Populaire Cocktails en luxe dranken - gids voor de verfijnde drinker

Ben je een liefhebber van luxe drankjes en verfijnde cocktails? Dan is dit artikel iets voor jou. We nemen je mee op een reis door de wereld van populaire cocktails zoals de Martini en Bellini, perfect voor de verfijnde drinker.

Een van de meest elegante drankjes die je kunt bestellen, of je nu indruk wilt maken op een eerste date of gewoon jezelf wilt trakteren, is de Martini. Deze cocktail hoeft niet geroerd of geschud te worden en er zijn talloze varianten om uit te kiezen, afhankelijk van je smaak.

Een andere klassieker is de Old Fashioned, een cocktail die zijn oorsprong vindt in de jaren 1800. Het wordt traditioneel gebrouwen met een suikerklontje, ijsblokje, water en bitters. De Dark and Stormy is een mix van Moscow Mule en rum, terwijl de Bellini een fruitige cocktail is die teruggaat tot de jaren 1800 en bestaat uit prosecco, perzikpuree en sprankelende Italiaanse wijn.

De Gin en Tonic is een andere klassieker die je zelfs in slijterijen kunt vinden. Het is een mix van tonic water, gin en ijs. De Sidecar is een mild zoete cocktail, gemaakt met citroensap, cognac en sinaasappellikeur. De Vieux Carre is een uitdaging om te maken, met een mix van verschillende ingrediënten zoals cognac, ijs, bitters, likeur, zoete vermout en Benedictine. Wijn is ook een populaire keuze, met een breed scala aan opties om uit te kiezen.

Voor de dames zijn er ook tal van opties. De Pina Colada is een combinatie van kokosroom, rum en ananassap, terwijl de Vodka Spritz een mix is van vodka met limoen- en citroentonen. De Peachy Keen kan geserveerd worden met een ijsthee cocktail. Andere populaire keuzes zijn de Martini en de Bloody Mary, hoewel deze laatste kan leiden tot een kater.

Voor de heren zijn er ook specifieke drankjes die vaak de voorkeur krijgen. De Manhattan, uitgevonden in de jaren 1870 in de Manhattan club in New York City, is een populaire keuze. De Whiskey Sour is zoeter en scherper dan zuur, terwijl de Sazerac een favoriet is onder de feestvierders in New Orleans sinds 1850, met ingrediënten zoals bitters, honing, rogge, absint en Herbsaint. De Boulevardier, vernoemd naar de Amerikaanse schrijver Erskine Gwynne, bevat rode vermout en Italiaans aperitief.

Er zijn ook tal van gemengde drankjes om uit te kiezen. De Apple Martini voegt wat smaak toe aan de droge martini, vaak met vodka in plaats van gin. De Long Island Iced Tea is een combinatie van tequila, vodka, gin, triple sec en rum, aangevuld met zure en bittere cola en citroensap. De Californication bevat een mix van vodka, tequila en gin, terwijl de Pina Colada een luxueuze cocktail is die meer op een smoothie lijkt, met een mix van kokosmelk, rum en ananassap. Andere populaire gemengde drankjes zijn de Margarita, Caipirinha, Mint Julep, Mai Tai, Mojito en Cosmopolitan.

  • Martini: een Martini is een toonbeeld van elegantie onder de cocktails en vereist geen roeren of schudden voor consumptie. Het recept is eenvoudig maar verfijnd. Begin met het vullen van een mengglas met ijs. Voeg daar 60 ml gin aan toe. De keuze van de gin kan de smaak van je Martini aanzienlijk beïnvloeden, dus kies een gin die je lekker vindt. Voeg vervolgens 10 ml droge vermout toe. De vermout verzacht de gin en voegt een subtiele kruidigheid toe. Roer de gin en vermout voorzichtig door elkaar met een lange cocktaillepel. Het doel is om de drank te koelen zonder te veel te verdunnen. Zeef het mengsel vervolgens in een gekoeld Martiniglas. De traditionele garnering voor een Martini is een olijf of een citroenschil. Voor een olijf, prik je eenvoudigweg een of twee olijven op een cocktailprikker en leg je deze in het glas. Voor een citroenschil, snijd je een brede strook van een citroen, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Draai de schil boven het glas om de etherische oliën over het oppervlak van de drank te sprenkelen, wrijf de schil vervolgens langs de rand van het glas voordat je het in de drank laat vallen. En daar heb je het - een perfecte Martini.

  • Pornstar Martini: de Pornstar Martini is een populaire en verleidelijke cocktail die bekend staat om zijn exotische smaken en speelse presentatie. Het is een heerlijke mix van passievruchtsiroop, vanille-wodka, verse passievrucht, limoensap en een vleugje Prosecco. Om een Pornstar Martini te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml vanille-wodka toe aan de shaker. De vanille-wodka voegt een zoete en romige smaak toe aan de cocktail, die perfect samengaat met de andere ingrediënten. Voeg ook 30 ml passievruchtsiroop toe aan de shaker. De passievruchtsiroop voegt een intense en tropische smaak toe aan de cocktail, en geeft een mooie zoetzure balans. Voeg 15 ml versgeperst limoensap toe aan de shaker. Het limoensap zorgt voor een verfrissende zuurheid die de smaken in de Pornstar Martini in evenwicht brengt. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een lichte schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail door een strainer (zeef) in een gekoeld Martini-glas. Snijd een verse passievrucht doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Voeg het vruchtvlees toe aan de cocktail als garnituur. Serveer de Pornstar Martini met een klein glaasje Prosecco aan de zijkant van het glas. Het is gebruikelijk om af en toe een slokje Prosecco te nemen tussen het nippen aan de cocktail. En daar heb je het - een verleidelijke Pornstar Martini. Geniet van deze exotische en zoete cocktail met zijn mix van passievruchtsiroop, vanille-wodka, limoensap en een vleugje Prosecco. Laat je verrassen door de speelse presentatie en de heerlijke smaken. Proost!

