Table d Amis - een unieke culinaire reis in Kortrijk | Michelin-ster

Ik besloot om samen met mijn vrouw te dineren bij Table d'Amis, een gerenommeerd restaurant in Kortrijk, bekroond met een Michelin-ster. Het restaurant, gelegen in de schaduw van de majestueuze Sint-Maartenskerk, is een culinair toevluchtsoord waar chef Matthieu Beudaert zijn gastronomische wortels opnieuw heeft ontdekt.

Bij binnenkomst werd ik getroffen door het pure interieur, een harmonieuze mix van modern design en minimalistische luxe. Het was duidelijk dat de goede smaak van de chef zich niet beperkte tot zijn keuken, maar zich ook uitstrekte tot de inrichting van het restaurant. Het restaurant straalde een intieme en ongedwongen sfeer uit, met slechts 26 zitplaatsen en een privé-eetgedeelte, wat bijdroeg aan de exclusieve ervaring.

Ik had gekozen voor het Chef d'Oeuvre-menu, een culinaire reis die de liefde van de chef voor lokale producten en zijn talent om nieuwe gerechten smaakvol te presenteren, belichaamde. Het menu was een ode aan de topproducten uit de regio, zoals langzaam geteelde biologische groenten, duurzaam gevangen vis uit de Noordzee en vlees dat met respect voor dier en omgeving was gekweekt.

De avond begon met een reeks hapjes. De pompoenpit en zwarte curry waren een verrassende combinatie, waarbij de aardse smaak van de pompoenpit perfect werd gecompenseerd door de pittige zwarte curry. De chicken nuggets met tikka massala waren een knipoog naar de Indiase keuken, terwijl de royale van eekhoorntjesbrood een eerbetoon was aan de rijke smaken van het bos.

Het voorgerecht bestond uit een terrine van seizoensgroenten, geserveerd met groenten-dashi en olie van vijgenblad. De terrine was een viering van het seizoen, met elke groente die zijn unieke smaak en textuur bijdroeg aan het gerecht. De tonijn en krab, geserveerd met boerenyoghurt en pompelmoes, waren een verfrissende combinatie van zeevruchten, waarbij de romige yoghurt en de zure pompelmoes de rijke smaken van de tonijn en krab in evenwicht brachten.

Het volgende gerecht was grietbot met jonge kolen en pil pil, een gerecht dat de delicate smaak van de vis benadrukte. De kalfszwezerik, gerookt op tabaksblad en gesmoord in ui, met een saus van espresso en vermouth, was een hoogtepunt van de avond. De zwezerik was perfect bereid, met een rokerige smaak die werd versterkt door de rijke saus.

Het hoofdgerecht was runderhaas en uit pot-au-feu, een klassiek Frans gerecht dat op een moderne manier was geïnterpreteerd. De runderhaas was mals en sappig, terwijl de pot-au-feu een comfortabele en hartverwarmende aanvulling was.

Het dessert was een reis op zich. De sudachi, zwarte kardemom en pepper peach fantasy waren een explosie van smaken, waarbij de pittige kardemom en de zoete perzik perfect werden gecombineerd met de zure sudachi. De tiramisu met koffie, aardpeer en cacao was een verrassende draai aan het klassieke Italiaanse dessert, met de aardpeer die een aardse toets toevoegde aan de rijke smaken van koffie en cacao. Het diner werd afgesloten met een financier en een Kortrijkse sigaret, een zoete afsluiting van een onvergetelijke culinaire ervaring.

Table d'Amis is meer dan alleen een restaurant. Het is een plek waar gastronomie en kunst samenkomen, waar elk gerecht een kunstwerk op zich is, geïnspireerd door de liefde van de chef voor kunst en zijn passie voor koken. Het is een plek waar je niet alleen eet, maar ook de ware, natuurlijke identiteit van de ingrediënten ervaart, gepresenteerd op een uitgepuurde manier en met een artistieke knipoog. Het is een plek die ik zeker opnieuw zal bezoeken en die ik aan iedereen zou aanraden die op zoek is naar een unieke culinaire ervaring in Kortrijk.

Over chef Matthieu Beudaert

Matthieu Beudaert, de chef-kok van Table d'Amis, heeft een fascinerende achtergrond. Hij studeerde af als kunsthistoricus en behaalde zijn masterdiploma in 2003. Naast zijn studie kunstgeschiedenis volgde hij ook vier jaar een kookopleiding. Samen met zijn vrouw Sofie Delbeke, die maatschappelijk assistent en seksuologe van opleiding is, bezocht hij restaurants in heel Europa om inspiratie op te doen. Delbeke volgde ook een sommelieropleiding.

Na zijn studie ging Beudaert werken bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, waar hij onder andere de nieuwe boekhandel opzette. In 2004 schreef hij zich in voor de wedstrijd Hobbykok van het jaar, georganiseerd door het tijdschrift Knack, op aandringen van familie en vrienden. Hij werd na enkele rondes tot hobbykok van dat jaar verkozen. Daarna begon hij in 2006 zijn eigen traiteurszaak in Zwevegem.

In 2009 kocht het jonge echtpaar een herberg in Kortrijk en opende dat jaar hun restaurant. In februari 2015 verplaatsten zij hun restaurant naar het pand de Oude Dekenij in het centrum van Kortrijk.

In 2018 besloten zij hun gastronomische restaurant om te vormen tot 'Bistro Beudaert'. Het moest een toegankelijker keuken worden met meer culinaire vrijheid. In 2020 werd dit dan opnieuw omgevormd tot een Italiaanse Trattoria 'La Bicicletta'.

Echter, in oktober 2021 besloot Beudaert om opnieuw de gastronomische toer op te gaan met Table d'Amis. Echtgenote Sofie opende op de bovenverdieping een authentiek Italiaans pizzarestaurant, Pizzeria Sofia, nadat zij een opleiding volgde aan de Pizza Napoletana Verace Academie in Napels.

Deze rijke geschiedenis en de diverse invloeden zijn duidelijk terug te zien in de keuken van Table d'Amis, waar Beudaert zijn liefde voor het product en zijn talent om nieuwe gerechten smaakvol te presenteren, combineert met zijn achtergrond in de kunstgeschiedenis.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...