Hotelbrasserie La Rigue - Peter Goossens nieuw culinair avontuur

Nu maandag 17 juli 2023, verrijkt een nieuw culinair avontuur het Belgische landschap. Peter Goossens, de gevierde sterrenchef, zal dan de deuren van zijn nieuwe vestiging, hotelbrasserie La Rigue, openen. Deze locatie, gesitueerd in het hart van het gerenommeerde Hotel La Réserve in Knokke Heist, is uitgerust om tot wel 125 gasten binnen te verwelkomen en biedt ruimte aan nog eens 140 culinaire liefhebbers op het buiten terras.

Peter Goossens is alom bekend om zijn onnavolgbare talent en toewijding aan de gastronomie. Met dit project maakt hij zijn diepgewortelde passie voor de Belgische en Franse culinaire kunst opnieuw duidelijk. De sterrenchef heeft een onvergelijkbare standaard: hij gaat voor niets minder dan perfectie, zowel in de keuze en behandeling van zijn ingrediënten als in de presentatie van zijn gerechten.

La Rigue belooft haar gasten een verfijnde eetervaring in een uiterst elegant en modern ingerichte omgeving. Er is een aparte eetbar voorzien, wat bijdraagt aan de unieke charme van de plek. Het stijlvolle interieur gaat hand in hand met een ontspannen en gemoedelijke atmosfeer, wat de algehele eetervaring versterkt. Het panoramisch uitzicht op het idyllische Zegemeer en een prachtig zuidgericht terras vormen de kers op de taart, waardoor gasten zich meteen in een sfeer van rust en verwennerij bevinden.

In het hart van dit alles staat de belofte van Peter Goossens aan zijn gasten: het serveren van geliefde klassieke gerechten op een uitzonderlijk verfijnde manier. Van steak tartaar en vol-au-vent, over salades rijkelijk gevuld met vers gepelde Noordzeegarnalen, garnaalkroketten en sappige langoustines, tot gegrilde tarbot en spitse hoevekip, allemaal worden ze met de grootste zorg en vakmanschap bereid. Een speciale vermelding verdient de beroemde paling in 't groen, een traditioneel gerecht dat een bijzondere plek in het hart van de chef en de Belgische eetcultuur inneemt. Het ultieme doel van Goossens en zijn team is niets minder dan de gasten op een authentieke manier te laten genieten van deze culinaire pareltjes.

Hieronder enkele gerechten van de allereerste menukaart van Peter Goossens' hotelbrasserie La Rigue:

Voorgerechten
Als het op voorgerechten aankomt, biedt de menukaart een rijke variëteit om uit te kiezen. Zo kan men bijvoorbeeld genieten van een overheerlijke kroket, rijkelijk gevuld met handgepelde Noordzeegarnalen, waarbij twee stuks geserveerd worden. Een andere optie is een smaakvolle salade, aangevuld met Noordzeegarnalen en een kwartelei. Voor de liefhebbers van zeevruchten is er ook een carpaccio van langoustines, geserveerd met avocado en groene appel voor een frisse toets.

Daarnaast is er een bijzonder gerecht op de kaart, de 'Pomme moscovite'. Dit is een delicatesse die bestaat uit Belgische kaviaar van 30 gram, geserveerd met beurre blanc. Een andere keuze is de kalfslende, een smaakvol stuk vlees, vergezeld van een tartaar van tonijn en ansjovis. Elk van deze voorgerechten is zorgvuldig samengesteld om de smaakpapillen van de gasten te prikkelen en hun eetlust op te wekken voor de hoofdgerechten die volgen.

Uit de tuin
Voor diegenen die op zoek zijn naar een frisse en plantaardige maaltijd, biedt de sectie 'Uit de tuin' een aantal aantrekkelijke opties. Een daarvan is een levendige groene salade, een samenstelling van verse groenten waaronder knapperige asperges, sappige erwten en voedzame spinazie. Deze salade is de belichaming van de lente op je bord en garandeert een smaakexplosie bij elke hap.

Daarnaast is er ook een scala aan gegrilde groenten beschikbaar, waaronder de altijd populaire courgette, rijke aubergine en smaakvolle puntpaprika. Deze groenten worden perfect gegrild tot ze een heerlijke rooksmaak krijgen, terwijl ze toch hun voedingswaarde en knapperige textuur behouden. Dit gerecht is een perfecte optie voor degenen die op zoek zijn naar een gezonde, doch smaakvolle keuze.

Granen
Onder het kopje 'Granen' kunnen de gasten kiezen uit een tweetal verleidelijke pastagerechten. Ten eerste is er de Agnolotti, een traditionele Italiaanse pasta, rijkelijk gevuld met de zachte smaak van ricotta en de zoetheid van tomaat. Dit gerecht is een perfecte harmonie van smaken en texturen, waarbij elke hap doet denken aan de zonnige Italiaanse plattelandstafel.

