Gastronomisch tafelen in Hasselt - een culinaire reis door de Stad van de Smaak

Hasselt, vaak aangeduid als de 'Stad van de Smaak', is een paradijs voor fijnproevers. Met een overvloed aan gezellige restaurants die een breed scala aan culinaire ervaringen bieden, is er voor elk wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een gastronomische reis door Hasselt, waarbij we enkele van de beste plekken om te eten in de stad belichten.

Restaurant Ross is een culinaire bestemming die niet mag worden gemist. Dit restaurant staat bekend om zijn minimalistische benadering van koken, waarbij de focus ligt op het creëren van intense smaken met een beperkt aantal ingrediënten. De chef-kok van Ross heeft een uitzonderlijk talent voor het combineren van smaken op een manier die elke afzonderlijke component van het gerecht versterkt, wat resulteert in gerechten die zowel verfijnd als verrassend zijn. Een van de kenmerkende gerechten van Ross is het 'fairy bread' dessert. Dit unieke dessert is een creatieve combinatie van amandel, popcorn en mango, die samen een smaakprofiel creëren dat zowel zoet als hartig is, met een vleugje tropische flair. De amandel voegt een nootachtige diepte toe aan het gerecht, terwijl de popcorn een speelse textuur en een licht zoute toets biedt. De mango voegt een zoete en fruitige dimensie toe die het dessert afrondt en een verfrissende afsluiting biedt voor een maaltijd. Bij Ross draait alles om het creëren van een onvergetelijke culinaire ervaring. Van de zorgvuldig samengestelde gerechten tot de gastvrije sfeer, Ross is een plek waar je kunt genieten van het beste van de moderne gastronomie in een ontspannen en stijlvolle omgeving. Het is een plek waar fijnproevers zich thuis zullen voelen en waar je keer op keer terug wilt komen om nieuwe smaken en creaties te ontdekken. Ross is geopend voor lunch van 12.00u - 13.00u en voor diner van 18.30u - 19.30u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Het restaurant is gesloten op feestdagen. Voor reserveringen kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 011/18.27.93. U kunt ook een e-mail sturen naar info@rosshasselt.be. Het restaurant is gelegen op Dorpsstraat 34, 3500 Hasselt.

Restaurant Ogst is een restaurant dat charme in zijn puurste vorm belichaamt. Het restaurant werkt uitsluitend met verse oogst en heeft een scherp oog voor detail. Chef-kok Sébastien Wygaerts heeft een uniek talent voor het toevoegen van subtiele accenten aan zijn gerechten, waardoor ze een onderscheidende eigenheid krijgen. Het menu van Ogst is een viering van verse, seizoensgebonden ingrediënten, met gerechten die zowel verfijnd als verrassend zijn. Van wilde zeebaars met witte asperge, vlierbloesem en ponzu, tot kalfsvlees 'Ternera' met sucrine, augurk, zandwortel en Hijiki, elk gerecht is een culinaire ontdekking. Het restaurant biedt ook een selectie van verleidelijke desserts, waaronder gepocheerde rabarber met mascarpone en amandelsorbet. Ogst biedt een lunchmenu van 12:00 tot 13:30 en een diner van 19:00 tot 21:00. Het restaurant is gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag. Voor reserveringen kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 011/41.38.13 of een e-mail sturen naar info@ogst.be. Het restaurant is gelegen op Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt. Bij Ogst draait alles om het creëren van een onvergetelijke culinaire ervaring. Of je nu geniet van een ontspannen lunch of een uitgebreid diner, je zult zeker onder de indruk zijn van de creativiteit en passie die in elk gerecht te zien is. Het is een plek waar je keer op keer terug wilt komen om nieuwe smaken en creaties te ontdekken. Ogst is charme in zijn puurste vorm. Het restaurant werkt uitsluitend met verse oogst en heeft oog voor detail. Chef Sébastien Wygaerts weet met een paar accenten verrassende tonen aan zijn gerechten te geven, waardoor zijn bereidingen steeds meer eigenheid krijgen.

