Gent s top cocktailbars - een mix van traditie en innovatie

Gent, een stad die zich uitstrekt langs de oevers van de rivier de Leie, is niet alleen een historisch en cultureel juweeltje, maar heeft zich ook gevestigd als een epicentrum van culinaire en drankinnovatie. De cocktailbars van de stad zijn een getuigenis van deze innovatie, en ze bieden een mix van traditionele en moderne smaken, allemaal verpakt in sfeervolle omgevingen. Laten we dieper duiken in wat elk van deze bars uniek maakt.

Fugazi is niet zomaar een cocktailbar; het is een ervaring die je meeneemt naar de jaren twintig. Gelegen in de Vlaanderenstraat 51 en geopend sinds januari 2022, is deze plek het geesteskind van Cleopatra Vandewalle en Ruben Patoor. Ruben, met zijn expertise in het samenstellen van cocktails, heeft in het verleden meerdere (inter)nationale wedstrijden gewonnen. Cleopatra, aan de andere kant, heeft haar creativiteit de vrije loop gelaten in het interieur van de bar. Het resultaat? Een prachtige combinatie van spiegelglas, gele en blauwe fluwelen zetels, neonroze letters en gezellige haardvuren voor de koudere dagen. Het is zonder twijfel een plek die opvalt en een 'flashy' uitstraling heeft die je niet snel zult vergeten. Maar wat is een cocktailbar zonder zijn drankjes? Bij Fugazi wordt er niet bezuinigd op kwaliteit of originaliteit. Ze bieden een uitgebreide reeks van kwalitatief hoogwaardige dranken en een scala aan originele cocktails. Een van de meest opvallende drankjes is een cocktail met ui, specifiek in de Gibson Martini op basis van gin en vermout. Een andere signatuurcocktail is een highball op basis van gin, aangevuld met Bénédictine, Cointreau, ananas, dragon en een zuur accent. Dit alles maakt Fugazi tot een unieke plek waar passie en vakmanschap samenkomen. Cleopatra en Ruben hebben hun hart en ziel in deze zaak gestoken, en dat is te zien en te proeven in elk detail. Van het zorgvuldig doordachte decor tot de innovatieve cocktails, Fugazi belooft een ervaring die je zintuigen zal prikkelen en je keer op keer zal terugbrengen.

The Cobbler is een cocktailbar die een unieke mix van historische charme en moderne flair biedt. Gelegen in het hart van Gent, aan de Graslei, biedt het een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad. De naam 'The Cobbler' roept beelden op van vakmanschap en precisie, en de bar maakt deze verwachtingen zeker waar. Sinds de opening in augustus 2017 heeft The Cobbler het stadscentrum van Gent doen bruisen met zijn unieke sfeer en ambiance. Of je nu op zoek bent naar de perfecte after-work plek, een centraal ontmoetingspunt voor vrienden, of een magische en romantische nachtelijke cocon, The Cobbler voldoet aan al je verlangens. Het is een plek waar je je meteen thuis voelt, terwijl je de buitengewone sfeer van deze trendy plek in je opneemt. De cocktailkaart is een ware verleiding met een verrassend en vernieuwend aanbod. De barman heeft de traditionele cocktail opnieuw uitgevonden door de ingrediënten te ontleed en ze te reconstrueren met een vleugje alchemie. Dit resulteert in een geheel nieuw scala aan smaken en subtiele smaken, waarbij sterke dranken van topkwaliteit worden gemengd met vruchtensappen, kruiden en andere geheime ingrediënten. Of je nu aan de bar zit of ontspant in een comfortabele fauteuil, je kunt genieten van het spektakel van je cocktail in een onvergelijkbare sfeer. Wat The Cobbler nog specialer maakt, is het ongewone ambiance als gevolg van het brede uitzicht op het verlichte historische hart van Gent. Dit decor is op zichzelf al de moeite waard om de bar te bezoeken. Het gevoel van eigentijdse warmte en geborgenheid, te midden van de concrete geschiedenis van de stad, is ongeëvenaard. Bovendien, als je trek hebt, kun je tapas en andere hapjes bestellen die perfect bij je cocktail passen. En voor degenen die liever buiten zitten, biedt The Terrace, gelegen naast de Leie, de perfecte plek om te genieten van een ambachtelijk biertje, een warme drank of een glaasje wijn. Kortom, The Cobbler is niet zomaar een cocktailbar; het is een ervaring op zich, een plek waar geschiedenis, cultuur, en moderne flair samenkomen om bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden.

