Unieke wijn vondst - eeuwenoude flessen ontdekt in Bollinger kelders

Een goede fles wijn is niet slechts een heerlijke afsluiter van een maaltijd; het is bedoeld om al onze zintuigen op het perfecte moment te bekoren, na jarenlang ongestoord te zijn bewaard. Zo heeft Champagne Bollinger bijvoorbeeld onlangs ongeveer 600 flessen wijn ontdekt die bijna een eeuw lang verborgen lagen in de doolhofachtige kelders van het wijnhuis.

Deze flessen werden ontdekt door werknemers in een galerij, verstopt achter hoge stapels lege flessen, vermoedelijk opgeslagen tussen de oorlogen in. Van de 53 flessen droegen er 14 de code CB 14, wat na onderzoek bleek te verwijzen naar de jaargang 1830 - de allereerste wijn van het huis. De meest recente bottelingen waren gelabeld met het jaartal 1921, wat deze ontdekking tot een ware schat maakt.

De privé, ondergrondse ruimtes van het wijnhuis bevatten het verleden, heden en de toekomst van het onafhankelijke landgoed. Galerie 1829 is wellicht de meest indrukwekkende van allemaal, vernoemd naar het oprichtingsjaar van het bedrijf en bevat de oudste overgebleven exemplaren van alle wijnen die Bollinger ooit heeft geproduceerd.

De naastgelegen kelder, La Réserve, fungeert als opslagruimte voor meer dan 3.000 reserve magnums die nog steeds gebruikt worden in nieuwe wijnmengsels. Deze indrukwekkende wijnbibliotheken zijn uiteraard niet toegankelijk voor het publiek, maar geïnteresseerde verzamelaars kunnen soms een speciale behandeling krijgen. Zo mocht een recente groep bezoekers bijvoorbeeld de zeldzame jaargang 1914 proeven.

Hoewel deze zeldzame wijnvondsten normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn, kunnen er bijzondere evenementen of veilingen plaatsvinden waar liefhebbers en verzamelaars een kans krijgen om deze unieke wijnen te bemachtigen. Bij dergelijke gelegenheden kunnen de prijzen van deze zeldzame flessen oplopen tot duizenden euro's, afhankelijk van het jaar en de zeldzaamheid van de wijn.

Champagne Bollinger, opgericht in 1829, staat bekend om zijn hoogwaardige champagnes en heeft een rijke geschiedenis van vakmanschap en traditie. Deze recente ontdekking benadrukt het belang van het behoud en onderhoud van de historische wijnkelders. Het biedt tevens een unieke kans om meer te leren over de ontwikkeling van de wijnproductie en de evolutie van smaken door de jaren heen.

Naast het bieden van inzicht in de geschiedenis van het wijnhuis, kunnen dergelijke ontdekkingen ook bijdragen aan het verder verbeteren van de huidige wijnproductie. Door het analyseren van de samenstelling en het productieproces van deze oude wijnen, kunnen wijnmakers hun technieken verfijnen en zo de kwaliteit van toekomstige wijnen verhogen.

In de wijnwereld is er altijd een voortdurende zoektocht naar de perfecte balans tussen traditie en innovatie. De ontdekking van deze eeuwenoude flessen bij Champagne Bollinger is niet alleen een schat op zich, maar ook een waardevolle inspiratiebron voor toekomstige generaties wijnmakers en wijnliefhebbers.

Over Champagne Bollinger

Champagne Bollinger is een prestigieus champagnehuis gevestigd in Aÿ, een klein dorp in de Champagne-regio in Frankrijk. Het wijnhuis werd opgericht in 1829 door Athanase de Villermont, Joseph Bollinger en Paul Renaudin. Sindsdien heeft het bedrijf een reputatie opgebouwd voor het produceren van hoogwaardige champagnes die wereldwijd gewaardeerd worden.

Bollinger staat bekend om zijn kenmerkende stijl en de consistente kwaliteit van zijn champagnes, die vaak worden omschreven als rijk, vol en complex. Het champagnehuis produceert voornamelijk Pinot Noir-dominante wijnen, wat bijdraagt aan de krachtige en gestructureerde smaak van hun champagnes. Bollinger maakt gebruik van traditionele productiemethoden, waaronder het handmatig oogsten van druiven, het gebruik van houten vaten voor gisting en het toepassen van langere rijpingstijden.

Het assortiment van Champagne Bollinger omvat verschillende soorten champagnes, zoals:

  • Bollinger Special Cuvée: Dit is de kenmerkende champagne van het huis, gemaakt van een blend van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier druiven. De Special Cuvée staat bekend om zijn complexe en elegante smaak.

  • Bollinger Rosé: Een relatief nieuwe toevoeging aan het assortiment, deze rosé champagne combineert de rijke stijl van Bollinger met een frisse, fruitige toets.

  • Bollinger Grande Année: Dit is een vintage champagne die alleen wordt geproduceerd in uitzonderlijke jaren. De Grande Année is een blend van Pinot Noir en Chardonnay druiven en staat bekend om zijn complexiteit, finesse en lange rijpingspotentieel.

  • Bollinger R.D. (Recently Disgorged): Deze unieke champagne is een variant van de Grande Année, maar wordt langer op gistcellen gerijpt voordat het wordt gedégorgeerd. Dit resulteert in een uitzonderlijk frisse en complexe smaak.

Champagne Bollinger is ook bekend vanwege de band met de Britse geheime agent James Bond. Sinds de film "Live and Let Die" uit 1973 is Bollinger de favoriete champagne van het personage en is vaak te zien in de filmreeks.

Het wijnhuis is nog steeds in familiebezit en wordt momenteel geleid door de zesde generatie. Bollinger blijft toegewijd aan het behoud van zijn rijke geschiedenis, tradities en vakmanschap, terwijl het streeft naar continue verbetering en innovatie in de productie van zijn befaamde champagnes.

Bezoek Website
Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...