leden), de overgrote meerderheid van hen is in de gedistilleerde dranken of wijnhandel of op de een of andere manier verbonden met de drankenindustrie. Ongebruikelijk voor een Livery Company van de City of London, hebben we een groot aantal leden gevestigd in Schotland, velen van hen werken in of naast de Schotse whisky-industrie. De Distillers staan in het hart van de Britse drankenindustrie en bevorderen het vakmanschap, begrip en genot van gedistilleerde dranken. We hebben sterke waarden van fellowship, delen en teruggeven - allemaal in de geest van plezier en genot. Dit is het meest opvallend te zien bij de functies die het bedrijf in de City of London houdt voor Liverymen en hun gasten, met name in Mansion House en Vintners' Hall.

Als onderdeel van ons werk om gedistilleerde dranken te bevorderen en onze rol binnen de industrie te spelen, hebben we twee recente initiatieven ontwikkeld - ten eerste, The City Debate waarbij belangrijke industriefiguren de kwesties bespreken die de drankenindustrie zowel in het VK als wereldwijd beïnvloeden; en ten tweede, The Gin Guild dat zich toelegt op het vieren van het erfgoed van gin, het erkennen van wat geweldige kwaliteitsgin maakt en het bevorderen van het genot ervan.

Onderwijs is ook een belangrijk aspect van de raison d'être van het bedrijf en in de afgelopen jaren hebben we een formeel programma voor beroepsopleiding en onderwijs opgezet. Dit is gericht op het transformeren van de carrières en het helpen van de carrièrevooruitzichten van de volgende generatie binnen de gedistilleerde drankenindustrie. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. In het bijzonder zijn er beurzen en bursaries beschikbaar voor studenten met de drie belangrijkste onderwijsservicepartners waarmee we werken - The Wine and Spirit Education Trust; Heriot-Watt University en het Institute of Brewing and Distilling. Daarnaast bieden we persoonlijke mentoring en delen we industriële ervaring zowel informeel als via formele programma s. U kunt meer lezen op de volgende pagina'sover ons liefdadigheidswerk en de oprichting van het nieuwe Youth Action Fund dat de fondsen die gegenereerd worden uit elke One of One veiling zal gebruiken om de levenskansen van jonge mensen in Schotland te helpen transformeren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...