Le Chalet de la Forêt - een culinaire reis in het hart van Brussel

We besloten om te dineren in Le Chalet de la Forêt, een restaurant dat zich bevindt in het hart van Brussel, maar toch een gevoel van rust en sereniteit uitstraalt, alsof het zich in een bosrijke omgeving bevindt. Het restaurant, dat twee Michelin-sterren heeft, is een perfecte mix van traditie en moderniteit, een plek waar je keer op keer wilt terugkeren.

Bij binnenkomst werden we begroet door de warme gloed van een houtvuur dat elke middag in de keuken wordt aangestoken. De geur van versgebakken brood vulde de lucht, een dagelijkse traktatie in dit etablissement. Het restaurant is trots op zijn vermogen om alle aspecten van de culinaire kunst te beheersen, van tuinieren tot roosteren, van zouten tot roken, alles gebeurt ter plaatse. Deze toewijding aan vakmanschap geeft chef-kok Pascal Devalkeneer de vrijheid om zich te concentreren op techniek, kookkunst en het ontdekken van nieuwe smaken, ondersteund door de buitengewone biodiversiteit die de tuin van het restaurant biedt.

Onze eetervaring begon met een selectie van voorgerechten. We kozen voor de 'Jeune maquereau à la flamme', een jonge makreel bereid op de vlam, geserveerd met een variatie van bieten en rabarber. Daarnaast kozen we voor de 'Charlotte de crabe tourteau', een krabtaartje met een pesto van munt, koriander en geroosterde amandelen. Het laatste voorgerecht was de 'Grosse langoustine juste saisie', een licht gegrilde langoustine, geserveerd met doperwten en tuinbonen op smaak gebracht met bonenkruid. Elk gerecht was een kunstwerk, zowel in presentatie als in smaak, en werd vergezeld door een zorgvuldig geselecteerde wijn.

Voor het hoofdgerecht kozen we voor de 'Turbot grillé', een gegrilde tarbot geserveerd met witte asperges, cantharellen en een walnotenpesto. Daarnaast kozen we voor de 'Boeuf Wagyu', Wagyu-rundvlees geserveerd met zongedroogde tomaten en cantharellen, afgemaakt met een truffelvinaigrette. Het laatste hoofdgerecht was de 'Filet d’agneau de l’Aveyron', een lamsvleesfilet uit Aveyron, geserveerd met lentegroenten. Elk gerecht was perfect bereid en de smaken waren subliem, versterkt door de bijpassende wijnen.

We sloten onze maaltijd af met een assortiment kazen, een perfecte afsluiting van een onvergetelijke culinaire ervaring. De kazen waren zorgvuldig geselecteerd en boden een scala aan smaken en texturen die onze smaakpapillen prikkelden.

Le Chalet de la Forêt is niet alleen een restaurant, maar ook een plek waar de chef, Pascal Devalkeneer, zijn passie voor koken en tuinieren combineert. Het restaurant heeft een prachtige groentetuin, waar Pascal zijn zoektocht naar schoonheid en smaak voortzet. Hij kiest ervoor om de smaak en schoonheid van verse producten die de aarde biedt te benadrukken, en combineert dit met de esthetiek van een echte oase van rust. De tuin is een geschenk aan zichzelf, een oude droom die hij koestert sinds hij werkte onder Roger Souvereyns en elke ochtend om 8 uur kruiden plukte in zijn tuin. Ondanks de waarschuwingen dat het een eindeloze investering zou zijn, bleef de wens om deze tuin te creëren sterker dan ooit.

Vandaag de dag verandert de groei van de planten voortdurend het ontwerp van de groentetuin. Voor de chef moest de tuin esthetiek en eco-verantwoordelijkheid combineren, en het vereiste de synergie van ervaren tuinders, ervaren ondernemers en de creativiteit van Erik Dhondt, een tuinarchitect, om deze prachtige smaaktuin te creëren. Samen hebben ze genres gemengd, Engelse kruidenbedden georganiseerd op kleur en de ruimte verdeeld in percelen in de stijl van Franse tuinen. De geplante variëteiten zijn zorgvuldig geselecteerd om een natuurlijke zelfregulatie van de tuin te creëren.

Na het diner besloten we dan ook een wandeling te maken door de tuin van het restaurant, een ervaring die even verrijkend was als het diner zelf. De tuin, die een oppervlakte van 1156 vierkante meter beslaat, is een ware oase van rust en schoonheid. Het ontwerp van de tuin verandert voortdurend met de groei van de planten, een levend kunstwerk dat de seizoenen weerspiegelt.

We liepen langs percelen met aromatische planten, hun geuren zo verleidelijk als hun smaken. We bewonderden de ongestructureerde schoonheid van wilde bloemen, onkruid en andere slechte kruiden' die de smaken van de gerechten van Le Chalet de la Forêt versterken. De tuin was ook beplant met lokale rustieke bomen zoals pruimenbomen, mirabellenbomen en appelbomen, die bijdragen aan het herstel van het natuurlijke Belgische biotoop en dit project een erfgoed- en educatieve dimensie geven.

In het midden van de tuin stond een fontein, gemaakt door een smid, bedoeld voor het spoelen van de oogst. Het geluid van het kabbelende water voegde een extra laag van rust toe aan de al serene omgeving. Het was een genot om de seizoenen, de kleurveranderingen en de bloei te zien op de kronkelende paden van de tuin, bezaaid met aromatische planten, even geurig als delicaat.

De tuin is een duidelijke weerspiegeling van de filosofie van Pascal Devalkeneer. Hij streeft ernaar zijn gasten een echte uitnodiging tot zintuiglijk ontwaken te bieden, hen de kans te geven om de voordelen en geheimen van de aroma'sdie later op hun bord worden geconsumeerd, te ontdekken en te begrijpen. Het is een onophoudelijke uitdaging voor deze gepassioneerde chef, die al plannen maakt om bijenkorven te installeren in de komende jaren.

Onze avond in Le Chalet de la Forêt was een ervaring die we niet snel zullen vergeten. Van de voortreffelijke gerechten tot de serene schoonheid van de tuin, elk aspect van ons bezoek was een genot voor de zintuigen. Het is duidelijk dat dit restaurant niet alleen een plek is om te eten, maar ook een plek om te ervaren, om te leren en om te genieten van de eenvoudige, maar diepgaande vreugde van goed eten in een prachtige omgeving.

Le Chalet de la Forêt is gelegen op Drève de Lorraine 43, 1180 Uccle, België. Het is geopend van maandag tot vrijdag, van 12u tot 14u en van 19u tot 21u. Het is gesloten op zaterdag en zondag, behalve voor privé-evenementen op reservering. Voor meer informatie of om een reservering te maken, kunt u bellen naar 02/374.54.16 of een e-mail sturen naar info@lechaletdelaforet.be. We kijken uit naar ons volgende bezoek en kunnen niet wachten om te zien wat nieuwe smaken en ervaringen Pascal en zijn team voor ons in petto hebben.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...