Een onvergetelijke culinaire avond bij Restaurant FRANQ

Het elegante herenhuis waarin FRANQ zich bevindt, straalt een discrete luxe uit, vermengd met de grandeur van weleer. Terwijl ik samen met enkele vrienden door de deuren stapte, werden we begroet door de warme sfeer die het interieur kenmerkt. De tropische tekeningen en het omsloten terras boden een serene ontsnapping aan de drukte van de stad, een belofte van een avond gevuld met culinaire verwondering.

Chef Tim Meuleneire, wiens naam synoniem staat voor Franse-Belgische keuken met internationale flair, heeft een menu samengesteld dat niet alleen de smaakpapillen prikkelt maar ook de zintuigen omarmt. Met een aanbod dat varieert van à la carte tot verfijnde degustatiemenu's, beloofde onze keuze voor à la carte een avond vol uiteenlopende smaken en texturen.

Onze culinaire reis begon met een assortiment aan voorgerechten, elk een kunstwerk op zich. De carpaccio van Sint-Jakobsnoot, vergezeld door een flan van artisjok en een pittige jalapeño mousse, vormde een explosie van smaken die zorgvuldig gebalanceerd waren. De toevoeging van miyazaki en bottarga gaf het gerecht een unieke, diepe zeesmaak die onze smaakpapillen deed ontwaken.

Vervolgens werden we verleid door de Zeeuwse platte oesters, geserveerd met Mangalica ham van 24 maanden oud, een combinatie die werd versterkt door de subtiele hint van Manzanilla sherry en de nootachtige toets van Piëmontese hazelnoten. Dit gerecht was een ware symfonie van smaken, waarbij elk ingrediënt zijn eigen verhaal vertelde.

Het hoeve-eitje, verrijkt met gerookte ganzenlever en truffel uit Richerenches, en begeleid door Beaujolais nouveau, was een meesterwerk van smaakharmonie. De rijke, aardse tonen van de truffel en de zachte textuur van het eitje creëerden een onvergetelijke ervaring.

Als laatste voorgerecht kozen we voor de tartaar van langoustines, gekroond met Royal Belgian kaviaar. De crème van yuzu en verjus zorgde voor een frisse, citrusachtige afronding die het gerecht naar een hoger niveau tilde.

Voor onze hoofdgerechten lieten we ons leiden door de diversiteit van het menu. De Pekingeend 'Apicius' met zijn begeleiding van aardpeer, pomelo aigre-doux en aardappel met bijenpollen was een harmonie van zoet en zuur, een gerecht dat evenwichtig en verfijnd was.

De kalfszwezerik, omhuld in een zuurdesemkorst en geserveerd met ananas, Mount Gay rum en mosterdzaad, bood een avontuurlijke combinatie van smaken die zowel uitdagend als verrukkelijk waren.

De tournedos 'Rossini', rijkelijk belegd met gebakken ganzenlever en overgoten met een truffelbéarnaise, was een ode aan de klassieke Franse keuken, uitgevoerd met een precisie die de expertise van chef Meuleneire onderstreepte.

De tarbot, zorgvuldig gegaard in bladerdeeg met groene kool en vin jaune, presenteerde een delicate balans tussen de rijke smaak van de vis en de subtiele accenten van de begeleidende ingrediënten.

Onze avond werd afgesloten met twee desserts die de creativiteit en het vakmanschap van de chef benadrukten. De soufflé van pistache, vergezeld door een sorbet van framboos, was een toonbeeld van luchtigheid en finesse, terwijl de Café glacé FRANQ een verfrissende afsluiting bood die de rijke maaltijd perfect complementeerde.

De avond in FRANQ was meer dan een diner; het was een ervaring die de ziel voedde en de geest verrijkte. De open keuken bood ons een blik op de toewijding en passie waarmee elk gerecht werd bereid, een kenmerk van de culinaire filosofie die chef Meuleneire nastreeft.

Terwijl we het restaurant verlieten, reflecteerden we op de avond en waren we het er unaniem over eens dat FRANQ een culinair juweel is in Antwerpen. De combinatie van een sfeervolle ambiance, uitmuntende service en een keuken die zowel innoveert als eert, maakt dit restaurant een must-visit voor iedereen die de kunst van het koken op waarde schat.

Voor een vlekkeloos bezoek aan FRANQ is het aan te raden vooraf te reserveren. Gezien de populariteit van het restaurant en de beperkte zitplaatsen, zorgt een reservering ervoor dat je de gewenste datum en tijd kunt vastleggen. Reserveringen kunnen gemakkelijk gemaakt worden via de website - www.hotelfranq.com - van FRANQ of door rechtstreeks contact op te nemen met het restaurant via telefoon: 03/555.31.80. Dit garandeert niet alleen je plaats, maar stelt het personeel ook in staat om eventuele speciale verzoeken of dieetbeperkingen vooraf te accommoderen.

Openingstijden

Restaurant FRANQ verwelkomt gasten van dinsdag tot en met vrijdag, zowel voor lunch van 12u00 tot 14u00 als voor diner van 18u30 tot 21u30. Op zaterdag is het restaurant geopend voor diner van 18u30 tot 21u30. Deze tijden zijn zorgvuldig gekozen om gasten de kans te geven te genieten van een uitgebreide maaltijd zonder te hoeven haasten, of het nu voor een zakelijke lunch is of een ontspannen diner.

Gastrobar en Bar FRANQ

Naast het restaurant biedt FRANQ ook een gastrobar, dagelijks geopend van 15u00 tot 21u30, en Bar FRANQ, dagelijks geopend van 07u00 tot middernacht. Deze ruimtes bieden een meer informele sfeer waar gasten kunnen genieten van lichtere maaltijden of een drankje. Het is de perfecte gelegenheid om de culinaire reis bij FRANQ te beginnen of af te sluiten.

Kledingvoorschrift

Hoewel FRANQ een omgeving van discrete luxe uitstraalt, is de dresscode smart casual. Dit zorgt voor een comfortabele, doch verfijnde sfeer waarin gasten zich op hun gemak voelen, terwijl ze genieten van de hoogwaardige keuken en service.

Parkeergelegenheid

Voor bezoekers die met de auto komen, zijn er verschillende parkeeropties in de nabije omgeving van het restaurant. Hoewel er geen privéparkeerplaats is, zijn er voldoende openbare parkeergelegenheden die gemakkelijke toegang tot het restaurant bieden.

Slotgedachten

Een bezoek aan restaurant FRANQ in Antwerpen belooft een culinaire belevenis die zowel de geest verrijkt als de smaakpapillen verwent. Met de praktische informatie in gedachten, is het plannen van een diner of lunch bij FRANQ eenvoudig en zorgeloos. Of je nu kiest voor een intiem diner, een zakelijke lunch of een ontspannen drankje in de gastrobar of bar, FRANQ staat garant voor een ervaring die zowel de traditionele Franse-Belgische keuken eert als deze naar nieuwe hoogten tilt. Chef Tim Meuleneire en zijn team wachten om je te verwelkomen en een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...