The Drifter is gelegen in het hart van Gent, is niet zomaar een cocktailbar. Deze plek, die bekend staat als de eerste Tiki Bar van België, biedt een unieke ervaring die verder gaat dan het typische barbezoek. De sfeer in The Drifter is doordrenkt van retro vibes, geïnspireerd door het tiki-tijdperk en vintage stijlen. Dit maakt het een opvallende verschijning in een stad die beroemd is om zijn middeleeuwse architectuur en bruisende culturele scene. Bij The Drifter draait alles om kwaliteit en creativiteit. De bartenders zijn trots op hun vakmanschap en gebruiken vaak lokaal verkregen ingrediënten. Ze geven een Belgische draai aan traditionele drankjes, wat resulteert in een mix van klassieke cocktails en innovatieve creaties. Hun specialiteit? Tiki Cocktails. Maar voor degenen die zin hebben in iets anders, biedt de bar ook een uitstekende selectie wijnen, lokale bieren en zelfgemaakte limonades. En als je trek hebt, kun je genieten van heerlijke barhapjes zoals nacho'smet huisgemaakte dips. Een ander uniek kenmerk van The Drifter is hun speciale reeks dranken. Ze hebben bijvoorbeeld een gelimiteerde editie van een 9 jaar oude Single Barrel Rum uit de Foursquare Distillery in Barbados, die exclusief in de bar wordt verkocht. En voor de rumliefhebbers organiseert Tom, de eigenaar van de bar en auteur van 'Rum, The complete guide', proeverijen en evenementen waarbij je alles te weten komt over rum. De nieuwe locatie van The Drifter, slechts een steenworp afstand van de oude, biedt plaats aan maximaal 95 gasten. Dus of je nu zin hebt om aan de bar te zitten, aan een tafel in een ruimere omgeving, of in een sfeervol verlicht hoekje, The Drifter heeft het allemaal. En hoewel ze geen reserveringen accepteren, ben je bijna altijd verzekerd van een plekje. Kortom, The Drifter is meer dan alleen een bar. Het is een bestemming op zich, een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en je kunt onderdompelen in een wereld van exotische drankjes en retro charme.

Jigger’s is een bijzondere plek gelegen in het historische centrum van Gent. Het is niet zomaar een bar; het is een viering van de klassieke cocktailcultuur. Bij binnenkomst word je begroet door een interieur dat zowel modern als nostalgisch aanvoelt, waardoor je direct wordt ondergedompeld in een sfeer van elegantie en comfort. Hier kun je jezelf verliezen in de fijnere dingen van het leven, zoals het genieten van een zorgvuldig gemixte cocktail. De bar staat bekend om zijn uitzonderlijke cocktails, die met veel zorg en aandacht worden bereid. Ze maken gebruik van lokaal geproduceerde en huisgemaakte ingrediënten, wat hun aanbod uniek en authentiek maakt. De namen van hun cocktails zijn vaak net zo inventief als de drankjes zelf. Denk bijvoorbeeld aan namen als 'Magnolia’s are forever', 'Potato is life' en 'Miele per tutti'. Deze creatieve namen weerspiegelen de speelse en innovatieve geest van Jigger s. Olivier Jacobs leidt het team van Jigger'smet passie en expertise. Onder zijn leiding blijft de bar een van de steunpilaren van de Belgische cocktailscene. Ze blijven innoveren met unieke drankjes en ongebruikelijke ingrediënten, zoals hun walnotenlikeur en het gebruik van verse kruiden uit de omringende natuur. Een van hun opmerkelijke creaties is de Fabio’s Delight, een mix van lactogefermenteerd wortelsap, verjus, groene thee en kombucha, wat resulteert in een smaak die doet denken aan passievrucht met een vleugje vanille. Maar Jigger'sgaat verder dan alleen cocktails. Ze zijn momenteel bezig met het opzetten van hun eigen boerderij, waar ze in de toekomst meer van hun eigen ingrediënten hopen te verbouwen. Deze boerderij belooft een plek te worden waar bezoekers meer kunnen leren over kruiden en fruit en hoe deze worden geteeld, of gewoon kunnen genieten van de rust en stilte van dit kleine paradijs. De locatie van Jigger'sis ook ideaal voor diegenen die willen genieten van de bruisende energie van Gent. Met terrassen aan de voor-, achter- en waterzijde biedt het een unieke kans om te genieten van het stadsleven terwijl je je tegoed doet aan enkele van de beste cocktails die de stad te bieden heeft. Kortom, Jigger'sis niet alleen een bar, maar een ervaring op zich. Het is een plek waar traditie en innovatie samenkomen, waar elke cocktail een verhaal vertelt en waar elke bezoeker wordt uitgenodigd om deel uit te maken van dat verhaal. 

Afsluitend kan worden gezegd dat Gent'scocktailscene een smeltkroes is van culturen, smaken en ervaringen. Het is een plek waar traditie en innovatie samenkomen, resulterend in een cocktailervaring die zowel vertrouwd als vernieuwend is. Dus, of je nu een local bent of een bezoeker, zorg ervoor dat je de tijd neemt om jezelf onder te dompelen in de rijke cocktailcultuur van deze prachtige stad.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...