Dit is het eerste onderwater restaurant Under in Noorwegen

Gelegen op het zuidelijkste punt van de Noorse kustlijn, waar de zeestormen uit het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten, bevindt zich een prachtig en uniek project. Mariene soorten gedijen hier in zowel zilte als brakke wateren om een ​​natuurlijke overvloed aan biodiversiteit op de site te produceren. Het door Snøhetta ontworpen restaurant fungeert ook als onderzoekscentrum voor het leven in zee en biedt een eerbetoon aan de wilde fauna van de zee en aan de rotsachtige kustlijn van de zuidpunt van Noorwegen.

In het Noors heeft 'onder' de dubbele betekenis van 'beneden' en 'wonder'. Half verzonken in de zee, breekt de 34 meter lange monolithische vorm van het gebouw het wateroppervlak om vijf meter lager direct op de zeebodem te rusten. De structuur is ontworpen om in de loop van de tijd volledig te integreren in zijn mariene omgeving, omdat de ruwheid van de betonnen schaal zal fungeren als een kunstmatig rif, dat limpets en kelp verwelkomt om het te bewonen.

Met de dikke betonnen muren die tegen de steile kustlijn liggen, is de structuur gebouwd om druk en schokken van de ruige zeecondities te weerstaan. Als een verzonken periscoop biedt het enorme raam van het restaurant uitzicht op de zeebodem die door de seizoenen en wisselende weersomstandigheden verandert. Op de zeebodem, vijf meter onder zeeniveau, ligt het panoramische oog van het gebouw. Een elf meter breed en 3,4 meter hoog horizontaal raam biedt een visuele toegangspoort tot de zee en verbindt de gasten met de natuur buiten.

'Under is een natuurlijke voortgang van ons experimenteren met grenzen', zegt Kjetil Trædal Thorsen, oprichter en architect van Snøhetta. 'Als een nieuwe mijlpaal voor Zuid-Noorwegen stelt Under onverwachte combinaties van voornaamwoorden en voorzetsels voor, en daagt het uit wat de fysieke plaatsing van een persoon in zijn omgeving bepaalt. In dit gebouw bevindt u zich mogelijk onder water, over de zeebodem, tussen land en zee. Dit biedt je nieuwe perspectieven en manieren om naar de wereld te kijken, zowel over als onder de waterlijn'.

Lindesnes staat bekend om zijn intense weersomstandigheden, die meerdere keren per dag van kalm naar stormachtig kunnen veranderen. De rijke interieurs daarentegen creëren een warme, gastvrije sfeer in het restaurant. Het restaurant biedt elke avond plaats aan 35-40 gasten, in een eetkamer die wordt beschermd door betonnen muren van een halve meter dik. De culinaire focus ligt op het creëren van een gastronomische ervaring op basis van hoogwaardige, lokaal geproduceerde producten, met een speciale nadruk op het duurzaam vangen van wilde dieren.

De Deense expat Nicolai Ellitsgaard van het veelgeprezen restaurant Måltid in Kristiansand is de chef-kok en brengt een internationaal keukenteam van 16 personen met ervaring van top Michelin-restaurants. Door zich te concentreren op het naast elkaar bestaan van het leven op het land en in de zee, stelt Under een nieuwe manier voor om de relatie met onze omgeving te begrijpen - boven het oppervlak, onder water en naast het leven van de zee.

Met dit als achtergrond krijg je een beter begrip van het voedsel dat je eet. Een even belangrijk onderdeel van het project is het faciliteren van marien onderzoek door het gebouw. Het restaurant verwelkomt interdisciplinaire onderzoeksteams die mariene biologie en vissengedrag bestuderen, door middel van camera'sen andere meetinstrumenten die op en buiten de gevel van het restaurant zijn geïnstalleerd. Het doel van de onderzoekers is om via camera'sen live observatie de populatie, het gedrag en de diversiteit van de soorten die rond het restaurant leven te documenteren.

Het doel van het onderzoek is om gegevens te verzamelen die kunnen worden geprogrammeerd in machine learning-tools die de populatiedynamiek van belangrijke mariene soorten op regelmatige basis volgen, waardoor nieuwe kansen worden gecreëerd om het officiële beheer van mariene hulpbronnen te verbeteren. Bon, high-tech, een mooi zicht en lekker eten, wat meer heb je als zee nerd nog nodig? :)


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...