Dit moet je weten over Le Serre Nuove dell Ornellaia jubileumlabel 1997-2017

Ornellaia en het jubileumlabel 2017, de jaargang van Le Serre Nuove dell’Ornellaia. Precies 24 jaar zijn verstreken sinds het wijnhuis in 1997 besloot om de Ornellaia te flankeren met een wijn van gelijke klasse maar sneller drinkbaar, een blend van de vier druivensoorten die op Ornellaia worden verbouwd - voornamelijk Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Het getal 20 staat in het midden van het label als herinnering aan het succesverhaal van Le Serre Nuove dell'Ornellaia door de jaren heen, dat zijn pionierswerk mogelijk maakte. Het is een lang houdbare wijn die tegelijkertijd erg toegankelijk is bij zijn introductie op de markt. Het is een uitstekende expressie van zijn appellation Bolgheri Rosso DOC, geïnterpreteerd met het savoir-faire en de stijl van het wijnhuis. De blend is het resultaat van het beoordelen van verschillende basiswijnen en druiven van specifieke percelen in de wijngaarden van het bedrijf, altijd met de wijn in gedachten die men wil produceren: een andere uitdrukking van Ornellaia.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2017 is de vrucht van een warme en zeer droge oogst, zodat het bijna lijkt alsof dat jaar de herinnering aan de eerste oogst wil oproepen. Dat was in 1997 en de lange zomer werd gekenmerkt door bovengemiddelde temperaturen en een gebrek aan regenval. Maar destijds en nu waren het de nachtelijke winden die door de Middellandse Zee werden gegarandeerd, die de druiven in staat stelden om optimaal en homogeen te rijpen, een onmisbare voorwaarde voor een hoogwaardige Le Serre Nuove dell'Ornellaia. De oogst begon in 2017 op 24 augustus met de eerste Merlot en duurde tot de laatste week van september onder zonnig en warm weer. De resulterende wijn onderscheidt zich door 'zijn mooie complexiteit met een boeket van kleine rode bessen en balsamico tonen die doen denken aan mediterrane struikgewas. Op de tong valt vooral de kwaliteit van de gepolijste en zijdezachte tannines op, evenals een langdurige afdronk met onverwachte frisheid,' aldus Olga Fusari, oenoloog van Ornellaia.

De fascinatie van alle wijnen die door Ornellaia worden geproduceerd, berust ook op het competente en gepassioneerde engagement van het team dat zich met grote zorg om elk detail van het met de jaren geperfectioneerde productieproces bekommert. Dit wordt bewezen door de uitspraak van Axel Heinz, directeur van Ornellaia: 'Sinds 2016 hebben we naast de handmatige selectie van de bessen ook een optische selectie ingevoerd om de kwaliteit van de selectie verder te verhogen. Elke druivensoort en elk perceel worden apart gevinifieerd en pas na de eerste 12 maanden rijping in barrique wordt de assemblage van de geselecteerde wijnen voor Le Serre Nuove dell'Ornellaia uitgevoerd, die vervolgens nog drie maanden in houten vaten worden gerijpt voordat ze worden gebotteld.'

De naam Ornellaia staat voor uitmuntendheid in wijnproductie en is een authentieke interpretatie van de schoonheid van Toscane. Het wijngoed beslaat 115 hectare wijngaarden en ligt aan de Toscaanse kust, vlakbij het middeleeuwse stadje Bolgheri en de beroemde cipressenlaan. Aan de top van het wijnassortiment staat de Bolgheri DOC Superiore Ornellaia, geflankeerd door Le Serre Nuove dell'Ornellaia, de tweede wijn, en Le Volte dell'Ornellaia, evenals de witte wijnen Ornellaia Bianco en Poggio alle Gazze dell'Ornellaia. Het constante inzet van het team en de optimale microklimatische en geologische omstandigheden hebben de wijnen van het landgoed in iets meer dan dertig jaar - Ornellaia'seerste oogst was in 1985 - tot grote successen geleid bij Italiaanse en internationale wijnliefhebbers en critici.