  • Old Fashioned: de Old Fashioned is een tijdloze cocktail die zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw. Het is een eenvoudige mix van suiker, bitters, water, ijs en bourbon, maar de bereiding vereist een zorgvuldige balans. Begin met het plaatsen van een suikerklontje in een stevig, kort glas. Voeg hier een paar scheutjes bitters aan toe - Angostura bitters zijn de traditionele keuze. Voeg vervolgens een klein scheutje water toe, slechts genoeg om het suikerklontje te bevochtigen. Gebruik een muddler of de achterkant van een lepel om het suikerklontje te vermalen en te mengen met de bitters en het water. Het doel is om de suiker volledig op te lossen in de vloeistof, dus neem hier de tijd voor. Voeg vervolgens een flinke hoeveelheid ijs toe aan het glas. De hoeveelheid ijs die je gebruikt, is aan jou, maar een vol glas zorgt voor een koelere, meer verfrissende cocktail. Schenk nu 60 ml bourbon over het ijs. De keuze van de bourbon kan de smaak van je Old Fashioned aanzienlijk beïnvloeden, dus kies een bourbon die je lekker vindt. Roer de cocktail voorzichtig door elkaar met een lange cocktaillepel. Het doel is om de drank te koelen en de smaken te mengen zonder te veel te verdunnen. Garneer je Old Fashioned met een sinaasappelschil en een cocktailkers. Snijd een brede strook van een sinaasappel, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Draai de schil boven het glas om de etherische oliën over het oppervlak van de drank te sprenkelen, wrijf de schil vervolgens langs de rand van het glas voordat je het in de drank laat vallen. Voeg tenslotte de cocktailkers toe. En daar heb je het - een perfecte Old Fashioned.

  • Dark and Stormy: de Dark and Stormy is een verfrissende cocktail die bekend staat om zijn unieke mix van donkere rum en gemberbier, met een vleugje limoensap. Hoewel het soms wordt beschreven als een variant van de Moscow Mule, heeft de Dark and Stormy zijn eigen kenmerkende smaak en karakter. Om een Dark and Stormy te maken, begin je met het vullen van een hoog glas met ijs. Voeg vervolgens 60 ml donkere rum toe. De keuze van de rum kan de smaak van je Dark and Stormy aanzienlijk beïnvloeden, dus kies een rum die je lekker vindt. Bermuda'sGosling'sBlack Seal Rum is de traditionele keuze. Vul het glas vervolgens bij met gemberbier, ongeveer 120 ml. Het gemberbier geeft de cocktail zijn kenmerkende kruidige en pittige smaak. Zorg ervoor dat je een gemberbier kiest dat niet te zoet is, om te voorkomen dat het de andere smaken overstemt. Voeg tenslotte een scheutje limoensap toe, ongeveer 15 ml. Het limoensap voegt een vleugje zuurheid toe die de zoetheid van de rum en het gemberbier in evenwicht brengt. Roer de cocktail voorzichtig door elkaar met een lange cocktaillepel. Het doel is om de drank te koelen en de smaken te mengen zonder te veel te verdunnen. Garneer je Dark and Stormy met een schijfje limoen. Snijd een dunne schijf van een limoen en plaats deze op de rand van het glas of laat het in de drank vallen. En daar heb je het - een perfecte Dark and Stormy.

  • Bellini: de Bellini is een klassieke Italiaanse cocktail die bekend staat om zijn fruitige smaak en elegante presentatie. Het is een eenvoudige mix van prosecco en perzikpuree, en het is een favoriet bij brunches en zomerse bijeenkomsten. Om een Bellini te maken, begin je met het maken van de perzikpuree. Neem rijpe perziken, schil ze en verwijder de pit. Pureer de perziken in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Als je wilt, kun je de puree door een zeef halen om eventuele stukjes te verwijderen. Vervolgens neem je een champagnefluit en voeg je ongeveer 50 ml van de perzikpuree toe. Het is belangrijk om de puree eerst toe te voegen, zodat deze zich goed kan mengen met de prosecco. Schenk vervolgens langzaam 100 ml prosecco in het glas. De prosecco zou de perzikpuree moeten opheffen en zich ermee moeten mengen, waardoor een mooie, gelijkmatige cocktail ontstaat. Roer de cocktail voorzichtig door elkaar met een lange cocktaillepel. Het doel is om de prosecco en de perzikpuree te mengen zonder te veel bubbels te verliezen. En daar heb je het - een perfecte Bellini. Het is een lichte, verfrissende cocktail die perfect is voor warme zomerdagen of een elegante brunch.