Restaurant Taratata is een unieke culinaire bestemming die een vrolijke mix van creatieve en verfijnde gerechten biedt. De naam Taratata is afgeleid uit het Latijn en betekent 'mengelmoes' en 'gekheid', wat de speelse en innovatieve benadering van het restaurant van de gastronomie weerspiegelt. Chef-kok Tom Bollen en zijn team zijn toegewijd aan het creëren van gerechten die net dat tikkeltje extra hebben. Of het nu gaat om een klassiek gerecht dat op een nieuwe en spannende manier wordt gepresenteerd, of om een volledig originele creatie die de grenzen van de traditionele gastronomie verlegt, bij Taratata kun je altijd iets nieuws en verrassends verwachten. Taratata is geopend voor lunch vanaf 12u en voor diner vanaf 19u. Het restaurant is gesloten op zondag, woensdag, donderdag en sommige feestdagen. Het restaurant is gelegen op Kempische Kaai 7C, 3500 Hasselt, in hetzelfde gebouw als de Deutsche Bank. Voor reserveringen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 011/23.47.67 of een e-mail sturen naar info@taratata.be. Of u nu een lokale inwoner bent of een bezoeker van de stad, Taratata is een plek die u niet mag missen voor een unieke en onvergetelijke culinaire ervaring.

Visrestaurant Caracole is een plek waar je kunt genieten van al het goede van de zee in een ongedwongen sfeer. Eigenaren Ruben en Geert ontvangen je met de grootste hartelijkheid in hun kleine en sfeervolle restaurant. Samen met hun kok serveren zij je mosselen, zeetong à la meunière en andere vis- én vleesgerechten om duimen en vingers bij af te likken. Bij Caracole draait alles om het creëren van een ontspannen en gastvrije omgeving waar gasten kunnen genieten van de beste zeevruchten en vleesgerechten. Of je nu een visliefhebber bent, een vleeseter of een vegetariër, Caracole heeft iets voor jou. Het restaurant biedt ook een selectie van de lekkerste wijnen die de aarde te bieden heeft, zorgvuldig geselecteerd om de smaken van hun gerechten te complementeren. Voor degenen die liever thuis genieten van hun maaltijd, biedt Caracole ook een afhaalmenu aan. Bij visrestaurant Caracole geniet je van al het goede van de zee in een ongedwongen sfeer. Ruben en Geert ontvangen je met de grootste hartelijkheid in hun kleine en sfeervolle restaurant. Samen met hun kok serveren zij je mosselen, zeetong à la meunière en andere vis- én vleesgerechten om duimen en vingers bij af te likken. Contact: 011/22.78.78

Restaurant Leeuw is een plek waar chef-kok Laurens Snykers zijn passie en creativiteit de vrije loop laat in een open keuken. Hij brengt een keuken waarin klassieke gerechten een persoonlijke toets krijgen. Eigentijds, eigenzinnig en jeugdig zijn hierin de kernbegrippen. Lokaal en seizoensgebonden producten spelen de hoofdrol. Ze worden herkenbaar gebracht, in al hun eenvoud. Geen onnodige bereidingswijzen. De 'puurheid van de producten' staat centraal. Restaurant Leeuw is het nieuwste project van chef-kok Laurens Snykers, die ook zijn sterrenbeeld deelt met de naam van het restaurant. Hier kan hij echt zijn eigen ding doen en een keuken brengen waar hij helemaal achter staat. Het restaurant is eigentijds, met klassieke toppers gecombineerd met de kooktechnieken van nu. Het is eigenzinnig, met een vastberaden en gedreven benadering om perfectie te bereiken. En het is jeugdig, met een easy-going sfeer waar zelfs sneakers welkom zijn. Restaurant Leeuw is geopend voor lunch van 12:00 tot 13:00 van dinsdag tot vrijdag, en voor diner van 19:00 tot 20:00 van dinsdag tot zaterdag. Het restaurant is gelegen op Kapelstraat 51, 3500 Hasselt. Voor reserveringen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 0468/14.74.47 of een e-mail sturen naar info@leeuw.restaurant.

Restaurant Ansoler is het resultaat van de gezamenlijke droom van Jaume Soler en Anne-Sophie Breysem. Gelegen aan de Maastrichtersteenweg 41, 3500 Hasselt, brengen ze hier een gastronomische keuken met vaak een humoristische knipoog en eigen interpretaties van klassiekers. Jaume brengt zijn Spaanse roots samen met de Belgische roots van Anne-Sophie. Samen zijn ze overtuigd van hun concept. “We zijn jong maar ontzettend gedreven. We weten simpelweg wat we willen: onszelf blijven. Elke gast moet hier met een fijn gevoel naar buiten gaan. We willen verrassend uit de hoek komen, op hoog niveau. Ambitieus? Ja, absoluut. De vermelding in Gault & Millau en Michelingids heeft ons al erg veel deugd gedaan. Jaume heeft in de loop van zijn carrière ervaring opgedaan in ‘s werelds beste restaurants zoals Celler de can Roca, Eleven Madison Park, L’air du temps, Luc Bellings,... Die kennis combineert hij met die van Anne-Sophie die bekroond is met de titel ‘Ladychef of the Year’ 2015. Samen combineren ze hun kennis om uw ervaring zo memorabel mogelijk te maken. Ze bieden een lunchmenu dat dagelijks aan tafel wordt voorgesteld. Daarnaast hebben ze ook een degustatiemenu en het Ansoler menu dat elke avond beschikbaar is. Restaurant Ansoler is geopend op dinsdag en woensdag van 19:00 tot 20:00, en van donderdag tot zaterdag van 12:00 tot 13:30 en van 19:00 tot 20:00. Het restaurant is gesloten op zondag en maandag. Voor reserveringen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 0492/20.20.08 of een e-mail sturen naar info@ansoler.com.

