Château Galoupet ontwaakt opnieuw met twee uitzonderlijke roséwijnen

Moët Hennessy is verheugd de renaissance aan te kondigen van Château Galoupet, de eerste Cru Classé de Provence in zijn prestigieuze portfolio. De visie van Château Galoupet is om voorbeeldige wijnuitingen van het unieke Provençaalse terroir te creëren op de meest respectvolle manier voor het milieu, van grond tot glas.

Château Galoupet zet zich in om zijn unieke ecosysteem te behouden en tegelijkertijd de biodiversiteit te koesteren van de 77 hectare beschermd bos en 69 hectare wijngaarden van het landgoed, die sinds 2020 biologisch worden omgezet.

Met meer beschermd bos dan wijngaard, is het landgoed een vitaal lokaal toevluchtsoord voor biodiversiteit. Château Galoupet heeft samengewerkt met het Conservatoire des Espaces Naturels Provence-Alpes-Côte d'Azur, dat zeldzame inheemse plantensoorten en meer dan 90 verschillende diersoorten heeft geïdentificeerd.

Er is een actieplan ingevoerd om de regeneratie van deze soorten te versnellen en de biodiversiteit de komende jaren te helpen gedijen. Bovendien werden in samenwerking met OFA (Observatoire Français d'Apidologie, het Franse bijenonderzoekscentrum) 200 bijenkorven geïnstalleerd op het landgoed, samen met een bemestingsstation voor bijenkoningin, een van de slechts 12 ter wereld.
Château Galoupet is een vooruitstrevend wijndomein dat zich inzet voor het respecteren van traditionele knowhow en tegelijkertijd duurzame wijnbouwpraktijken toepast, van grond tot glas.

Om de introductie van duurzame praktijken op het landgoed te stimuleren en de regio te ondersteunen bij de overgang naar duurzame wijnbouw, wijdt het landgoed 3,5 hectare percelen aan onderzoek en ontwikkeling. Er zijn proeven aan de gang om het potentieel van klimaat- en droogteresistente druivenrassen in de regio te onderzoeken.

Biodynamische praktijken worden ook getest om nieuwe veelbelovende wijnen voor de toekomst te verkennen. Château Galoupet is toegewijd aan het delen van zijn ontdekkingen en het werken in nauwe samenwerking met andere belanghebbenden en is enthousiast om een rol te spelen als vuurtoren voor duurzaamheid voor de industrie, de regio en de LVMH Group.

De essentie van deze visie wordt belichaamd door de unieke producten van Château Galoupet. Het landgoed is gelegen in de Crystalline Provence, een van de oudste geologische formaties in de regio en de thuisbasis van een eigen microklimaat, waaronder drie verschillende microterroirs die kenmerkend zijn voor de regio en die de vele uitingen van Château Galoupet-wijnen vormen. Als Cru Classé bezit Château Galoupet 100% van zijn druiven, waardoor een volledig wijnbouwbeheer en transparantie van duurzame praktijken bij elke stap in het wijnbereidingsproces mogelijk is.

Na drie jaar analyse van de bodems, het koesteren van de wijnstokken en het mogelijk maken van de natuur om opnieuw te gedijen op het landgoed, is Château Galoupet verheugd om zijn eerste roséwijnen in biologische conversie te delen: Château Galoupet Cru Classé Rosé 2021 en Galoupet Nomade 2021. Château Galoupet Cru Classé 2021 Rosé wordt volledig gemaakt van de eigen druiven van het landgoed, een pure terroirwijn met het rijke en natuurlijk aromatische gehemelte dat kenmerkend is voor de Provence. In de neus is het complex en intens, witte en citrusvruchten en bittere amandelen worden aangevuld met delicate bloemige aroma s.

Het heeft een volle body en gelaagd met een lange en minerale afdronk, perfect om te combineren met eten. Galoupet Nomade 2021 is een lichte en verfrissende AOP Côtes de Provence rosé met tonen van vers fruit, wilde bessen, roze grapefruit en granaatappel. In de mond is het knapperig, fris en aromatisch, met een minerale afdronk, die de mediterrane zeebries oproept die door onze wijngaarden waait.

Duurzame praktijken vormen de kern van Château Galoupet, die met trots innovatieve nieuwe verpakkingsontwerpen voor zijn wijnen presenteert. Château Galoupet Cru Classé Rosé 2021 wordt gepresenteerd in een 70% gerecycled amberglas. De Galoupet Nomade wordt gepresenteerd in een eerste in zijn soort 100% gerecyclede en recyclebare fles gemaakt van Prevented Ocean Plastic die is gered van de kosten van'swerelds meest vervuilde gebieden. De unieke vorm van de platte fles weegt slechts 63 g, 10 keer lichter dan de gemiddelde fles.

De missie van Château Galoupet is om wijnen te maken die de rijke essentie van de bodem en het terroir uitdrukken, samen met de uitzonderlijke flora en fauna van het landgoed. De unieke vins de terroir van dit opmerkelijke landgoed werd gelanceerd in mei 2022.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...