  • Gin en Tonic: de Gin en Tonic is een tijdloze klassieker, geliefd om zijn eenvoud en verfrissende smaak. Het is een eenvoudige mix van gin, tonic water en een schijfje limoen, maar de juiste balans en presentatie kunnen het verschil maken tussen een goede en een geweldige Gin en Tonic. Om een Gin en Tonic te maken, begin je met het vullen van een hoog glas met ijs. Het is belangrijk om het glas volledig te vullen met ijs om ervoor te zorgen dat je cocktail zo lang mogelijk koel blijft. Voeg vervolgens 50 ml gin toe aan het glas. De keuze van de gin kan de smaak van je Gin en Tonic aanzienlijk beïnvloeden, dus kies een gin die je lekker vindt. Er zijn veel verschillende soorten gin op de markt, van droge Londense gins tot fruitige en kruidige gins, dus er is voor elk wat wils. Vul het glas vervolgens bij met tonic water, ongeveer 150 ml. Het tonic water geeft de cocktail zijn kenmerkende bitterzoete smaak. Zorg ervoor dat je een tonic water kiest dat niet te zoet is, om te voorkomen dat het de smaak van de gin overstemt. Voeg tenslotte een schijfje limoen toe aan je Gin en Tonic. Snijd een dunne schijf van een limoen en plaats deze op de rand van het glas of laat het in de drank vallen. Het limoensap voegt een vleugje zuurheid toe die de zoetheid van de gin en het tonic water in evenwicht brengt. En daar heb je het - een perfecte Gin en Tonic. Het is een lichte, verfrissende cocktail die perfect is voor warme zomerdagen of een ontspannen avond thuis.

  • Sidecar: de Sidecar is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn evenwichtige mix van zoete en zure smaken. Het is een eenvoudige combinatie van citroensap, cognac en sinaasappellikeur, maar de juiste balans en presentatie kunnen het verschil maken tussen een goede en een geweldige Sidecar. Om een Sidecar te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Voeg vervolgens 50 ml cognac toe aan de shaker. De keuze van de cognac kan de smaak van je Sidecar aanzienlijk beïnvloeden, dus kies een cognac die je lekker vindt. Voeg vervolgens 25 ml sinaasappellikeur toe aan de shaker. De sinaasappellikeur, vaak Cointreau of Grand Marnier, geeft de cocktail zijn kenmerkende zoete en fruitige smaak. Voeg tenslotte 25 ml versgeperst citroensap toe aan de shaker. Het citroensap voegt een vleugje zuurheid toe die de zoetheid van de cognac en de sinaasappellikeur in evenwicht brengt. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Het doel is om de ingrediënten te koelen en te mengen, en om een lichte schuimlaag op de cocktail te creëren. Zeef de cocktail in een gekoeld cocktailglas. De traditionele garnering voor een Sidecar is een citroenschil. Snijd een brede strook van een citroen, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Draai de schil boven het glas om de etherische oliën over het oppervlak van de drank te sprenkelen, wrijf de schil vervolgens langs de rand van het glas voordat je het in de drank laat vallen. En daar heb je het - een perfecte Sidecar. Het is een elegante, verfrissende cocktail die perfect is voor een speciale gelegenheid of een verfijnde avond thuis.

  • Vieux Carre: de Vieux Carre is een complexe en verfijnde cocktail die zijn oorsprong vindt in het historische Franse kwartier van New Orleans. Het is een uitdagende cocktail om te maken, maar de moeite waard voor de rijke en gelaagde smaken die het biedt. Om een Vieux Carre te maken, begin je met het vullen van een mengglas met ijs. Voeg vervolgens 20 ml cognac, 20 ml rye whisky en 20 ml zoete vermout toe aan het glas. Deze drie sterke dranken vormen de basis van de cocktail en geven het zijn robuuste en complexe smaak. Voeg vervolgens een theelepel Benedictine likeur toe aan het glas. De Benedictine voegt een subtiele zoetheid en kruidigheid toe die de sterkere smaken van de cognac, whisky en vermout in evenwicht brengt. Voeg ook een scheutje Angostura bitters en een scheutje Peychaud'sbitters toe aan het glas. De bitters voegen een extra laag van complexiteit toe aan de cocktail en helpen om de zoetere smaken in evenwicht te brengen. Roer de ingrediënten voorzichtig door elkaar met een lange cocktaillepel. Het doel is om de drank te koelen en de smaken te mengen zonder te veel te verdunnen. Zeef de cocktail in een gekoeld Old Fashioned glas. De traditionele garnering voor een Vieux Carre is een citroenschil. Snijd een brede strook van een citroen, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Draai de schil boven het glas om de etherische oliën over het oppervlak van de drank te sprenkelen, wrijf de schil vervolgens langs de rand van het glas voordat je het in de drank laat vallen. En daar heb je het - een perfecte Vieux Carre. Het is een uitdagende, maar lonende cocktail om te maken, perfect voor een rustige avond thuis of een speciale gelegenheid.

