Ontdek de Top Cocktails - een reis door smaak

Het is een feit dat cocktails een tijdloze aantrekkingskracht hebben. Ze zijn het perfecte drankje voor een zonnige middag op het terras, een avondje uit met vrienden of gewoon om te genieten van een rustig moment alleen. In 2023 heeft Drinks International, een toonaangevende handelspublicatie, een lijst vrijgegeven van de meest populaire cocktails wereldwijd. Deze lijst is samengesteld op basis van enquêtes onder de beste bars ter wereld. Laten we enkele van deze cocktails nader bekijken en ontdekken wat ze zo speciaal maakt.

Air Mail: Deze cocktail, die voor het eerst op de lijst verschijnt, is een variant van de Daiquiri met een toplaag van champagne. Het werd gepromoot door Bacardi in de jaren 1930 en heeft veel gemeen met de French 75.

Southside: De oorsprong van de Southside is enigszins onduidelijk, maar het is een heerlijke cocktail met een smaakprofiel dat moeilijk te definiëren is. Het kan worden beschouwd als een gin Mojito of een Gimlet met munt.

Hanky Panky: Deze cocktail is een eenvoudige combinatie van gin, zoete vermout en enkele scheutjes Fernet-Branca. Het toont de groeiende liefde van bartenders wereldwijd voor amaro.

Rum Old Fashioned: Een perfecte manier om het unieke karakter van gerijpte rum te laten zien. Het bevat allspice dram, Demerara siroop en bitters die de kruidige en vanille tonen van de rum versterken.

Army & Navy: Een klassieke gin cocktail met een vleugje tiki, dankzij een scheutje orgeat en een scheutje Angostura bitters.

Caipirinha: De nationale cocktail van Brazilië, gemaakt met cachaça, suiker en limoen. Het is een verfrissende drank die doet denken aan een Zuid-Amerikaanse Ti’ Punch.

Old Cuban: Deze cocktail combineert oude rum, muntblaadjes, eenvoudige siroop, limoensap, Angostura bitters en een toplaag van champagne. Het resultaat is een feestelijke versie van de Cubaanse klassieker.

Aviation: Een prachtige lavendelkleurige cocktail geserveerd in een Martini glas, gemaakt met crème de violette of crème Yvette, Maraschino likeur, gin en citroensap.

Sidecar: Een cocktail die brandewijn, citroen en triple sec combineert voor een zure en verfrissende smaak.

Bramble: Deze cocktail werd gecreëerd in Londen in 1984 en is bedoeld als een typisch Britse drank. Het bevat gin, citroensap, eenvoudige siroop en zwarte bessenlikeur.

Cosmopolitan: Een cocktail die zijn reputatie heeft overwonnen en nog steeds relevant blijft. Het is gemaakt met wodka, triple sec, cranberry en limoen.

Vieux Carré: Een Amerikaanse cocktail uit New Orleans die brandewijn, whisky, zoete vermout, Benedictine, Angostura en Peychaud’s Bitters combineert.

Painkiller: Een cocktail uit de jaren '70, oorspronkelijk gemixt in de Britse Maagdeneilanden met Pusser’s Navy Rum, ananas- en sinaasappelsap en een scheutje kokoscrème.

Vesper: Een cocktail bedacht door James Bond auteur Ian Fleming, gemaakt met gin, wodka en Lillet.

Vodka Martini: Een eenvoudige cocktail van gekoelde wodka gemengd met een beetje droge vermout.

Mezcal Margarita: Een rokerige variant van de originele Margarita, waarbij de populaire Oaxacaanse spirit mezcal wordt gebruikt in plaats van tequila.

Naked & Famous: Een verfrissende cocktail gemaakt met mezcal, limoensap, gele Chartreuse en Aperol.

Gin Basil Smash: Een variant op de geliefde Whiskey Smash, uitgevonden in 2008 door de Duitse bartender Jörg Meyer.

Pornstar Martini: Een fruitige cocktail geserveerd met een shot mousserende wijn, meestal champagne of prosecco.

Dark ‘n’ Stormy: Een eenvoudige mix van Goslings rum en gemberbier.

