Masa in New York heeft officieel duurste sushi omakase menu

New York, de stad die nooit slaapt, is een smeltkroes van culturen en een bastion van culinaire excellentie. Maar deze status komt tegenwoordig met een stevige prijskaartje, vooral als het aankomt op de verfijnde kunst van sushi. De kosten van levensonderhoud zijn vrijwel overal ter wereld gestegen, en in New York lijken de prijzen wel in een versnelde lift omhoog te schieten.

De dood van het pizza-principe is een symptomatisch voorbeeld van deze economische escalatie. Waar een stuk pizza en een metrorit ooit financiële wisselgeld waren, kost vandaag de dag een pizzapunt merkelijk meer dan het tarief voor openbaar vervoer. Dit was lang een soort bastion van betaalbaar New York – niet meer dus.

In de schaduw van deze ontwikkeling staat echter een ander symbool van culinaire luxe – sushi – dat nu ongekende hoogtes bereikt qua kosten. Wie echt wil uitpakken (of uitgeven), kijkt richting Masa, een restaurant dat exclusiviteit ademt en waar de portemonnee flink moet worden opengetrokken. Met een omakase menu geprijsd op 950 dollar per persoon — belasting niet inbegrepen, nog geen drankje inbegrepen — heeft Masa de titel verworven van New York'sduurste degustatiemenu.

Het maakt Masa niet alleen tot een pionier van prijzige sushi in New York, maar plaatst het etablissement ook onder de vijf duurste Michelin-sterren maaltijden wereldwijd. Daarmee illustreert Masa dat de jacht naar culinaire perfectie geen bovengrens lijkt te kennen.

Maar laten we even duidelijk zijn; het gaat niet alleen om Masa. Eetgelegenheden zoals Yoshino, Ginza Onodera, Shion 69, Noz 17 en Noda volgen met prijskaartjes die richting de 400 dollar per persoon neigen voor een vergelijkbaar hoogstaande sushi-ervaring. Vergeleken met Sydney, waar de duurste sushi omakase zo n 340 Australische dollar kost, wordt het duidelijk dat New York een gastronomische markt heeft geschapen die zowel adembenemend als astronomisch is.

Toch betekent dit niet dat een verfijnde sushi ervaring buiten bereik is voor wie een iets minder gevulde portemonnee heeft. Er bestaan nog steeds locaties waar voor ongeveer 100 dollar per persoon een uitmuntend omakase menu te verkrijgen is. De vraag blijft uiteraard of men de pure essentie van sushi omakase daarbij ook echt kan proeven.

Sushi omakase is immers niet zomaar een rijstje met vis. Het is een diepgewortelde traditie, een kunstvorm bijna, die zich uitstrekt van Tokyo tot New York. De chef, die vaak persoonlijk interactie heeft met de gast, selecteert met nauwkeurige overwegingen seizoensgebonden vis en andere ingrediënten om zijn gasten te verrassen. Het is een showcase van culinair vakmanschap, waarbij elk stukje sushi een reflectie is van zowel de verse producten als de unieke stijl van de chef.

De gast legt zijn smaakpapillen in de handen van de chef met een ik vertrouw op jou - een ware daad van culinair vertrouwen. De simpelheid en elegantie waarmee de gerechten opgediend worden, vormen een belangrijk onderdeel van de omakase-ervaring. De intimiteit van deze ervaring, vaak rond de sushi-bar, creëert een ongeëvenaarde band tussen chef en gast.

De exclusiviteit, de kwaliteit van de ingrediënten en de persoonlijke aandacht maken omakase tot een kostbare aangelegenheid. Maar voor vele liefhebbers van sushi en gastronomische avonturiers geldt het als een ervaring die iedere cent waard is.

Hoewel de meesten van ons misschien nooit zullen aanschuiven aan de bar van Masa, biedt het begrip van wat omakase inhoudt een fascinerende inkijk in een wereld waarin culinaire verfijning samenvalt met economische exclusiviteit. In een stad als New York, waar de hemel het limit lijkt, blijft het genieten van deze eenvoudige, doch sublieme, vorm van de Japanse keuken voorbehouden aan diegenen met een welgevulde beurs. Voor nu, blijft de ware essentie van sushi omakase iets om naar te streven, iets om van te dromen, of misschien, op een speciale dag, iets om werkelijk te ervaren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...