Ontdek de pracht van Domaine Belargus in de Loirevallei

In de schilderachtige Loirevallei, die beroemd is om haar magnifieke kastelen en weelderige landschappelijke schoonheid, bevindt zich Domaine Belargus, een wijnmakerij die zich heeft gespecialiseerd in het cultiveren van Chenin Blanc druiven. Het domein, genoemd naar een zeldzame vlindersoort, focust op het maken van terroir-gedreven wijnen die de rijkdom en diversiteit van de regio weerspiegelen. De jonge wijnmaker Ivan Massonnat nam in 2015 het roer over en begon met een ambitieuze taak om dit historische wijngebied, dat al eeuwen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, weer op de kaart te zetten.

Massonnat, die eerder in de financiële wereld werkte, heeft geïnvesteerd in het verwerven van diverse wijngaarden, waaronder gerenommeerde percelen in Quarts de Chaume en Bonnezeaux. Zijn toewijding aan het land en de druiven gaat zover dat hij bepaalde stenige percelen aanduidt als 'Clos des Mailles' en 'Clos de la Hutte' — termen die traditioneel verwijzen naar ommuurde wijngaarden, wat getuigt van zijn respect voor de traditionele wijnmaakmethoden.

Domaine Belargus volgt biodynamische principes, een praktijk die de verbinding tussen de wijngaard en de natuurlijke cycli respecteert. Dit houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische meststoffen of pesticiden en dat de werking van de wijngaard in harmonie is met de stand van de maan en de sterren. Dergelijke methoden zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar ze dragen ook bij aan de unieke karakteristieken van elke wijn.

De wijngaarden van het domein, gelegen op de heuvels langs de rivier, genieten van een perfect microklimaat voor de Chenin Blanc druif. Hier ontwikkelt de druif zijn kenmerkende zuurgraad en complexiteit, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit met een lange levensduur. De bodem, bestaande uit schist en tufsteen, zorgt voor een minerale toets in de wijnen, die vaak omschreven worden als fris en levendig met een kenmerkende mineraliteit.

Met zijn passie voor authentieke wijnproductie slaagt Massonnat erin om wijnen te produceren die zowel de identiteit van het domein als de veelzijdigheid van de Chenin Blanc-druif benadrukken. De wijnen van Domaine Belargus hebben al snel de aandacht getrokken van kenners en sommeliers vanwege hun onderscheidende smaakprofielen die intensiteit en elegantie combineren.

Een van de meest prestigieuze wijnen van het domein is de Quarts de Chaume, een zoete wijn die een delicate balans biedt tussen zuurte en zoetheid, met aroma's van rijp fruit en honing. Deze wijn staat bekend om zijn vermogen om te rijpen, waardoor deze met de jaren nog complexer wordt. Anderzijds behoudt de Savennières, een droge witte wijn, een frisse en minerale smaak, die bijdraagt aan de eetlustopwekkende kwaliteit ervan.

Het domein blijft trouw aan de regio door alleen autochtone gisten te gebruiken bij de fermentatie, wat helpt bij het behouden van de werkelijke essentie van de druif en terroir. Deze aanpak zorgt ook voor een breder scala aan smaaknuances in de wijn, waardoor elke slok een reflectie is van de specifieke wijngaard waar de druiven zijn geoogst.

De beslissing van Massonnat om zich te concentreren op single-vineyardwijnen benadrukt de filosofie van het wijnhuis dat elke wijngaard zijn eigen unieke verhaal en potentieel heeft. Elke wijn wordt met precisie en zorg vervaardigd, met als doel het uitdrukken van de authentieke smaken geassocieerd met elke specifieke locatie.

Naast de wijnen biedt Domaine Belargus ook rondleidingen en proeverijen aan voor wijnliefhebbers die graag dieper willen duiken in de wereld van de Loire-wijnbouw. Hier kunnen bezoekers niet alleen wijnen proeven maar ook de rijke geschiedenis en de technieken leren kennen die bijdragen aan de creatie van deze kenmerkende wijnen.

De invloed van Domaine Belargus is niet beperkt tot de lokale markt, want hun wijnen vinden hun weg over de hele wereld. Hun reputatie als producent van topklasse Chenin Blanc heeft hen een plaats in vele internationale wijnkelders bezorgd. Met een duidelijke visie en respect voor de natuur richt Domaine Belargus zich op het verder verfijnen en promoten van de veelzijdigheid en finesse van de Chenin Blanc, waardoor zij een lichtend voorbeeld zijn in de Loirevallei.

Als een toonaangevend voorbeeld van moderne wijnbouw die diepgeworteld is in historische tradities, blijft Domaine Belargus vernieuwen en de grenzen verleggen in de kunst van het wijn maken. Hun verhaal is niet alleen een bewijs van de toewijding aan kwaliteit en ambacht, maar ook van de tijdloze charme van de Chenin Blanc die elegantie en terroir in elk glas samenbrengt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...