De glorie van Glenturret - een Ode aan Schotse Whisky

De Glenturret Distilleerderij, gelegen in de prachtige omgeving van Perthshire, Schotland, heeft een buitengewone herkomst die ongeëvenaard is in de Schotse whiskywereld. Deze herkomst is gebouwd op een ongeëvenaarde geschiedenis die ons meeneemt op een reis door de eeuwen heen.

Een van de meest opvallende aspecten van Glenturret is de samenwerking met Lalique, een van de kroonjuwelen van de Franse kristal- en luxewereld. Uit deze samenwerking komt The Trinity, een buitengewone, gelimiteerde decanter serie die de drie hoekstenen van Glenturret viert: Herkomst, Vakmanschap en Passie.

De eerste editie van The Trinity, The Provenance, is een gelimiteerde uitgave van slechts 320 Lalique kristallen decanters. Deze 33 jaar oude single malt is een viering van het lange, rijke erfgoed en vakmanschap dat zowel Glenturret als Lalique definieert en brengt een eerbetoon aan gerst... het startpunt voor Glenturret... zoals het was in 1763 en nog steeds zo is vandaag.

De tweede editie in The Trinity serie, Prowess, is een gelimiteerde uitgave van slechts 320 Lalique kristallen decanters. Deze whisky, gecreëerd door Master Blender Bob Dalgarno, is afkomstig uit twee vaten gevuld in 1987 en één gevuld in 1988, gebotteld in december 2022 op 33 jaar oud. Prowess viert het vakmanschap, de toewijding en het geduld dat nodig is om een whisky van dergelijke diepte en rijkdom aan geest te creëren.

Als Schotland'shoeders van handgemaakte whiskyproductie, presenteren ze met immense trots onze meest zeldzame expressie tot nu toe. Deze unieke whisky vertegenwoordigt enkele van onze oudste vaten en is een eenmaal per decennium uitgave.

Deze historische vat werd gevuld in de winter van 1972, op 25 februari, voordat het zorgvuldig werd gerold in de traditionele Dunnage magazijnen van de distilleerderij waar het rustig rijpte voor meer dan vijf decennia. Met elk voorbijgaand jaar heeft deze ultra-zeldzame geest een steeds toenemende complexiteit en diepte ontwikkeld, zich niet bewust dat het geschiedenis en smaak in gelijke mate creëert. Nu het de mijlpaal van 50 jaar oud heeft bereikt, heeft Glenturret geoordeeld dat deze ongelooflijke whisky klaar is om te worden genoten.

Acht Decennia is een samenwerking met Lalique en de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar James Turrell, die wereldwijd bekend staat om zijn werk met licht en ruimte om kunstwerken te creëren die kijkers betrekken bij de grenzen en het wonder van menselijke perceptie.

De smaak van Glenturret whisky is even uniek als zijn geschiedenis. De 50 jaar oude whisky heeft zoete aroma'svan snoep die een constante achtergrond vormen voor hints van verse appel en warme honingraat. Subtiele groene eik, siroop spons, dadels en gedroogde pruimen lichtjes bekleden de mond, een lichte aanraking van anijs. Zacht verouderende eik weerspiegelt de vijf decennia doorgebracht in het vat.
De Provenance uit de Trinity serie heeft rijke tonen van gember, met brandewijn doordrenkte kersen en sappige sultana s, gevolgd door hints van kaneelstokjes, dadels en zachte fluisteringen van eik en groene appel.

De Prowess uit de Trinity serie heeft houtkruiden, aroma'sen sinaasappels die de achtergrond vormen, een draad van zachte drop loopt doorheen; rozijnen, chocolade en hints van crème brûlée voegen toe aan het verhaal. Gember, rijk fruit, vanille en tonen van schoon eiken leveren het slotakkoord.