  • Pina Colada: de Pina Colada is een iconische tropische cocktail die bekend staat om zijn zoete, fruitige smaak en romige textuur. Het is een heerlijke mix van kokosroom, rum en ananassap, en het is de perfecte drank voor een zomerse dag of een strandvakantie. Om een Pina Colada te maken, begin je met het vullen van een blender met 120 ml ananassap. Het ananassap geeft de cocktail zijn fruitige zoetheid en zure kick. Voeg vervolgens 60 ml witte rum toe aan de blender. De rum voegt een sterke, alcoholische bite toe die de zoetheid van het ananassap en de kokosroom in evenwicht brengt. Voeg tenslotte 60 ml kokosroom toe aan de blender. De kokosroom geeft de Pina Colada zijn kenmerkende romige textuur en zoete, tropische smaak. Blend de ingrediënten samen tot ze glad en goed gemengd zijn. Het doel is om een romige, licht schuimige cocktail te creëren. Schenk de cocktail in een hoog glas gevuld met ijs. De traditionele garnering voor een Pina Colada is een schijfje ananas en een maraschino kers. Snijd een dunne schijf van een verse ananas en plaats deze op de rand van het glas, en voeg vervolgens de maraschino kers toe. En daar heb je het - een perfecte Pina Colada. Het is een lichte, verfrissende cocktail die je meteen in een tropische stemming zal brengen.

  • Vodka Spritz: de Vodka Spritz is een verfrissende en lichte cocktail die perfect is voor zomerse dagen of ontspannen bijeenkomsten. Het is een eenvoudige mix van vodka, bruiswater, een scheutje limoensap en citroensap. Om een Vodka Spritz te maken, begin je met het vullen van een groot wijnglas met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail lekker koel blijft. Voeg vervolgens 60 ml vodka toe aan het glas. De vodka vormt de basis van de cocktail en voegt een lichte, neutrale smaak toe. Voeg daarna een scheutje versgeperst limoensap en citroensap toe. Dit geeft de cocktail een verfrissende citruskick en een vleugje zuurheid. Vul het glas bij met bruiswater. De hoeveelheid bruiswater is naar eigen smaak, maar meestal wordt ongeveer 120 ml bruiswater gebruikt. Het bruiswater voegt sprankeling toe aan de cocktail en maakt hem licht en verfrissend. Roer voorzichtig met een lepel om de ingrediënten te mengen zonder de bubbels te verliezen. Garneer de Vodka Spritz eventueel met een schijfje limoen of citroen, en voeg een takje munt toe voor extra frisheid. En daar heb je het - een perfecte Vodka Spritz. Het is een eenvoudige, maar heerlijke cocktail die snel te bereiden is en altijd goed in de smaak valt. Geniet ervan!

  • Peachy Keen: de Peachy Keen is een heerlijke cocktail die een zoete en verfrissende smaak heeft. Het kan worden geserveerd met een ijsthee cocktail en bevat perziklikeur, ijsthee, citroensap en een vleugje suikersiroop. Om een Peachy Keen te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml perziklikeur toe aan de shaker. De perziklikeur geeft de cocktail zijn heerlijke perziksmaak en zoete aroma. Voeg daarna 60 ml ijsthee toe aan de shaker. De ijsthee voegt een verfrissende en lichte smaak toe aan de cocktail. Voeg ook 15 ml versgeperst citroensap toe. Het citroensap voegt een vleugje zuurheid toe die de zoetheid van de perziklikeur en de ijsthee in balans brengt. Als laatste voeg je een scheutje suikersiroop toe. Dit helpt om de cocktail iets zoeter te maken en de smaken mooi samen te brengen. De hoeveelheid suikersiroop hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een mooie schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail in een gekoeld glas gevuld met ijs. Je kunt ervoor kiezen om het te serveren in een highball-glas of een ander glas naar keuze. Garneer de Peachy Keen met een schijfje perzik of een citroenschijfje voor een mooie presentatie. En daar heb je het - een perfecte Peachy Keen cocktail. Geniet van deze zoete en verfrissende drank met een heerlijke combinatie van perzik, ijsthee en citroen. Proost!

  • Manhattan: de Manhattan is een klassieke cocktail die teruggaat tot de jaren 1870 en bekend staat om zijn rijke en complexe smaken. Het is een elegante mix van whisky, zoete vermout en bitters. Om een Manhattan te maken, begin je met het vullen van een mengglas met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 60 ml whisky toe aan het glas. De keuze van de whisky kan de smaak van je Manhattan beïnvloeden, dus kies een whisky die past bij je smaakvoorkeur. Traditioneel wordt een rogge whisky gebruikt, maar je kunt ook bourbon of een andere whisky naar keuze gebruiken. Voeg daarna 30 ml zoete vermout toe aan het glas. De zoete vermout geeft de cocktail zijn kenmerkende zoetheid en diepe smaak. Voeg ook een paar scheutjes Angostura bitters toe aan het glas. De bitters voegen een complexe en kruidige smaak toe aan de cocktail en helpen de zoetheid van de vermout en de whisky in balans te brengen. Roer voorzichtig met een lepel om de ingrediënten te mengen zonder te veel te verdunnen. Het doel is om de drank te koelen en de smaken te laten samenkomen. Zeef de cocktail in een gekoeld cocktailglas. Je kunt ervoor kiezen om het te serveren in een klassiek coupéglas of een tumbler, afhankelijk van je voorkeur. Garneer de Manhattan eventueel met een kersen op siroop. Traditioneel wordt een maraschino kers gebruikt als garnering. Plaats de kers op een cocktailprikker en leg het op de rand van het glas of laat het in de drank zakken. En daar heb je het - een perfecte Manhattan. Geniet van deze elegante en smaakvolle cocktail met zijn perfect uitgebalanceerde mix van whisky, zoete vermout en bitters. Proost!