De verschillende wijnen van Le Serre Nuove dell'Ornellaia, inclusief informatie over de druivensoorten, de vinificatiemethoden en andere kenmerken van elke wijn:

  1. Le Serre Nuove dell'Ornellaia - Dit is de belangrijkste wijn van het wijnhuis. Het is een blend van verschillende druivensoorten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Cabernet Franc. De wijn heeft een diep robijnrode kleur en aroma'svan zwarte kersen, bessen, kruiden en tabak. De wijn rijpt 15 maanden op eikenhouten vaten.

  2. Le Volte dell'Ornellaia - Dit is de tweede wijn van het wijnhuis. Het is een blend van Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon. De wijn heeft een robijnrode kleur en aroma'svan rode bessen, zwarte kersen en kruiden. De wijn rijpt 10 maanden op eikenhouten vaten.

  3. Ornus dell'Ornellaia - Dit is een zoete wijn gemaakt van Petit Manseng-druiven die worden aangetast door Botrytis-schimmel. De wijn heeft aroma'svan honing, abrikozen, perziken en bloemen. De wijn wordt 5 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

  4. Poggio alle Gazze dell'Ornellaia - Dit is een witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc, Vermentino en Viognier druiven. De wijn heeft een strogele kleur en aroma'svan exotisch fruit en bloemen. De wijn wordt 6 maanden gerijpt op eikenhouten vaten.

Meer over Ornellaia

Ornellaia is een bekend Italiaans wijnhuis gelegen in de regio Bolgheri in Toscane, Italië. Het wijnhuis werd opgericht in 1981 en is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde wijnproducenten in Italië. Het wijnhuis produceert verschillende wijnen, waaronder Le Serre Nuove dell'Ornellaia, Ornellaia en Masseto.

Ornellaia produceert voornamelijk rode wijnen en de meest bekende wijn is de Ornellaia. Deze wijn wordt gemaakt van een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot druiven. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur en aroma'svan rijp rood fruit, kruiden en tabak. Ornellaia rijpt ongeveer 18 maanden op Franse eikenhouten vaten voordat deze gebotteld wordt.

Masseto is een andere beroemde wijn van Ornellaia en staat bekend als een van de meest exclusieve wijnen ter wereld. Het is een 100% Merlot wijn en wordt alleen geproduceerd in bijzonder goede jaren. De wijn heeft een diepe, intense kleur en aroma'svan zwarte bessen, cederhout en vanille. De wijn rijpt ongeveer 24 maanden op Franse eikenhouten vaten.

Ornellaia hecht veel waarde aan duurzaamheid en werkt met respect voor de natuur en het milieu. Het wijnhuis maakt gebruik van biologische landbouwmethoden en heeft een programma voor natuurbehoud. Ornellaia produceert ook een tweede wijn, Le Serre Nuove dell'Ornellaia, die bekend staat om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Ornellaia wijnen zijn zeer gewild en worden beschouwd als enkele van de beste wijnen ter wereld. De wijnen zijn verkrijgbaar in verschillende flessenmaten en worden geleverd in luxe verpakkingen. De prijzen van de wijnen variëren afhankelijk van het type en de jaargang, maar over het algemeen liggen ze in het hogere prijssegment.

Ornellaia werkt met een team van deskundige wijnmakers, waaronder de beroemde oenoloog Axel Heinz. Het wijnhuis maakt gebruik van moderne technieken, zoals micro-vinificatie, om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. De wijnen worden geproduceerd van druiven die afkomstig zijn van de beste wijngaarden in de regio Bolgheri.

Het wijnhuis heeft verschillende prijzen gewonnen en wordt wereldwijd erkend als een van de beste wijnproducenten. Ornellaia wijnen worden vaak gepresenteerd op exclusieve wijnbeurzen en worden geveild bij gerenommeerde veilinghuizen.

Naast de productie van wijnen, is Ornellaia ook betrokken bij filantropische activiteiten. Zo organiseert het wijnhuis elk jaar een benefietveiling waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel.

Ornellaia is duidelijk een wijnhuis dat bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit en exclusieve wijnen. Het wijnhuis heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft een team van deskundige wijnmakers die moderne technieken gebruiken om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. Ornellaia wijnen zijn gewild bij verzamelaars en worden beschouwd als enkele van de beste wijnen ter wereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...