Beperkt tot 80 wereldwijd, is deze decanter gecreëerd als een viering van het 80ste jaar van de kunstenaar en ook een poëtisch eerbetoon aan generaties vakmanschap van zowel The Glenturret Distilleerderij (sinds 1763) als Lalique'smeesterglasmakers (sinds 1888). Binnenin is de whisky zorgvuldig geselecteerd door de gerenommeerde Whisky Maker van The Glenturret, Bob Dalgarno, en is getrokken uit acht vaten, variërend van 1987 tot 1998, elk vertegenwoordigend een ander decennium in het leven van James Turrell.

Het maken van whisky is een kunstvorm, en bij Glenturret wordt deze kunst tot in de perfectie uitgevoerd. Van het selecteren van de beste gerst tot het geduldig wachten op het rijpingsproces in eiken vaten, elke stap in het proces wordt zorgvuldig uitgevoerd om de hoogste kwaliteit whisky te produceren.

Het distillatieproces bij Glenturret begint met het mouten van de gerst. Dit is een proces waarbij de gerst wordt geweekt in water en vervolgens wordt uitgespreid om te kiemen. Dit proces zet het zetmeel in de gerst om in suikers, die later tijdens de fermentatie in alcohol worden omgezet.

Na het mouten wordt de gerst gedroogd in een kiln, een soort oven, om het kiemproces te stoppen. De gedroogde mout wordt dan gemalen tot een fijn poeder, bekend als grist.

Het grist wordt vervolgens gemengd met heet water in een proces dat bekend staat als mashen. Dit proces haalt de suikers uit de mout en creëert een zoete vloeistof die bekend staat als wort.

De wort wordt vervolgens overgebracht naar een fermentatievat, bekend als een washback, waar gist wordt toegevoegd. De gist zet de suikers in de wort om in alcohol, wat resulteert in een vloeistof die bekend staat als wash.

De wash wordt vervolgens gedistilleerd in koperen pot stills. Dit is een tweestaps proces waarbij de wash eerst wordt gedistilleerd in de wash still en vervolgens opnieuw in de spirit still. Dit proces scheidt de alcohol van de wash en verhoogt het alcoholgehalte.

Het resultaat van dit proces is een heldere, sterke alcohol die bekend staat als new make spirit. Deze spirit wordt vervolgens overgebracht naar eiken vaten om te rijpen. Tijdens het rijpingsproces neemt de spirit smaken en aroma'sop uit het hout van het vat, wat resulteert in de complexe en rijke smaken die kenmerkend zijn voor Glenturret whisky.

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1763, heeft Glenturret een rijke erfenis om op voort te bouwen. Maar ondanks zijn diepe wortels in het verleden, kijkt Glenturret ook naar de toekomst. Het bedrijf blijft innoveren en nieuwe manieren ontdekken om zijn whisky's te verbeteren en te verfijnen.

Of het nu gaat om het experimenteren met nieuwe moutsoorten, het verkennen van verschillende vatsoorten voor het rijpingsproces, of het samenwerken met kunstenaars en ambachtslieden om unieke en prachtige decanters te creëren, Glenturret blijft de grenzen van wat mogelijk is met whisky verleggen.

In een wereld waar massaproductie en snelheid vaak de overhand hebben, blijft Glenturret trouw aan zijn ambachtelijke wortels. Elke fles Glenturret whisky is een eerbetoon aan de tijd, het geduld enhet vakmanschap dat nodig is om uitzonderlijke whisky te maken. Het is deze toewijding aan kwaliteit en traditie die Glenturret onderscheidt en ervoor zorgt dat het een van de meest gerespecteerde distilleerderijen in Schotland blijft.

Glenturret is meer dan alleen een whisky. Het is een viering van vakmanschap, geschiedenis en de pure passie voor het maken van enkele van de beste whisky's ter wereld. Of je nu een kenner bent of nieuw in de wereld van whisky, Glenturret biedt een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Glenturret whisky's by Lalique

De Glenturret by Lalique collectie is een zeldzame artistieke samenwerking tussen The Glenturret en Lalique, een van de kroonjuwelen van het Franse kristal en de luxewereld. Uit deze samenwerking komt The Trinity, een buitengewone, gelimiteerde editie decanter serie die de drie pijlers van The Glenturret viert: Provenance, Prowess en Passion.