Als tweede optie is er de Linguini met truffel en Parmezaanse kaas. Deze pasta combineert de rijke, aardse smaak van truffel met de romige, zoute toets van Parmezaanse kaas. Elke sliert linguini is doordrenkt met deze verrukkelijke smaakcombinatie, waardoor een gerecht ontstaat dat niet alleen vullend is, maar ook onvergetelijk. Beide gerechten zijn een ode aan de tijdloze kunst van de Italiaanse pastabereiding, en bieden een smakelijke optie voor diegenen die verlangen naar de eenvoudige, maar voedzame troost van granen.

Vis & vlees
Voor diegenen met een voorkeur voor zeevruchten of vlees, heeft de menukaart ook een overvloed aan opties. Eén van deze heerlijke opties is de kabeljauw, gecombineerd met gestoofde prei en mosselen, en afgemaakt met een vleugje olie van lavas. Dit gerecht creëert een harmonie van smaken die allemaal samen een rijke maritieme ervaring bieden.

Een andere mogelijkheid voor de visliefhebbers is de gebakken zeetong, die geserveerd wordt met een frisse kropsalade. De vis wordt perfect gebakken tot hij mooi goudbruin en knapperig is, terwijl de kropsalade de perfecte lichte begeleiding biedt.

Als je meer een vleesliefhebber bent, dan zijn er ook opties zoals de Bouchée à la Reine. Dit is een rijke en decadente schotel bestaande uit hoevekip 'De Schoorenaer', Noordzeegarnalen en kalfszwezerik. Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een symfonie van smaken en texturen die elke vleesliefhebber zal bekoren.

Voor degenen die van rundvlees houden, is er de steak tartaar 'bavette', geserveerd met een frisse salade, en de filet pur 'Holstein' vergezeld van een pittige groene pepersaus en een gemengde salade. Deze gerechten worden met zorg bereid om de natuurlijke smaak van het vlees te accentueren, en ze bieden een waar genot voor iedereen die van een goed stuk vlees houdt.

Van de grill
In de categorie 'Van de grill', is er een speciaal gerecht dat zeker de aandacht trekt: de Rib eye 'Holstein'. Dit luxueuze stuk vlees, afkomstig van het befaamde Holstein-ras, wordt zorgvuldig gegrild tot de perfecte gaarheid. De grill zorgt voor die unieke rokerige smaak en geeft het vlees een heerlijke, knapperige korst, terwijl het binnenste mooi sappig blijft. Het vlees wordt opgediend met een rijke béarnaisesaus, een klassieke Franse saus die bekend staat om zijn romige consistentie en delicate balans van zuren. Deze saus versterkt de natuurlijke smaken van het vlees en voegt een extra laag van complexiteit toe aan het gerecht. Als finishing touch wordt de Rib eye 'Holstein' vergezeld van een frisse gemengde salade. Deze salade is een perfect contrast met het rijke vlees en de romige saus en zorgt voor een evenwichtige maaltijd. Dit gerecht is een ware traktatie voor de liefhebbers van de grill, en belooft een onvergetelijke culinaire ervaring.

Rotisserie
Onder de sectie 'Rotisserie' staat een heerlijk en sappig gerecht dat elke vleesliefhebber zal bekoren: een geroosterd haantje. Dit kipgerecht, bereid in een traditionele rotisserie, wordt langzaam geroosterd tot het perfect goudbruin en knapperig is aan de buitenkant, terwijl het vlees aan de binnenkant sappig en vol van smaak blijft. De kip wordt gekruid met dragon, een kruid dat bekend staat om zijn licht zoete en licht bittere smaak. De dragon vormt een perfecte smaakcombinatie met de kip, waardoor de natuurlijke smaken worden versterkt en een diepere dimensie aan het gerecht wordt gegeven. Om de maaltijd compleet te maken, wordt het geroosterde haantje geserveerd met een gemengde salade. De frisheid van de salade compenseert de rijkdom van de kip en zorgt voor een evenwichtige maaltijd. Dit gerecht is een eerbetoon aan de eenvoud en de kunst van het roosteren en is een traktatie voor iedereen die houdt van traditionele, huiselijke gerechten.

Fris & licht
Voor degenen die op zoek zijn naar een lichtere maaltijdoptie, heeft het menu ook 'Fris & Licht' categorie met een aantal verrukkelijke keuzes. Ten eerste is er de salade van honingtomaten. De zoete, sappige honingtomaten zijn de ster van deze eenvoudige, maar smaakvolle salade. Ze worden gecombineerd met een variëteit aan verse bladgroenten en licht aangekleed met een eenvoudige dressing. Het resultaat is een salade die zowel licht als bevredigend is, en een eerbetoon aan de pure, onbewerkte smaken van vers geoogste producten. Als tweede lichte keuze is er de cocotte met seizoensgroenten. Een cocotte is een Franse kookmethode waarbij ingrediënten langzaam worden gegaard in hun eigen sappen, waardoor hun natuurlijke smaken worden versterkt. In dit geval worden een variëteit aan verse seizoensgroenten geselecteerd en bereid in de cocotte. Het resultaat is een gerecht dat een viering is van de seizoenen, met elke groente die zijn unieke smaak en textuur bijdraagt aan het eindresultaat. Deze cocotte met seizoensgroenten biedt een heerlijke en voedzame manier om van de beste producten van het seizoen te genieten.