  • Whiskey Sour: de Whiskey Sour is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn evenwichtige combinatie van zoete, zure en scherpe smaken. Het is een heerlijke mix van whisky, citroensap, suiker en een eiwit. Om een Whiskey Sour te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 60 ml whisky toe aan de shaker. Je kunt kiezen voor een whisky naar keuze, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Bourbon is vaak de meest gebruikte keuze voor een Whiskey Sour vanwege de zoetheid en rijke smaak. Voeg daarna 30 ml versgeperst citroensap toe aan de shaker. Het citroensap geeft de cocktail zijn karakteristieke zure smaak die goed samengaat met de zoetheid van de suiker en de whisky. Voeg ook 15 ml suikersiroop toe aan de shaker. De suikersiroop helpt om de scherpe smaak van de citroensap te verzachten en geeft de cocktail zijn zoetheid. Voeg tot slot een eiwit toe aan de shaker. Het eiwit geeft de Whiskey Sour zijn romige textuur en zorgt voor een zijdezacht mondgevoel. Zorg ervoor dat je het eiwit goed scheidt van de dooier voordat je het toevoegt. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een mooie schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail in een gekoeld glas zonder ijs. Je kunt kiezen voor een klassiek coupéglas of een tumbler, afhankelijk van je voorkeur. Garneer de Whiskey Sour eventueel met een schijfje citroen of een kers op siroop voor een mooie presentatie. En daar heb je het - een perfecte Whiskey Sour. Geniet van deze heerlijke cocktail met zijn zoete, zure en scherpe smaken. Proost!

  • Sazerac: de Sazerac is een klassieke cocktail die geliefd is onder feestvierders in New Orleans sinds 1850. Het is een robuuste mix van bitters, honing, rogge whisky, absint en Herbsaint, en staat bekend om zijn complexe smaken. Om een Sazerac te maken, begin je met het vullen van een mengglas met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens een suikerklontje toe aan het glas. Besprenkel het suikerklontje met een paar druppels bitters. De traditionele keuze is Peychaud'sbitters, maar je kunt ook Angostura bitters gebruiken voor een iets andere smaak. Voeg een scheutje honing toe aan het glas. Dit voegt een zoete ondertoon toe aan de cocktail en helpt de andere smaken in balans te brengen. Voeg 60 ml rogge whisky toe aan het glas. De rogge whisky geeft de Sazerac zijn kenmerkende robuuste en krachtige smaak. Traditioneel wordt Sazerac Rye whisky gebruikt, maar je kunt ook een andere rogge whisky naar keuze gebruiken. Roer voorzichtig met een lepel om het suikerklontje op te lossen en de ingrediënten te mengen. Het doel is om de cocktail te koelen en de smaken te laten samenkomen. Neem een apart glas en spoel het met een beetje absint. Giet de absint uit het glas, maar laat een dunne laag achter die de binnenkant van het glas bedekt. Dit wordt gedaan om een subtiel aroma en een vleugje absint aan de cocktail toe te voegen. Giet de inhoud van het mengglas langzaam in het absintgespoelde glas. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich vermengen terwijl de aroma'svrijkomen. Garneer de Sazerac met een citroenschil. Snijd een brede strook van een citroen, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Knijp de schil boven het glas om de etherische oliën vrij te laten komen en wrijf de schil langs de rand van het glas voor extra aroma. En daar heb je het - een perfecte Sazerac. Geniet van deze krachtige en complexe cocktail, die een eerbetoon is aan de feestelijke sfeer van New Orleans. Proost!

  • Boulevardier: de Boulevardier is een elegante cocktail die vernoemd is naar de Amerikaanse schrijver Erskine Gwynne. Het is een heerlijke mix van bourbon, rode vermout en Campari, en staat bekend om zijn gebalanceerde en bitterzoete smaken. Om een Boulevardier te maken, begin je met het vullen van een mengglas met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml bourbon toe aan het glas. De bourbon geeft de Boulevardier zijn rijke en robuuste smaak. Kies een bourbon van hoge kwaliteit die past bij je persoonlijke voorkeur. Voeg daarna 30 ml rode vermout toe aan het glas. De rode vermout voegt een zoete en kruidige ondertoon toe aan de cocktail, die goed samengaat met de bourbon. Voeg ook 30 ml Campari toe aan het glas. Campari is een bittere Italiaanse likeur die de Boulevardier zijn karakteristieke bitterzoete smaak geeft. Het voegt ook een mooie diepe rode kleur toe aan de cocktail. Roer voorzichtig met een lepel om de ingrediënten te mengen en de cocktail te koelen. Het doel is om de smaken te laten samenkomen zonder te veel te verdunnen. Vul een gekoeld cocktailglas met ijs om het voor te bereiden. Dit helpt om de cocktail koel te houden terwijl je ervan geniet. Zeef de cocktail uit het mengglas in het cocktailglas. Het ijs in het cocktailglas zorgt voor een aangename koude ervaring terwijl je drinkt. Garneer de Boulevardier eventueel met een sinaasappelschil. Snijd een dunne strook van een sinaasappelschil, zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het witte gedeelte meeneemt. Knijp de schil boven het glas om de etherische oliën vrij te laten komen en wrijf de schil langs de rand van het glas voor extra aroma. En daar heb je het - een perfecte Boulevardier. Geniet van deze verfijnde cocktail met zijn evenwichtige mix van bourbon, rode vermout en Campari. Proost op de naamgenoot, Erskine Gwynne!

