Duurzaam koken met chef-kok Mads Refslund in Greenpoint

Het nieuwe restaurant van de Deense chef-kok Mads Refslund, Ilis, gelegen in het historische industriegebied van Greenpoint, New York, levert een unieke culinaire ervaring die draait om duurzaamheid en versheid.

Refslund is niet alleen een van de oprichters van het wereldberoemde Noma in Kopenhagen, maar is ook bekend om zijn concept van vuur- en ijsgerechten. Zijn innovatieve benadering van koken heeft hem tot een pionier in de culinaire wereld gemaakt. In Ilis brengt hij deze innovatie nu naar New York.

In Ilis combineert Refslund zijn voorliefde voor duurzaamheid met hoogwaardige kooktechnieken. De missie van het restaurant is het voorkomen van voedselverspilling, een probleem dat volgens Refslund veel te weinig aandacht krijgt in de horeca. De meeste restaurants gooien tot 75% van hun voedsel weg, een praktijk die Refslund en zijn team zich hebben voorgenomen te veranderen.

Bij Ilis worden groenten en kruiden uit eigen tuin gebruikt en de menukaart verandert dagelijks, afhankelijk van wat de tuin aan verse producten biedt. Deze aanpak draagt bij aan de duurzaamheid en tegelijkertijd zorgt het voor gevarieerde en spannende gerechten die bezoekers aangenaam verrassen.

Verschillende aspecten van het restaurant, van de inrichting tot de menukaart, reflecteren Refslund'sliefde voor natuur en duurzaamheid. De ruimte is ingericht met gerecyclede materialen, de muren zijn bekleed met mos en er is een opvallende boomstamtafel die fungeert als knusse ontmoetingsplek voor gasten.

Een ander uniek aspect van Ilis is het gebruik van vuur en ijs in de bereiding van de gerechten. Het idee is het creëren van contrasten in textuur en temperatuur, wat resulteert in verrassende smaakcombinaties. Het proces van het roken, grillen, en droogijs koelen van gerechten is ook onderdeel van het instructieve element van Ilis: gasten krijgen de kans om te zien hoe hun maaltijden worden bereid, en leren over de verschillende technieken die worden gebruikt.

Ondanks de focus op duurzaamheid en innovatie, benadrukt Refslund dat het uiteindelijke doel van Ilis nog altijd is om heerlijk eten te serveren. De gerechten moeten een lust voor het oog, de neus en het gehemelte zijn. De chef-kok nodigt gasten uit om niet alleen te genieten van de smaken, maar ook om de gedachte achter elk gerecht te waarderen en te leren over de impact van hun keuzes op het milieu.

Ilis toont aan dat het onmogelijk is om over eten te praten zonder ook over duurzaamheid te praten. Het restaurant daagt de conventionele horeca uit en bewijst dat verantwoordelijkheid nemen voor onze voedselproductie zowel noodzakelijk als haalbaar is.

Duurzaam koken gaat verder dan alleen het verminderen van verspilling, het gaat ook om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en bereid. Duurzaam voedsel komt niet alleen ten goede aan ons eigen lichaam, maar ook aan de planeet. Ilis biedt niet zomaar een diner, maar een bewuste eetervaring die oproept tot reflectie op de manier waarop we naar voedsel kijken.

Een van de meest bijzondere aspecten van chef-kok Mads Refslund'sbenadering van duurzaam koken is zijn gebruik van afgedankte voedselproducten. Hij gebruikt bijvoorbeeld vaak delen van groenten en fruit die doorgaans worden weggegooid, zoals schillen en stelen. Volgens Refslund bevatten deze delen vaak net zoveel smaak en voedingswaarde als de meer traditioneel gebruikte delen.

Refslund deelt ook graag zijn liefde voor het bos met zijn klanten. De meeste kruiden en eetbare bloemen die gebruikt worden in zijn gerechten komen uit zijn eigen tuin, maar hij plukt ook regelmatig wilde ingrediënten uit lokale bossen om te gebruiken in zijn creaties. Deze eerbied voor de natuur draagt bij aan de unieke eetervaring die Ilis biedt.

Ilis is meer dan een restaurant, het is een plaats van leren en inspiratie. Het restaurant verzorgt regelmatig kookworkshops waarin thema'sals voedselverspilling, duurzaamheid en de geneugten van koken met verse ingrediënten centraal staan. Deze workshops dragen bij aan het bewustzijn over de invloed van onze voedselkeuzes op het milieu en promoten een meer respectvolle benadering van de natuur.

Wat betreft de toekomst hoopt Refslund dat zijn concept van duurzaam koken een trend zal worden in de restaurantwereld. Hij gelooft dat het belangrijk is om de verantwoordelijkheid te nemen voor de impact die onze eetgewoontes hebben op de planeet, en hij hoopt dat zijn werk bij Ilis anderen zal inspireren om dit ook te doen.

 

- Wie is Mads Refslund? Mads Refslund is een Deense chef-kok die bekend staat om zijn innovatieve kooktechnieken en zijn focus op duurzaamheid. Hij is mede-oprichter van het beroemde restaurant Noma in Kopenhagen en nu de eigenaar van het restaurant Ilis in New York.
- Wat is het concept van Ilis? Ilis is een restaurant dat focust op duurzaamheid en het verminderen van voedselverspilling. Het menu varieert dagelijks op basis van het verse aanbod uit de eigen tuin van het restaurant, en er wordt gebruik gemaakt van kooktechnieken die zowel vuur als ijs inzetten.
- Wat is de missie van het restaurant Ilis? De missie van Ilis is om de conventionele horeca uit te dagen en te laten zien dat het mogelijk is om verantwoordelijkheid te nemen voor onze voedselproductie. Dit doen ze door verspilling tegen te gaan, gebruik te maken van lokale en seizoensgebonden ingrediënten en het aanbieden van workshops over duurzaam koken.
- Hoe draagt Ilis bij aan duurzaamheid? Ilis draagt op verschillende manieren bij aan duurzaamheid. Ze beperken voedselverspilling door ook minder conventionele delen van groenten en fruit te gebruiken, ze gebruiken zoveel mogelijk lokale en zelfgekweekte ingrediënten en de inrichting van het restaurant is gemaakt van gerecyclede materialen.
- Wat maakt de eetervaring bij Ilis uniek? Bij Ilis wordt niet alleen focus gelegd op heerlijke smaken, maar ook op het verhaal achter het eten. Gasten kunnen zien hoe hun maaltijden worden bereid en leren over de invloed van hun voedselkeuzes op het milieu. Daarnaast houdt de dagelijkse menu-verandering de ervaring spannend en onvoorspelbaar.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...