Menukaart van het Gebaar - Culinaire Kunst door Chef Roger van Damme

Een lunch om nooit te vergeten. Dat is hoe ik het etentje bij Het Gebaar in Antwerpen zou omschrijven: gelegen in de Leopoldstraat, vlakbij de botanische tuin en naast de Stadsschouwburg, biedt dit restaurant een unieke culinaire ervaring. Het pittoreske gebouw in de Antwerpse kruidtuin heeft een prachtig terras dat bij mooi weer een magneet is voor bezoekers. Binnen heeft het restaurant een smaakvolle restyling ondergaan, die een relaxte sfeer van zachte luxe uitstraalt.

Ik had het genoegen om samen met twee vriendinnen te genieten bij Het Gebaar. We waren allemaal opgewonden om de creaties van chef Roger van Damme te proeven, die bekend staat om zijn detailrijke kookstijl en unieke vormgeving. Zijn reputatie als meester-patissier is ongeëvenaard in België, en dat was te merken aan de reacties van de gasten om ons heen. Elke keer als er een gerecht werd geserveerd, klonken er bewonderende geluiden door de zaal.

We kozen voor het 'menu Het Gebaar'. Het menu begon met een tartelette met mousse van zeevruchten en pickles, gevolgd door een carpaccio van langoestine met een crème van yoghurt en munt. Vervolgens werden we getrakteerd op gegrilde langoestine op een bedje van rijst met kimchi en frisse kruiden. De rog in drievoud was een absoluut hoogtepunt. De combinatie van gegrilde rog met kappertjes, een zachte peper velouté en huisgemaakte Chinese noedels was goddelijk. De andere bereidingen van rog waren even indrukwekkend, vooral de flan van visbouillon met in sake gemarineerde rog.

Het hoofdgerecht, kalf geserveerd met ravioli gevuld met chutney van champignons en zwezerik, was een perfecte combinatie van smaken en texturen. De compote van aubergine, crème van knolselder en jus van knolselder in zoutkorst voegden diepte en complexiteit toe aan het gerecht.

Het dessert, genaamd Pompidou, was een waar kunstwerk. Een chocoladebol gevuld met vlierbloesem, cacao, lychee, passie, appel, kombucha, pandang, gember en jasmijn. Het was een smakenfestival, begeleid door een frisse jus en super zacht yoghurt ijs.

Het hele gebeuren was niet alleen een traktatie voor onze smaakpapillen, maar ook voor onze ogen. De originele borden en de creativiteit waarmee chef Van Damme de gerechten presenteerde, zorgden voor enthousiaste reacties bij elke gang.

Het Gebaar is zonder twijfel een van de beste culinaire ervaringen die ik ooit heb gehad. Het is niet voor niets dat dit restaurant een Michelinster heeft en zo'n populair adres is in Antwerpen. Als je de kans krijgt, raad ik je ten zeerste aan om te reserveren en zelf deze onvergetelijke ervaring te beleven.

Na zo'n onvergetelijke culinaire ervaring is het duidelijk dat Het Gebaar een must-visit is voor iedereen die Antwerpen bezoekt of er woont. Als je overweegt om deze culinaire reis zelf te maken, is het raadzaam om van tevoren te reserveren, gezien de populariteit van het restaurant. Het Gebaar is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 11:00 tot 17:30 uur. Helaas zijn ze op zaterdag en zondag gesloten. Voor reserveringen of vragen kun je contact opnemen via het telefoonnummer +32 32 32 37 10. Het restaurant is gevestigd op een prachtige locatie in de Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, België. Of je nu een speciale gelegenheid viert of gewoon wilt genieten van uitstekend eten in een prachtige setting, Het Gebaar staat klaar om je een onvergetelijke ervaring te bieden.

Restaurant Het Gebaar Menukaart

Bij Restaurant Het Gebaar in Antwerpen, onder leiding van chef Roger van Damme en zijn deskundige team, wordt elke gast getrakteerd op een culinair avontuur. De gerechten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een streling voor de smaakpapillen. En om de ervaring compleet te maken, heeft de sommelier voor elk gerecht een bijpassende wijn geselecteerd die per glas wordt geserveerd.

Beginnend met de voorgerechten, kunnen gasten genieten van een carpaccio van gambero rosso, geserveerd in zijn puurste vorm met een mousse van gambero rosso, verrijkt met frisse toetsen van yuzu, jalapeño en boterazijn. Voor de liefhebbers van paling is er 'Paling in 't groen 2023', een prachtig boeket van verschillende bereidingen van paling en groene kruiden, gecombineerd met een carpaccio van avocado, kokkeltjes, venkel en oestermayonaise. De 'Bun deluxe' is een traktatie met gelakte shortrib, carpaccio van wagyu en truffel. En voor degenen die iets echt unieks willen proberen, is er een ode aan de vrienden van Disfrutar in Barcelona: een beignet gevuld met zure room en afgewerkt met Royal Belgian Caviar – Platinum.

Bij de hoofdgerechten kunnen gasten kiezen uit rundstartaar, bereid met rundvlees van de hoogste kwaliteit, à la minute met de hand gesneden en op smaak gebracht. Daarnaast is er de op lage temperatuur gegaarde zeebaars, geserveerd met oester, prei, spinazie en aardappel, en verfijnd met Oosterse smaken zoals Japanse gember, dashi en yuzu. De 'Carima' is een lende van het Italiaanse Carima rund, geserveerd met gratin dauphinois, een Oosters stampotje van groene kool en een heerlijke kalfsjus. En voor de varkensliefhebbers is er 'Iberico op 3 wijzen', waarbij drie bereidingen van het Iberico varken worden gecombineerd met Koreaanse rijst, romesco saus en diverse kruiden.

Het dessertmenu bij Het Gebaar is een waar paradijs voor zoetekauwen. De 'Cacao boon' is een signature dessert, waarbij een krokante cacaoboon gevuld is met luchtige cacao crème. De 'Mille feuille' is bereid met de beste boter en belegd met crème van pistache en compote van mango. De 'Pavlova' is een combinatie van rood fruit, vanille, aardbei crumble en diverse andere smaken. De 'Tiramisu' is een klassieker in een nieuw jasje, terwijl de 'Dame Blanche' en 'Crêpe Roger van Damme' beide traditionele favorieten zijn die op een unieke manier worden gepresenteerd.

Kortom, bij Restaurant Het Gebaar wordt elke maaltijd een onvergetelijk culinair moment.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...