  • Apple Martini: de Apple Martini, ook bekend als Appletini, is een heerlijke cocktail die een frisse en fruitige twist geeft aan de klassieke droge Martini. Het is een verleidelijke mix van vodka, appelsap, Cointreau en een vleugje citroensap. Om een Apple Martini te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml vodka toe aan de shaker. De vodka vormt de basis van de cocktail en geeft een subtiele smaak die mooi samengaat met de appelsmaak. Voeg daarna 60 ml appelsap toe aan de shaker. Het appelsap geeft de Apple Martini zijn verfrissende en fruitige karakter. Kies voor een kwalitatief appelsap dat niet te zoet is, zodat de balans in de cocktail behouden blijft. Voeg ook 15 ml Cointreau toe aan de shaker. Cointreau is een sinaasappellikeur die een subtiel zoete en bittere smaak toevoegt aan de cocktail, waardoor de appelsmaak nog beter naar voren komt. Knijp een beetje citroensap uit boven de shaker om een vleugje frisheid en zuurheid toe te voegen aan de cocktail. Ongeveer 10 ml citroensap is voldoende om de smaken in evenwicht te brengen. Sluit de shaker stevig af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een lichte schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail door een strainer (zeef) in een gekoeld cocktailglas. Je kunt ervoor kiezen om het te serveren in een klassiek Martiniglas of een coupeglas, afhankelijk van je voorkeur. Garneer de Apple Martini eventueel met een schijfje appel of een twist van citroenschil voor een extra visuele flair. En daar heb je het - een perfecte Apple Martini. Geniet van deze verfrissende en fruitige cocktail met zijn speelse draai aan de klassieke Martini. Proost!

  • Long Island Iced Tea: de Long Island Iced Tea is een krachtige en verfrissende cocktail die bekend staat om zijn mix van verschillende sterke dranken. Het is een levendige combinatie van tequila, vodka, gin, triple sec en rum, die vervolgens wordt gemengd met zure en bittere cola en citroensap. Om een Long Island Iced Tea te maken, begin je met het vullen van een groot glas met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail lekker koel blijft. Voeg vervolgens gelijke delen (ongeveer 15 ml) tequila, vodka, gin, triple sec en rum toe aan het glas. Deze combinatie van sterke dranken zorgt voor de karakteristieke kick van de Long Island Iced Tea. Voeg daarna 30 ml versgeperst citroensap toe aan het glas. Het citroensap voegt een frisse, zure toets toe die de smaken van de sterke dranken in balans brengt. Giet vervolgens de zure cola over de ingrediënten in het glas. Voeg ongeveer 120 ml toe, of pas de hoeveelheid naar smaak aan. De zure cola voegt een zoete, bruisende en verfrissende smaak toe aan de cocktail. Roer voorzichtig met een lepel om alle ingrediënten te mengen. Het doel is om de smaken goed te laten vermengen zonder het bruisen van de cola te verliezen. Garneer de Long Island Iced Tea eventueel met een schijfje citroen of een takje munt voor een extra decoratief accent. Let op: de Long Island Iced Tea is een zeer sterke cocktail, ondanks de verfrissende smaak. Wees bewust van de alcoholinhoud en geniet verantwoordelijk. En daar heb je het - een perfecte Long Island Iced Tea. Geniet van deze krachtige en bruisende cocktail met zijn indrukwekkende mix van verschillende sterke dranken. Proost!

  • Californication: de Californication is een opwindende cocktail die een mix bevat van vodka, tequila en gin. Het is een krachtige en verfrissende drank die perfect is voor liefhebbers van sterke cocktails. Om een Californication te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens gelijke delen (ongeveer 30 ml) vodka, tequila en gin toe aan de shaker. De combinatie van deze drie sterke dranken zorgt voor een complexe smaakbeleving en een stevige kick. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Dit mengt de ingrediënten en zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Schenk de cocktail in een gekoeld glas zonder ijs om het te serveren. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de Californication niet te veel wordt verdund. Je kunt de Californication ook serveren in een martiniglas of een tumbler, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Garneer de cocktail eventueel met een schijfje citroen, een schijfje limoen of een takje munt voor een verfrissend accent. En daar heb je het - een perfecte Californication cocktail. Geniet van deze krachtige mix van vodka, tequila en gin, en laat je meeslepen door de smaken van deze opwindende drank. Proost!