  • The Trinity Provenance: De eerste editie in The Trinity serie, The Provenance, is een gelimiteerde uitgave van slechts 320 Lalique kristallen decanters ontworpen door Marc Larminaux, artistiek en creatief directeur bij Lalique. Deze 33 jaar oude single malt is een viering van het lange, rijke erfgoed en vakmanschap dat zowel The Glenturret als Lalique definieert en brengt hulde aan gerst... het startpunt voor The Glenturret... zoals het was in 1763 en nog steeds zo is vandaag. De whisky heeft rijke tonen van gember, brandy-doordrenkte kersen en sappige sultana s, gevolgd door hints van kaneelstokjes, dadels en zachte fluisteringen van eik en groene appel.

  • The Trinity Prowess: De tweede editie in The Trinity serie, Prowess, is een gelimiteerde uitgave van slechts 320 Lalique kristallen decanters. De whisky is gemaakt door Master Blender Bob Dalgarno, en is afkomstig uit twee vaten gevuld in 1987 en één gevuld in 1988, gebotteld in december 2022 op 33 jaar oud. Prowess viert het vakmanschap, de toewijding en het geduld dat nodig is om een whisky van dergelijke diepte en rijkdom aan geest te creëren. De whisky heeft tonen van houtkruiden, aromaten en sinaasappels, met een draad van zachte drop die er doorheen loopt; rozijnen, chocolade en hints van crème brûlée voegen toe aan het verhaal. Gember, rijk fruit, vanille en noten van schoon eikenhout leveren het slotakkoord.

  • Eight Decades by James Turrell: Eight Decades is een samenwerking met Lalique en de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar James Turrell, die wereldwijd bekend staat om zijn werk met licht en ruimte om kunstwerken te creëren die kijkers betrekken bij de grenzen en het wonder van menselijke perceptie. Deze decanter is gemaakt ter viering van de 80ste verjaardag van de kunstenaar en ook als een poëtisch eerbetoon aan generaties vakmanschap van zowel The Glenturret Distillery (sinds 1763) als Lalique’s meesterglasmakers (sinds 1888). De whisky is zorgvuldig geselecteerd door The Glenturret’s gerenommeerde Whisky Maker Bob Dalgarno, en is afkomstig uit acht vaten, variërend van 1987 tot 1998, elk vertegenwoordigt een ander decennium in het leven van James Turrell.

  • The Glenturret 50 Years Old: Als Schotland'shoeders van handgemaakte whiskyproductie, presenteren ze met immense trots hun meest schaarse expressie tot nu toe. Deze unieke whisky vertegenwoordigt enkele van hun oudste vaten en is een eenmaal per decennium uitgave. Dit historische vat werd gevuld in de winter van 1972, op 25 februari, voordat het zorgvuldig werd gerold in de traditionele Dunnage magazijnen van de distilleerderij waar het vijf decennia lang rustig rijpte. Met elk voorbijgaand jaar heeft deze ultra-zeldzame spirit een steeds toenemende complexiteit en diepte ontwikkeld, zich niet bewust dat het geschiedenis en smaak in gelijke mate creëert. Nu het de mijlpaal van 50 jaar oud heeft bereikt, heeft The Glenturret geoordeeld dat deze ongelooflijke whisky klaar is om te worden genoten. De whisky heeft zoete aromatische snoepvormen die een altijd aanwezige achtergrond vormen voor hints van verse appel en warme honingraat. Subtiele groene eik, siroopspons, dadels en gedroogde pruimen lichtjes bekleden de mond, een lichte aanraking van anijs. Zacht verouderende eik weerspiegelt de vijf decennia die in het vat zijn doorgebracht.


Deze whisky's zijn niet alleen een viering van de rijke geschiedenis en het vakmanschap van The Glenturret, maar ook een eerbetoon aan de kunst van het whisky maken. Elk van deze whisky's is zorgvuldig geselecteerd en samengesteld om een unieke en onvergetelijke smaakervaring te bieden. Ze zijn een bewijs van de toewijding en passie die The Glenturret in elk aspect van hun whiskyproductie steekt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...