Zoetigheden
In de categorie 'Zoetigheden - Desserts' worden er meerdere smakelijke opties geboden die uw eetervaring perfect afronden.

Ten eerste is er de klassieke 'Dame Blanche'. Dit gerecht, bestaande uit vanille-ijs en rijke chocoladesaus, wordt hier verheven tot iets buitengewoons door het gebruik van 'Brasil 75%' chocolade, bekend om zijn intense cacao-smaak en delicate zoetheid.

Het volgende dessert is een fluweelzachte chocolademousse, versierd met verse frambozen. De donkere, rijke chocolade contrasteert prachtig met het lichte, zure karakter van de frambozen, resulterend in een uitgebalanceerd en decadent dessert.

Vervolgens is er de 'Flan Caramel', een heerlijk zacht custard dessert bedekt met een laagje donkere karamel. Deze versie is echter geïnfuseerd met de subtiele smaak van Earl Grey-thee, wat een interessante draai geeft aan een traditioneel gerecht.

Voor de rumliefhebbers is er de 'Baba - Ananas - Rum 'Eminente 7y''. De lichte, sponsachtige baba wordt doordrenkt met een hoogwaardige, 7 jaar oude rum en wordt geserveerd met verse ananas. Dit dessert is zowel verrukkelijk als verfrissend.

De 'Rijstpap - Compote van Perzik' is een romig, troostrijk dessert dat mooi wordt gecomplementeerd door de zoete, licht zure perzikcompote. Terwijl de 'Rode Vruchten - Pistache Ijs - Coulis Minute' een combinatie van seizoensgebonden rode vruchten, romig pistache-ijs en een verse coulis is.

De 'Crêpes Suzette - Sinaasappel - Vanille Ijs' is een klassieker, met flinterdunne pannenkoeken overgoten met een sinaasappelsaus en geserveerd met vanille-ijs.

De 'Millefeuille - Framboos - Mascarpone' is een meesterwerk van textuur en smaak, waarbij lagen knapperig bladerdeeg worden gecombineerd met een zoete frambozen- en mascarponevulling.

En tot slot, voor degenen die graag hun maaltijd afronden met een verfrissend drankje, is er de 'Café Glaçée', een heerlijke gekoelde koffie die perfect is voor warme zomerdagen. Elk van deze desserts biedt een unieke en heerlijke manier om uw maaltijd af te sluiten.

Van de hoeve
Voor de fijnproevers onder ons die een voorliefde hebben voor kaas, biedt de categorie 'Van de Hoeve' een selectie aan kwaliteitskazen van Belgische bodem. De kaasmeester Van Tricht, een expert in zijn vak, heeft persoonlijk een selectie van de meest bijzondere en heerlijke kazen samengesteld. Deze selectie kan bestaan uit zowel harde als zachte kazen, variërend van mild tot krachtig in smaak, en altijd gemaakt van de allerbeste, lokaal geproduceerde melk. Deze kazen vormen een perfecte afsluiting van uw maaltijd of kunnen als een op zichzelf staand genot worden ervaren.

Om de smaakbeleving van de kazen te verrijken, wordt er ook een chutney van sinaasappel aangeboden. Deze zoet-zure chutney heeft een complex smaakprofiel dat de rijke smaken van de kazen aanvult en balanceert. De sinaasappelchutney voegt een zoete en tegelijkertijd scherpe component toe aan de kazen, waardoor ze nog meer tot hun recht komen.

Daarnaast wordt er ook een noten-krentenbrood geserveerd bij de kazen. Dit brood, rijk aan smaak en textuur, is de perfecte begeleider van zowel de kazen als de chutney. Het biedt een aangename crunch en de zoetheid van de krenten contrasteert mooi met de rijke smaken van de kaas en chutney. Deze 'Van de Hoeve' selectie is echt een genot voor alle zintuigen en een prachtige manier om te genieten van het beste dat de Belgische kaascultuur te bieden heeft.

Hoge verwachtingen

Naarmate de langverwachte openingsdag nadert, werkt Peter Goossens en zijn team onvermoeibaar om de belofte van La Rigue waar te maken. In hun streven naar culinaire excellentie wordt elk detail zorgvuldig overwogen, van het selecteren van de meest verse ingrediënten tot het creëren van een ambiance die een perfecte harmonie van elegantie en comfort uitstraalt. Terwijl de wereld in spanning wacht, staat één ding vast: La Rigue is meer dan gewoon een restaurant, het is een toonbeeld van de passie van een sterrenchef en zijn toewijding aan de Belgische en Franse culinaire tradities. De komst van La Rigue markeert een nieuw hoofdstuk in de gastronomische geschiedenis van België, waarbij elke gast wordt uitgenodigd om deel uit te maken van dit uitzonderlijke culinaire avontuur. Contact: hotelbrasserie La Rigue - Elizabetlaan 160 in 8300 Knokke-Heist - telefoon: 050/61.06.06.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...