  • Margarita: de Margarita is een klassieke en verfrissende cocktail die geliefd is over de hele wereld. Het is een eenvoudige mix van triple sec, versgeperst limoensap en tequila. De Margarita kan traditioneel geserveerd worden op ijs, maar je kunt er ook voor kiezen om het te blenden met ijs voor een bevroren variant. Om een Margarita te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml tequila toe aan de shaker. Kies voor een kwalitatieve tequila, zoals een blanco of reposado, afhankelijk van je smaakvoorkeur. De tequila vormt de basis van de Margarita en geeft een kenmerkende agave-smaak. Voeg daarna 30 ml triple sec toe aan de shaker. Triple sec is een sinaasappellikeur die een zoete en fruitige smaak toevoegt aan de cocktail, en perfect harmonieert met de tequila. Voeg ook 30 ml versgeperst limoensap toe aan de shaker. Het limoensap geeft de Margarita zijn verfrissende zuurheid en brengt de smaken mooi in balans. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een lichte schuimlaag op de cocktail. Voor een traditionele Margarita, vul een gekoeld glas met ijs. Giet de inhoud van de shaker door een strainer (zeef) in het glas om de cocktail te serveren. Voor een bevroren Margarita, voeg de inhoud van de shaker samen met ijsblokjes in een blender. Blend tot een gladde consistentie en schenk het in een gekoeld glas. Garneer de Margarita eventueel met een schijfje limoen of een zoutrandje op het glas voor een extra smaakdimensie. En daar heb je het - een perfecte Margarita. Geniet van deze verfrissende en smaakvolle cocktail met zijn eenvoudige mix van triple sec, limoensap en tequila. Of je nu kiest voor een on the rocks of een bevroren versie, de Margarita is altijd een heerlijke keuze. Proost!

  • Caipirinha: de Caipirinha is een verfrissende en smaakvolle Braziliaanse cocktail die gemaakt is met cachaca, limoensap en bruine suiker. Het is een eenvoudige mix die een perfecte balans biedt tussen zoet, zuur en de unieke smaak van cachaca. Om een Caipirinha te maken, begin je met het snijden van een verse limoen in kleine partjes. Verwijder de pitjes indien aanwezig. Plaats de limoenpartjes in een stevig glas, bij voorkeur een old-fashioned glas. Voeg ongeveer 2 theelepels bruine suiker toe, of pas de hoeveelheid aan naar smaak. De bruine suiker zal de zoetheid toevoegen en de limoenaroma'sonttrekken. Gebruik een muddler (stamper) om de limoenpartjes voorzichtig te pletten en de suiker te vermengen. Dit helpt om het sap en de oliën uit de limoen vrij te laten komen. Voeg ongeveer 60 ml cachaca toe aan het glas. Cachaca is een Braziliaanse rum gemaakt van suikerriet en geeft de Caipirinha zijn kenmerkende smaak. Roer het geheel voorzichtig zodat de smaken zich vermengen. Vul het glas met gemalen ijs en roer nogmaals om de cocktail goed te koelen en de smaken te laten samenkomen. Garneer de Caipirinha eventueel met een partje limoen op de rand van het glas. En daar heb je het - een perfecte Caipirinha. Geniet van deze verfrissende en tropische cocktail met zijn unieke mix van cachaca, limoensap en bruine suiker. Proost op de smaken van Brazilië!

  • Mint Julep: de Mint Julep is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn verfrissende smaak en traditionele bereidingswijze. Het is een heerlijke mix van water, suiker, verse munt en bourbon, die samen een perfect gebalanceerde en smaakvolle drank vormen. Om een Mint Julep te maken, begin je met het maken van de muntsiroop. Neem een klein pannetje en voeg gelijke delen water en suiker toe. Verhit het mengsel op laag vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en voeg een handvol verse muntblaadjes toe aan de siroop. Laat het mengsel afkoelen en de muntsmaak in de siroop trekken. Vul vervolgens een glas (bij voorkeur een zilveren of koperen Julep cup) met crushed ijs. De traditionele manier om crushed ijs te maken is door ijsblokjes in een schone theedoek te wikkelen en met een hamer of deegroller te pletten. Giet ongeveer 45 ml bourbon over het crushed ijs in het glas. De bourbon vormt de basis van de Mint Julep en geeft de cocktail zijn kenmerkende smaak. Voeg 15 ml van de bereide muntsiroop toe aan het glas. De muntsiroop voegt een zoete en verfrissende smaak toe aan de cocktail, samen met de aromatische geur van munt. Roer voorzichtig met een barlepel om de ingrediënten te mengen en het glas te koelen. De bedoeling is om het ijs te laten smelten en de smaken van de cocktail te harmoniseren. Garneer de Mint Julep met een takje verse munt. Gebruik het takje als rietje, zodat je bij elke slok de heerlijke muntsmaak kunt ervaren. En daar heb je het - een perfecte Mint Julep. Geniet van deze verfrissende en smaakvolle cocktail met zijn mix van water, suiker, munt en bourbon. Het is een klassieke keuze die je meeneemt naar de zuidelijke charme van de Verenigde Staten. Proost!