Butcher Grill & Bar is een van de top 5 vleesrestaurants van België. Ze selecteren het beste premium rundvlees dat ze laten rijpen in een dry-age koelcel met hymalayazout, wat zorgt voor een unieke langzame kruiding. Runderrassen zoals Wagyu Kobe, Rubia Gallega, Black Angus van Azores, Limousine, Chianina, Hereford en uitstekend varkensvlees Pluma Iberico staan afwisselend op de suggestiekaart. Bij Butcher Grill & Bar draait alles om het vlees. Ze zijn gespecialiseerd in het bereiden van premium rundvlees en varkensvlees, en hun menu weerspiegelt deze focus. Of je nu zin hebt in een sappige steak of een smaakvol varkensvleesgerecht, je kunt er zeker van zijn dat elk stuk vlees met zorg is geselecteerd en bereid. Naast hun indrukwekkende vleesselectie, biedt Butcher Grill & Bar ook een uitgebreide drankenkaart. Van klassieke drankjes tot unieke ontdekkingen zoals hun Butchers Gin en Butcher Grand Cru, er is voor elk wat wils. Voor reserveringen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 0489/71.71.17. Het restaurant is gelegen op de Fruitmarkt 30, 3500 Hasselt. Ik raad je aan om hun website te bezoeken voor de meest accurate en up-to-date informatie over hun openingstijden.

Restaurant De Kwizien, gelegen vlakbij het rustige Jeneverplein in Hasselt, is een culinair ontspanningsoord waar men het begrip totale gastronomie dagelijks waarmaakt. Dit in een informele, ontspannende huiskamersfeer aangeboden door gastvrouw Marielle Clercx. Vanuit hun open keuken weet de chef zijn gasten culinair te verwennen met frisse en creatieve gerechten. Ze trachten de smaken op een zo best mogelijke manier naar voren te brengen zonder hun eigenheid te verloochenen. De Kwizien is geopend op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De lunch wordt geserveerd van 12:00 tot 13:00 en het diner van 18:30 tot 20:00. Het restaurant is gesloten op dinsdag en woensdag. Voor reserveringen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen op het nummer 011/24.23.44 of een e-mail sturen naar info@dekwizien.be. Het restaurant is gelegen op Jeneverplein, 3500 Hasselt. Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker van de stad, De Kwizien is een plek die je niet mag missen voor een unieke en onvergetelijke culinaire ervaring.

Hasselt is een stad die je smaakpapillen zal verrassen en je hart zal veroveren. Met een breed scala aan culinaire ervaringen, van traditionele Belgische gerechten tot innovatieve gastronomische creaties, is er voor elk wat wils. Of je nu een fijnproever bent die op zoek is naar een verfijnde culinaire ervaring, of gewoon op zoek bent naar een heerlijke maaltijd in een gezellige en gastvrije omgeving, Hasselt heeft het allemaal.

De stad is de thuisbasis van een aantal fantastische restaurants, waaronder Ross, Ogst, Taratata, Caracole, Restaurant Leeuw, Ansoler, Butcher en De Kwizien. Elk van deze restaurants biedt een unieke culinaire ervaring, van de minimalistische en intense smaken van Ross, tot de charmante en verse zeevruchten van Caracole, tot de humoristische en creatieve interpretaties van klassiekers bij Ansoler.

Dus de volgende keer dat je in Hasselt bent, vergeet dan niet om een van deze geweldige restaurants te bezoeken. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen lunch, een uitgebreid diner, of gewoon een heerlijke kop koffie, je zult zeker iets vinden dat je smaakpapillen zal verrassen en je hart zal veroveren. Je zult er geen spijt van krijgen!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...