Bee’s Knees: Een Prohibition-era cocktail waarin honing de hoofdrol speelt. Het combineert gin, citroensap en honingsiroop.

Zombie: Een fruitige tiki cocktail uitgevonden in Hollywood in 1934. Het bestaat uit limoen, citroen en ananassap, passievruchtensiroop, Angostura bitters, bruine suiker en drie verschillende soorten rum.

Corpse Reviver #2: Een cocktail die gelijke delen gin, citroensap, Cointreau, Lillet Blanc en een scheutje absint combineert.

Piña Colada: Een tropische cocktail gemaakt met witte rum, kokoscrème en ananassap.

Sazerac: Een cocktail die zijn oorsprong vindt in de jaren 1850 in New Orleans. Het kan worden gemaakt met rogge of brandewijn, samen met Demerara siroop, Peychaud’s Bitters, een citroenschil en indien nodig absint.

Gin Fizz: Een eenvoudige cocktail gemaakt van gin, citroen, suiker, ei en soda.

Jungle Bird: Een tiki cocktail uit Maleisië die donkere rum, ananassap en het Italiaanse aperitief Campari combineert.

Amaretto Sour: Een cocktail die zowel zoet is van de nootachtige amaretto als zuur van citroensap.

Clover Club: Een cocktail die gin, citroensap, frambozensiroop en een eiwit bevat.

Gimlet: Een eenvoudige cocktail gemaakt van gin, limoensap en zoetstof.

Americano: Een Italiaanse cocktail gemaakt door Gaspare Campari in de jaren 1860. Het combineert Campari, vermout en sodawater.

Mai Tai: Een tiki cocktail die verschillende soorten rum, sinaasappelsap, triple sec en verschillende zoetstoffen combineert.

Boulevardier: Een cocktail die kan worden beschouwd als de tweelingbroer van de Negroni, maar dan met whisky in plaats van gin.

Last Word: Een cocktail uit de Prohibition-tijd die gin, groene Chartreuse, Maraschino likeur en citroensap combineert.

Mojito: Een mix van witte rum, limoensap, rietsuiker en soda met gemuddelde munt.

French 75: Een cocktail die gin, citroensap, suiker en champagne combineert.

Bloody Mary: Een brunchcocktail gemaakt met een mix van tomatensap, wodka en specerijen.

Paloma: Een cocktail die tequila en grapefruit combineert.

Pisco Sour: Een cocktail gemaakt met de nationale drank van Peru en Chili, samen met limoen, siroop en een optioneel eiwit.

Moscow Mule: Een cocktail die gember, wodka, limoen en soda combineert.

Penicillin: Een cocktail gemaakt met blended Scotch, rokerige Islay Scotch, citroensap en honing-gember eenvoudige siroop.

Aperol Spritz: Een aperitief dat even visueel aantrekkelijk is als smakelijk en eenvoudig te maken is.

Manhattan: Een cocktail die rye whiskey, zoete vermout en twee scheutjes Angostura combineert.

Whiskey Sour: Een cocktail die whiskey, citroensap en suiker combineert.

Dry Martini: Een cocktail die gin en droge vermout combineert.

Daiquiri: Een cocktail die witte rum, limoensap en eenvoudige siroop combineert.

Espresso Martini: Een cocktail voor koffieliefhebbers die een oppepper en kalmerend effect belooft.

Margarita: Een cocktail die tequila, limoensap en triple sec combineert.

Old Fashioned: Een tijdloze cocktail gemaakt met rogge of bourbon, een suikerklontje, Angostura bitters, een dikke ijsblok en een sinaasappeldraai.

Negroni: Een cocktail die gelijke delen gin, Campari en vermout combineert voor een verfijnde maar sterke drank.

Het is duidelijk dat de wereld van cocktails rijk en gevarieerd is, met voor elk wat wils. Of je nu houdt van zoet, zuur, sterk of mild, er is een cocktail die perfect bij je past. Dus de volgende keer dat je zin hebt in een drankje, waarom probeer je dan niet een van deze populaire cocktails uit 2023? Proost!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...