  • Mai Tai: de Mai Tai is een tropische en exotische cocktail die bekend staat om zijn complexe en uitgebalanceerde smaak. Het is een heerlijke mix van donkere en lichte rum, orgeat siroop, versgeperst limoensap en sinaasappel curacao, die samen een verfrissende en fruitige cocktail creëren. Om een Mai Tai te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml donkere rum toe aan de shaker. Donkere rum geeft de Mai Tai zijn diepe en rijke smaak. Kies bijvoorbeeld voor een Jamaicaanse of een Caraïbische donkere rum voor de beste resultaten. Voeg ook 30 ml lichte rum toe aan de shaker. Lichte rum voegt een lichtere en meer delicate smaak toe aan de cocktail, en helpt om de alcoholsterkte in balans te brengen. Voeg 15 ml orgeat siroop toe aan de shaker. Orgeat siroop is een zoete amandelsiroop die een subtiele nootachtige smaak aan de cocktail geeft en bijdraagt aan de tropische beleving. Voeg 15 ml versgeperst limoensap toe aan de shaker. Het limoensap zorgt voor een verfrissend zuurtje dat de smaken in de Mai Tai mooi in balans brengt. Voeg tot slot 15 ml sinaasappel curacao toe aan de shaker. Sinaasappel curacao is een sinaasappellikeur die de cocktail een fruitige en citrusachtige smaak geeft. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een lichte schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail door een strainer (zeef) in een gekoeld glas gevuld met ijsblokjes. Je kunt ervoor kiezen om het te serveren in een tiki-mok of een gekoeld glas naar keuze. Garneer de Mai Tai met een schijfje limoen, een takje munt en eventueel een kers op siroop voor een tropische uitstraling. En daar heb je het - een perfecte Mai Tai. Geniet van deze verfrissende en tropische cocktail met zijn mix van donkere en lichte rum, orgeat siroop, limoensap en sinaasappel curacao. Sluit je ogen, neem een slok en waan je op een zonnig strand. Proost!

  • Mojito: de Mojito is een verfrissende en levendige cocktail die bekend staat om zijn heldere smaken en aromatische geuren. Het is een heerlijke mix van limoensap, suiker, witte rum, sodawater en munt, die samen een perfect gebalanceerde en verkwikkende drank creëren. Om een Mojito te maken, begin je met het vullen van een glas met crushed ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail lekker koel blijft. Voeg vervolgens 45 ml witte rum toe aan het glas. Witte rum vormt de basis van de Mojito en geeft de cocktail zijn karakteristieke smaak. Kies voor een kwalitatieve witte rum die past bij jouw persoonlijke voorkeur. Voeg ongeveer 15 ml versgeperst limoensap toe aan het glas. Het limoensap voegt een verfrissende zuurheid toe aan de cocktail en brengt de smaken mooi in balans. Voeg 2 theelepels suiker toe aan het glas. Dit kan kristalsuiker, rietsuiker of suikersiroop zijn, afhankelijk van je voorkeur. De suiker voegt een zoete toets toe aan de Mojito en helpt de zuren van de limoen te verzachten. Pluk een handvol muntblaadjes en voeg ze toe aan het glas. Gebruik een muddler (stamper) om de muntblaadjes zachtjes te pletten. Hierdoor komen de aromatische oliën vrij en vermengen ze zich met de andere ingrediënten. Vul het glas aan met sodawater tot de rand. Sodawater voegt een sprankelende textuur en een verfrissende bubbel toe aan de cocktail. Roer voorzichtig met een barlepel om de ingrediënten te mengen en het glas te koelen. Het doel is om de suiker op te lossen en de smaken goed te laten vermengen. Garneer de Mojito met een takje munt en eventueel een schijfje limoen op de rand van het glas voor een extra visueel accent. En daar heb je het - een perfecte Mojito. Geniet van deze verfrissende en smaakvolle cocktail met zijn mix van limoensap, suiker, witte rum, sodawater en munt. Het is een klassieker die je meeneemt naar tropische oorden en je laat genieten van het goede leven. Proost!

  • Cosmopolitan: de Cosmopolitan is een trendy en verfijnde cocktail die bekend staat om zijn levendige kleur en verfrissende smaak. Het is een heerlijke mix van triple sec, Cointreau, cranberrysap en vodka, die samen een perfect gebalanceerde en fruitige drank vormen. Om een Cosmopolitan te maken, begin je met het vullen van een cocktailshaker met ijs. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gekoeld wordt. Voeg vervolgens 45 ml vodka toe aan de shaker. Kies voor een kwalitatieve vodka die past bij jouw smaakvoorkeur. Vodka vormt de basis van de Cosmopolitan en geeft de cocktail een subtiele en neutrale smaak. Voeg ook 15 ml triple sec toe aan de shaker. Triple sec is een sinaasappellikeur die een zoete en fruitige smaak toevoegt aan de cocktail en perfect samengaat met de andere ingrediënten. Voeg 30 ml cranberrysap toe aan de shaker. Cranberrysap geeft de Cosmopolitan zijn karakteristieke levendige kleur en voegt een friszure smaak toe aan de cocktail. Voeg tot slot 15 ml Cointreau toe aan de shaker. Cointreau is een hoogwaardige sinaasappellikeur die een subtiele zoetheid en complexiteit toevoegt aan de cocktail. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemengd en ontstaat er een lichte schuimlaag op de cocktail. Schenk de cocktail door een strainer (zeef) in een gekoeld cocktailglas. Je kunt ervoor kiezen om het te serveren in een klassiek Martiniglas of een coupeglas, afhankelijk van je voorkeur. Garneer de Cosmopolitan eventueel met een schijfje sinaasappel of een twist van sinaasappelschil voor een extra visueel accent. En daar heb je het - een perfecte Cosmopolitan. Geniet van deze trendy en verfrissende cocktail met zijn mix van triple sec, Cointreau, cranberrysap en vodka. Het is een elegante keuze voor speciale gelegenheden en laat je genieten van een vleugje stijl en glamour. Proost!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...